Alcatel A7
recenze

Alcatel A7

Průměrný plasťák ztracený v moři kovu
12

Alcatel nám před pár týdny sice představil své nové vlajkové modely, ale vedle nich se ukázaly i dva levnější A7 a A7 XL. My se dnes podíváme na menší z dvojice A7, který i přes označení „menší“ nabídne 5,5palcový displej a solidní hardware, ale nebude už v dnešní době plastová konstrukce překážkou?

Alcatel je evropskou špičkou v oblasti prodejů 6palcových zařízení, přičemž tuto pozici se letos snaží udržet nový model A7 XL s kovovým tělem a pro Alcatel prvním duálním fotoaparátem. Tento gigant však dostal menšího brášku v podobě modelu A7, který má nabídnout podle Alcatelu skvělý výkon za menší peníze. Docílit toho má osmijádrový procesor MediaTek a 3 GB RAM, přičemž podporu jim bude dělat třeba i 16Mpx fotoaparát, čtečka otisků prstů či velká 4 000mAh baterie. Zůstává však otázkou, zda si dokáže tento „plasťáček“ obhájit cenu 6 tisíc korun a úspěšně konkurovat našlapané konkurenci.

Alcatel A7

Technické parametry Alcatel A7

Kompletní specifikace
Konstrukce152,7 × 76,5 × 9 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6750, , GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:08 hodin
Dostupnostříjen 2017, 5 999 Kč

Alcatel A7 – videopohled

Obsah balení: s bonusem

V krabičce najdeme samozřejmě jako vždy nejprve telefon. Pod ním leží jen jedna mála příručka. V přihrádkách vespod poté sídlí nabíjecí adaptér a microUSB kabel. Bonusem jsou potom překvapivě dobrá špuntová sluchátka, o kterých si v recenzi ještě pár slov povíme.

Alcatel A7

Konstrukční zpracování: hezký plasťák

Alcatel přináší na náš trh krom testovaného modelu A7 rovněž větší A7 XL, jenž se může pochlubit kovovým tělem, a tak by člověk mohl čekat, že bude design sesterských telefonů podobný. Pravdou ovšem je, že jsou si naopak ve skutečnosti hodně vzdálené. A7 je sice kompletně celá vyrobená z plastu, ale i přesto je konstrukce příkladně pevná, nic nevrže a záda mají velmi příjemnou texturu.

Telefon se díky textuře, svým celkovým tvarům a lehkosti velmi pohodlně drží. Navíc skoro vůbec neklouže a v kombinaci se zlatými doplňky s kruhovým vzorem v plastu také moc hezky vypadá. Vzorkování vrhá na světle pod různými úhly efekty podobné třeba zenovým kruhům ze zařízení ASUS a zlatou najdeme nejen na zadní straně, ale i vepředu, kde nám rámuje reproduktor a sluchátko.

Na zádech máme dále také čtečku otisků prstů, která je vcelku výrazně zapuštěná do snímatelného zadního krytu. Díky tomu na ní vždy hezky zapadne prst a je rovněž relativně spolehlivá, ale nijak vysokou rychlost od ní nelze čekat – pomalá ovšem také není. Konkurenti však mnohdy v dnešní době nabídnou v dané cenové relaci čtečku a celokovové tělo, a i výhoda sundavacího krytu je u A7 trochu bezúčelná. Právě pod něj vložíte nanoSIM kartu a případně i microSD kartu, ale baterii vyjmout bohužel nejde.

Pochválím ovšem hardwarová tlačítka na pravém boku. To vypínací vroubkované okamžitě rozeznáte, je na ideálním místě a má příjemný jistý stisk. Stejně dobře je na tom i kolébka hlasitosti, jen samozřejmě postrádá vroubkování.

A7 je sice kompletně celá vyrobené z plastu, ale i přesto je konstrukce příkladně pevná.

Cekově lze Alcatel pochválit za zajímavý design, který pomohl A7 oddělit od davu podobných telefonů. Nemusí se líbit každému, ale v mém okolí vždy zaujal. V dnešní době však může být nedostatek kovové konstrukce vcelku velkým mínusem a spoustě uživatelům se nemusí chtít vrátit do minulosti, když mohou mít jinde precizně zpracované telefony z prémiových materiálů.

Líbilo se nám
  • pěkný design
  • čtečka otisků prstů
  • vroubkovaný povrch zad
  • microSD slot
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové materiály
  • nelze uživatelsky vyměnit baterii

Displej: zářit se mu nechce

Na přední straně telefonu najdeme 5,5palcový Full HD IPS displej, který je hezky jemný a má vcelku pěkné podání barev. Také pozorovací úhly jsou zcela v pořádku, ale jas by to chtělo nepochybně vyšší. I za šerého dne je totiž na maximální jas občas s čitelností problém, čehož jsem se obával již při prvním kontaktu s telefonem na veletrhu IFA v Berlíně.

Alcatel A7

Potěšit však mohou skutečně velmi bohaté možnosti přizpůsobení obrazu od kontrastu a sytosti až třeba po teplotu barev. Dále nechybí ani nastavitelný filtr modrého světla pro pohodlné čtení ve tmě či bílá notifikační dioda, která se ovšem nedá nijak nastavovat.

Líbilo se nám
  • pěkný Full HD panel
  • bohaté možnosti přizpůsobení obrazu
  • notifikační LED dioda
Nelíbilo se nám
  • nedostatečný jas

Zvuk: dokáže překvapit

Nad a pod displejem jste si mohli na fotkách všimnout také zlatě zvýrazněných reproduktorů. Alcatel mi v Berlíně při představení telefonu tvrdil, že jde o stereo reproduktory, které sice nejsou tak kvalitní jako u řady Idol, ale jsou tam. Bohužel tomu tak ale ve skutečnosti není. Reproduktor se nachází jen v bradě telefonu. Nahoře máme poté klasické sluchátko pro hovory.

Alcatel A7

Kvalitativně si reproduktor vede poměrně dobře, byť je zvuk trochu plochý a hlasitost jen standardní. Díky umístění vepředu jde však zvuk vždy přímo k vám a působí tak lépe než jiné tradičněji umístěné reproduktory na spodní hraně telefonu.

Reproduktor se nachází jen v bradě telefonu – nahoře máme jen klasické sluchátko pro hovory.

3,5mm jack výstup dodá do sluchátek slušně kvalitní a hlasitý zvuk. Hlavně ale zaslouží Alcatel obrovskou pochvalu za dobře hrající špuntová sluchátka v balení. Ta jsou silně basově zaměřená, což se bude mnohým líbit, jsou špuntová, mají plochý kabel, který se v kapse tolik nezamotá, a dostanete i náhradní špunty. Nutno dodat, že takto dobrá sluchátka jsou v dané cenovce celkem rarita a rozhodně nemusíte hned kupovat jiná.

Líbilo se nám
  • slušný výstup předního reproduktoru
  • dobrá sluchátka v balení

Výkon hardwaru: hrubá čísla nejsou vše

Čistě svým hrubým výkonem a čísly je A7 v dané kategorii zcela průměrná. Máme tu osmijádrový procesor MediaTek MT6750T, 3 GB RAM (1,8 GB volných po prvním spuštění) a 32 GB interního úložiště, ze kterého máte zhruba 24 GB k dispozici. Výkonově telefon odpovídá Snapdragonu 430, ale upřímně systém neběží úplně ideálně – občas přeci jen nastane škubnutí.

Především ale působí telefon zkrátka pomalu, což se projeví třeba pomalejším zapínáním aplikací, přičemž pomalejší reakce pocítíte už při psaní na klávesnici. A to nemusí být telefon ani nijak náročně vytížený – působí tak prostě skoro pořád. Pokud mu pořádně zatopíte pod kotlem, musíte se poté obrnit i trpělivostí. Zkrátka tu na vše čekáte déle než u jiných telefonů, což není zcela ideální.

Líbilo se nám
  • 3 GB RAM a 32 GB úložiště
  • dostatečné výsledky v benchmarcích
Nelíbilo se nám
  • pomalý systém s občasnými záškuby

Výdrž baterie: nadprůměrná, ale ne skvělá

Baterie zde nabízí velmi slibně vypadajících 4 000 mAh, ale výdrž není bohužel tak skvělá, jak jsem doufal. Telefon vydrží s lehkým používáním i více jak dva dny, ale pokud jsem se nekrotil a používal jej běžně, vydržel maximálně den a půl. V náročnější dny jsem končil večer s nějakými 30 % k dobru, což také není úplný zázrak.

Alcatel A7

Tak velká baterie by mohla mít na víc, třeba takový ZenFone 3 Max (5.5) s podobně velkou baterií vydrží běžné používání déle. V našem redakčním testu výdrže není ovšem výsledek vůbec špatný. Streamování Full HD videa přes Wi-Fi na poloviční jas vydržel Alcatel A7 přesně 10:24 hodin. Nabíjení pomocí microUSB poté zabere 2 hodiny, což není na tak velkou baterii vůbec špatná hodnota.

Líbilo se nám
  • lehce nadprůměrná výdrž za běžného používání
  • velmi dobrý výsledek v redakčním testu
  • relativně rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž mohla být u tak velké baterie lepší

Konektivita: základ postačí

O připojení k internetu se u A7 postará Wi-Fi b/g/n a těšit se lze i z kompletního LTE. Pro přenos souborů poslouží klasické Bluetooth ve verzi 4.2 a nezapomnělo se dokonce ani na NFC. A-GPS potom zajistí navigaci všeho druhu, přičemž jí vždy trochu trvá, než se najde. Poté však drž lokaci a směr bez problémů.

Prohlížeč od Alcatelu

Pro prohlížení internetu dostanete dvě možnosti. Můžete využít Chrome od Googlu, nebo vlastní prohlížeč od Alcatelu. Ten není z nejpomalejších, vypadá vcelku pěkně, dokonce má v sobě třeba i funkci automatického vymazání historie a cache po uzavření aplikace. Přesto však jde o zbytečnou duplicitu, kterou moc rádi nevídáme.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • duplicitní prohlížeč webu

Fotoaparát: nic extra

Alcatel vybavil A7 hlavním fotoaparátem s 16 Mpx, který ovšem podává na danou kategorii zcela průměrné výsledky. Fotografie jsou trochu tmavší a chybí jim občas detaily. Také s ostřením jsou zejména u makro snímku velké problémy a za špatného světla či večer jsou fotografie opravdu špatné. Šum je výrazný a hlavně jsou fotografie prakticky vždy rozmazané. Pokud vám však slunce přeje, vypadají fotografie obstojně.

Velmi jednoduchá fotoaplikace nabízí pár filtrů a režimů, jako je třeba okamžitá koláž či panorama. Třeba takový manuální režim byste tu ovšem hledali marně a nastavení vás nepříjemně odtrhne od hledáčku, ale aspoň telefon fotí a ukládá snímky hezky rychlé.

Video lze natáčet až ve Full HD při 30 FPS a kvalitou nijak neoslní, ale potěší funkcí elektronické stabilizace, která obraz trochu zklidní. Také přední 8Mpx kamerka není žádný zázrak, ale fotí slušné fotky a máte u ní dokonce i vlastní přisvětlovací LED. Focení ve tmě ovšem i tak fotoaparát nezvládá zrovna nejlépe.

Líbilo se nám
  • obstojné snímky za dobrých podmínek
  • elektronická stabilizace u videa
  • LED přisvětlení u přední kamerky
Nelíbilo se nám
  • problémy s ostřením
  • i s lehce horším světlem kvalita snímků rychlé klesá

Software: čistě, ale s výhradami

Systém tu zastupuje Android 7.0 Nougat s vlastní lehkou nadstavbou. Alcatel má drobně upravený především launcher, kde si lze změnit velikost mřížky ikon i ikon a pohrát si lze i s textem. V nastavení dále najdete pár položek navíc a na zamykací obrazovce najdeme zkratky pro vámi zvolené aplikace nebo hezké živé tapety. Je tu rovněž pár vlastních aplikací (telefon, SMS zprávy galerie, hudba, …), které sice nejsou úplně nejhezčí, ale fungují dobře.

Předinstalované jsou tu potom navíc aplikace Instagram, Facebook, Messenger a WPS Office, které lze samozřejmě smazat, přičemž si Alcatel přidal třeba i vlastní prohlížeč, který jsem v recenzi již zmínil. Nejvíce mne však iritoval vlastní obchod s aplikacemi, který často otravoval s aktualizacemi aplikací, které jsem stáhnul z Google Play – dostával jsem tak občas najednou dvě notifikace o stejné aplikaci. Opět tedy narážíme na zcela zbytečnou duplicitní aplikaci, která by tu neměla co dělat.

Líbilo se nám
  • lehká nadstavba
  • užitečná nastavení launcheru
Nelíbilo se nám
  • zbytečný vlastní obchod s aplikacemi

Zhodnocení: bude to mít těžké

Alcatel A7 je dle mého názoru vcelku pohledný telefon, který jen tak nezapadne a může nabídnout Full HD displej, dobrý zvukový výstup či čtečku otisků prstů. Všechno ostatní je však přinejlepším průměrné. I přes velkou kapacitu dokonce není ani výdrž baterie úplně oslnivá, což mohla být hlavní přednost zařízení. Za 6 tisíc jde jen o průměrný, byť hezky vypadající plastový telefon, který zastíní kdejaká konkurence s již často kovovou konkurencí a lépe běžícím prostředím.

V této cenové hladině jsou krom níže vybrané konkurence telefony, které Alcatelu pořádně zatápí, ať už jde o trochu levnější 5,5palcový ZenFone 3 Max od ASUSu s lepší výdrží, nebo o jeden ze spousty povedených a levnějších telefonů ze stáje Xiaomi. Alcatel zkrátka požadovanými 6 tisíci dostal svou A7 do pořádně divokých vod, kde je v dnešní době konkurence již o pár kroků dál. Pokud tedy opravdu chcete levnější telefon s velkým displejem, poohlédněte se raději někde jinde.

Konkurence

Huawei P9 Lite (2017)

Za příplatek 700 korun můžete mít třeba po všech směrech lepší 5palcový Huawei P9 Lite (2017). Ten nabídne prémiové materiály, vyšší výkon, lepší fotoaparát, odladěný systém a mnohé další.

Huawei P9 Lite (2017) 3 GB RAM

Rozměry147 × 73 × 7,6 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Honor 6X

Pokud ovšem chcete 5,5palcový displej za úplně stejnou cenu jako od Alcatelu, podívejte se na Honor 6X s duálním fotoaparátem, vyšším výkonem, kovovým tělem a lepší výdrží.

Honor 6X 32 GB + 3 GB RAM

Rozměry150,9 × 76,2 × 8,2 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:13 hodin

Nokia 6

Za 6 a půl tisíce bude snad již brzy k dostání také Nokia 6, která zaujme robustním kovovým tělem a čistým Androidem s příslibem rychlých aktualizací.

Nokia 6

Rozměry154 × 75,8 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin
alcatel-a7
Klady
  • zajímavý design
  • příjemná textura zad
  • čtečka otisků prstů
  • dobrý zvukový výstup
  • lehce nadprůměrná výdrž
  • microSD slot
  • slušná špuntová sluchátka v balení
Zápory
  • pouze plastové materiály
  • nedostatečný jas displeje
  • pomalejší systém
  • přinejlepším průměrný fotoaparát
  • vlastní obchod s aplikacemi je zbytečný
Diskuze ke článku
xxx
A tak to loni vypadalo s Alcatelem nadějně...
Gsm
Letos odpad
marek
Bohužel, je čas udělat Alcatelu pá pá. Za neaktualizování loňských vlajkových lodí a za nepředstavení vlajkových lodí letošních.
XYZ
Nějak nechápu, na co si Alcatel TCL pořád hraje. Pokud by to byly levné kousky s logem kdysi známé značky, tak proč ne. Ale vždyť vychází stejně, ne-li dráž než podobné modely od zavedených značek jako Huawei a Lenovo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze