Acer Switch 12
recenze

Acer Switch 12

Povedený hybrid

S příchodem Windows 8 se na trhu s notebooky a tablety odbouraly konvence a začaly vznikat nové koncepce. Mezi typické zástupce patří třeba Lenovo Yoga nebo Acer Aspire řady R. Dnes se však zaměříme na Acer Switch 12, který je více tablet než notebook, ovšem jeho konstrukce je tak zvláštní, že může zastoupit v určitých oblastech i notebook.

Acer byl dříve znám jako výrobce přenosných počítačů, které za moc nestály, ale to se změnilo. V poslední době tento tchajwanský výrobce chrlí jeden model za druhým a člověk se až nestačí divit nad kvalitou určitých notebooků a konvertiblů. Mezi hybridní zařízení patří i Acer Switch 12, kterému jsme se podrobně podívali na zoubek, a rozhodně nás překvapil. Jaký doopravdy je? Na to si odpovíme v naší recenzi.

Oficiální fotografie

Obsah balení

S příslušenstvím se Acer bohužel příliš nepředal. Očekávejte pouze konvertibl, napájecí adaptér, kabel k nabíjení a nějaké ty brožurky. Ostatně vzhledem k ceně se nedá ani očekávat nic jiného.

Napájecí adaptér a krabice

Acer Aspire Switch 12 – videopohled

Konstrukce 317 mm × 221 mm × 16,5 mm, 1,4 kg, konstrukce: konvertibilní
Displej IPS , 12,5" (1 920 × 1 080 px), dotykový: ano
Operační systém Windows 8.1 64bit
Čipset Intel Core M-5Y10a, CPU: 2 × 0,8 – 2,0 GHz, GPU: Intel HD 5300 Graphics
Paměť RAM: 4 GB, vnitřní úložiště: 64 GB (SSD)
Konektory 1× microUSB 3.0 (OTG), USB 2.0, microHDMI, 1× Jack 3,5 mm
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 35 Wh, pohotovostní doba: 7 hodin
Cena
Acer Aspire Switch 12 NT.L7FEC.002 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: netradiční klasik

Acer Switch 12 je na první pohled podobný tabletu Microsoft Surface. Jakoby do řady Switch vůbec nepatřil, žádné zaoblené hrany, ale přesně naopak ostře řezané rysy. Ty vypadají opravdu elegantně, podobně jako má již zmíněný Surface. Boky jsou naštěstí poměrně šikmé, takže neřežou do dlaní, držení je tak poměrně pohodlné. Rozměry jsou celkově větší, což je dáno především úhlopříčkou. Nyní v číslech, 317 mm na šířku, 221 mm na výšku 16,5 mm na hloubku. Problémem je i hmotnost, 1 400 gramů je už opravdu hodně.

Různé režimy použití

Zařízení nabízí i různé režimy použití – prvním z nich je notebook. Displej můžete otevřít prakticky do jakéhokoliv úhlu a dostupnou máte i klávesnici, kterou musíte odepnout a připnout k displeji z druhé strany. Tento režim je vhodný vhodné pro dlouhodobější práci. Desktop je stejný jako režim notebook, ale klávesnice komunikuje se zařízenímbezdrátově a můžete si ji tak přisunout blíže k sobě tak, jak je vám to pohodlné. Režimy bez klávesnice jsou následující. Režim displej je vlastně takový režim stojan v podání Aceru, máte k dispozici dotykový displej, ideální pro prohlížení sociálních sítí. Režim tablet je jednoduchý, máte k dispozici pouze dotykový displej bez jakéhokoliv stojánku. A nakonec režim stan, ten umožňuje mít dotykový displej o něco vyvýšený, takže k němu máte lepší přístup.

Různé pohledy

Zadní strana není na první pohled zajímavá. To se však mění po odpojení klávesnice, která je držena na těle konvertiblu magnety. Bez klávesnice je zde tlustší část s baterií a tenčí část, kde byla klávesnice. Celý přístroj je plastový, ale nevypadá tuctově. Plasty mají hrubou texturu, která neklouže a je poměrně příjemná na dotek. Pevnost je poměrně slušná, konvertibl jen tak neohnete. Nikde nic nevrže a to je chvályhodné. Z pohledu zpracování není prakticky co vytknout.

Acer Aspire Switch 12

Klávesnice: hlavně bezdrátově

Klávesnice je poměrně pohodlná, vzhledem k jejím rozměrům. Má pět řádků, stejně jako většina nejnovějších notebooků ze stáje Aceru. Rozložení je zvláštně uspořádané. Funkční klávesy se totiž přesunuly na klávesy s čísly. Dalo by se říci, že Acer stále využívá stejnou klávesnici a pouze mění její barvu. Výhodou je, že klávesnice obsahuje rádiový vysílač, tudíž je bezdrátová, což je hlavně znatelné u režimu desktopu. Baterie se nabíjí při připojení k zařízení v režimu tabletu.

Klávesnice

Bohužel klávesnici chybí podsvícení, ale to není v této cenové relaci nic neobvyklého. Navíc, kdyby klávesnice měla podsvícení, její výdrž by klesla, na druhou stanu je fakt, že se nám po celou dobu testování nevybila. Samozřejmě ji lze vypnout, stačí přepnout posuvník a je hotovo.

Trackpoint: chybí tu tlačítko

Modul s klávesnicí nese ještě malý trackpoint s dvěma tlačítky. Bohužel nijak neumožňuje posouvání obrazu po displeji. Za to může chybějící prostřední tlačítko, takže scroolovat musíte buď pomocí šipek na klávesnici, nebo dotykem. Jeho přesnost je dobrá, jen škoda, že nereaguje na poklepání.

Trackpoint je uprostřed klávesnice

Displej: radost pohledět

Samotný displej se opravdu povedl. Jeho uhlopříčka činí 12,5" a rozlišení je 1 920 × 1 080 pixelů, což je pro Windows ideální. Jemnost je sice nižší, 176 ppi, ale to na displeji není příliš znatelné. Více zaujme jeho kvalita, ta je excelentní. Barvy jsou pěkně syté a černá vcelku přesvědčivá, to především díky IPS technologii. Pozorovacím úhlům ani čitelnosti na přímém světle není co vytknout, snad až na odlesky, ale za to může lesklá úprava displeje. Displej má samozřejmě i dotykovou vrstvu, která zvládne rozpoznat až 10 prstů najednou. Acer přidal i digitizér, který je kompatibilní s Acer Active Pen, ovšem stylus v balení standardně není a dokoupit také nelze .

Pozorovací úhly

Konektivita: na tablet dobré, na notebook špatné

Zajímavé jsou i boky konvertiblu. Na tom levém nalezneme konektor pro nabíjení, microUSB 3.0 a microHDMI. Na horní straně máme spínací tlačítko a slot na microSDXC kartu. Na pravém boku je audiokonektor Jack 3,5mm, tlačítko pro vyvolání obrazovky Start, kolébka pro ovládání hlasitosti a také USB 2.0. Spodní stranu okupují mřížky reproduktorů a šachty, které drží klávesnici na svém místě. Z pohledu konektorů zde tedy není nic zvláštního, jen to jedno plnohodnotné USB by mohlo být revize 3.0.

Konektory tabletu

Komunikace: slušný příjem

V zařízení se samozřejmě nachází i Wi-Fi modul. Ten podporuje nejnovější standard 802.11ac, díky čemuž mohou přenosové rychlosti dosáhnout teoreticky až 867 Mb/s. Příjem Wi-Fi sítí je na slušné úrovni, není problém se připojit k síti vzdálené 30 metrů přes 3 zdi a vyvýšení. Rychlost je věc druhá, protože ta na takovou dálku není samozřejmě nijak závratná, ale pokud budete někde blíže k routeru, bude rychlost velmi slušná. Zabudované je i Bluetooth 4.0, což je v dnešní době standard, ale osobně jsem tuto technologii v počítači nevyužil už několik let. NFC, stejně jako GPS chybí.

Antény jsou poměrně kvalitní

Fotoaparát: očekávaný efekt

Nad displejem se ještě nachází webkamera, která zvládá zaznamenávat video v rozlišení 1 280 × 720 pixelů, čili HD. Její kvalita je celkem ucházející, ale hodně záleží na množství světla v místnosti. S klesajícím osvětlením klesá i snímková frekvence, ale za světla je obraz až překvapivě plynulý. Fotografie jsou snímány ve stejném rozlišení jako fotografie, tudíž 720p.

Webkamera a fotografie z webkamery

Zvuk: slušně hrající konvertibl

Reproduktory jsou na spodní straně a jejich zvuk patří mezi ten lepší průměr. Výrazné jsou především středy, ale slyšet jsou i výšky a hloubky jsou také vcelku výrazné. Všechno se mění při připojení klávesnice, poté se zvuk razantně zhorší a začne nepříjemně rezonovat. Takže reproduktory používat pouze bez připojené klávesnice v přední části. Zvuk přenášený přes Jack 3,5mm je velmi dobrý, žádné praskání, pískání nebo další nepříjemné jevy.

Reproduktory jsou na spodní straně

Počítač má také mikrofon, ten je na slušné úrovni a zvuk z něj se dá celkem dobře poslouchat, není znatelný šum. Jen má určité problémy s hloubkami, které ne zrovna dobře zpracovává.

Zabezpečení: nic nadstandardního

Počítač nedisponuje žádným zvláštním zabezpečením. V podstatě je zde jen hardwarový TPM čip, který slouží k bootování systému, dále již nic zvláštního v notebooku nenalezneme. Bohužel není v laptopu ani zámek Kensington, který v mnoha situacích může zachránit zařízení od nenechavých rukou.

Výkon: SoC vládne světu

Procesor: Intel Core M na pasivu

Uvnitř notebooku tiká procesor Intel Core M 5Y10a s frekvencí od 800 MHz až po 2,0 GHz. Čip je chlazen pasivně, což je příjemné, nikdy totiž neslyšíte jakýkoliv hluk. Výkon je při tom více než dostatečný, zvládnete bez problémů pracovat ve Wordu, ale také upravovat fotky ve Photoshopu. Asistují mu 4 GB operační paměti DDR3 a bohužel jsou všechny čipy připájené na desku. Systém po startu obsadí cca 48 % celkové kapacity RAM a pro uživatele zůstanou volné 2 GB.

CB R11.5 CPU Multi 64b 1,69 bodů
Geekbench 32b 3491
Informace o CPU

Grafický adaptér: HD 5300 umí překvapit

Intel HD 5300 je jedna z mála grafik, která má tak dobrý poměr spotřeba/výkon. Dokáže rozhodně překvapit, její výkon odpovídá přibližně Intel HD 4200 a HD 4000. Není primárně určená na hraní her, ale předurčena byla pro kancelářskou práci, tu zvládá na jedničku. Pokud si chcete zahrát, můžete. Nečekejte však vysoké snímkové frekvence, a rozhodně nepočítejte s maximálními detaily u novějších her, ale například takové GTA 3 si na plné detaily zahrajete.

Informace o GPU
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 5,3 FPS
Furmark 1080p 3 FPS / 188 bodů
CB R11.5 GPU OpenGL 64b 14,09 FPS
FFXIV: A Realm Reborn 1343 bodů

Úložný prostor: na filmy to není

Pevný disk v notebooku nehledejme, je zde SSD. To má kapacitu 64 GB, pro uživatele zůstane volných 39 GB. Vzhledem k ceně by neuškodilo, kdyby byl disk větší. Dokonce se u nás neprodává žádná jiná varianta zařízení, která by měla SSD větší. Úložný prostor lze rozšířit microSDXC kartou až o 128 GB, což nejspíše budete potřebovat, protože na samotný disk se toho moc nevejde.

Acer Aspire Switch 12

Hlasitost a teplota: ticho po pěšině

Pasivní chlazení, dvě slova, která dříve byla dříve ve spojitosti s notebooky zcela nemyslitelná. Dnes je to však již realita a Switch 12 je toho důkazem. Pokud pracujete ve Wordu nebo si prohlížíte internet, je zařízení chladné a procesor má průměrnou teplotu 36 °C, to je opravdu nádherná hodnota. Při zátěži je to už horší, ale vzhledem k chybějícímu větráčku není průměrných 66 °C zase tak vysoká hodnota a Acer s Intelem si zaslouží pochvalu. Jediné co můžete pocítit, je mírné zahřívání v levém horním rohu.

Výdrž baterie: žádná sláva

Uvnitř notebooku nalezneme ještě baterii o kapacitě 35 Wh a ta dokáže udržet počítač naživu při klasické kancelářské práci až7 hodin a 2 minuty. Při sledování 1080p videa vydrží přístroj zapnutý solidních 6 hodin a 18 minut.

Typ testu
Kancelářská práce 7 hodin 2 minuty
Přehrávání videa 1080p 6 hodin 18 minut

Je to škoda, procesor není zase tak žravý. Ostatně ani SSD si nevezme tolik energie. Buď si Acer neumí poradit se správou energie, nebo si Intel přikrášlil spotřebu svého nejrevolučnějšího procesoru posledních dob.

Záruka: pouze lokálně

Počítač disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 36 měsíců. Jedná se o státní záruku, takže jej lze reklamovat jen v ČR. Acer však disponuje i programem, který umožňuje reklamovat notebook i v zahraničí, ten však platí jen jeden rok a musíte jej donést na místo opravy sami.

Operační systém: překvapivě čistý

Operačním systémem jsou samozřejmě Windows 8.1 a kromě standardních systémových aplikací zde nalezneme i ty od Aceru. Kupodivu jich není mnoho, ale dokážou být opravdu otravné. Především Acer Care Center, který se stará o zdraví systému stále něco po uživateli požaduje. Dokáže shodit video, ale i hru. Zkrátka se dožaduje pozornosti. Kupodivu nejsou v systému žádné zbytečné hry, které jsou pro Acer poměrně typické. Rovněž antivir McAfee, známý svou neodbytností, se dostal i do tohoto přístroje. Opět dostanete k zařízení měsíční předplatné zdarma. Office si bohužel musíte dokoupit, k zařízení jej nedostanete.

Windows 8.1

Závěr: dobrý pokus

Acer Switch 12 se v námi testované variantě prodává za 17 990 Kč. Jedná se o jedinou variantu, která se u nás prodává. Za tyto peníze má rozhodně co nabídnout. Praktický pant, velmi slušný displej, solidní výkon a dobré zpracování jsou jasnými důvody ke koupi. Ovšem všechno má i svou i temnou stránku věci. Kupříkladu hmotnost 1,4 kg není zrovna nejpříjemnější, i výdrž na nabití by mohla být lepší. Acer Switch 12 je zajímavým zařízením pro uživatele, kteří chtějí tablet, ale potřebují i notebook. Switch 12 totiž zastane práci obou.

Acer Switch 12

Konkurence

Lenovo IdeaTab Miix 2 11

Tablet s klávesnicí, to je Miix 2 11. Oproti Aceru je hůře zpracovaný. Jeho cena je dokonce vyšší než u Aceru, a to o rovný jeden tisíc korun, ale cenu vynahradí 2× tak velkým úložným prostorem. Hardwarově je podobný Aceru, jen má o generaci starší procesor. Ten je ještě třeba chladit aktivně.

Lenovo Miix 2 11

Lenovo Yoga 2 11

Další konkurent je také ze stáje Lenovo a konkrétně se jedná o Yoga 2 11. Tento model má však kloub otočný o 360°, takže se jedná o čistokrevný konvertibilní notebook. Hardwarově je prakticky stejný jako Miix 2 11, tudíž Intel Core řady Y. Cena je zcela shodná s námi testovaným Acerem.

Lenovo Yoga 2 11

Asus Transformer Book Flip TP300LA

V neposlední řadě patří do konkurence i Asus Transformer Book Flip TP300LA, který má opět otočný kloub, a mimo to i plnohodnotný hardware, od čehož se odvíjí i vyšší hmotnost a horší výdrž při běhu na baterii, na druhou stranu zase máte k dispozici vyšší výkon. Vyšší hmotnost a horší výdrž však vykupuje cenou, která začíná už na 14 998 Kč, a to při srovnatelné výbavě.

Asus Transformer Book Flip TP300
Graf ceny produktu Acer Aspire Switch 12 NT.L7FEC.002 poskytuje server Heureka.cz
acer-aspire-switch-12
Klady
  • zajímavá konstrukce
  • výborné zpracování
  • solidní výkon
  • pasivní chlazení
  • vcelku pohodlná klávesnice
  • relativně dobrý zvuk
Zápory
  • vysoká hmotnost
  • vyšší cena
  • horší výdrž při běhu na baterii
Diskuze ke článku
Lukáš
Šílená konstrukce, podobný úlet jako Surface. Pro někoho kdo si zakládá na jednoduchosti a celkové čistotě konstrukce jsou podobná zařízení noční můrou.
mb
prosim vas aka je vaha po odpojeni klavesnice,resp kolko vazi klavesnica

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze