Alcatel 3 (2019)
recenze

Alcatel 3 (2019)

Levně, ale s kompromisy
15

Alcatel 3 představuje další přírůstek do segmentu cenově dostupných smartphonů pro nenáročné uživatele. Na první pohled se jedná o líbivé zařízení se zajímavým designem a slušnou výbavou. Zdali obstojí mezi nelítostnou konkurencí ostatních výrobců, si ale prozradíme až v recenzi.

Alcatel 3 (2019) se rozhodl vzít útokem segment nižší třídy, ve kterém o konkurenci rozhodně není nouze. Jeho hlavními trumfy má být velký displej s poměrem stran 19,5:9, duální fotoaparát s podporou umělé inteligence nebo líbivý design. Jaké jsou silné a slabé stránky nového Alcatelu 3, se dočtete na následujících řádcích.

Testovaná konfigurace se u nás oficiálně neprodává. V Česku prodávaná konfigurace s 4GB RAM a 64GB úložištěm disponuje i NFC modulem.

Technické parametry Alcatel 3 (2019) 3GB RAM + 32GB úložiště

Kompletní specifikace
Konstrukce151,1 × 69,7 × 8 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,9" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 439, CPU: 2×2,00 GHz + 6×1,45 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2019, 4 500 Kč

Obsah balení: překvapení se nekoná

Obsah balení je přesně takový, jaký byste od telefonů v této cenové hladině očekávali – jednoduše v něm nenajdete nic navíc. V modrobílé krabičce jsem kromě telefonu, nabíjecího adaptéru a kabelu typu USB-A/microUSB narazil rovněž na opravdu základní pecková sluchátka s mikrofonem, která uživatelům poslouží jen jako nouzovka, například pro vyřízení telefonního hovoru.

Nelíbilo se nám
  • ochranné pouzdro by bylo milým zpestřením

Konstrukční zpracování: místy to skřípe

Nejnovější Alcatel 3 se řadí do segmentu nižší třídy a primárním důvodem ke koupi je tak pochopitelně přívětivá cena. I tak ovšem design a zpracování na první pohled nijak neurazí, možná právě naopak. Dominantním poznávacím prvkem telefonu jsou lesklá plastová záda, kde najdeme líbivý přechod z černé do modré a logo výrobce. To je bohužel natištěné přímo na povrch zad, takže se po dlouhodobějším používání může poměrně snadno oloupat. Další variantou na trhu je pak přechod z modré do fialové. Dále si zde našla místo čtečka otisků prstů, která je vhodně umístěna pod dvojicí fotoaparátů s přisvětlovací diodou. Rozhodnutí pro klasické umístění této kapacitní čtečky bylo správné – prst uživatele na čtečku snadno dopadne za všech okolností. Pochválit lze rovněž zmíněnou dvojici fotoaparátů, která takřka vůbec nevystupuje nad povrch – nemusíte se obávat nehezkého viklání na rovném povrchu.

Alcatel 3 (2019)

Daní za líbivou povrchovou úpravu je bohužel vysoká náchylnost na otisky. Musíte tak být neustále ve střehu a telefon leštit. Kladně však hodnotím to, že se na zařízení během testování neobjevily žádné škrábance či odřeniny.

Velmi pohodlně se drží a pěkně padne do dlaně.

Zajímavostí tohoto telefonu je konstrukční zpracování. Záda se totiž táhnou přes spodní stranu, až k displeji a spodní části boků. V tomto místě lze spatřit přechod na další díl, který pro změnu obepíná horní část boků a horní stranu. Tento design je poměrně netradiční, ale osobně se mi líbil a telefon v kladném slova smyslu činí zajímavějším. Na spodní hraně se nachází starší microUSB konektor, dvojice otvorů pro hlasitý reproduktor a mikrofon. Na pravém boku zařízení pak najdeme klasické vypínací tlačítko a kolébku ovládání hlasitosti, na levém šuplíček pro dvojici nanoSIM karet či kombinaci jedné SIM karty a microSD paměťové karty, která může dosahovat kapacity až 128 GB. Výčet zakončíme informací o 3,5mm jacku umístěném na horní hraně.

Celkově se telefon s rozměry 151,1 × 69,7 × 8 mm a hmotností 145 gramů velmi pohodlně drží a pěkně padne do dlaně. Při mačkání vypínacího tlačítka nebo kolébky ovládání hlasitosti si však nemohu odpustit jednu výtku. Při zmáčknutí totiž občas telefon vydal nejen zvuk lupnutí samotných tlačítek, ale také zaskřípání konstrukce celého telefonu. To je pravděpodobně způsobeno zmiňovaným řešením, kdy jsou boky smartphonu tvořeny ze dvou jednotlivých plastových částí.

Líbilo se nám
  • slot pro paměťové karty
  • líbivý a originální design
  • kompaktní rozměry i hmotnost
Nelíbilo se nám
  • ne zcela příkladné konstrukční zpracování
  • starší microUSB konektor

Displej: sympaťák těsně pod šest palců

Displej Alcatelu 3 prezentuje výrobce hned po nízké ceně jako jeden z hlavních taháků. Má velikost 5,9 palce a moderní poměr stran 19,5:9. Panel se dále chlubí rozlišením 1 560 × 720 pixelů a zvýšenou ochranou v podobě skla Dragontrail Glass od dodavatele Asahi. Maximální jas bohužel nepatří k těm nejvyšším a při přímém slunečním světle může občas představovat čitelnost problém. S pozorovacími úhly, automatickou regulací jasu či rozlišením, které se zdá být na první pohled poměrně nízké, jsem byl však spokojen. Věřím že cílová skupina tohoto smartphonu bude displej hodnotit podobně.

Alcatel 3 (2019)

Zmínku si rozhodně zaslouží i softwarově maskovatelný kapkovitý výřez, v němž se skrývá 8megapixelová selfie kamera. Dole na uživatele čeká poměrně široká brada, v níž je ukrytá bílá notifikační dioda, která svítí i během nabíjení a nejde nijak konfigurovat.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita displeje
  • notifikační dioda, byť nekonfigurovatelná
  • moderní kapkovitý výřez
Nelíbilo se nám
  • poměrně tlustá brada

Zvuk: odpovídá ceně

Zvuk se u Alcatelu 3 line z podlouhlého pravého otvoru na dolní hraně a je zcela průměrný. Chybí mu basy a zní poměrně plechově. Nutno však podotknout, že jsem se setkal i s horší reprodukcí, a to i u dražších telefonů, takže zde opět platí, že s přihlédnutím k cenovce je vše v pořádku. Pochválit navíc musím za to, že nedochází k zastření zvuku ani při nejvyšší hlasitosti. Podobně je na tom telefon při reprodukci do sluchátek. Dodávané pecky lze však doopravdy využít pouze k poslouchání řeči, a to jen krátkodobě. Pokud si však připojíte sluchátka vlastní, nebudete si mít nač stěžovat.

Líbilo se nám
  • průměrná kvalita reprodukce

Výkon hardwaru: pouze pro nenáročné

Uvnitř telefonu tepe méně výkonný Snapdragon 439, kterému v námi testovaném kousku dělala společnost 3GB operační paměť s 32GB úložištěm, z nějž nám po prvním zapnutí zůstalo přibližně 22 GB volných. Na našem trhu je však oficiálně k dispozici varianta jiná, a to se 4 GB RAM a 64GB úložištěm.

Asi vám je jasné, že telefon výkonem nijak neohromí, ale na základní používání postačí. Vzhledem k tomu, že konkurence za stejné či podobné peníze, za které se prodává Alcatel 3, osazuje své smartphony i čipsety řady Snapdragon 6xx, slušelo by se, kdyby měl i tento model o něco více výkonu. Díky slušné optimalizaci jsem se však vyloženě nesetkal se zasekáváním ani nepatřičně pomalými reakcemi. Výrobce se tak evidentně se slabým hardwarem vypořádal se ctí.

Nelíbilo se nám
  • slabší čipset

Výdrž baterie: zvládne i dva dny

Baterie o kapacitě 3 500 mAh bez problémů zajistí denní a při troše snahy i dvoudenní používání. Tato výdrž je však vykoupena extrémně dlouhým nabíjením, takže je ideální telefon vždy nechat nabít přes noc. S dodávaným nabíjecím adaptérem, který má mimochodem výkon pouhých 5 W, mi nabíjení z nuly na sto zabralo přibližně tři a půl hodiny, přičemž výrobce deklaruje dokonce ještě delší dobu nabíjení, a to děsivé čtyři hodiny dvacet minut. Pokud telefon necháváte pravidelně připojený k zásuvce přes noc, nebude to představovat problém. V případech, kdy byste jej potřebovali opravdu rychle nabít, však máte smůlu.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 28 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 45 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 64 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 80 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 99 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 120 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 148 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 170 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 212 minut
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • extrémně pomalé nabíjení dodávaným adaptérem

Konektivita: starší Wi-Fi i Bluetooth

Alcatel 3 nabízí v dnešní době běžné LTE nebo starší Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 802.11b/g/n. Telefonu nechybí ani podpora navigačních systémů GPS, GLONASS nebo Galileo. U testovaného kousku nás zamrzela absence NFC pro bezkontaktní platby či rychlé párování s dalšími zařízeními, ale v Česku oficiálně prodávaná konfigurace 4 + 64 GB již NFC disponuje.

Nelíbilo se nám
  • Bluetooth 5 a Wi-Fi ac bychom viděli raději

Fotoaparát: s podporou umělé inteligence

Duální fotoaparát má být jednou z největších přidaných hodnot Alcatelu 3 (2019). Hlavní 1/3" snímač disponuje rozlišením 13 megapixelů a světelností f/2.0. Interpolovaně lze navíc vykouzlit až 16megapixelové rozlišení. Druhý 5megapixelový senzor pak slouží pro pořízení portrétních snímků s rozmazaným pozadím. Telefon se chlubí detekcí scény pomocí umělé inteligence a takto dokáže vcelku spolehlivě rozpoznat až 21 různých situací, jako je například noc nebo focení jídla.

Pochválit musím přehlednou aplikaci fotoaparátu.

Pořízené fotografie vypadají za dobrého světla vcelku průměrně a ničím nepřekvapí. Při bližším zkoumání lze často pozorovat slévající se detaily nebo problémy se zaostřením. Pochválit však musím přehlednou aplikaci fotoaparátu, která nabídne všechna základní nastavení od zapnutí či vypnutí HDR přes ruční režim až po integrovanou funkci Google Lens. Občas se mi bohužel stávalo, že jsem po zmáčknutí spouště musel chvíli čekat, než se fotografie vyfotila. Líbilo se mi však, že aplikace fotoaparátu zůstává stejně nastavena i pokud z ní odejdete, což se může v určitých situacích hodit. Video pak lze natáčet maximálně v rozlišení Full HD při 30 FPS, a to jak přední, tak zadní kamerkou.

Alcatel 3 2019 testovací video 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • na svou třídu slušná kvalita fotografií
  • podporuje HDR
  • vcelku přehledná aplikace fotoaparátu

Software: Android 8.1

Alcatel 3 funguje na operačním systému Android 8.1 s nadstavbou od Alcatelu, která naštěstí systém nijak příliš nezpomaluje. V telefonu najdete celou řadu aplikací, jako je diktafon nebo FM rádio, které vám mohou přijít vhod. Na druhou stranu i čistý Android má také své kouzlo a možná by se k tomuto základnímu modelu hodil více. Co v červenci 2019 zamrzí jsou starší, konkrétně únorové bezpečnostní záplaty, nebo celkově starší verze Androidu. Výrobce lze alespoň pochválit za to, že v telefonu nenajdeme, snad až s výjimkou pár diskutabilních aplikací jako OfficeSuite či Facebook, žádný bloatware.

Líbilo se nám
  • některé užitečné aplikace již od výrobce
Nelíbilo se nám
  • starší Android i bezpečnostní záplaty

Zhodnocení a konkurence

Pokud se řadíte mezi nenáročné uživatele, nebo jen sháníte smartphone se základními funkcemi pro (pra)rodiče, nemusí být letošní Alcatel 3 špatnou volbou. Jestliže však chcete co nejvíce muziky za co nejméně peněz, doporučuji se porozhlédnout jinde. Například konkurence od Xiaomi totiž nabízí podle mého názoru lepší výbavu a navíc ještě za lepší cenu. Nejste-li vyloženě fanoušci této značky či snad originálního designu, který se podle mého názoru Alcatelu povedl, důvodů pro koupi tohoto modelu bohužel mnoho není, a to i přesto, že se jedná o vcelku sympatické zařízení.

Alcatel 3 (2019)

Přímou konkurencí Alcatelu 3 je Samsung Galaxy A10, který nabídne větší displej či povedené prostředí One UI. Nevýhodou oproti Alcatelu může být absence užitečné čtečky otisků prstů.

Samsung Galaxy A10

Rozměry155,6 × 75,6 × 7,9 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,6 GHz + 6×1,35 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Zajímavou alternativou ale může být hlavně model Redmi 7 od Xiaomi, který nabídne větší displej, o 500 mAh vyšší kapacitu baterie i výkonnější čipset, a to za nižší cenu. U nás prodávaná verze ale bohužel nedisponuje NFC modulem.

Xiaomi Redmi 7 64 GB

Rozměry158,7 × 75,6 × 8,5 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 632, 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh
alcatel-3-2019
Klady
  • slušný displej
  • líbivý design
  • solidní fotoaparát
  • dlouhá výdrž
Zápory
  • extrémně pomalé nabíjení
  • tělo telefonu skřípe
  • slabší čipset
Diskuze ke článku
Pesedm
Alcatel má moc chyb. Škoda.
Ta brada některým lidem nevadí protože se zespoda dobře telefon drží.
Recenze pěkná.
Carda
Oni dají obří bradu a čtečka je na zádech? jako proč?
Michal
Jí právě ve všech obchodech vidím tu lepší variantu se 4 GB RAM a 64GB úložištěm. Na tu se 3GB/32GB jsem ještě nenatrefil.
marek
Nechápu, co to vlastně testujete, všude v obchodech je verze s NFC a 4GB/64GB pamětí. Zřejmě vám Alcatel zapůjčil testovací verzi, která u nás vůbec není v prodeji. Což by i odpovídalo, jelikož v Alcatelu nikdy levá ruka neví,co dělá pravá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze