Acer Zest Plus
recenze

Acer Zest Plus

černý kůň nižší třídy
12

Zdá se, že bitva velkých telefonů za málo peněz letos stále ještě nekončí. Už jsme si zrecenzovali kousky jako Alcatel POP 4S nebo Huawei Y6 II a nyní se nám dostal do rukou i nový velikán od Aceru. Ten si v ničem nezadá se svými protivníky a navíc utočí celkem mocnou zbraní v podobě baterie s mamutí kapacitou 5 000 mAh. Pojďme se tedy podívat, jak si tento kousek vedl v naší recenzi.

Kvalitních levných telefonů není nikdy dost a letos se obzvlášť s těmi velkými roztrhl pytel. V našich recenzích už jsme se podívali třeba na takový Alcatel POP 4S nebo Huawei Y6 II, které měli co nabídnout, ale vždy jim něco scházelo. Nyní nám do boje vstupuje i Acer se svým novým modelem Zest Plus, který toho slibuje opravdu dost: Poměrně výkonný hardware, dobrý fotoaparát, kvalitní zvukový výstup, prověřený design a především onu gigantickou baterii. Podíváme se tedy Zestu hezky pod pokličku.

Acer Liquid Zest Plus

Technické parametry Acer Liquid Zest Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce77,4 × 154,3 × 9,8 mm, 175 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735M, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:58 hodin
DostupnostQ2 2016, 4 990 Kč

Design a konstrukce: dobře odvedená práce

Design je pro Acer zcela typický. Záda jsou hezky zakulacená a telefon má po celém obvodu velmi zajímavě vypadající vlnku, která trochu ozvláštňuje přechod mezi zadním krytem a předním rámečkem. Vypadá to opravdu pěkně a v kombinaci s imitací kartáčovaného kovu v modré barvě nevypadá telefon tak nudně jako většina levnějších telefonů, s kterými soupeří o zákazníky. Pokud se vám ovšem modrá nelíbí, mám pro vás špatné zprávy – v ČR zatím jiné barvy oficiálně nekoupíte, ale mohu alespoň potvrdit, že telefon vypadá skutečně dobře, a i když vypadá v šeru spíše trochu černě než modře, otisky na něm jen tak nenajdete.

Pod snímatelným krytem najdete sloty pro hned dvě SIM karty a samostatný slot pro microSD kartu, baterii však vyměnit nelze. Chtěl bych raději na zádech skutečný kov? Samozřejmě, ale tím by se razantně zvýšila cena i hmotnost a především by se Acer ani tak pohodlně nedržel. I tak však konstrukce disponuje dobrou pevností, nikde nic nevrže a vše naprosto perfektně lícuje.

Kov navíc přeci jen klouže trochu více než plast a díky velmi příjemnému zakulacení zad se telefon drží i v jedné ruce velmi pohodlně, a tak působí alespoň trochu osvěžujícím dojmem. V době, kdy design s ostřeji říznutými hranami u většiny výrobců vypadá velmi podobně, je tohle velmi příjemná změna. A s tou nepochybně souvisí i samotné rozměry telefonu. Displej má 5,5 palce, takže nelze čekat nějakého drobečka, ale co jsem si kupodivu obzvlášť oblíbil, je tloušťka. Ta se svou hodnotou 9,8 mm v dnešní době spadá spíše mezi ty vypasenější, ale telefon díky tomu prostě padne do ruky přesně jak má. Přispívá tomu i celkové rozměry 154,3 × 77,4 mm, zakulacení a samozřejmě i hmotnost, která činí 175 g, což není málo, ale kdo by to pro tu obří baterii nevydržel.

Acer Liquid Zest Plus

Hlavní dominantou přední strany není kupodivu ani tak zmíněný 5,5palcový displej, ale spíše kruhové telefonní sluchátko nad ním, které je obehnáno lesklým plastovým kroužkem a okamžitě upoutá vaši pozornost. A stejně tak i logo Aceru pod displejem velmi upoutá, bohužel. Díky němu si všimnete, jak velká vlastně brada telefonu je. Nebál bych se říct, že je klidně až dvakrát širší než horní část rámečku displeje a ani ty boční nejsou zrovna nejtenčí.

Pochválit však musím umístění bočních tlačítek. To vypínací je přesně tam, kde mi přirozeně spočine palec při držení, a natáhnout se pro kolébku ovládání hlasitosti není naprosto žádný problém. To nutno vždy u tak velkého telefonu ocenit. To by však bylo všechno. Třeba taková čtečka otisků prstů pod displejem by mohla alespoň trochu ospravedlnit onu velkou bradu, ale za cenu do 5 tisíc korun nemůžeme chtít zkrátka vše.

Líbilo se nám:

  • kvalitní pevná konstrukce
  • pohodlné držení
  • osvěžující vzhled
  • Dual SIM se slotem pro microSD zvlášť

Nelíbilo se nám:

  • obří brada telefonu

Zvuk: kdo by to byl řekl

Řeknu to narovinu. Spodek zad telefonu osobně považuji za nejhorší možné místo pro umístění reproduktoru na telefonu. Ten v Aceru navíc není ani nijak extra velký, takže si ho velmi snadno zakryjete. A bohužel ani nehraje zdaleka tak hlasitě, aby mohl případné zakrytí vykompenzovat svým „křičením“ nebo se postavit svým konkurentům. Ve skutečnosti je úroveň hlasitosti lehce podprůměrná a v trochu hlučnější místnosti skoro nic neuslyšíte. ALE! Telefon u mě tuto vadu vykoupil kvalitou zvuku.

Acer Liquid Zest Plus

Díky technologii DTS-HD Premium Sound je zvuk linoucí se z tohoto tichého reproduktorku opravdu kvalitní. Snad žádný telefon s podobnou cenovkou se mu v kvalitě nemůže rovnat. Zvuk hraje krásně čistě, nic nechrastí, výšky nejsou přepálené a hned při prvním poslechu hudby mě telefon velmi příjemně překvapil.

Acer Liquid Zest Plus

Škoda, že se podobné péče nedočkala i přidávaná sluchátka. Ta totiž mají podobu velmi levně působících pecek, které mi sice nevypadávaly jako EarPody od Applu, ale stejně bych je při koupi telefonu radši hned hodil do koše nebo schoval pouze pro případ největší nouze. S kvalitnějšími sluchátky je zvukový výstup mnohem lepší a rozhodně tedy doporučuji používat sluchátka vlastní. I špunty za 150 korun budou na míle lepší volbou než tyto ďábelské pecky.

Líbilo se nám:

  • opravdu kvalitní zvuk

Nelíbilo se nám:

  • nízká hlasitost
  • umístění reproduktoru
  • sluchátka vhodná leda tak do koše

Displej: HD postačí

Přídomek Plus v názvu dává v dnešní době vcelku dobrou představu, s jakou velikostí displeje máme tu čest. Přesněji se jedná o 5,5palcový HD IPS displej a na tom není rozhodně nic špatného. Na větších než 5palcových displejích by se sice už hodilo Full HD, ale rozhodně mi menší počet pixelů při používání nijak nevadil.

Acer Liquid Zest Plus

Displej je totiž velmi dobře čitelný na přímém slunci díky speciální antireflexní vrstvě, má pěkné barvy a hodnota maximálního jasu je poměrně vysoká. Navíc tu najdeme i pár funkcí navíc: různé úpravy obrazu a teploty barev v nastavení nebo nativní filtr modrého světla, díky kterému zírání na displej v noci mnohem méně unavuje oči. I když při jeho zapnutí vás při pohledu na displej ruší spodní průhledný pruh softwarových tlačítek systému, který je vůči filtru imunní a působí tak trochu jako pěst na oko.

Automatická regulace jasu má však občas problémy najít tu správnou hodnotu, takže doporučuji ovládat jas spíše ručně. Notifikační LED dioda, byť malinká, opravdu silně svítí a rozhodně její blikání nepřehlédnete. Bohužel jí však nijak nenastavíte. Jako zvláštní dodatek zmíním i povrch skla, po kterém velmi příjemně kloužou prsty a je tak velmi příjemné si po telefonu hezky „patlat“. A stejně tak technologie Zero Air Gap opravdu zlepšují pocit z ovládání díky menší vzdálenosti samotného displeje a krycího skla. Škoda jen, že není sklo i zakřivené, aby lépe navazovalo na oblé boky telefonu. To by byla opravdu skvělá kombinace. Možná v příští generaci.

Líbilo se nám:

  • kvalitní HD panel
  • výborně čitelný na přímém slunci
  • možnosti úprav obrazu

Nelíbilo se nám:

  • 2,5D sklo by se tu vyjímalo
  • filtr modrého světla nefunguje pro softwarová tlačítka

Fotoaparát: přesvědčivý nadprůměr

Acer svůj hlavní 13Mpx fotoaparát ve všech PR materiálech velmi chválí, a to zejména díky hybridnímu systému ostření Tri-Focus a schopnosti zaostřit za údajné 3 setiny sekundy. A jak vlastně ten proklamovaný systém ostření funguje? Inu, za jasného dne máte k dispozici detekci fázového posuvu (PDAF), v šeru a při krátké vzdálenosti se o ostření postará v této cenové kategorii velmi vzácný laser a při delší vzdálenosti pak detekce kontrastu (CDAF). A musím uznat, že za dobrého světla jsou fotky na tuto cenovou kategorii skutečně pěkné a zejména se díky systému ostření s telefonem fotí rychle a snadno. Málokdy se mi „povedlo“ vyfotit opravdu rozmazanou fotku. S takovým komfortem focení se u takto levných zařízeních jen tak nesetkáte.

Acer Liquid Zest Plus

Máme tu celkem vysoký kontrast barev. Výsledná ostrost snímků je rovněž více než uspokojivá Ostření pro blízké makro fotografie funguje taky přesně jak má. Díky světelnosti f/1.8 jsou snímky světlé, ale bohužel občas přebíhají až do přeexponovaných. Také dynamický rozsah je trochu nižší a fotografie mají tendenci v závislosti na světelných podmínkách tmavnout. Zcela nejhorší situace však nastává za horšího světla a v noci. Systém ostření má obrovské problémy automaticky zaostřit, takže se musíte spoléhat na vlastní ruku a vůbec celková kvalita fotek je horší, ale nic jiného ani nelze čekat.

Fotografie za dne
Fotografie v noci

Video lze natáčet maximálně ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za sekundu. Svou kvalitou však záznamy obrazu nijak nevybočují z průměru.

Přední selfie kamerka nabídne slušných 5 Mpx a má poměrně slušný úhel záběru. Kvalitou však nejde opět o nic výjimečného, ale na zachycení momentek a těch pár fotek na Facebook či Instagram bohatě postačí.

Líbilo se nám:

  • hybridní systém ostření
  • věrné podání barev za dobrého světla
  • natáčení Full HD videa

Nelíbilo se nám:

  • nepřesvědčivé výkony v noci a za horšího světla
  • tendence k ztmavování fotek

Baterie: energie na rozdávání

Buďme upřímní – pokud uvažujete o tomto telefonu, je tím hlavním důvodem vaší pozornosti právě baterie. A na první signální to vypadá opravdu dobře. 5 000 mAh pro 5,5placový HD displej? To zní jako recept na pořádnou výdrž. A on také je, tedy do značné míry. Při normálním používání (jas neustále na 100 %, pár hodin hudby, trocha brouzdání po internetu, prakticky nonstop psaní přes messengery, …) vydrží telefon pravidelně dva celé dny a ještě vám možná druhý den v noci pár procent zbude do následujícího dne. Při prohlížení videa a hraní náročnějších her už jde však výdrž samozřejmě rapidně dolů, ale i tak jsem často neměl problém s telefonem nějak do večera přežít. V našem redakčním testu ostatně telefon vydržel non-stop přehrávání HD videa přes Wi-Fi impozantních 15 hodin. Pokud se však uskromníte v používání a stáhnete razantně jas, můžete se dostat bez problému i na tři dny používání. Jen bych to nenazval „pohodlné 3 dny výdrže“, jak proklamuje výrobce - musíte používání prostě trochu omezit.

Acer Liquid Zest Plus

Mou jedinou výtkou je celkem vysoká spotřeba energie v pohotovostním režimu. Nemusíte na telefon vůbec sahat a procenta baterie v poměru k velké kapacitě mizí vcelku rychle. O nijak extrémním snížení spotřeby nelze hovořit. To sice trochu zamrzí, ale musím upozornit, že se to týká zejména stavu, kdy máte zapnuty všechny funkce od Aceru, jako jsou třeba gesta na zhasnutém displeji pro spouštění různých funkcí, o kterých si rozhodně řekneme více později. Jejich vypnutím se spotřeba lehce zlepší, ale ne o tolik, aby mi to přišlo nějak zvlášť výhodné.

Acer Zest Plus
streamování videa (720p) 15:08 hodin
nabití baterie do 80 % 01:26 hodin
nabití baterie do 100 % 01:58 hodin

Chválím rovněž rychlé nabíjení, které se u takovéto mamutí baterie obzvláště hodí. Na 100 % se dostanete za 2 hodiny, což je na 5 000 mAh výborná hodnota, a na 50 % jste už nabití za nějakých 55 minut. S dobíjením tedy rozhodně nebude problém a nemusíte se bát, že byste museli čekat 3,5 nebo 4 hodiny na dobití.

Líbilo se nám:

  • výborná výdrž
  • velmi rychlé dobíjení

Nelíbilo se nám:

  • pohotovostní režim by zasloužil zlepšení
  • proklamované 3 dny výdrže jsou skoro nedosažitelné

Hardware: nelze si stěžovat

Vnitřnosti telefonu nás rozhodně ničím nepřekvapí. Použit tu byl čtyřjádrový procesor MediaTek MT6735, který podporují 2 GB RAM paměti. Interní úložiště nabídne 16 GB (volných zůstává zhruba 11 GB), které lze snadno rozšířit až o 32 GB pomocí microSD karty. Výkonu je rozhodně dostatek a telefon běží naprosto bez problému, tedy bez viditelného škubání či zpomalení. Ani multitasking není vůbec špatný, a i když se občas telefon při otevření velkého množství náročných aplikací najednou zadýchá, pořád je to naprosto v mezích únosnosti. Jen otevírání aplikací potom zaberu trošku delší dobu. Při běžném používání si však na výkon nelze stěžovat, prostředí je nádherně plynulé a zahrajete si klidně i lehce náročnější hry.

Výsledky benchmarků a paměť

Líbilo se nám:

  • velmi plynulý chod prostředí
  • dostačující výkon
  • možnost rozšíření paměti microSD kartou

Systém a uživatelské prostředí: skoro čistý Marshmallow

V Zestu nám běží Android 6.0 Marshmallow s opravdu jen minimálními úpravami od Aceru. Najdeme tu jen vlastní sadu ikon, které zrovna moc pohlednosti nepobraly, speciální obrazovku po swipenutí vlevo na hlavní obrazovce a pár funkcí navíc v menu nastavení. Ona speciální obrazovka je v podstatě obdoba BlinkFeed od HTC. Společný domov tady najdou příspěvky z různých sociálních sítí, zprávy z okruhů, které si sami zvolíte, a občas se vám tu ukáže i nějaký tip na používání telefonu od výrobce. Zajímavá funkce, ale osobně jsem si jí po pár dnech přeci jen vypnul. Co se týče těch funkcí navíc, tak jsem se v recenzi již o několika zmínil. Patří sem třeba různé úpravy obrazu a teploty barev, zapnutí/vypnutí filtru modrého světla, je tu i nativní možnost zapnout nahrávání obrazovky a máme zde překvapivě k dispozici velmi užitečná gesta při zhasnutém displeji.

Ukázka prostředí a denní záznam

Právě díky nim můžete zapnout funkci odemknutí displeje přejetím po displeji směrem vzhůru. Žádné dvojité poklepání a nutno zmínit, že kreslení písmene I rozhodně nefunguje tak spolehlivě a rychle, jako většinou funguje dvojité poklepání. Pak je tu „malování“ písmen pro zapnutí různých aplikací. Písmeno V je pro hovory, C pro fotoaparát, ale mě osobně nejvíc zaujalo ovládání hudebního přehrávače. Nejde ani o fakt, že se vám zapne hudba, pokud nakreslíte na displej písmeno Z, což funguje asi tak ve dvou z pěti pokusů. Jde hlavně o funkci přepínání skladeb, když už máte hudbu zapnutou. To potom nemusíte vůbec zapínat displej a zkrátka přejedete prstem po zhasnutém displeji doleva či doprava, čímž se přepínáte mezi písničkami v playlistu. Jednoduché a překvapivě návykové.

Prohlídka nastavením a několika funkcemi

Co se aplikací týče, máme tu vše potřebné a většina z nich pochází přímo od Aceru. Je tu však poměrně dost předinstalovaného balastu navíc v podobě trial verzí her nebo speciální Acer navigace. Nejvíce mi vadilo, že mi byly vnuceny hned tři různé prohlížeče internetu. Nechybí tu dnes už obligátní Chrome, následně prohlížeč Puffin a aby toho nebylo mále, radši výrobce přihodil i Operu. Ještě zvláštnější je, že u jiných aplikací na takovou duplicitu nenarazíte, tak proč tedy? A potom je tu i sada aplikací od Aceru pro získání zákaznické podpory, informací o produktech Acer, nápovědy k použití a vlastní centrum pro hry Acer GamerZone, které nelze odinstalovat. Místo navíc zabírá třeba i aplikace Amazon nebo New Republic, které lze však naštěstí společně se všemi hrami smazat. Moc místa navíc tím však nezískáte – maximálně tak 500 MB.

Líbilo se nám:

  • prakticky čistý Android Marshmallow
  • užitečné funkce navíc
  • lze odinstalovat všechny hry a předinstalované aplikace třetích stran

Nelíbilo se nám:

  • spousta balastu navíc

Konektivita: vše potřebné a trochu navíc

Zde najdeme prakticky vše, co lze od smartphonu čekat, tedy Wi-Fi, A-GPS, Bluetooth a kompletní podporu LTE. Bohužel nemáme na palubě NFC, ale to jsme od této cenové kategorie ani neočekávali. Potěší urputnost, s jakou si antény drží signál.

Acer Liquid Zest Plus

Častokrát jsem byl poslední, kdo ztrácel signál, a i obnova signálu probíhá velmi rychle. Třeba v některých stanicích metra se Acer téměř okamžitě přihlásil k internetu, zatímco třeba nová Xperia X Compact a moje LG G4 si na nějakou existenci internetu ještě vůbec nevzpomněly. Rovněž oceníte i podporu OTG, takže můžete obří baterii využít v případě nouze i jako powerbanku.

Líbilo se nám:

  • kompletní LTE
  • výborný signál
  • podpora OTG

Závěrečné zhodnocení: pořádné překvapení

Acer Zest Plus se stal nakonec skutečně velkým překvapením. Za cenu pod 5 tisíc korun nabízí krásně plynulé prostředí s dostatkem výkonu, velký displej, kvalitní zvuk, dobrou konstrukci a skutečně obří baterii. To je vcelku vražedná kombinace, na kterou se konkurenci jen těžko odpovídá. Pro Acer mohlo být snadné vsadit pouze na velkou baterii, kterou mnoho telefonů nemá, a zbytek moc neřešit, ale nestalo se tak.

Acer Liquid Zest Plus

Někoho možná zklame tichý reproduktor a fakt, že tu není Full HD displej nebo čtečka otisků prstů, ale to jsou vcelku malé ústupky za jinak opravdu vydařený celek. Jedná se zkrátka o velmi dobrý kousek, který by vám určitě neměl chybět ve výběru velkých telefonů pod 6 tisíc korun.

Konkurence

Konkurenti to sice nemají jednoduché, ale přeci jen nějací jsou. Třeba takový Alcatel POP 4S, který sice vyjde o nějakých 500 korun dráž, ale dostanete s ním stejně velký Full HD displej, čtečku otisků prstů, hlasitější reproduktor a srovnatelnou hardwarovou výbavu. Nemá však tak robustní konstrukci a kapacitou baterie se s Acerem nemůže měřit, což ostatně platí pro všechny alternativy.

Alcatel POP 4S

Dalším konkurentem může být i Huawei Y6 II za totožnou cenu. Ten se po všech stránkách Zestu velmi podobá a nenabízí žádné vlastnosti navíc. Zaujmout tak může zejména ty z vás, kterým se líbí prostředí EMUI.

Huawei Y6 II

Pokud nechcete Android, ale přesto požadujete velký displej, je tu pro vás 5,7palcová Lumia 640 XL. Ta si sice papírově vede hůře než Acer, ale zase přináší pro někoho možná lákavou změnu v podobě Windows 10 Mobile.

Lumia 640 XL

Zmíním i nadupané Xiaomi Redmi Note 3 v globální verzi, která nyní nově podporuje i 800MHz pásmo LTE a po všech směrech lepší hardware. Konstrukce je navíc z kovu, máme tu i Full HD displej, čtečku otisků a stále velkou baterii, která přesahuje 4 tisíce mAh. Za to si ovšem připlatíte o celých 1 500 korun více, což rozhodně není málo.

Xiaomi Redmi Note 3

Z našeho výčtu konkurence je nyní ještě patrnější, jak dobře si Acer vlastně vede. Podařilo se mu vyrobit skutečně přesvědčivý model, který má rozhodně spoustu dobrého k nabídnutí a navíc nemá za danou cenu ani mnoho nedostatků. Jde zkrátka o trefu do černého.

acer-liquid-zest-plus
Klady
  • robustní konstrukce
  • výborná výdrž baterie
  • velmi rychlé nabíjení
  • plynulé prostředí
  • pěkný displej
  • nadprůměrný fotoaparát
  • kvalitní zvukový výstup
  • kompletní LTE
Zápory
  • zbytečně velká brada telefonu
  • stand-by režim moc energie neušetří
  • nízká hlasitost reproduktoru
  • spousta zbytečných aplikací navíc
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
K té vysoké spotřebě v pohotovostním režimu asi tolik: podle mě za to může právě ten MTK. Stejný mám v pracovním telefonu a ten žere v pohotovosti baterku neskutečným tempem...
Corleone
Jak funguje GPS? Presnost?
Chuan Perverez
Nevím jestli se to zdá jen mě ale proč jsou letos všechny telefony tak ošklivý a stejný? Jediný dva co se mi líbili byl Honor 7 lite a Honor 8. Jinak absolutně žádnej nápad. I S7 je stejná jako byla v loni. A tenhle Acer by mohl taky v odpornosti kralovat.
Pesedm
Pěkně napsaná recenze co se nebojí i kritiky (sluchátka), to oceňuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze