Alcatel 5
recenze

Alcatel 5

Elegán, který nestojí za koupi
7

Do nižší střední třídy zamířil nový Alcatel 5, který na nic nečeká a potenciální zájemce se chystá oslovit okamžitě. A to nejde nijak jinak než povedeným či jinak zajímavým vzhledem. Výrobce to zkouší také s módními malými rámečky a ani výbava v čele s dostatečnou pamětí, USB-C konektorem nebo 12megapixelovým fotoaparátem nevypadá vyloženě zle.

Čínská společnost TCL pro letošní rok zcela překopala nabídku své značky Alcatel. Všechny modely míří do nižších tříd a současně mají trendy protáhlé displeje. V dnešní recenzi se podíváme na nejlépe vybavený z nových kousků, konkrétně model 5, který disponuje 5,7palcovým displejem, vcelku líbivým vzhledem a cenovkou pod 5 tisíci korunami.

Alcatel 5

Rozměry152,4 × 71,1 × 8,5 mm, 144 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6750, 4×1,5 GHz + 4×1 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Alcatel 5 – vdeiopohled

Obsah balení

V základním prodejním balení naleznete kromě samotného Alcatelu 5 také koncovku nabíječky, propojovací kabel a základní pecková sluchátka.

Alcatel 5

Konstrukční zpracování: plastově, ale se stylem

Pokud se výrobci něco opravdu povedlo, je to design. Alcatel 5 na první pohled bezpečně rozeznáte od ostatních telefonů. A nemůže za to například jen námi testovaná zlatá varianta, kromě které existuje ještě konzervativnější černá. Výrobce šel méně tradiční cestou při honbě za malými rámečky. Ty jsou minimální po stranách a pod displejem, naopak nad ním je vcelku dost místa, a tak se sem vešlo telefonní sluchátko, čidla i kamerka. Rámečky ale trochu klamou a jsou větší, než se na první pohled zdá.

Rámečky displeje jsou větší, než se na první pohled zdá.

Samotný telefon padne skvěle do ruky. Není totiž nijak široký a vše vylepšuje i zaoblení zadní strany. Příjemná je i malá tloušťka celého zařízení nebo hmotnost 144 gramů. Po uchopení zjistíte, jak toho výrobce docílil. Telefon je jednoduše plastový, ačkoliv zadní strana to maskuje, seč jí síly stačí – povrchová úprava obstojně imituje kov. Povrch krytu je spíše matný a na otisky prstů si vůbec nevzpomenete. Zadní kryt také spolehlivě zamaskuje případné drobné škrábance.

Rozmístění ovládacích prvků se povedlo, na tlačítka po pravé straně lze dobře dosáhnout. Stisk je jistý. Nechybí ani čtečka otisků prstů, která má své místo na zadní straně a funguje přesně tak, jak očekáváte, tedy svižně a spolehlivě.

Výrobce chválíme, že do nového modelu již nasadil USB-C konektor a nezapomněl na 3,5mm jack. Ve spodní části se nachází také hned několik průduchů. Hlasitý reproduktor však hledejte jen pod těmi napravo od konektoru.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce
  • líbivý vzhled
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové materiály

Displej: protáhlý a s menšími rámečky

Displej s poměrem stran 18:9 disponuje IPS technologií a na 5,7palcové úhlopříčce pracuje s HD rozlišením. To věru není moc, ale při běžné práci si ničeho nevšimnete. Rastr lze vnímat až při podrobném zkoumání. Displej je dobře čitelný ze všech úhlů, ostré slunce mu však dělá potíže a nezachrání to ani maximální úroveň jasu. Automatická regulace je spíše lenošivá a někdy ji musíte pomoci.

Alcatel 5
Líbilo se nám
  • automatická regulace jasu
  • velká úhlopříčka
Nelíbilo se nám
  • nižší rozlišení

Zvuk: hraje slušně

Jak již víme, hlasitý reproduktor má Alcatel 5 na spodní hraně. Jeho výkon je poměrně slušný a spolehlivě ozvučí menší místnost. Kvalitu však nečekejte, stejně jako nějaký důraz na hloubky. Výstup do sluchátek pak uspokojí každého nenáročného posluchače. Přibalená sluchátka nás příliš nenadchla a doporučujeme sáhnout spíše po vlastních.

Alcatel 5
Líbilo se nám
  • hlasitá reprodukce
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: zázraky se nekonají

Na hardwaru se spíše šetřilo, avšak vyloženou hrůzu nečekejte. Osmijádrový procesor od MediaTeku doprovází 3GB operační paměť, která je běžně ze dvou třetin využívána. Výkonu však na rozdávání není a pro náročnější hráče mobilních her telefon určení není. Dokazuje to i výsledek v benchmarku AnTuTu s hodnotou pouze 52 tisíc bodů. Slušných 32 GB interní paměti (20,5 GB reálně dostupných po prvním zapnutí) lze rozšířit paměťovou kartou až do kapacity 128 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet
  • dostatek úložného prostoru
  • dostatečná velikost RAM
Nelíbilo se nám
  • slabší procesor

Výdrž baterie: slušný průměr

O výdrž se stará baterie s kapacitou 3 000 mAh a telefon udrží spolehlivě při životě od rána do pozdního večera. Dva dny jsou reálné, nicméně ve znamení rozsáhlých omezení, kdy telefon již jednoduše nepoužíváte tak, jak byste doopravdy chtěli. Nabití je svižné, zejména v rámci své třídy – zabere zhruba hodinku tři čtvrtě.

Při našem testu výdrže přehrávání streamovaného videa v kvalitě 720p dosáhl Alcatel 5 času 7 hodin 48 minut.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž

Konektivita: LTE i Dual SIM

Alcatel 5 nabízí standardní konektivitu. V prvé řadě chválíme za nasazení moderního konektoru USB-C. Na internet se podíváte přes LTE či Wi-Fi. Bezdrátově telefon komunikuje skrze Bluetooth 4.2. Na NFC se již nedostalo. Dostalo se však samozřejmě na GPS, která funguje svižně a přesně. Alcatel 5 si poradí také se dvěma nanoSIM kartami, přičemž obě jsou připravené na LTE. Neopomeneme ani přítomnost klasického FM rádia s podporou RDS.

Líbilo se nám
  • LTE
  • Bluetooth a GPS
  • podpora dvou nanoSIM karet

Fotoaparát: na momentky stačí

Hlavní fotoaparát se chlubí 12megapixelovým rozlišením a vcelku přehledným prostředím. V nastavení sice najdete i vyšší 16megapixelové rozlišení, avšak do něj telefon snímek jen dopočítá. Kvalita snímků ujde hlavně v exteriéru, kdy se vám dostane věrných barev a solidní ostrosti. S ubývajícím světlem ostrost rychle klesá a šum fotkám rozhodně není cizí.

Ukázkové fotografie

Videa lze zaznamenávat až ve Full HD rozlišení s elektronickou stabilizací. Zde zabředáváme do klasického průměru a zázraky od levného zařízení čekat nelze.

Alcatel 5 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Nezapomeneme ani na čelní stranu, kde se nachází duální fotoaparát se 13 a 5 megapixely, díky čemuž lze rozostřit pozadí, avšak ovládání funkce i výsledky za mnoho nestojí. Více tak oceníte přítomnost čelního přisvětlení.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • duální čelní kamerka s přisvícením
Nelíbilo se nám
  • jen velmi průměrná kvalita snímků

Software: tradiční rezervy

Za prostředí výrobce jednoznačně káráme. Nový telefon se spoléhá na služby staršího Androidu 7.0 Nougat. Alespoň že úroveň zabezpečení je platná k 1. únoru 2018. Samotný systém kryje nadstavba od výrobce, která působí dost mohutně a podílí se na tom, že běh sice není zasekaný, ale docela pomalý. V telefonu se nachází také několik aplikací, jako jsou hry a klienti sociálních sítí. Všech se naštěstí můžete zcela zbavit. Ovládání pomáhá zrychlovat plovoucí tlačítko Joy Touch. Nabízí 8 zástupců, které lze snadno rychle použít a všechny si lze definovat. Vybrat můžete různá nastavení či otevření konkrétní aplikace.

Uživatelské prostředí Alcatelu 5
Líbilo se nám
  • plovoucí tlačítko Joy Touch
Nelíbilo se nám
  • starší Android 7.0
  • optimalizace má k dokonalosti daleko

Zhodnocení a konkurence: z posledního místa se vítězí obtížně

Alcatel to letos zkouší jinak, zda dobře či špatně se teprve uvidí. Cestu si však sám rozhodně neusnadňuje. Novinka Alcatel 5 je líbivá a dokáže zaujmout. Pohodlně se drží a dobře se ovládá. Vyloženě špatný není displej či výdrž baterie. U hardwaru bychom si dokázali představit více, na druhou stranu úložného prostoru máte dostatek. Prostředí je však zastaralé a nepříliš svižné. Fotoaparát má nanejvýš průměrné kvality. Ve výsledku zde máme telefon, který vše vsadil na vzhled a protažený displej. A to nám přijde jako málo, ostatně konkurence nemá slitování.

Pakliže neprahnete po protaženém displeji, můžete za stejné peníze získat Nokii 6, která možná není tak hezká, ale její prostředí je svižnější a hlavně aktualizované. Taktéž lépe fotí.

Nokia 6

Rozměry154 × 75,8 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin

Přiklonit se můžete také k loňskému Xiaomi Mi A1, které má také čistý a svižný Android osmičkové verze. Současně nabízí mnohem lepší hardware či duální fotoaparát. A světe div se, stojí také pět tisíc.

Xiaomi Mi A1

Rozměry155,4 × 75,8 × 7,3 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 080 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Fandy protáhlých obrazovek pak uspokojí jiné Xiaomi. Model Redmi 5 Plus má téměř 6palcový displej a ve veškerých ohledech Alcatel 5 předčí. Cena je přitom vyšší jen o pár set korun.

Xiaomi Redmi 5 Plus 64 GB

Rozměry158,5 × 75,5 × 8,1 mm, 179,5 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 3:33 hodin

Nabízí se nám závěrečná otázka, co s Alcatelem 5?. Výrobce již zpočátku prodeje reagoval rychlou slevou na současných 5 tisíc korun, avšak ani to zřejmě nebude stačit, aby novinka v nelítostné konkurenci obstála. Cena by měla poklesnout ještě jednou a ideálně opět o tisíc korun.

alcatel-5
Klady
  • originální vzhled
  • relativně malé rámečky kolem displeje
  • velký displej
  • pohodlně se drží
  • USB-C konektor
  • čelní duální fotoaparát s bleskem
  • velká interní paměť
Zápory
  • nepříliš výkonný procesor
  • pouze plastová konstrukce
  • starší verze systému Android
  • horší optimalizace prostředí
  • nižší rozlišení displeje
Diskuze ke článku
Luculus
Na můj vkus trochu odbytá recenze - srovnejte si to třeba s tímhle https://www.youtube.com/watch?v=J3xBVzuJNkg, kde ukazují spoustu vychytávek, které ten telefon nabízí normálním lidem.
Každopádně kupec tohohle telefonu nebude řešit, jestli se mu nějaká apka načte o dvě desetiny nebo půl sekundy později. Jde tu o ten elegantní a hlavně originální vzhled s protaženým displejem. Jasná cílovka budou ženy, ten telefon totiž proklatě dobře vypadá a nějaké megapixely nebo o něco pomalejší procesor oproti konkurenci opravdu normální lidi (a ženy zvláště) vůbec nezajímá.
Kulhavec
Aspoň je to v záplavě dnešních telefonů trochu zpestření. Poměr cena/výkon neni kdoví jakej ale design je na první pohled rozeznatelnej od konkurence.
Bary
"Alcatel 5 – vdeiopohled" Dva dny mi tu ten nadpis bije do oci, ctete to po sobe vůbec?
Marek
S mobilenetem je to stále horší. Co není Samsung nebo Apple je dle redaktorů shit. Alcatel 5 mám a je super i výkon stačí na hraní her. Nechápu co tu melete za kraviny. Systém funguje výborně a vše je rychlé. Sice mohl mít už Oreo, ale nijak se nezpomaluje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze