Alcatel 3088X
recenze

Alcatel 3088X

Tlačítková klasika s funkcemi navíc
21

Základní tlačítkové telefony jsou s námi již několik desetiletí a dle všeho se zdá, že se do řady vyhynulých elektronických zařízení zařadit nehodlají. Důkazem budiž i letošní Alcatel 3088X, který na první pohled vypadá skoro jako hračka. Na ten druhý však zjistíte, že nabízí rychlé internetové připojení a systém KaiOS s možností instalovat další aplikace.

V dnešní době se vše točí kolem chytrých dotykových telefonů, alespoň takový dojem může dělat nabídka operátorů či jakéhokoliv obchodu s elektronikou. Stále si však můžete pořídit obyčejný telefon s tlačítky, který schováte do dlaně. I v tomto segmentu se jednotlivé modely mohou výrazně lišit. Zásadně do toho promlouvá poměrně mladý operační systém KaiOS, který znamená nejen přítomnost Wi-Fi a LTE, ale také obchod s aplikacemi. A právě taková výbava zdobí Alcatel 3088X, který na českém trhu seženete za „patnáct stovek“.

Technické parametry Alcatel 3088X

Kompletní specifikace
Konstrukce125,2 × 50,5 × 12,8 mm, 90 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémKaiOS
Akumulátor1 530 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2019,

Obsah balení: základní příslušenství

Prodejní balení je na dnešní poměry neskutečně malé, sotva se do něj vejde samotný telefon. Kromě něj jsou v krabičce základní pecková sluchátka a nabíječka s micro USB konektorem. Proti zvyklostem nelze nijak rozpojit a pokud byste potřebovali datový kabel, budete jej muset dokoupit.

Nelíbilo se nám
  • chybí datový kabel

Konstrukční zpracování: sympaťák plasťák

Hned na úvod si nemohu pomoci, ale první seznámení s Alcatelem 3088X ve mě vyvolalo vzpomínky dobu, kdy každé dítě chtělo hračku v podobě mobilního telefonu. Velmi podobně totiž novinka vypadá. Na první pohled obyčejně, což však není překážkou. Současně je mobil neskutečně malý, až se vám na mysl vkrade otázka, zda to skutečně může být plně funkční telefon. Do ruky jej téměř celý schováte, v kapse o něm nevíte. Není divu, hmotnost se zastavila na 90 gramech.

Alcatel 3088X
Telefon schováte do ruky, v kapse o něm nevíte.

Je příjemně zaoblený, což dále rovněž přispívá k pohodlnému držení v ruce. Veškeré části jsou plastové a matné. Nejde tedy o nic, čím by se výrobce mohl chlubit, telefon působí možná až fádním dojmem. Na druhou stranu je plně připraven i na méně šetrné zacházení. Škrábancům odolává, cizí mu jsou i otisky prstů. Případný pád na zem také přežije bez větší újmy.

Po obvodu najdeme pouze dva rušící prvky, pokud nebudeme počítat mikrofon. Jde o 3,5mm jack na horní hraně a micro USB konektor na opačné straně. Jeho nasazení lze u telefonu nejnižší kategorie ještě chápat. Při výrobních nákladech hraje roli i rozdíl několika dolarů, které Alcatel ušetřil jeho nasazením. Pokud hledáte sloty na karty, budete muset zamířit pod uživatelsky odnímatelný zadní kryt a následně ještě pod baterii. Kryt jde snadno dolů, ale na svém místě drží bytelně.

Líbilo se nám
  • velmi malé rozměry
  • skvěle padne do ruky
  • obyčejný, ale v zásadě odolný vzhled

Displej: funkční standard

U displeje žádné velké překvapení nečeká. Jedná se o TFT TN panel s úhlopříčkou 2,4 palce a QVGA rozlišením. Rastr tak sice pouhým okem uvidíte, ale při běžném používání vás rozhodně omezovat nebude. Jas lze regulovat v několika krocích, avšak jen manuálně. Při jasném počasí je nutné displej maximálně rozzářit, ale čitelný je. Pozorovací úhly jsou slabší, především při sledování ze shora. U nejlevnějších telefonů však nejde o nic překvapivého.

Alcatel 3088X
Nelíbilo se nám
  • horší čitelnost z úhlů

Klávesnice: jednoduchá a pohodlná

Pod displejem je zdánlivě jednolitý blok kláves. Alcatel razil heslo, čím méně, tím lépe, za což jej chválíme. Ovládání je svěřeno do rukou čtyřsměrného ovladače s velkým potvrzovacím středem. Na středovém tlačítko sice „svítí“ velká ikonka mikrofonu, ale tlačítko běžně slouží k potvrzování. Směrové klávesy se ovládají dobře, ale dovedu si představit, že by mnozí uživatelé ocenili jejich zvětšení. Dále nechybí dvě funkční klávesy a dvě tlačítka pro přijetí a ukončení hovoru. Níže je již alfanumerický blok, přičemž každá klávesa je shodně velká, stejně daleko a s velmi jistým stiskem. Výsledkem je, že lze na telefonu již po nějakém čase psát takřka poslepu.

Líbilo se nám
  • velká tlačítka
  • pohodlně se tisknou

Zvuk: reproduktor hlavně na vyzvánění

Hlasitý reproduktor je navzdory dnešním zvyklostem pouze nad displejem. Hlasitost hodnotíme jako více než dostatečnou, vyzvánění nepřeslechnete. Poslech hudby však nenadchne, na nejvyšší úroveň reproduktor navíc nepříjemně rezonuje. Zvukový výstup do sluchátek je již lepší, ale opět je nutné vyvarovat se nejvyšší úrovni hlasitosti. Dodávaná sluchátka jsou pak vyloženě mizerná a hodí se spíše jako handsfree, neboť jim nechybí mikrofon.

Alcatel 3088X
Líbilo se nám
  • opravdu velmi hlasitý
Nelíbilo se nám
  • reproduktor rezonuje na maximální úroveň

Výkon hardwaru: v podstatě nepodstatný

Výkon u tlačítkových telefonů nehraje tak velkou roli, a proto jen ve zkratce zmiňme, že je nasazen dvoujádrový procesor Spreadtrum SC9820E s 512MB RAM. 4GB interní paměť je pro uživatele z poloviny zapovězená, ale nechybí slot pro paměťovou kartu do velikosti až 32 GB.

Alcatel 3088X

Výdrž baterie: občas ji nabijete

Jak jsme si již naznačili, baterii můžete vyjmout, tak jak to bylo běžné v minulém desetiletí. Její kapacita se zastavila na hodnotě 1 530 mAh, což je více než dost pro potřeby telefonu s malým displejem a úsporným hardwarem. Pakliže budete spíše pasivní, občas někam zavoláte a internet využijete zřídkakdy, budete nabíjet jednou týdně. Zvýšená frekvence brouzdání po internetu výdrž zásadně sníží. Bude-li telefon permanentně on-line a připojen k sociálním sítím, počítejte, že bude nabíječku vyžadovat zhruba každý třetí den. Nabití pak zabere zhruba dvě hodinky.

Alcatel 3088X
Líbilo se nám
  • uživatelsky vyměnitelná baterie
  • výborná výdrž

Konektivita: hotspot přítomen

Pokud telefony se systémem KaiOS něčím vynikají, je to jejich konektivita. Přítomnost Bluetooth 4.2 nikoho ještě nepřekvapí, jenže opřít se můžete také o Wi-Fi a podporu rychlých dat skrze sítě LTE. Internet navíc můžete sdílet, z vašeho levného Alcatelu se totiž během několika vteřin může stát přenosný Wi-Fi hotspot.

Alcatel 3088X

Nechybí ani GPS, kterou využijete zejména v Google Mapách. Ty nabízí možnost prohlížení map, plánování tras, vyhledávání, ale navigace chybí. Vidíte svou polohu i trasu, ale klasickou navigaci vám tento Alcatel nenahradí a shledáváme to jako velkou škodu. Obyčejnému telefonu by možnost navigace slušela.

Líbilo se nám
  • podpora LTE a Wi-Fi
  • možnost vytvořit hotspot
  • GPS přijde vhod
Nelíbilo se nám
  • telefonu by slušela alespoň základní navigace

Fotoaparát: jen do počtu

Na zadní straně jste si mohli povšimnout fotoaparátu. Bohužel má nízké 2megapixelové rozlišení a výsledky v žádném případě nenadchnou. Jsou vhodné skutečně jen v nouzi a pro následné prohlížení na displeji telefonu.

Ukázkové fotografie

Mezi nabídkou funkcí je například samospoušť nebo vodící linky. Sluší se také zmínit, že je vše koncipované pro fotografování na výšku. Záznam videa v rozlišení 320 × 240 pixelů je pak vyloženě žalostný a spíše jej nedoporučujeme využívat.

Nelíbilo se nám
  • mizerná kvalita fotografií i videa

Software: plus jménem KaiOS

Je na čase naplno říci, že velmi levný Alcatel 3088X není pouze obyčejným tlačítkovým telefonem z kategorie tzv. hloupých. Je vybaven operačním systémem KaiOS. Na první pohled vypadá vše klasicky. Hlavní obrazovka a maticové menu, které si lze přeskládat formou seznamu nebo náhledu jen jedné velké ikonky. Při procházení menu narazíte na spoustu doplňkových aplikací, jako je Facebook, YouTube, Twitter nebo WhatsApp.

Všechny fungují a přijdou vhod, neboť telefonu nechybí Wi-Fi ani LTE, včetně možnosti z mobilu vytvořit přenosný hotspot. Samotné aplikace jsou velmi jednoduché a vypadají spíše jako předělané webové náhledy. Například Facebook je velmi zasekaný a v praxi nepříliš použitelný, snad vyjma odpovědí na zprávy. Lepší je to s WhatsApp nebo YouTube.

Nechybí ani obchod s aplikacemi, který pomalinku roste. Kromě několika desítek jednoduchých her nechybí ani praktické aplikace. Sáhnout můžete po alternativním prohlížeči, čtečce PDF, převodnících nebo zpravodajských aplikacích. Práce s prostředím vyžaduje trochu trpělivosti, přechod ze smartphonu je bolestivý. Například přidání vašeho Google účtu má být možné, ale funguje kostrbatě. V YouTube to vyjde, v celém prostředí nikoliv, údajně z důvodu, že to v systému KaiOS neumožňuje Google. Zamrzí také chybějící multitasking, kdy nelze používat a přepínat mezi více aplikacemi. Některé (Facebook, WhatsApp) však na pozadí běží a upozorní vás na příchozí zprávu nebo komentář.

Líbilo se nám
  • rozrůstající se obchod s aplikacemi
  • přístup k sociálním sítím
Nelíbilo se nám
  • aplikace jsou velmi kostrbaté a zasekané

Zhodnocení

Alcatel 3088X je typickým zástupcem takřka nejlevnějších telefonů na trhu. Ano, ty vůbec nejlevnější stojí i o tisíc korun méně, ale již skutečně zvládají jen telefonovat a pracovat s SMS. Alcatel 3088X ale poslouží i jako hudební přehrávač, pustí vás nouzově na internet, ukáže vaši polohu díky GPS a především jde o neskutečně malý, a tudíž přenosný LTE modem. Základní prostředí funguje slušně a navrch zde máte možnost prozkoumat svět doinstalovatelných aplikací. Zázraky od něj čekat nelze a smířit se musíte zejména s velmi špatným fotoaparátem. Ačkoliv má Alcatel 3088X solidně našlápnuto, konkurenční Nokia je na nenáročné zájemce připravena možná ještě o chlup lépe, podívejte se.

Alcatel 3088X

Pokud je vaším limitem hranice 1 500 Kč, můžete nostalgicky sáhnout po Nokii 3310 (2017), která má klasické prostředí, tenčí konstrukci a pohodlnou klávesnici. Na druhou stranu nemá KaiOS, nepodporuje LTE ani Wi-Fi a je levnější jen o stovku.

Nokia 3310 (2017) 2G

Rozměry115,6 × 51 × 12,8 mm, 79,6 g
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px
Procesor
Paměťúložiště: 16 MB, microSDHC
Akumulátor1 200 mAh

Vše, co chybí Nokii 3310, nabízí Nokia 8110 4G, která již KaiOS má a navrch přibalí stylovou výsuvnou konstrukci. Nabízena je nejen v nudné černé, ale také lákavé žluté variantě. U 8110 lze ocenit, že ji v některých obchodech seženete za méně než tisíc korun, což z ní dělá výhodný nákup.

Nokia 8110 (2018)

Rozměry133,5 × 49,3 × 14,9 mm, 117 g
DisplejTFT TN, 2,45" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px, 10 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 205, 2×1,1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, úložiště: 4 GB, microSDHC
Akumulátor1 500 mAh
alcatel-3088x
Klady
  • velmi malé rozměry
  • nízká hmotnost
  • dobře padne do ruky
  • přehledné prostředí
  • pohodlná klávesnice
  • podpora LTE a Wi-Fi
  • možnost vytvoření hotspotu
  • GPS
Zápory
  • slabší displej
  • kostrbaté aplikace pro internet / sociální sítě
  • bídný fotoaparát
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Máte chybu u pozitiv fotoaparátu - určitě se vám nelíbí jeho mizerná kvalita.
Petarda
Perfektní poměr stran displeje, chválím!
Kulhavec
U nokie 8110 je naprosto příšerná klávesnice. Kdo tohle vymejšlel a nechal to projít až do výroby, toho bych na tý klávesnici donutil přepsat celou Bibli.
Mick
Může nejaky majitel ověřit, zda se ukazují oznámení o příchozí whats'app zprávě na pohotovostní obrazovce nejen při prvním rozsvícení displeje, ale pokaždé, dokud si tu zprávu nepřečtu? Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze