Alcatel Idol 4 PRO
recenze

Alcatel Idol 4 PRO

Krásná vila s rozbitými okny
41

Nových telefonů s Windows 10 Mobile už se mnoho nenajde, koneckonců samotný Microsoft už dva roky žádný nový telefon nepředstavil, tak proč by měli ostatní. Alcatel se však rozhodl to s mobilními Windows přeci jen zkusit, a proto se dne můžeme podívat na Idol 4 PRO, tedy na telefon s nejlepším hardwarem, který můžete na platformě Windows dostat.

Alcatel se před rokem rozhodl jít proti proudu a představil svůj nadupaný smartphone s Windows 10 Mobile, který nesl jméno Idol 4 PRO. Trvalo však půl roku, než jsme si jej mohli alespoň vyzkoušet v Barceloně na MWC a až nyní po roce od představení se dostává do Evropy a tím pádem i k nám na recenzi. Ve světě Windows nabízí Alcatel to nejlepší, co lze pořídit. Máme tu tedy Snapdragon 820, 4 GB RAM a 64 GB interního úložiště. Do toho se přidává 21Mpx fotoaparát, čtečka otisků prstů, skvělé stereo reproduktory či prémiová konstrukce ze skla a kovu. Dokázal však Windows 10 Mobile od svého představení dozrát natolik, aby nebyl přítěží pro slibně vypadající zařízení?

Alcatel Idol 4 PRO

Technické parametry Alcatel Idol 4 PRO

Kompletní specifikace
Konstrukce153,9 × 75,4 × 7 mm, 152 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát21 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 26 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,59 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Mobile
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2017, 14 999 Kč

Alcatel Idol 4 PRO – videopohled

Obsah balení: standardní základ

V krabičce toho zas tak moc nenajdeme. Hned pod telefonem jde o sponu pro vyjmutí hybridního SIM slotu, pár příruček a samozřejmě nesmí chybět nabíjecí adaptér a kabel pro nabíjení či propojení s počítačem.

Alcatel Idol 4 PRO

Příjemnou zprávou je potom přítomnost kvalitních špuntových sluchátek JBL.

Konstrukční zpracování: pořád fešák

Idol 4 PRO vychází už z více jak rok starého Idolu 4S s Androidem. Tělo tvoří dvě plochy tvrzeného 2.5D skla Dragontrail, které svírají kovový rám, a nutno říct, že to telefonu stále velmi sluší. Navíc se i dobře drží, nikde nic neřeže do dlaně a hmotnost je dobře rozvržena.

Jen musíte počítat s častým čištěním skla, a navíc si bohužel ani nelze pořídit jinou barevnou variantu než naší černou se zlatým rámem. Ta sice vypadá dobře, ale otisky jen tak neschová. Stejně tak nutno počítat s trochu většími rámečky, které nejsou ani využity třeba pro senzorová tlačítka či přední čtečku otisků prstů. Když už jsme u ní, tu sem Alcatel oproti Android verzi konečně přidal, avšak po pár dnech jsem ji raději vypnul. Je totiž velmi pomalá a není ani moc spolehlivá. Především jí však chybí výraznější odlišení od okolního povrchu, jelikož do ní prst přirozeně nezapadne jako třeba u telefonů od Honoru či LG.

Hodí se zmínit ještě poslední dva neduhy. Předně nám tu zůstalo nelogicky umístěné vypínací tlačítko skoro až v horním rohu levé hrany telefonu, kam se s danými rozměry zařízení opravdu jen těžko natahuje. Pro odemknutí telefonu naštěstí lze tlačítko nahradit čtečkou či dvojitým poklepáním na displej. Naopak pro zamčení je možné i dvakrát poklepat na softwarovou lištu ovládacích tlačítek.Za druhé má Idol ve zvyku klouzat prakticky po všem, na co jej položíte, takže si musíte dát vždy pozor, aby vám nesjel ze zdánlivě rovné plochy. V ruce si však kupodivu vede lépe než mnoho jiných skleněných smartphonů.

Tím však už konečně končí příval negativ. Třeba kolébka hlasitosti je umístěna velmi dobře, má pohodlný stisk a příjemný zdvih. Přepracované BOOM tlačítko pod ní zde potom slouží čistě pro focení. Vespod telefonu je napravo umístěn nabíjecí konektor, kterým je na rozdíl od Android verze už USB-C. Na levé hraně najdete dále bytelný hybridní slot pro dvě nanoSIM karty, nebo kombinaci nanoSIM a microSD karty, a nechybí ani 3,5mm jack konektor na horní hraně.

Líbilo se nám
  • hezký design
  • kvalitní konstrukce
  • nechybí čtečka otisků prstů
  • odolné 2.5D sklo z obou stran telefonu
Nelíbilo se nám
  • čtečka není nejlepší
  • špatně umístěné vypínací tlačítko
  • telefon snadno klouže

Displej: parádní podívaná

Starší Idol 4S se i u nás prodával s VR brýlemi v základním balení, které využívaly jeho QHD displej. Na některých trzích zdědil toto příslušenství i Idol 4 PRO, avšak u nás tomu tak není a upřímně to není na škodu. 5,5palcový displej totiž snížil své rozlišení na Full HD, což na běžné používání bohatě postačí, ale na virtuální realitu už to není zrovna optimální.

Alcatel Idol 4 PRO

Jinak už však vypadá nasazený AMOLED panel skutečně skvěle. Zejména v kombinaci tmavým motivem může AMOLED opravdu vyniknout a zároveň ušetřit energii.

Nasazený AMOLED panel vypadá skutečně skvěle!

Displeji nechybí skvělé pozorovací úhly, vysoký kontrast, hluboká černá a velmi dobrý rozsah jasu. Ani na prudkém slunci nebyly problémy s čitelností a na večer lze jas i silně ztlumit, byť filtr modrého světla v mobilních Windows 10 bohužel stále chybí. Zamrzí též, že notifikační dioda tu upozorňuje pouze na nabíjení a nikoliv nová upozornění.

Líbilo se nám
  • krásný AMOLED panel
  • skvělý kontrast
  • hluboká černá
  • velmi dobrý rozsah jasu
Nelíbilo se nám
  • notifikační dioda svítí jen při nabíjení

Zvuk: nejlepší zvuk z Oken

Ve vystupujícím kovovém rámu jsou umístěny skvělé stereo reproduktory, které míří dopředu i dozadu. Zejména mezi Windows telefony Alcatel opravdu vynikne, zvlášť když na náš trh nedorazil HTC One M8 s Windows. Zvuku nechybí dynamika ani špetka basů, je velmi hlasitý a především hraje pěkně čistě i na nejvyšší hlasitost.

Alcatel Idol 4 PRO

I 3,5mm jack výstup do sluchátek hraje velmi dobře, navíc dostanete v balení i povedená pecková sluchátka JBL, která patří k těm lepším dodávaným v balení s telefony. Jen škoda že tu není žádný software, který by dokázal z Idolu 4S s Androidem vymáčknout ještě více. Takhle výborné reproduktory lehce omezuje systém.

Líbilo se nám
  • jedny z nejlepších stereo reproduktorů
  • velmi dobrý výstup do sluchátek
  • slušná sluchátka JBL v balení
Nelíbilo se nám
  • chybí pořádný software pro úpravu zvuku

Výkon hardwaru: to nejlepší s Windows

Jak už bylo nejednou v recenzi řečeno, Idol 4 PRO disponuje tím nejvýkonnějším hardwarem, který v říši Windows 10 Mobile nalezneme. Je tu Snapdragon 820, 4 GB RAM (reálně zhruba 2 GB využitelné) a 64GB interní úložiště (cca 52 GB volných), které lze rozšířit pomocí microSD karty s až neuvěřitelnou kapacitou 512 GB. V roce 2017 už to možná nejsou ty úplně nejnovější a nejsilnější vnitřnosti, ale pořád mají více než dost koňských sil, aby rozběhly hladce třeba i Continuum, které Idol podporuje. Bohužel se však už Display Dock od Microsoftu u nás neprodává a musíte si tak Continuum zprovoznit pomocí jiných řešeních, která nebývají zrovna spolehlivá.

I se systémem hýbe hardware dobře, ale sem tam něco nějakou sekundu trvá nebo se pár animací trochu škubne. To však není ani tak chybou hardwaru jako spíš systému. Je také zvláštní, že ani takový výkon nestačí na plynulý chod jednodušší hry jako kupříkladu Shadow Fight 2. Optimalizace zkrátka není žádná sranda a je ostuda, že i starší hra, která běží slušně na prakticky každém levném Androidu, je tady nehratelná.

Líbilo se nám
  • výkonný hardware
  • microSD slot s podporou až 512GB karet
  • podpora režimu Continuum
Nelíbilo se nám
  • špatná optimalizace her
  • systém sebou občas škubne

Výdrž baterie: žádný zázrak

Menší pochvalu zaslouží Alcatel také za baterii s kapacitou 3 000 mAh, která mi vydržela bez problémů i celý den plný navigování, poslechu hudby a prohlížení internetu na maximální jas a ještě mi v noci nějakých 25 % zbylo. Na dva dny už se ale dostanete opravdu stěží a spíše skončíte často se dnem a půl.

Alcatel Idol 4 PRO

Byť každodenní výdrž není špatná, v našem redakčním testu Idol propadl. Streamování Full HD videa přes Wi-Fi na poloviční jas vydržel jen 6:39 hodin, což je bohužel podprůměrný výsledek. Očividně tak k výdrži přispívá zejména kombinace AMOLED displeje a všudypřítomné černé ve Windows.

Nabití baterie přes USB-C zabere necelé dvě hodiny, přičemž na Android jsme zvyklí u podobné kapacity na zhruba hodinu a půl. Idol totiž využívá starší technologii Quick Charge 2.0. Když připojíte telefon k přibalené nabíječce, vyskočí vám dokonce hláška, že používáte pomalé nabíjení, což pro uživatele, kteří právě investovali několik tisíc do nového telefonu, není zrovna příjemné zjištění.

Líbilo se nám
  • dobrá každodenní výdrž
  • USB-C
Nelíbilo se nám
  • horší výsledky v redakčním testu
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: nepatří mezi nejlepší

Idol není v oblasti konektivity tak vybavený, jak by se mohlo při pohledu na cenovku zdát. Máme tu sice věci jako LTE, Wi-Fi či Bluetooth 4.1, ale třeba NFC tu bohužel chybí. Musím však pochválit skvělou A-GPS, která se bleskově našla a spolehlivě mě vždy dovedla do cíle – pokud tedy aplikace fungovala, jak měla. Stejně tak kvalita hovorů je na velmi dobré úrovni a ani se signálem nebyly problémy.

Navigace a internetový prohlížeč Edge
Líbilo se nám
  • skvělá A-GPS
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát

Focení: Lumie z trůnu nesesadí

Ze zad výrazně vystupující fotoaparát nabídne hned 21 Mpx a za dne dokáže vyfotit vcelku pěkné snímky, ale na skoro dva roky staré Lumie 950 stále nemá. Fotoaparát si často neumí poradit se správnou volbou expozice, což občas vede k obrovským rozdílům mezi fotkami, i když stojíte na místě a fotíte jednu za druhou, čehož si můžete všimnout i na opakujících se fotografiích v naší galerii.

Nejenže tak může být stejná fotografie jednou tmavá a podruhé s oblohou úplně bez detailů a přeexponovaná, ale i barevné podání se častokrát liší. Také nemůžete počítat s úplně věrnou reprodukcí barev – za horšího světla jde výrazně dolů. Zejména na ostření v takových podmínkách přestává být spolehnutí a často tak skončíte s mazanicí.

Fotky vypadají různě, i když jsou vždy foceny hned za sebou

Navíc je focení vzhledem k cenovce velmi pomalé a obzvláště při pořizování HDR snímků musíte pár sekund civět na černou obrazovku. Stejně tak ostření je občas trochu zmatené, ale když se zadaří, ostrost či detaily snímkům určitě nechybí.

Fotografie za horších podmínek a selfie z přední kamerky

Také fakt, že Alcatel změnil své BOOM tlačítko na spoušť fotoaparátu, rozhodně potěší. Jen jsem ho byl nucen používat čistě pro spouštění fotoaplikace, jelikož jako spoušť na samotné focení je nepohodlně umístěno přímo uprostřed telefonu, což je nejen neohrabané na používání, ale hlavně často způsobí, že se při focení telefon rozklepe více než klepnutím na obrazovku. Přední 8Mpx kamerka ovšem není vůbec špatná a dodá povedené snímky, které určitě nikoho nezklamou.

Natáčení: nezvládá Full HD při 60 FPS

I přes vystupující fotoaparát tu bohužel není optická stabilizace, a tak si u videa musíme vystačit s nepříliš dobrou elektronickou stabilizací. Ve výběru kvality videa nalezneme 4K i Full HD rozlišení v mnoha různých frameratech, ale chybí bohužel Full HD v 60 FPS. Fotoaplikace však zaslouží pochvalu za přehledné rozvržení a pěkný vzhled, byť možností tu moc není, obzvláště v porovnání s některým fotoaplikacemi na Androidu v režii Samsungu či Huawei.

Líbilo se nám
  • pěkné fotky za dobrého světla
  • BOOM tlačítko pro zapnutí fotoaparátu
  • hezká fotoaplikace
  • dobrá přední kamerka
Nelíbilo se nám
  • fotoaparát si často neví rady s expozicí
  • velmi pomalé focení
  • horší kvalita fotek za horšího světla
  • jen elektronická stabilizace videa
  • neumí 1080p v 60 FPS

Software: Windows 10 Mobile naposledy?

Operační systém: rozbitá Okna

Nebyla by to samozřejmě kompletní recenze, kdybychom se nepodívali také na systém, který telefon pohání. A tady narážíme na hlavní kámen úrazu tohoto telefonu. Jednoduše řečeno, pokud už telefon s Windows máte či jste opravdu velkými fanoušky, pravděpodobně dobře víte, do čeho jdete. Pak pro vás Idol 4 PRO s Windows 10 Mobile může být vcelku lákavým telefonem. Pro ostatní bude však systém tím největším problémem.

Základní prostředí a Windows Store

Osobně jsem měl starší Windows Phone 8.1 opravdu rád, a tak jsem se těšil, že se poprvé po letech podívám na novou verzi mobilních Windows. „Desítky“ ale působí i po dvou letech stále jako nedodělaný systém. Základní myšlenka dlaždic mi přijde i po letech pořád naprosto geniální, klávesnici Microsoftu považuji za jednu z nejlepších a líbí se mi i celkový styl a ikonografie systému. Jenže pod tou pěknou skořápkou je minimálně v případě Idolu naprosto rozbité jádro.

Průchod nastavením

Systém mi vcelku pravidelně padal a restartoval se. Mnoho aplikací je stále neskutečně pomalých, občas také padaly, nebo se nenačetly. Používání Windows Storu je za trest kvůli pomalému stahování a instalaci a některé věci v systému jsou stále nedodělané. Jmenovat mohu třeba nemožnost swipenout pro vysunutí hamburger menu nebo rozbalení rychlých nastavení v notifikační liště. To obzvláště zamrzí v porovnání se základní myšlenkou předešlého systému Windows Phone, který si mě kdysi získal právě svým důrazem na swipování a gesta.

Aplikace: Windows Store za trest

Pokud se podíváme na aplikace samotné, tak ty nativní fungují v drtivě většině skvěle a rychle, ale i tady se najdou výjimky. Mapy mi občas spadly, nebo mi prostě zmizely mapové podklady a musel jsem aplikaci vypnout. Stejně tak hudební aplikace Groove není stále úplně plynulá a párkrát se stalo, že mi zkrátka odmítala přehrát hudbu.

Pro prohlížení webu samozřejmě poslouží Edge od Microsoftu, který má sice hezky přehledné prostředí, ale rozhodně není z těch nejrychlejších a občas mi dokonce i spadl.

Základní systémové aplikace

To nejhorší však přichází s aplikacemi třetích stran. Ty jsou vcelku často zastaralé, pomalé a neodladěné. Třeba zapnout takový Facebook a Messenger zabere notnou řádku sekund, nebo se pro jistotu aplikace nezapne vůbec a z nahrávací obrazovky spadne. Stejně tak například Instagram vypadá sice v grafice Windows 10 Mobile skvěle, ale často se mi nechtěly načíst fotografie od ostatních uživatelů a i při přidávání mých vlastních se občas staly chyby, které znepříjemňovaly používání.

Počet aplikací ve Storu už není tak obrovský problém jako dříve, avšak spousta z nich nefunguje tak dobře jako třeba na Androidu a nemají stejné funkce, jelikož vývojáři zkrátka na jejich aktualizace kašlou, stejně jako i Microsoft ostatně stále kašle na celý systém. Když vše funguje jak má, je zde stále vidět opravdu skvělý systém, ale bohužel i značně levnější telefony s Androidem vám budu běžet často rychleji a především mnohem spolehlivěji než Idol s Windows.

Líbilo se nám
  • subjektivně pěkný vzhled systému
  • dlaždice jsou stálé skvělé řešení domovské obrazovky
  • vcelku použitelné vestavěné aplikace
Nelíbilo se nám
  • Windows 10 Mobile působí stále nedodělaně
  • problematická stabilita systému
  • ústup od swipování
  • nízká kvalita aplikací třetích stran

Zhodnocení: pro fanoušky lákavá nabídka

Zhodnocení Idolu 4 PRO není úplně snadné a musíme vzít v úvahu více hledisek. Pokud jste fanouškem mobilních Windows, rozhodně mu věnujte pozornost. Má krásnou konstrukci, parádní displej, výkonný hardware, jedny z nejlepších stereo reproduktorů a slušnou výdrž. Foťák sice nemá na poslední Lumie a chybí třeba i bezdrátové nabíjení, ale rozhodně se jedná o jeden z nejlepších Windows telefonů.

Jste-li ovšem v současnosti uživatelem Androidu, nebo iOS, nemohu Idol 4 PRO s čistým svědomím doporučit. Systém byl po celou dobu testování silně nespolehlivý a aplikace jsou velmi často pomalé a neodladěné, takže by přechod nebyl úplně příjemný. Za cenu kolem 15 tisíc můžete získat opravdu mnohem lepší zařízení s Androidem, jako je třeba OnePlus 5, Huawei P10 či Samsung Galaxy S7. Dokonce i LG G6 stojí v současnosti už jen 12 tisíc a faktem bohužel zůstává, že i levnější Android zařízení běží rychleji a lépe než Idol s Windows 10 Mobile.

Idol je asi tím nejlepším u nás prodávaným Windows telefonem, což však mnoho neznamená.

Idol 4 PRO tak možná nepatří kvůli systému mezi ty nejlepší telefony své kategorie, ale mezi Windows telefony má na trhu určitě své místo. Jediná podobná konkurence totiž stojí o zhruba 8 tisíc víc a za takový příplatek se úplně nevyplatí. Idol je zkrátka v současnosti asi ten nejlepší u nás prodávaný telefon s Windows 10 Mobile, avšak to bohužel mnoho neznamená.

Konkurence

HP Elite x3

Jak již bylo naznačeno, i v říši Windows telefonů číhá konkurence. V oblasti hardwaru se však Alcatelu blíží pouze 6palcové HP Elite x3, které je sice povedeným zařízením, ale základní cena činí 23 tisíc korun.

HP Elite x3 + Desk Dock + Headset

Rozměry161,8 × 83,5 × 7,8 mm, 194 g
DisplejSuper AMOLED, 5,96" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, 4×2,15 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 150 mAh, doba nabíjení: 2:00 hodin

Acer Liquid Jade Primo

Naopak za nízkou cenu pod 9 tisíci nabízí Acer svůj Liquid Jade Primo. Ten má však značně slabší hardware. Pokud si chcete mobilní Windows jen vyzkoušet, bude určitě přijatelnější volbou.

Acer Jade Primo bez doku

Rozměry156,5 × 75,9 × 8,4 mm, 150 g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát21 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, 2×1,82 GHz + 4×1,44 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor2 870 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

Microsoft Lumia 950 XL

Největšího konkurenta však stále ztělesňuje Lumia 950 XL, která je až na horší zvuk a pouze plastovou konstrukci mnohem lepším balíčkem. Má stále skvělý fotoaparát, větší baterii a hardware není také špatný. Bohužel se však u nás už oficiálně neprodává, a tak budete muset více hledat, anebo se podívat do bazaru.

Microsoft Lumia 950 XL Single SIM

Rozměry151,9 × 78,4 × 8,1 mm, 165 g
DisplejAMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, 4×2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 340 mAh
alcatel-idol-4-pro
Klady
  • hezká a kvalitní konstrukce
  • krásný Full HD AMOLED displej
  • jedny z nejlepší stereo reproduktorů
  • výkonný hardware
  • microSD slot s podporou až 512GB karet
  • dobrá každodenní výdrž baterie
  • USB-C
  • BOOM tlačítko pro spuštění fotoaparátu
Zápory
  • stále nedodělané Windows 10 Mobile
  • nestabilní systém i aplikace
  • nepříliš dobrá čtečka otisků prstů
  • fotoaparát nemá na staré Lumie 950
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Anonym
Som naozaj jediný, kto pozoruje presne rovnaký chod systému ako autor recenzie? Mám Lumiu 640 a problémy sa začali objavovať po aktualizácii z WP8.1 na 10. Myslel som, že je tá Lumia už jednoducho slabá, ale ak sa to deje aj na tejto Idol 4, tak bude chyba skôr u Microsoftu...
Mini
Nevím jaká okolnost by člověka přiměla koupit tuto variantu s W10, když s androidem šlape vše na jedničku.
Pepé
Mám 640 lte, a ten systém je hroznej. Telefon se seká, je pomalej, prohlížeč edge taky hrůza a když se chcete vrátit na domovskou obrazovku, tak se vám ukazuje hláška obnovuji. Při prohlížení netu neustále problikává obrazovka. Doufám, že už Microsoft neplánuje žádný restart, protože to dopadne vždycky stejně. Jen blázen by si teď koupil telefon s Windows 10 mobile
marek
Končím taky s Windows, je to nepoužitelný systém, poslední aktualizace způsobuje pády aplikací, foťák blbne, neukládají se fotky atd atd. Vidím to na Apple SE.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze