Recenze: Actions for iPad - ovládněte svůj počítač (iOS)

Po několika recenzích zajímavých her z minulých týdnů se opět vracíme k mobilním aplikacím, dnes si představíme jednu novou a velmi užitečnou aplikaci pro iPad. Díky ní se z něho stane pomocník při každodenní práci s počítačem, vznikne z něj ovládací panel, který vám usnadní ovládání systému a zvolených aplikací.

Aplikace Actions for iPad vyšla před několika dny a hned se z ní stal trhák, který obsadil první místo na žebříčku placených aplikací. Za pouhý jeden dolar získáte skvěle zpracovanou aplikaci, která vám výrazně usnadní používání počítače. Můžete v ní namapovat libovolné klávesové zkratky z programů v počítači, co používáte a jedním dotykem je potom vyvolat. Nemusíte se tak vždy proklikávat mnohdy složitým menu nebo si lámat prsty při pokusu stisknout klávesovou zkratku na vaší klávesnici, stačí se jen prstem dotknout obrazovky vašeho iPadu. Jednoduché a elegantní.

Pro Windows i Mac

Pro používání aplikace vám nestačí jen její zakoupení a stažení do iPadu, budete si muset nainstalovat do počítače ještě program Actions Server, se kterým aplikace bude komunikovat. Odkaz na jeho stažení si můžete nechat poslat e-mailem přímo z aplikace nebo ho ručně opsat do prohlížeče. Podporován je operační systém Windows a Mac. Actions Server běží na pozadí a čeká, až se k němu připojí aplikace z iPadu. Aktivní připojení poznáte tak, že aplikační ikonka se symbolem blesku v tray liště změní barvu z šedé na žlutou.

iPad a počítač komunikují přes Wi-Fi

Aplikace v iPadu komunikuje s programem Actions Server v počítači skrze wifi, obě zařízení musejí být tedy připojeny do stejné sítě. Odezva od zmáčknutí tlačítka na displeji iPadu do vykonání klávesové zkratky v počítači je téměř okamžitá, odhadoval bych ji zhruba na jednu až dvě desetiny sekundy. Spárování počítače a aplikace v iPadu se děje pouze jednou, pak se vždy Action for iPad připojí k počítači automaticky ihned po spuštění.

Jednoduchá grafika, přehlednost a snadné používání

Grafické zpracování aplikace je hodně minimalistické, velmi mi připomíná obrazovku operačního systému Windows 8, což byl zřejmě účel. Skládá se z velkých tlačítek, umístěných symetricky vedle sebe a pod sebou. Ke každému tlačítku můžete přiřadit některou z téměř tisíce ikon, samozřejmostí je i textový popis. Tlačítka můžete seskupovat do jakýchsi složek, máte tak vždy pohromadě klávesové zkratky jen pro konkrétní aplikaci. Mezi těmito složkami se pak můžete rychle přepínat pohybovým gestem tří prstů po obrazovce.

Autor aplikace Actions for iPad už v základu předdefinoval klávesové zkratky mnoha nejpoužívanějších aplikací. Nemusíte je tak sami vytvářet, stačí si je vybrat. Mezi aplikacemi nechybí například MS Word, Excel, Internet Explorer, Firefox, Chrome, Photoshop a řada dalších. Pokud vám nějaká aplikace či zkratka chybí, lze si ji jednoduše vytvořit, na virtuální klávesnici si zvolíte tlačítka, které klávesová zkratka má stisknout. Klávesovou zkratku lze přiřadit i pouze jen konkrétní vybrané aplikaci.

Závěr

Osobně se mi aplikace Actions for iPad hodně líbí, používám ji denně. Vždy mám po ruce ty nejpoužívanější klávesové zkratky, které si nyní už nemusím pamatovat, stačí je jednou zadat do aplikace a pak už jen mačkat virtuální tlačítka. Aplikace vyniká jednoduchostí a uživatelskou přívětivostí a ačkoli je placená, tak její koupi určitě nebudete litovat.

Koupit Actions for iPad na App Store

Hodnocení: 9/10

Klady
  • Jednoduchá obsluha
  • Okamžitá reakce počítače po stisku tlačítka
  • Usnadní vám práci s počítačem
Zápory
  • Počítač a iPad musí být ve stejné wifi síti
  • Pouze pro iPad a nikoliv pro iPhone
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze