Alcatel 5V
recenze

Alcatel 5V

Rádi byste výřez?
35

Výřezy v obrovských displejích se dostaly i mezi smartphony nižší střední třídy, což dokazuje například i vlajkový model společnosti Alcatel, model 5V. Kromě velkého displeje nabídne i zajímavý design, slušný výkon a duální fotoaparát. Mix zajímavých funkcí přitom zájemce nevyjde na více než 5 tisíc korun. Máme vaši pozornost?

Alcatel již veřejně vzdal boj s tím konkurovat aktuálním vlajkovým modelům za 20 tisíc korun a více, v aktuální nabídce nalezneme spíše modely nižší střední třídy. Vrcholem je model 5V, který se bude snažit zaujmout slušnou nadílkou funkcí, to vše navíc zabalené v moderním kabátku.

Alcatel 5V

Když k tomu připočteme rozumně nastavenou cenovku pod hranicí 5 tisíc korun, dost možná se díváme na jeden z nejzajímavějších kousků pro mladé. Nebo je nakonec vše úplně jinak?

Technické parametry Alcatel 5V

Kompletní specifikace
Konstrukce153,7 × 74,5 × 8,5 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 500 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P22, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:45 hodin
Dostupnostzáří 2018, 4 990 Kč

Alcatel 5V – videorecenze

Obsah balení: s pouzdrem navíc

  • mobilní telefon Alcatel 5V
  • kabel s USB-A na jednom a microUSB na druhém konci
  • adaptér do elektrické sítě
  • „peckový“ stereofonní headset
  • průhledné silikonové pouzdro
  • spona pro vyjmutí SIM karty
  • základní dokumentace

Konstrukční zpracování: ostudu neudělá

Aby se výrobce prosadil v nižší střední třídě, musí následovat trendy, které nastolují aktuální špičky. Ty se (až na výjimky) musí chtě nechtě popasovat s výřezem v displeji, aby tak docílily slušného poměru displeje ku zbytku přední strany. Alcatel na to jde stejně, displej tedy zdobí výřez, který nápadně připomíná výřez iPhonu. Je tedy poměrně široký, ale vcelku „hezky“ zaoblený.

Na to, že jde o telefon ze střední třídy, potěší, že rámečky jsou vcelku subtilní, tedy až na bradu. Například oproti Motorole One na ni však Alcatel neupozorňuje žádným nápisem či logem. Ano, takto málo mnohdy stačí ke spokojenosti. Když už jsme zmínili displej, doplníme že nabídne úhlopříčku 6,2 palce, což je i na dnešní poměry opravdu hodně.

Nad displejem nalezneme standardní prvky v čele se sluchátkem, senzory a přední selfie kamerou. Chválíme zachování notifikační LED diody, která se podobně jako 3,5milimetrový jack konektor pomalu stahuje ze všech cenových tříd moderních smartphonů.

Pravý bok je osazen hardwarovým tlačítkem pro odemknutí displeje a kolébkovým tlačítkem pro regulaci hlasitosti. Ač jsou obě tlačítka v těsné blízkosti, nespletete si je ani poslepu. Tlačítko zámku obrazovky je totiž perforované, kdežto kolébkové tlačítko hlasitosti hladké. Jde o drobnost, ale potěší. Tlačítka se pyšní velice slušnou zpětnou vazbou, každý stisk působí jistě. Horní hrana je osazena 3,5milimetrovým jackem, levý bok hostí šuplíček slotu pro nanoSIM kartu a microSD kartu, případně dvě nanoSIMky.

Alcatel 5V

Dobrý pocit nám kazí spodní hrana, na které se „mračí“ starý microUSB konektor. Škoda, ŠKODA! Moderní USB-C by Alcatelu slušel mnohem více. Kromě něj se zde nachází mikrofon a reproduktor.

Přístup si můžete zabezpečit i obličejem.

A co zadní kryt? Bohužel jde o plast, navíc s reflexní úpravou. V podstatě se jedná o polykarbonátový monolit, jehož svrchní část Alcatel z pro mě nepochopitelných důvodů vyleštil doslova do extrému. Je tak doslova magnetem na otisky prstů a malé vlasové škrábance. Alespoň že čočky fotoaparátů nevystupují téměř vůbec nad okolní povrch – na rovné podložce se Alcatel 5V nekývá.

Posledním zajímavým prvkem zadní strany je čtečka otisků prstů, která funguje velice svižně. Její umístění je ideální, za čtečku tedy dáváme velký palec nahoru! Alternativně si přístup můžete zabezpečit i obličejem, jen je nutné myslet na to, že v případě slabého osvětlení vás Alcatel nemusí rozpoznat. V čem nás naopak Alcatel překvapil je rozpoznání obličeje, i když je zařízení „vzhůru nohama“.

Doplníme že Alcatel 5V se na našem trhu prodává v zářivě modré a méně nápadné černé a že rozměry činí 153,7 × 74,5 × 8,5 mm. Vzhledem k velikosti displeje jde o vcelku slušné hodnoty. Radost nezkazí ani hmotnost pod hranicí 160 gamů, za což může použití převážně plastových materiálů.

Alcatel 5V

Konstrukční zpracování je na poměry střední třídy spíše průměrné. Chybí nám alespoň kovový rámeček, který by celý telefon zpevňoval. Pokud se navíc telefon rozhodnete trochu „mučit“ a ohnout jej, pár méně příjemných zvuků se vám vyloudit povede. O katastrofu samozřejmě nejde, v zadní kapse kalhot Alcatel omylem neohnete.

Líbilo se nám
  • tenké rámečky displeje
  • čtečka otisků, zabezpečení obličejem
  • výřez nepůsobí odpudivě
  • slušné rozměry i hmotnost
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové materiály
  • starý microUSB konektor
  • lesklý zadní kryt

Displej: škoda rozlišení

Jak už víme, displej je obrovský, konkrétně 6,2palcový. Smířit se musíte nejenom s výřezem, ale také nízkým a trochu netypickým rozlišením 1 500 × 720 pixelů. Výsledná jemnost 268 PPI je daleko za tím, co bychom mohli označit jako dostačující, a rozeznat méně ostré písmo a ikony není problém. Je to škoda, IPS displej jinak není vůbec špatný. Potěší slušné pozorovací úhly, syté barvy a dokonce i slušný jas. Jen ta jemnost už konkurovat nedokáže. Displej chrání sklo Dragontrail s 2,5D zaoblením, oleofobní vrstva je kvalitní.

Pokud se vám výřez v displeji nelíbí, lze softwarově skrýt. Smířit se však musíte s poměrně tlustým rámečkem nad displejem a IPS displej na rozdíl od OLEDu navíc nedokáže výřez dokonale skrýt. O zmeškaných událostech vás může informovat notifikační LED dioda, jejíž svit bohužel nelze detailně konfigurovat a je navíc poměrně nevýrazná.

O zmeškaných událostech vás může informovat notifikační dioda.

Pokud vás zajímá, jak si Alcatel poradil s výřezem, můžeme vás uklidnit. Většina aplikací s ním naštěstí počítá, za což může i čisté prostředí Androidu. Google již výřezy v telefonech bere v úvahu, a tak tomu přizpůsobil i vzhled aplikací. Samozřejmě se stále může stát, že na problém narazíte, ovšem se stejnými problémy se zpočátku potýkal i Apple.

Líbilo se nám
  • syté barvy a slušný jas
  • pozorovací úhly
  • výřez lze skrýt
  • notifikační LED dioda...
Nelíbilo se nám
  • ...která však není moc výrazná
  • opravdu nízké rozlišení

Zvuk: více nahlas, prosím

Symetrické průduchy na spodní hraně obklopují microUSB konektor z obou stran, avšak jako obvykle jde jen o estetickou záležitost. Reproduktor se totiž nachází jen pod pravým průduchem. Maximální hlasitost by mohla být lepší, stejně jako celková kvalita.

Alcatel 5V

Při maximální hlasitosti navíc již nelze mluvit o příjemném poslechu. Pokud připojíte vlastní kvalitnější sluchátka, budete spokojeni, pokud tedy nepatříte mezi náročné posluchače, kteří mají pro poslech dedikované specializované zařízení. Jsme rádi že alespoň v této cenové relaci se výrobci jacku stále drží.

Líbilo se nám
  • standardní jack konektor
Nelíbilo se nám
  • hlasitost by mohla být vyšší
  • čím vyšší hlasitost, tím horší projev

Výkon hardwaru: lehký nadprůměr

Alcatel u modelu 5V nasadil osmijádrový procesor MediaTek MT6762 (Helio P22) s taktem 2 GHz, kterému sekundují 3 GB operační paměti a 32GB interní paměť. Z té pro uživatele zůstává dostupných zhruba 24 GB, kdy zbytek zabírá systém a předinstalované aplikace, které z valné části nelze odinstalovat. Proto se hodí slot pro paměťové karty microSDXC až do velikosti 128 GB.

Výsledek benchmark testu AnTuTu

Kombinace procesoru a slušné paměti RAM dostačuje pro hraní středně náročných her, čemuž odpovídá i výsledek testu AnTuTu, kde Alcatel 5V získal 76 tisíc bodů. Běžný provoz je pak naprosto bez problémů, prostředím doslova „kloužete“ a nic vás nezdržuje.

Líbilo se nám
  • slušné hodnoty pamětí
  • slot pro paměťové karty
  • svižný chod

Výdrž baterie: energie více než dost

Uvnitř Alcatelu se skrývá nevyměnitelný akumulátor s nadprůměrnou kapacitou 4 000 mAh. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se bez obtíží dostanete na 2 dny. Samozřejmě záleží na tom, jak intenzivně telefon používáte – při častém hraní her nebo navigování budete rádi za den a půl.

Alcatel 5V

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 1080p. Telefon v tomto testu vydržel naživu 11 hodin 32 minut. Co se týče nabíjení, tak na 80 procent se Alcatel dostal za 1 hodinu 50 minut a plný stav hlásil za 2 hodiny 45 minut. To není žádný zázrak.

Líbilo se nám
  • velká kapacita akumulátoru
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • dlouhá doba nabíjení

Konektivita: NFC nechybí

Z bezdrátové konektivity máte k dispozic LTE ve všech u nás podporovaných pásmech, dále Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, které podporuje pouze 2,4GHz pásmo, a Bluetooth ve verzi 4.2. Dostalo se také na NFC, což chválíme. Určitě jde o bod k dobru oproti konkurenci, například Xiaomi. Kabelově se připojíte pouze přes dnes již zastaralé microUSB.

Dostalo se také na NFC, což chválíme.

Pro navigování nabízí telefon maximální výbavu. Kromě amerického GPS je zde ruský GLONASS, čínské BeiDou i nejnovější evropský Galileo. Nalezení a zafixování polohy je skutečně záležitostí sekund a svou polohu si telefon drží i při horším výhledu na oblohu. Při pěší turistice oceníte i přítomnost elektronického kompasu. Některé uživatele může potěšit také přítomnost FM rádia, které pro svoje fungování potřebuje sluchátka.

Líbilo se nám
  • LTE, NFC
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • starší microUSB

Fotoaparát: duální průměr

Ano, i Alcatel osadil svůj model duálním fotoaparátem a díky větší tloušťce moduly fotoaparátů dokonce ani tolik nevystupují nad okolní povrch. Bohužel, i na fotoaparátu se šetřilo, a tak se musíte spokojit s kombinací 12 (světelnost f/2.2) + 2 Mpx, přičemž sekundární zadní objektiv pomůže jen při hrátkách s hloubkou ostrosti. Nechybí alespoň umělá inteligence, která „dešifruje“ desítky různých scén. Příjemnou dovedností je i integrace Google Lens, které například identifikuje produkty, na které fotoaparát namíříte.

Alcatel 5V

V přehledném prostředí aplikace se rychle zorientujete. Pohyb v ní je svižný, ikony jsou na dosah palce a zbytek nastavení vysunete swipenutím. Moderní prostředí fotoaparátu nás potěšilo, nic nemusíte zdlouhavě vyhledávat.

Fotografie jsou za ideálního světla barevně věrné a potěšila nás také ostrost. S ubývajícím světlem a v interiérech však kvalita snímků rapidně klesá. Jako náhrada kvalitní (bez)zrcadlovky Alcatel určitě neposlouží, avšak na pár rodinných fotografií z výletu či dovolené jsou výsledky použitelné. Potěší také rychlost ostření – nepoužitelný snímek vlivem špatného zaostření se nám podařilo zaznamenat spíše výjimečně, tedy alespoň za dobrého osvětlení.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Video lze zaznamenávat až ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Na danou třídu jde o průměr. Alcatel 5V má problémy s kontinuálním zaostřením, stejně tak jsou výsledky více roztřesené, než bychom si představovali, a to i přes přítomnost elektronické stabilizace obrazu (EIS).

Přední kamera disponuje 8Mpx rozlišením a děsivou světelností f/2.8. Kvalita je dle očekávání průměrná, avšak na sociální sítě a pro videohovory skrze různé messengery zcela dostatečná.

Líbilo se nám
  • duální fotoaparát
  • věrné barvy za ideálního světla
  • přehledná aplikace
Nelíbilo se nám
  • horší video
  • digitální šum

Software: svižný chod

Prostředí Alcatelu 5V je postaveno na operačním sytému Android ve verzi 8.1. Zda se dočkáme i Androidu Pie prozatím není známo. Alcatel dodal vlastní launcher JOY1, který není tak invazivní, jako je tomu například v případě smartphonů Xiaomi a Huawei. Přesto se Alcatel nevyvaroval zbytečného balastu. Jedná se o různé aplikace a hry, navíc ne všechny lze snadno odinstalovat. Je to trochu škoda, protože prostředí je jinak velmi svižné. Celkově jde na danou třídu o slušný nadstandard.

Prostředí launcheru JOY1

Líbí se mi také zestručněné nastavení. Alcatel některé položky přesunul tak, aby byly dostupné na dvě, maximálně tři kliknutí. Celkově jsem se tak orientoval snáze než v případě čistého Androidu. Jde však o subjektivní hodnocení – pokud jste naopak zvyklí mít vše pečlivě rozmístěné, můžete mít v prvních pár dnech potíže.

Velkou pochvalu si Alcatel zaslouží za nasazení ovládání pomocí gest. To je nápadně podobné těm z iOS, případně Androidu Pie. Fungují svižně a v průběhu testování jsme je využíval namísto běžných softwarových tlačítek.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • zestručněné nastavení
  • ovládání pomocí gest
Nelíbilo se nám
  • zbytečný balast

Zhodnocení: jeden z mnoha

Jak už to tak bývá, testovaný smartphone nás vcelku zaujal, Alcatel to nepřehnal ani s cenou, ale konkurence je natolik dravá, že jednoduché to Alcatel 5V rozhodně mít nebude. Začněme klady. Potěší vcelku příjemný design a rozumné rozměry, zvláště pak s přihlédnutím na velikost displeje. Zaujme také přítomnost NFC i skvělá výdrž baterie a nezklame ani svižnost prostředí, i když samotný procesor není právě trhač asfaltu.

Alcatel 5V

Co potěší méně jsou kompletně plastové materiály, starý microUSB konektor a pouze průměrný fotoaparát. Největším problémem je displej, respektive jeho hrubost. V dnešní době by mělo být Full HD rozlišení standardem, alespoň u smartphonů s úhlopříčkou 5,5 palce a větší. Alcatel se tak musí smířit s tím, že doporučíme i vhodné alternativy...

Konkurence

Velkým konkurentem je Xiaomi Mi A2 z rodiny Android One. Spokojit se musíte s menším, konkrétně 5,99palcovým displejem bez výřezu, který však má vyšší rozlišení 2 160 × 1 080 pixelů. Tělo Xiaomi je navíc z větší části kovové a nechybí moderní USB-C ani LTE včetně podpory všech pásem. Problém představuje absence NFC a slotu pro paměťové karty. 64GB úložiště je tak maximem, alespoň v našich končinách. Xiaomi Mi A2 vyjde o zhruba 400 Kč dráž.

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh

Má pro vás výdrž baterie naprostou prioritu? Pak se poohlédněte po ZenFonu Max Pro (M1), za který si ASUS řekne shodných 5 tisíc. Potěší NFC a baterií s kapacitou 5 000 mAh. Tělo je kovové a procesor Snapdragon 636 se nám rovněž zamlouvá více. Stejně jako v případě Alcatelu však zamrzí starší microUSB konektor.

ASUS ZenFone Max Pro M1

Rozměry159 × 76 × 8,6 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:25 hodin
alcatel-5v
Klady
  • skvělá výdrž baterie
  • odladěné prostředí Androidu Oreo
  • syté barevné podání displeje
  • rozpoznání obličeje i otisku prstu
  • podpora NFC a LTE
  • pevná konstrukce, rozumná hmotnost
  • 3,5milimetrový jack
Zápory
  • extrémně nepraktický zadní kryt
  • nízké rozlišení displeje
  • starší microUSB konektor
  • pořizuje průměrné video
Diskuze ke článku
Pavel
Můj druhý Alcatel a čtvrtý Android,nesdilim ať tak špatné hodnocení V této cenové relaci kolem 4000 není moc konkurence,aby měl velký displej s ochranym sklem,NFC,obal, sluchátka.Je mi skoro 70 let pro mě naprosto dostačující, žena má Xiaomi redmi 5 a žádný větší rozdíl nevidím.A konektor USB C by byl lepší ale to už bych chtěl za ty prachy moc.Na náročnější hry to není ,ale nám to na ságu stačí.Oavel Brno
#TFS
Ty zadni nestasne umisteny fotaky uhh... :D
Blue Sun
Blue Sun
Třeba mi autor tentokrát konečně vysvětlí, čím je microUSB zastaralé. Zejména pak u mobilu za pět tisíc.
Nebo mi třeba vysvětlí, proč kritizuje šum u foťáku, když jeho celkem rozumným ponecháním zároveň zůstaly zachované jemné detaily fotek. Mnohem lepší, než omalovánky u vrcholných Huawei.
Nezaplatili vám dost?
marek
20x horší než 3-4 let staré Alcately. Kdo chce kam...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze