Alcatel Idol 4S
recenze

Alcatel Idol 4S

Ve znamení hudby
31

Alcatel se to snaží letos pořádně rozjet a se svým Idolem 4S chce zaujmout ty, kteří chtějí krásný a výkonný telefon, ale nechtějí za něj dávat 20 tisíc. Navíc se nám snaží výrobce koupi osladit i dodávaným VR setem a jako jeden z mála se soustředí na audio. Se svou cenou 12 tisíc korun se však už dostává mezi dravou konkurenci. Dokáže Alcatel svou cenovku obhájit?

Před pár měsíci nám Alcatel představil svou novou modelovou dvojici, dnes recenzovaný Idol 4S a jeho menšího bratříčka, Idol 4. Tato dvě zařízení se až nyní dostávají na náš trh a zejména pak nová vlajková loď Idol 4S se snaží nově prosadit ve vyšší střední třídě, kterou doteď výrobce vcelku opomíjel. Značně upravený design, prvotřídní materiály, vysoký výkon, kvalitní audio a virtuální realita – to jsou hlavní prodejní taháky, kterými se výrobce chlubí, a my se dnes podíváme, zda je tato chlouba skutečně oprávněná.

Alcatel OneTouch Idol 4S

Technické parametry Alcatel Idol 4S

Kompletní specifikace
Konstrukce153,9 × 75,4 × 7 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 26 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 652 MSM8976, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:53 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 11 999 Kč

Alcatel Idol 4S – videopohled

Obsah balení: víc než dost

Ve velké krabičce toho najdeme skutečně mnoho. Po otevření víka nás ihned uvítá telefon a hned pod ním se ukrývají brýle pro virtuální realitu. To však není vše. K telefonu se dodává i čirý kryt, abyste si hned nepoškrábali krásné sklo na zádech telefonu a chránit můžete i přední stranu díky přiložené fólii. Pro mě nejdůležitější jsou však dodávaná špuntová sluchátka, která jsou skutečně výborná a navíc k nim jsou přibalené i náhradní špunty. Zkrátka skvělé.

Alcatel Idol 4S

Design a konstrukce: krása s muškami

Nový Idol 4S se již na první pohled liší od svých předchůdců. Díky novému designu a použitým materiálům působí podobným dojmem jako vlajkové lodě ostatních značek, které jsou často klidně i o 8 tisíc korun dražší. Alcatel vsadil na již poměrně osvědčenou kombinaci skla a kovového rámu, přičemž si můžete telefon koupit ve stříbrné, tmavě šedé, zlaté nebo růžové barvě. Váha se zastavila na 149 gramech, což není na tak velký telefon vůbec špatné. Kupodivu by telefonu slušelo dokonce možná o pár gramů navíc, už jen kvůli tomu aby lépe seděl v ruce, jelikož jsem měl často strach, aby mi při manipulaci nevypadl z ruky. Na druhou stranu vám díky tomu alespoň telefon po vložení do VR brýlí hned neodrovná páteř.

Alcatel Idol 4S

Konstrukce je tedy opravdu výborná, avšak zvolený design sebou nese i pár chybek, zejména potom mluvím o rozvržení tlačítek v rámu. Stále nemohu pochopit, jak si mohl někdo v Alcatelu myslet, že nejlepší umístění vypínacího tlačítka pro 5,5palcový telefon s rozměry 153,9 × 75,4 mm je zcela nahoře na levé straně. Je to velmi nepohodlné umístění a nebýt zde funkce dvojitého poklepání jak pro rozsvícení, tak i zhasnutí displeje, byl by to opravdu velký problém. Na druhou stranu může alespoň trochu potěšit přítomnost hybridní slotu pro dvě SIM karty nebo kombinaci SIM karty a microSD karty. Navigační tlačítka systému mají pouze virtuální podobu.

Bohužel ani pravá hrana telefonu se nevyhnula svým muškám. Tlačítko pro regulaci hlasitosti je umístěno příliš vysoko a i když je programovatelné BOOM tlačítko uprostřed velmi užitečné, stále si myslím, že by si mělo vystřídat pozici s tlačítkem vypínacím. Takové rozvržení by potom dávalo alespoň trochu smysl a rozhodně by usnadnilo ovládání telefonu.

Telefon má samozřejmě taká klasickou konektorovou výbavu, přičemž na spodní straně najdeme trochu netradičně vpravo microUSB konektor a na horní hraně vlevo na nás čeká pouze 3,5mm jack pro sluchátka.

Zadní skleněná strana je krásně čistě zpracovaná a i zde použil výrobce lehce zaoblené sklo, stejně jako na přední straně. Bohužel se nějak pozapomnělo na čtečku otisků prstů, což při ceně 12 tisíc lehce zamrzí. První věcí, které si na zádech telefonu všimnete, je bezesporu logo výrobce a nad ním čočka fotoaparátu. Právě k té směřuje má další výtka, jelikož fotoaparát vystupuje z konstrukce o dobré 2 mm.

Alcatel Idol 4S

To je poměrně dost a připomněl mi v tomto ohledu loňský Samsung Galaxy S6. Výrobce mohl raději obětovat 6,99mm tenkost konstrukce ve prospěch baterie, kterou se mohlo krásně vyplnit místo, tak aby fotoaparát z konstrukce nevystupoval. Sice by to přidalo značně na váze, ale telefon by poté určitě vypadal bez hrbu o něco lépe a hlavně by se zlepšila jeho výdrž, jelikož 3 000 mAh není pro daný displej zrovna moc…

Líbilo se nám:

  • krásný design
  • kvalitní konstrukce
  • BOOM tlačítko
  • zahnuté sklo

Nelíbilo se nám:

  • vystupující fotoaparát
  • špatně umístěná tlačítka
  • žádná čtečka otisků prstů

Displej: zkrátka nádhera

Přední stranu nám z krásných 72 % zabírá 5,5palcový Quad HD displej s technologií AMOLED. O jeho jemnosti není potřeba při hodnotě 534 PPI pochybovat a barvy působí velmi živě a výrazně, navíc lze i teplotu barev a jejich živost upravit v nastavení. Displej má poměrně vysoký jas (výborně funguje i jeho automatická regulace), a zvláště dobrá je viditelnost na přímém slunci, což rozhodně velmi potěší. Třešničkou na dortu je potom přítomnost lehce zahnutého Gorilla Glass 3, takže nemusíte mít moc velký strach ani o škrábance. Nad displejem najdeme i malinkou notifikační LED diodu, která ovšem bliká pouze bílou barvou a nelze ji nijak konfigurovat v nastavení.

Alcatel Idol 4S

Líbilo se nám:

  • vysoký jas
  • krásné barvy
  • výborná viditelnost na přímém slunci
  • 2.5D sklo

Nelíbilo se nám:

  • pouze jednobarevná notifikační LED dioda

Zvuk: pohlazení na duši

A jsme u té nejzajímavější a pravděpodobně i nejlákavější části telefonu. V mírně vystupujícím kovovém rámečku nad a pod displejem máme zabydleny dva 3,6watové reproduktory od známého výrobce audio techniky JBL. A právě ty jsou rozhodně největším esem v rukávu tohoto telefonu, jelikož hraje v porovnání s konkurencí opravdu velmi dobře a především hlasitě, přičemž snese srovnání i s těmi nejlepšími modely od HTC.

Naprosto úžasné je pak samotné konstrukční řešení těchto reproduktorů. Ty totiž nemíří jen dopředu ale i dozadu, díky čemuž můžete telefon uchopit, kdekoliv jen chcete, a zvuk slyšíte stále stejně. Musím uznat, že možnost položit telefon na stůl zády nebo displejem dolů a slyšet zvuk stále stejně a netlumeně je výborná maličkost. Navíc si Alcatel ponechal možnost otáčení telefonu vzhůru nohama z předešlé generace, přičemž se otočení přizpůsobuje právě i zvuk, takže jej nikdy neuslyšíte ze špatné strany.

Alcatel Idol 4S

Za zmínku stojí jednoznačně i dodávaná špuntová sluchátka, za kterými stojí rovněž JBL. Ta mají velmi dlouhý plochý kabel, dostanete k nim náhradní špunty a jsou hlavně velmi kvalitní, i když na můj vkus obětují středy a kvalitu vokálů ve prospěch silnějších basů. Přesto jsou to však mnohem lepší sluchátka, než které dostanete u drtivé většiny ostatních telefonů. Za to si Alcatel zaslouží určitě pochvalu.

Líbilo se nám:

  • velmi hlasitý
  • výborná kvalita zvuku
  • originální řešení reproduktorů
  • skvělá sluchátka

BOOM tlačítko: užitečná hračka

Jedním z nejvíce výrobcem propagovaných prvků telefonu je již zmiňované hardwarové BOOM tlačítko stříbrné barvy, které jako by z oka vypadlo tomu vypínacímu z Xperií, jež plní v systému pár zajímavých funkcí.

Alcatel Idol 4S

Mezi hlavní akce iniciované stisknutím tohoto tlačítka patří třeba zobrazení pěkné animace aktuálního počasí, vylepšení zvuku při sledování videa, zesílení hlasitosti při poslechu hudby nebo vytváření různých koláží v galerii. To jsou však vcelku zbytečnosti, jelikož drtivou většinu efektů využívat nebudete a třeba takové zesílení hlasitosti nefunguje úplně nejlíp. Zvuk sice hraje trošičku hlasitěji, ale ztratíte tolik zvukové kvality, že se BOOM nevyplatí používat.

Nastavení a ukázka efektu počasí po stisknutí BOOM tlačítka

Co už za užitečné rozhodně považovat můžeme, je možnost nastavit tlačítko jako hardwarovou spoušť fotoaparátu, okamžitě jím pořídit screenshot, anebo s ním spouštět vámi zvolenou aplikaci. V tomto ohledu je velmi podobné extra tlačítku na Honoru 7.

Líbilo se nám:

  • mnoho funkcí
  • velmi užitečné

Baterie a výdrž: dobrá, ale neohromí

Alcatel dal své vlajkové lodi do vínku nevyměnitelnou baterii o kapacitě 3 000 mAh. To není sama o sobě špatná hodnota a telefon s energií díky relativně úspornému procesoru a použité AMOLED technologii u displeje pracuje vcelku dobře. Přesto mě však mrzí, že jsme se při 5,5palcovém Quad HD displeji nedočkali trošku větší kapacity. Výdrž je po většinu času lehce nadprůměrná, ale pokud nebudete s telefonem provozovat nijak zvlášť náročné činnosti, dostanete se klidně i na dva dny výdrže. Jakmile však začnete telefon používat trochu náročněji (prohlížení webu, hudba, chat, pár vyfocených fotek), začnou procenta baterie velmi rychle mizet do ztracena. Přitom při našem redakčním testu výdrže přehrávání Full HD videa se Idol dostal na slušných 9 hodin, ale při každodenním používání už výdrž zkrátka tak slavná není.

Každý určitě rád uslyší, že si k tomuto zařízení našlo cestu i rychlonabíjení, takže když už se energie z baterie vypaří, není problém nabít zcela vybitý telefon na 50 % do půl hodiny a na 80 % to většinou potrvá kolem hodiny. Na 100 % to však už zabere něco málo přes hodinu a půl (přesněji průměrně 1:46 hodin). To sice není to nejrychlejší nabíjení pod sluncem, ale zejména při nabíjení v kratších intervalech a na méně procent vám to trochu času ušetří.

Alcatel Idol 4S
streamování videa (1080p) 8:59 hodin
nabití baterie do 80 % 58 minut
nabití baterie do 100 % 1:46 hodin

Líbilo se nám:

  • vcelku dobrá výdrž při minimální zátěži
  • relativně rychlé nabíjení
  • dobrý úsporný režim
  • výdrž při sledování videa

Nelíbilo se nám:

  • menší výdrž při náročnějším používání
  • nabíjení by mohlo být krapet rychlejší

Hardware: svalů víc než dost

Co se hrubého výkonu týče, nemám výhrad. Uvnitř této placičky tepe výkonný osmijádrový Snapdragon 652, kterému dělají oporu 3 GB RAM paměti, díky čemuž běží telefon v kombinaci s čistým prostředím jako po másle a navíc má i dost koňských sil na nějaké ty náročnější hry. Přeci jen v hrubých číslech si 652 nic nezadá s loňskými high-end procesory od Snapdragonu či Samsungu, které v téměř každém benchmarku poráží.

V telefonu navíc nalezneme 32 GB interního úložiště, ze kterého má uživatel k dispozici po prvním zapnutí 23,5 GB. Společně s podporou paměťových karet tedy rozhodně nemusíte mít strach o nedostatek místa. Navíc si můžete kartu i naformátovat jako rozšíření interního úložiště a instalovat vaše aplikace přímo na ni.

Líbilo se nám:

  • výkonný procesor
  • dostatek volné paměti
  • možnost rozšíření pomocí microSD karet

Uživatelské prostředí a aplikace: čistota a hudba

Prostředí samotné je potom v podstatě čistý Android 6.0.1 Marshmallow s jen pár menšími úpravami. Nastavení, zamykací obrazovka, notifikační lišta i multitasking, to vše z velké části zůstalo zachováno. Jen rychlá nastavení v liště mají jiné uspořádání, v multitaskingu najdete ikonku košťátka pro zavření všech aplikací najednou a na zamykací obrazovce najdete zkratky pro vámi zvolené aplikace, které jdou však zcela vypnout.

Pár změn se přeci jen najde

Jediné výraznější změny najdete na samotných domovských obrazovkách. Tam výrobce okopíroval Google Launcher a přimíchal do něj jeden nebo dva designové prvky, které jakoby z oka vypadly nadstavbě od Huawei. Máme zde totiž vlastní zaoblené ikonky a lehce změněný je i App Drawer, který má sice úplně stejné funkce a rozvržení jako od Googlu, ale je obléknutý do průhledného designu, jaký najdeme právě u čínského Huawei či u zařízení s nakousnutým jablkem na zádech.

Lehce upravený Google Launcher

Zajímavá je také volba aplikací. Nenajdete zde sice mnoho balastu navíc, i když třeba AVG Antivirus bych si já osobně klidně odpustil (naštěstí jde drtivá většina aplikací odinstalovat), ale v některých ohledech si mohl Alcatel jednoznačně ulehčit práci. Většina jeho aplikací jako jsou Volání, Kontakty, Zprávy či E-mail jsou totiž jen lehce pozměněné varianty původních Google aplikací a jen málokdy přinášejí něco vlastního.

Ukázka prostředí základních aplikací

A právě i podle aplikací jde vidět, na které uživatele Alcatel míří nejvíc. Předinstalované jsou tu totiž hudební aplikace Deezer, Shazam a třeba i Waves MaxxAudio pro hraní si s ekvalizérem. Dokonce i samotná aplikace Hudba přímo od Alcatelu má pár extra funkcí, abyste z těch výborných reproduktorů vyždímali maximum.

Aplikace Waves MaxxAudio pro úpravu zvuku

Stačí otočit telefon na šířku a zapne se režim DJ. Zde můžete kombinovat dvě písně dohromady, přidávat zvukové efekty, bubnové smyčky, hrát si s ekvalizérem a samozřejmě skrečovat, přičemž lze všechny tyto funkce přidávat a upravovat nezávisle pro každou skladbu zvlášť. A pokud se vám nějaký váš DJský pokus opravdu vydaří, můžete si svou výslednou skladbu o délce až 60 minut nahrát a uložit do telefonu jako MP3.

DJ režim nabízí skutečně mnoho možností

Líbilo se nám:

  • velmi plynulé
  • v podstatě čistý Android Marshmallow
  • výborné aplikace pro hudbu
  • drtivou většinu předinstalovaných aplikací lze odinstalovat

Fotoaparát: šedý průměr

Fotoaparát nabídne 16 Mpx s duální přisvětlovací LED diodou, avšak na optickou stabilizaci se už nedostalo a i přes relativně velké rozlišení nepodává fotoaparát nikterak přesvědčivé výsledky.

Výsledné snímky postrádají jemnější detaily, barvy jsou trochu mdlé a často je problém přimět telefon i ke správnému zaostření. Výsledkem jsou tedy většinou rozmazané, nudné fotografie, které směrem od středu ztrácejí velmi rychle detaily. Při takových výkonech za dne tedy rozhodně nepočítejte s dobrými fotkami v interiérech nebo za zhoršených světelných podmínek, kde se velmi brzy projeví vcelku výrazný šum.

Fotografie za denního světla a detaily
Fotografie z interiéru a s bleskem

Alespoň že video můžete natáčet až ve 4K rozlišení při 26 FPS, případně ve Full HD při 30 či 60 FPS. A pokud chcete ještě více snímků za sekundu, můžete klesnout na HD rozlišení, kdy lze natáčet až při 120 FPS.

Aplikace fotoaparátu je velmi prostá a naleznete zde především spoustu režimů jako Zpomalený záběr, Mikrovideo, kde můžete natočit krátké video, které lze pauzováním stříhat hned při natáčení, Fyuse, což je v podstatě obrácené panorama, kdy tvoříte zdánlivě 3D fotografie objektů, a cestu si sem našel i manuální mód, který ovšem zrovna moc funkcí neposbíral, ale jeho přítomnost je i tak rozhodně vítána.

Ukázka zpomaleného záběru v 720p a 120 snímcích za sekundu
Krátké Mikrovideo v maximální možné délce

Vepředu najdeme 8Mpx selfie kamerku, která sice nepodává úplně ty nejlepší výsledky ze všech telefonů, ale pro fotky na sociální sítě bohatě postačí. Jako bonus má i zde vlastní přisvětlovací LED diodu, kterou rozhodně u každého konkurenta nenajdete. Ani ta ovšem s fotkami v šeru příliš velké zázraky neudělá.

Selfie za denního světla a ve tmě s přisvícením

Líbilo se nám:

  • pěkná aplikace a spousta režimů
  • 4K video
  • Full HD video při 60 FPS

Nelíbilo se nám:

  • přinejlepším průměrné výkony hlavního fotoaparátu
  • problematické ostření
  • šum při focení v interiérech

Virtuální realita: příjemný bonus

Přes aplikace se dostáváme k poslednímu prodejnímu taháku tohoto modelu a tím je dodávaný set pro virtuální realitu. Ten je svým plastovým zpracováním a konstrukcí velmi podobný VR setům, které můžete na našem trhu samostatně dokoupit. Brýle jsou dělané na míru Idolu 4S, který se do nich vkládá – jiný telefon do headsetu tedy jen tak nenapasujete. Popruhy si lze přizpůsobit jednoduše díky suchému zipu přesně na vaši hlavu a drží vcelku pevně. Pokud si přejete mít z virtuální reality ještě lepší zážitek, stačí přímo do telefonu zapojit dodávaná sluchátka skrz otvor v brýlích. Prostředí dodávané VR aplikace ovládáte pomocí pohybů hlavy a dvou senzorových tlačítek na spodní straně brýlí, jedno pro potvrzení volby a druhé pro návrat zpět.

Předinstalované jsou tu jen dvě menší hry a tři 360° videa a pár fotografií. Ve virtuálním prostředí se můžete dívat i na vámi dodaná videa a fotografie, ale nainstalovat si samozřejmě můžete mnohem více aplikací z obchodu Google Play. Celkově působí brýle dobrým a relativně bytelným dojmem a díky vysokému rozlišení displeje vypadá obraz poměrně dobře – zde dává Quad HD rozlišení opravdu smysl. Bohužel se však patrně nikdy nedočkáte zajímavějších funkcí a podpory, jako tomu je třeba u Samsungu, který se svou virtuální realitu snaží protlačit, jak jen může. Osobně bych ale raději VR brýle klidně oželel, pokud by to znamenalo byť jen třeba o tisíc korun nižší cenu.

Líbilo se nám:

  • výborné příslušenství
  • robustní konstrukce
  • funguje s většinou VR aplikací na Google Play

Nelíbilo se nám:

  • žádné extra zajímavé funkce

Konektivita: vše potřebné

Nic důležitého vám v tomto ohledu u Idolu chybět nebude. Potěší přesná A-GPS, Bluetooth je zde hned ve verzi 4.2 a LTE modul podporuje všechna námi využívaná pásma. Pro propojení s jinými zařízeními lze využít i NFC a bát se nemusíte ani o rychlý a levný internet, jelikož zde najdeme Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Některé náročnější uživatele může potěšit i přítomnost funkce USB host, takže pokud máte redukci, můžete si k telefonu připojit klidně i klávesnici nebo flashdisk.

Líbilo se nám:

  • rychlá „ácéčková“ Wi-Fi
  • USB host
  • NFC a plná podpora LTE

Závěrečné zhodnocení

Alcatel Idol 4S se nakonec ukázal jako velmi zajímavý telefon a rozhodně na něj může být výrobce hrdý. Jeho určení je zřejmé z jeho největších předností: velký krásný displej, skvělé reproduktory v kombinaci s výbornými sluchátky, široká plejáda zvukově zaměřených aplikací, VR set v balení, … To je jasným znakem multimediálního zaměření a nutno říct, že v tomto ohledu je Idol 4S opravdu špička. Zejména pokud hledáte u svého telefonu ten nejlepší možný audio výstup, je Alcatel skvělou volbou. Navíc není telefon ani žádné ořezávátko v oblasti výkonu a je zabalený v krásném a výborně zpracovaném těle.

Alcatel Idol 4S

Ani sebehezčí zařízení se ovšem nevyhne nějakým těm chybkám. Pokud hledáte telefon s opravdu dobrým fotoaparátem, tak jej v Idolu rozhodně nenajdete. Nepřítomnost čtečky otisků prstů při této ceně rozhodně zamrzí, nešťastné umístění tlačítek na bocích telefonu často otravuje a za mě osobně by telefon snesl i větší baterii.

Největší problém Alcatelu však spočívá v jeho ceně 12 tisíc korun, která není zrovna z nejnižších a dostává se kvůli ní do vod, kde na něj číhá opravdu velmi dravá konkurence.

Konkurence

Největší konkurence za podobnou cenu rozhodně pochází od donedávna neznámého čínského výrobce. Na trh k nám totiž v červnu dorazilo nové OnePlus 3, které drtí konkurenci svými famózními specifikacemi v podobě Snapdragonu 820 a 6 GB RAM, výborného fotoaparátu, chytrého Dash nabíjení pomocí USB-C a čtečky otisků. To vše přichází v krásném celokovovém těle a k tomu všemu s o tisíc korun nižší cenou. V takovém boji by se zapotila i kdejaká vlajková loď za 20 tisíc korun.

OnePlus 3
OnePlus 3

Zapomenout nesmíme také na sesterský Vodafone Smart platinum 7, což je v podstatě lehce upravený Idol 4S. Na rozdíl od Alcatelu má lépe řešená tlačítka a hlavně na něm najdete čtečku otisků prstů. Nedostanete k němu však VR brýle a především zvukový zážitek není tak kvalitní, jelikož přijdete o kvalitní sluchátka a jedinečnou konstrukci reproduktorů. Na druhou stranu vyjde o celé 2 tisíce levněji, takže záleží jen na vás, zda jste ochotni si u Idolu za těch pár drobností připlatit.

Vodafone Smart platinum 7

V cenové kategorii do 13 tisíc korun najdete dokonce i nejmenšího člena jablečné rodiny, a sice iPhone SE. Ten má sice jen 4palcový HD displej a tím pádem např. i mnohem menší baterii. Ale výkon a fotoaparát jsou mnohem lepší a hlavně zde běží operační systém iOS. Výběr tedy ovlivní spíše vámi preferovaná platforma než parametry.

iPhone SE

Konkurencí v oblasti výkonu je i zařízení od dalšího čínského výrobce, Xiaomi Redmi Note 3 Pro. Ten nabízí na papíře podobné specifikace, ale přijde vás na pouhých 6 tisíc korun, což je propastný rozdíl. Takže pokud chcete pouze telefon s podobným výkonem a oželíte nekompletní podporu LTE, bude Xiaomi rozhodně lepší volbou.

Redmi Note 3 Pro
Xiaomi Redmi Note 3

Nejpočetnější konkurencí pro Alcatel jsou však loňské vlajkové lodě, které po roce na trhu zlevnily a nyní se rovněž pohybují kolem 12 tisíc korun. Při připlacení na 13 tisíc korun lze sehnat stále skvělý Samsung Galaxy S6 s mnohem lepším fotoaparátem. Za cenu 12 tisíc v obchodech najdeme HTC One M9 a svého zástupce zde má i Microsoft v podobě Lumie 950, kterou pohání Windows 10 Mobile z vlastní stáje. O tisíc korun levněji se prodává i korejské LG G4 a za přibližně 8 tisíc korun narazíme i na Nexus 5X přímo od Googlu.

alcatel-idol-4s
Klady
  • krásný design
  • kvalitní materiály
  • výborný displej
  • skvělý zvuk
  • výkonný procesor
  • plynulý chod prakticky čistého Androidu
  • BOOM tlačítko
  • kvalitní sluchátka
  • slot pro microSD karty
  • VR brýle v balení
Zápory
  • přinejlepším průměrný fotoaparát
  • špatné umístění tlačítek na bocích telefonu
  • žádná čtečka otisků prstů
  • vystupující čočka fotoaparátu
  • rozporuplná výdrž baterie
  • o trochu vyšší cena
Diskuze ke článku
Xxx
Zvláštní, mám tento telefon cca týden a mám v něm vyfoceno spoustu krásných fotek. Přitom fotky v recenzi opravdu nevypadají dobře. Také s rozmístěním tlačítek nemám vůbec žádný problém, zvykl jsem si velmi rychle, navíc mobil jde odemknout i stisknutím Boom tlačítka na pravém boku (je třeba to nastavit). Jinak jsem s ním velmi spokojený. Displej je úžasný, stejně tak zvuk i celková kvalita zpracování. A když připočtu naprosto plynulé prostředí, překvapivě dlouhou výdrž, vysoký výkon a bohaté balení (brýle, sluchátka, kryt) tak asi ani není co vytknout.
Karel
Repráky nejsou od JBL, ale od Waves. JBL repro měl loňský Idol 3, každopádně oba telefony hranou parádně. Jinak k foťáku, asi nemá na S6, ale ostření jde rychle a bez problémů. S fotkama spokojenost, i když bylo pod mrakem, pořídil jsem pěkný snímky. Spíš bych řekl nadprůměr. Rychlost nabíjení se mi vůbec nezdá, mám svůj Idol 4S nabitej z nuly na 100 procent za cca hodinu a půl.
Michal
Tady opravdu v poslední době nemá smysl debatovat. Stala se tu z toho slušná žumpa. Hlavně se tu v poslední době neustále vyjadřují ti, kterým evidentně vadí, že je zde recenze na telefon, který je mnohem lepší a levnější než telefon, který sami vlastní. Myslím, že tento nádherný Alcatel bude ležet v žaludku mnoha zamindrákovaným lidem.
Xwert Is
Xwert Is
Mne sa páči ešte keby mal tak max 4,7" to by bolo super.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze