Alcatel A5 LED
recenze

Alcatel A5 LED

Rozzáří každou párty
4

Prosadit se v nižší střední třídě není žádný med. Konkurence je velká a tlak na co nejnižší cenu hatí plány na výjimečnou výbavu. Alcatel se o to přesto pokouší a snahu mu u modelu A5 LED nelze upřít. Celý zadní kryt je totiž poset LED diodami, které dokáží blikat ve více barvách. Telefon to oživuje a cílovou skupinu nejspíš zaujme. Bude to však stačit na úspěch?

Nejsilnější v kramflecích se značka Alcatel cítí v nižší střední nebo nižší třídě. Dnes si proklepneme model A5 LED, který má průměrnou výbavu a vlastně velmi nudný vzhled. Avšak to platí jen do chvíle, kdy vytasí svůj trumf. Tím je blikající zadní kryt, který to umí pořádně roztočit, například při puštěné hudbě, příchozím hovoru a tak dále. Není pochyb, že novinka cílí na mladé, což dokládá například přisvětlení pro tvorbu selfies. Cenovka zamířila těsně pod 5 tisíc korun a tím pádem je vše otevřené.

Technické parametry Alcatel A5 LED

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 72,1 × 10,2 mm, 134 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6753, CPU: 8×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:32 hodin
Dostupnostkvěten 2017, 5 299 Kč

Obsah balení

V krabičce najdete kromě telefonu s blikajícím krytem i jeden zcela standardní kryt. To kdyby se vám blikání omrzelo. Dále nechybí koncovka nabíječky, USB kabel a pecková sluchátka. Na levný telefon vcelku bohaté balení, co říkáte?

Konstrukční zpracování: plasty co drží

Po vzhledové stránce se u Alcatelu nedočkáte žádných výstřelků, ale zcela tradičního vzhledu, kde originalita rozhodně nehrála prim. Alespoň na první pohled. Nutno však podotknout, že je vše čistě účelové. Telefon se pohodlně drží, a to i přes nijak zaoblené boky a tloušťku přesahující 10 milimetrů. Tu můžete srazit výměnou světélkujícího krytu za obyčejný, avšak výrazný rozdíl nečekejte. Hmotnost se zastavila na zcela adekvátních 134 gramech.

Domovem dobře rozmístěných hardwarových tlačítek je výhradně pravá strana. Odemykací tlačítko snadno nahmatáte i díky povrchové úpravě, což chválíme. Konektory pak mají jasně rozebrané hrany – zvukový najdete nahoře, datový a nabíjecí microUSB dole.

Ačkoliv má telefon vyměnitelný celý zadní kryt a je plastový, působí neskutečně bytelně.

Ačkoliv má telefon vyměnitelný celý zadní kryt a je plastový, působí neskutečně bytelně. Své samozřejmě dělá větší tloušťka, než je dnes obvyklé. Při držení rychle nabudete dojmu, že držíte kus poctivého zařízení. Nikde se neozývá žádné vrzání či praskání. Jelikož jsme telefon obletěli ze všech stran a nepadla zmínka o čtečce otisků prstů, je nasnadě, že chybí. To poměrně zamrzí, neboť tato funkce si již nachází cestu i do této cenové hladiny.

Dostáváme se k onomu již zmíněnému světélkujícímu krytu. Na první pohled nevypadá nijak speciálně. Na povrchu působí lehce pogumovaně, což opět přispívá k jistějšímu držení. Pořádně se rozparádí až po spuštění aplikace Light Show, kde si všechny efekty můžete vyzkoušet a kochat se jimi. Alcatel nabízí hned několik různých variací u přehrávání hudby, některé skutečně velmi efektní.

Blikající kryt lze dále využít pro indikaci příchozího nebo zmeškaného hovoru, případně blikání může doprovázet váš první vjem po probuzení – na mysli samozřejmě máme zvonící budík. Kromě aplikace Light Show v telefonu najdete ještě jednu zvanou Color Catcher. Ta nabízí možnost zbarvit zadní kryt do odstínu právě zobrazené fotografie. Jde spíše o velmi doplňkovou funkci, kterou někomu jednou ukážete a pak ji přestanete používat. Na druhou stranu, když už tu máme telefon s blikajícím krytem, proč ne. Každopádně máte možnost nasadit černý či stříbrný kryt, a to v závislosti na zvolené barevné variantě.

Aplikace Light Show
Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • blikající zadní kryt
Nelíbilo se nám
  • nudný vzhled

Displej: nezbytný základ

Alcatel A5 LED nabízí 5,2palcový IPS displej s HD rozlišením. Hodnoty zcela postačují pro potřeby nižší střední třídy. Pochválit můžeme pozorovací úhly, méně už čitelnost venku. I přes maximální jas je displej na ostrém slunci hůře čitelný. Druhá ruka coby stínítko tudíž bude v pohotovosti. Rozsah jasu směrem nahoru tak není úplně ideální, naopak minimální hodnota je oku přívětivá i v noci. Vše navíc můžete nechat na dobře fungující automatice. Informační LED dioda chybí, ale bohatě si vystačíte s těmi na zadní straně. Pod displejem se nachází trojice senzorových kláves. Všechny jsou podsvětlené a mají vibrační odezvu.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení
Nelíbilo se nám
  • horší čitelnost na slunci

Zvuk: hlasitostí uspokojí

Nový Alcatel se orientuje spíše na mladší uživatele, kteří hojně poslouchají hudbu skrze hlasitý reproduktor. Ten má telefon jen jeden, což zamrzí, nicméně chápeme, že někde se ušetřit muselo. Repráček je hlasitý, ale zvukově nevýrazný. Všichni tedy hudbu uslyší, ale o nějakém užíváním si nemůže být vůbec řeč.

Mnohem lépe si vede 3,5mm jack výstup, který uspokojí všechny nenáročné posluchače. Dodávaná pecková sluchátka ale berte jen jako nouzovku.

Líbilo se nám
  • slušný výstup skrze 3,5mm jack
  • hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • kvalita reproduktoru pokulhává

Výkon hardwaru: neoslní

Máme před sebou zástupce nižší střední třídy. Nutno tak počítat, že po výkonnostní stránce nebude bořit rekordy. Pod kapotou mu tepe osmijádrový procesor MediaTek 6753 s taktem 1,5 GHz. Asistují mu 2 GB operační paměti, ze níž běžně zůstává necelých 800 MB volných.

V benchmarku AnTuTu se telefon dostal mírně nad hranici 30 tisíc bodů. Klasické hry si na něm zahrajete s přehledem, náročnější 3D tituly vám však budou zapovězeny.

Zařízení nabízí i dostatek prostoru pro vaše data. Z 16GB interní paměti pro vás po prvním zapnutí zůstane takřka 10 GB volného prostoru, navíc nechybí slot pro paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • 16GB úložiště
Nelíbilo se nám
  • výkon neoslní

Výdrž baterie: klasický průměr

V útrobách zařízení se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 2 800 mAh. Ta běžně zaručuje jednodenní výdrž s tím, že dva dny jsou reálně dosažitelné při nijak velkém uskromňování.

Nabíjení na dnešní poměry probíhá rozhodně pomaleji. Z nuly na 80 % to zabere bez dvou minut 2 hodiny a na úplné nabití si počkáte 2 hodiny a 32 minut. Náš test výdrže, kdy telefon streamoval HD video, vykázal čas 8 hodin a 2 minuty.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž
Nelíbilo se nám
  • dlouhá doba nabíjení

Konektivita: základ co postačí

Běžnému uživateli Alcatel A5 LED nabídne vše potřebné: rychlý internet, neboť nechybí podpora LTE včetně všech potřebných pásem, i možnost přenášet soubory kabelem nebo za pomoci Bluetooth 4.2. Také se neztratíte, neboť GPS funguje svižně a především přesně. Někdo by mohl postrádat NFC, ale bez toho jde žít a pokud výrobce šetřil zrovna na něm, dokážeme přimhouřit oči.

Líbilo se nám
  • podpora LTE

Fotoaparát: na momentky dobrý

Čočce hlavního fotoaparátu díky vyvýšení krytu nehrozí poškrábání. Rozlišení senzoru činí 8 megapixelů, maximální rozlišení fotek po interpolaci pak odpovídá 13 megapixelům. V prostředí vcelku přehledné aplikace najdete například noční režim, HDR nebo různé filtry. Manuální režim byste však hledali marně. Aplikace je rovněž trochu pomalejší a je nutné na to brát zřetel. Dalšími možnosti fotografování představuje samospoušť či panorama.

Výsledné snímky se hodí na displej telefonu či sociální sítě. Nějaké prohlížení na velkých displejích nedoporučujeme, neboť uvidíte nedokonalosti. Především ostrost není zrovna ukázková a barevná věrnost leckdy také pokulhává. Na obranu Alcatelu je nutné říci, že konkurence na tom není lépe. Poměrně dobře pořídíte makro snímky, avšak na noc je telefon již krátký a snímky končí rozmazané nebo zašumělé.

Čelní kamerka má 5 megapixelů, ale interpolací dokáže rozlišení navýšit na 8 megapixelů. Kvalita je pro selfies ucházející a potěší, že i čelní fotoaparát disponuje přisvětlením.

Čelní kamerka s bleskem

Videa můžete zaznamenávat ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Připnout si můžete elektronickou stabilizaci obrazu, avšak ta si s nějakými velkými otřesy neporadí. Videa jsou tak často docela roztřesená.

Alcatel A5 LED(testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
Nelíbilo se nám
  • pomalejší reakce

Software: škoda Šestky

Uživatelské prostředí bohužel staví na starším šestkovém Androidu. Výrobce zde mohl sáhnout po novější verzi. Dostalo se také na nadstavbu, která ale není nijak výrazná. Pokud něco hledáte a znáte čistý Android, budete jako doma. Zásah však dostaly některé ikonky, které si výrobce upravil k obrazu svému a výsledek působí všelijak, nikoliv však konzistentně.

V telefonu najdete několik aplikací navíc. Pokud nejde o systémové aplikace, bez kterých by se telefon neobešel, ale například o sociální sítě, jdou snadno odinstalovat, za což chválíme.

Poměrně se nám líbila svižnost telefonu. Na běžné pokyny reaguje promptně. Lehké váhání nastává ve chvíli, kdy spouštíte náročnější aplikaci. Třeba dodat, že dnes je v ohledu náročnosti směrodatný Facebook či Messenger.

Líbilo se nám
  • slušná optimalizace
Nelíbilo se nám
  • starší Android 6.0

Zhodnocení: světýlka budou hrát roli

Alcatel A5 LED je ve své podstatě taková šedá myška: velmi tuctový vzhled, běžný displej, průměrný hardware i fotoaparát či dnes samozřejmé připojení k internetu. Šedou myší ovšem zůstane jen do chvíle, než do všeho promluví zadní světélkující kryt. Díky slušné doprovodné aplikaci si s ním lze opravdu vyhrát a rozhodně jím své okolí zaujmete.

Jde tak o poměrně zásadní vlastnost při rozhodování, která Alcatelu A5 LED hraje náramně do karet. Při ceně pod 5 tisíc korun to z něj dělá adepta ke koupi, a to především pro mladší uživatele.

Konkurence

Velkou konkurentkou může být nová Nokia 5, která má shodně velký displej. Ačkoliv vyjde kapku dráž, nabízí Android 7.1 či o něco výkonnější hardware. Lépe je na tom, byť nepatrně, i fotoaparát.

Nokia 5

Rozměry149,7 × 72,5 × 8,1 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Pakliže vám nevadí si připlatit pár stokorun, sáhnout můžete rovněž po Huawei P9 Lite, který láká na kvalitnější displej i fotoaparát či vyšší výkon. Sice nebliká, ale náročnější uživatele uspokojí spíše.

Huawei P9 Lite

Rozměry146,8 × 72,6 × 7,8 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 650, 4×2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:50 hodin

Černým koněm by mohlo být Xiaomi Redmi 4X, které má výkonnější hardware, větší úložný prostor, lepší fotoaparát či silnější baterii. Navíc stojí o tisícovku méně, což už by mohl být pádný argument.

Xiaomi Redmi 4X 32 GB

Rozměry139,2 × 70 × 8,7 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:37 hodin
alcatel-a5-led
Klady
  • pohodlně se drží
  • povedený blikající kryt
  • dobrá optimalizace prostředí
  • slušná výdrž baterie
  • povedený displej
  • 16GB interní paměť
Zápory
  • starší Android
  • z čelní strany nudný vzhled
  • slabší hardware
  • nepříliš přesvědčivý fotoaparát
Diskuze ke článku
.....
No to je kravina:-D
To tu budou zase od decek důležité hodnocení :-D
Ondra
A pro pořádek notifikační led telefon má tak bych prosil opravit.Když píšete , že notifikační dioda chybí.
Absolut NoFak
Nevypálí se ty LEDky jako u Samsungu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze