Acer Swift 5 (2018)
recenze

Acer Swift 5 (2018)

Průměrný, ale lehký jako pírko
10

Acer představil řadu Swift 5 již v roce 2016 a zatímco svým designem se notebook od té doby moc nezměnil, jeho konstrukce ano. Swift 5 se tak nyní pyšní označením „nejlehčí 14palcový notebook“ a navrch přidává i novější procesory Core osmé generace, čtečku otisků či dotykový displej. Jedná se o splněný sen každého cestovatele, jak by se mohlo na první pohled zdát?

Menší notebooky jsou neustále populárnější a žádný výrobce tedy nechce zaspat. Jedním z předních výrobců těchto tenkých ultrabooků je bezesporu Acer, který nás ohromil tím vůbec nejtenčím notebookem na světě v podobě modelu Swift 7. Za ten ovšem dáte pořádnou kopu peněz, a tak není divu, že nabízí i nižší řady s podobným designem. Dnes se podíváme na zoubek levnějším Swiftu 5, který se nesnaží nalákat tenkostí jako jeho bratříček, ale namísto toho vsází na lehkost a mobilitu. Kvůli honbě za co možná nejlehčí konstrukcí však Acer tak trochu odbyl pár pro notebook klíčových vlastností.

Acer Swift 5

Acer Swift 5

Konstrukce228 × 327 × 14,6 mm, 970 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14" (1 920 × 1 080 px)
Procesor4×1,6 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (33 Wh)

Obsah balení: tradiční

Byť necelých 27 tisíc není rozhodně malá částka, tak vám Acer v balení nic navíc nepřidá. Máme tu jen notebook, nabíječku s proprietárním konektorem a sadu příruček. Žádné pouzdro ani stylus, který se rychle rozšiřuje, tu nenajdete.

Acer Swift 5

Konstrukční zpracování: jedinečný parťák na cesty

Ten hlavní tahák tohoto notebooku je nepochybně velmi nízká hmotnost, jejíž tajemství lze shrnou do jednoho slova – hořčík. Celé šasi notebooku je vyrobeno z toho materiálu namísto tradičnějšího hliníku, z něhož je drtivá většina prémiovějších strojů. Výrobci mají ovšem dobrý důvod, proč používají ve svých dražších noteboocích a smartphonech hliník. Hořčík je sice pevnější a lehčí, ale zároveň nepůsobí ani zdaleka tak kvalitně jako hliník.

Pouze 970gramové tělo Swiftu 5 totiž na dotyk skoro vůbec nechladí, což mělo za následek dvě věci, které mi každý, kdo si notebook vyzkoušel, řekl. Nejprve byl každý v úžasu z neuvěřitelné lehkosti zařízení. Úžas ale vždycky záhy vystřídal úsměv a dotaz, jestli je Acer plastový. Microsoft přitom u svých zařízení Surface používá také hořčíkovou slitinu, ale u nich působí materiál zkrátka mnohem lépe. Swift 5 působí jako impozantně lehká plastová hračka.

Acer Swift 5

Pokud ovšem patříte mezi lidi, kteří hledají co nejlepšího partnera na cestování, nemá Acer Swift 5 moc velkou konkurenci. Je to vůbec nejlehčí 14palcový notebook na trhu a opravdu jsem jej v tašce ani batohu necítil. Jestli vám zkrátka jde jen o hmotnost, zařaďte si tento stroj do svého seznamu favoritů hned teď. Nicméně skvělý cestovní notebook (a nejen ten) by měl mít i pár dalších důležitých vlastností a v těch Acer občas pokulhává.

Tak třeba jedním z nedůležitějších prvků úplně každého notebooku je klávesnice. Ta tu není vůbec špatná, ale vzhledem k nijak závratné tenkosti 15 milimetrů by měla být lepší. Kupříkladu konkurenční Lenovo Yoga 720 (13"), které jsem v lednu testoval, mělo klávesnici nesrovnatelně lepší. Klávesy mají u Aceru velmi nízký zdvih a působí při mačkání jakoby „houbovitě měkce“.

Lehký Swift 5 jsem v tašce ani batohu opravdu necítil.

Zkrátka se mi na ní nepsalo nejpohodlněji a nezvykl jsem si ani po dvou týdnech používání. Rozvržení a velikost kláves je ovšem jak má být a nechybí ani podsvícení. Jen mě zamrzelo, že jde podsvícení jen zapnout, nebo vypnout.

Podobně nevalné dojmy ve mne zanechal i touchpad, který není z nejmenších, ale nečekal jsem, že u tak draze působícího stroje bude plastový. Povrch je trochu hrubší, což mám osobně rád, ale moc dobře po něm prsty nesmýkaly. Navíc jde touchpad mačkat neskutečně tuze a vydává hlasité kliknutí. Především ta tuhost je při dlouhodobějším používání opravdu na obtíž a častokrát jsem kvůli němu raději používal dotykový displej nebo jsem připojil vlastní myš. Pokud jste zvyklí na touchpad jen lehce poklepávat, nebude vás tento problém trápit, ale osobně dávám přednost fyzické odezvě.

Vedle touchpadu je poté umístěná také velmi užitečná čtečka otisků prstů, ke které stačí jen přiložit prst a hned se přihlásíte k notebooku pomocí Windows Hello. Čtečku otisků prstů si u notebooků nemohu vynachválit, a tak musím její přítomnost vyzdvihnout i zde, jelikož jde o neskutečně praktickou a návykovou záležitost. Je však škoda, že sem Acer dal čtečku, která nepobrala moc rychlosti a především častokrát otisk nerozpozná na první pokus – musíte prst přiložit dvakrát či třikrát. Stále oceňuji, že tu vůbec je, ale faktem zůstává, že kupříkladu čtečky Lenova či ASUSu jsou mnohem lepší.

Poslední výtku ke konstrukci Swiftu 5 mám k jeho chlazení, přesněji k maličkému větráčku, který je při brouzdání internetem či psaní ve Wordu hezky ticho, ale stačí jen menší zátěž a začnou hlasitě pištět vysokým tónem. Bohatě postačí instalace nějaké aplikace, přetahování trochu větších souborů z SSD na flashdisk a občas dokonce i sledování Full HD videa na YouTube. To větráček ihned roztočí a trvá mu pár minut, než znovu ztichne. Na druhou stranu se ale notebook moc nezahřívá, byť třeba při náročnější editaci fotek bych jej nechtěl mít položený na klíně.

Líbilo se nám
  • neuvěřitelně lehké šasi
  • pevná konstrukce
  • čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • notebook nepůsobí zcela prémiově
  • časté pištění větráčku
  • vstupní zařízení by mohla být lepší

Displej: nic extra

Dotykový 14palcový IPS displej nepatří mezi nejsilnější stránky Swiftu 5. Nejdříve ale zmiňme pozitiva. Full HD obraz je nadprůměrný, přičemž zejména reprodukce barev a dobrý kontrast dokázali mile překvapit. S dotyky nebyly za celou dobu používání nejmenší problémy. Nejde sice o otočný displej (maximální úhel činí 180 stupňů), takže nemá dotykové ovládání zas tak velký smysl, ale občas se hodí a osobně si na něj vždy velmi rychle zvyknu. Škoda ovšem na dnešní poměry velké tloušťky rámečků a faktu, že je dotykový displej zapuštěn, což některým gestům ve Windows rozhodně nepomáhá.

Acer Swift 5

Kamenem úrazu je ovšem pro tento typ notebooku ta nejdůležitější vlastnost. Na cestovním stroji byste měli být schopni pracovat kdekoli, a to bohužel s tímto Acerem snadno nejde, jelikož má displej nepříjemně nízký maximální jas. I v kanceláři u okna byly za slunečného zimního dne problémy s čitelností a pokud jsem notebook vzal na procházku ven, mohl jsem jej během pár minut opět schovat do tašky, jelikož nebylo skoro nic vidět. Hodnota 255 nitů je na tuto kategorii notebooku opravdu podprůměrná.

Líbilo se nám
  • pěkný Full HD displej
  • dotyková vrstva
Nelíbilo se nám
  • nízký maximální jas

Zvuk a webkamera: malé překvapení

Od dvou dospod namířených reproduktorů jsem toho opravdu moc nečekal, ale o to víc mě dokázaly překvapit. Jelikož jsou umístěny vespod zařízení, není úplně snadné dostat z nich ten nejlepší zvuk a musíte mít notebook postaven na pevném podkladu. Když už je ale na stole, hraje Swift 5 a jeho Dolby Audio velmi slušně.

Zvuk je kupodivu hezky hutný a nechybí mu výraznější náznak basů. Problémem může být jen hlasitost, která není ani zdaleka nejvyšší a na maximální hodnoty lze u vysokých tónů občas slyšet chrčení. Na svou třídu hraje ovšem Acer dobře a nechybí mu ani 3,5mm jack pro sluchátka. Krátce zmíním také HD kamerku pro video hovory, která vám nijak zvlášť pěkný obraz neposkytne.

Líbilo se nám
  • nadstandardní kvalita zvuku
Nelíbilo se nám
  • reproduktory nejsou moc hlasité

Výkon hardwaru: na papíře pěkný

Motorem tohoto kousku je procesoru Intel Core i5 osmé generace, což znamená více než dost výkonu na většinu operací, přičemž jej podporuje 8 GB DDR3 RAM. S chodem systému skutečně potíže nebyly a ani náročný multitasking během editace fotek nedokázal notebook nijak zpomalit. Nejde v žádném případě o herní stroj, ale Intel HD Graphics 620 na starší a méně náročné tituly postačí, byť ani ty si většinou na maximální detaily nebo rozlišení nezahrajete.

Mé spokojenosti ovšem brání nasazené SSD, které má sice služných 256 GB, se kterými už dokážu vcelku slušně žít, ale to by nesmělo být tak pomalé. Při otevírání různých aplikací, editoru fotek, Chromu i prostého Průzkumníku nebyl notebook tak rychlý, jak bych očekával. V porovnání s tradičním HDD samozřejmě nejde o nic hrozného, avšak 13palcová Yoga 720 od Lenova má za stejnou cenu mnohem rychlejší SSD. Právě kvůli pomalejšímu SSD se mi s notebookem občas nepracovalo ideálně a musel jsem na spoustu věcí častokrát příliš dlouho čekat. Někde se však šetřit muselo.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • dostatek paměti
Nelíbilo se nám
  • pomalejší SSD

Výdrž baterie: Achillova pata

Baterie je jasným důkazem toho, že tak nízká hmotnost není zadarmo a žádá si vcelku velké oběti. Zatímco minulá generace Swiftu 5 měla vcelku velkou 53,9Wh baterii, která vydržela na jedno nabití necelých 11 hodin, tak námi testovaná generace má mnohem menší baterii s kapacitou 36Wh. To je obrovský pokles a bohužel to jde znát. Notebook vydrží přinejlepším 8 hodin používání, kdy je jas zhruba na 75 % a trochu se v používání krotíte.

Acer Swift 5

To je však nejlepší možný výsledek. Pokud na notebooku dlouhodobě naplno pracujete, pohybuje se výdrž na jedno nabití většinou kolem 6 a půl hodin, což je na cestách opravdu šibeniční hodnota, kterou mnoho podobných strojů překonává. Také v našem redakčním testu streamování Full HD videa přes Wi-Fi vydržel Swift 5 pouze 6 hodin a 12 minut. Navíc tu není rychlé ani nabíjení, jelikož jsem se z nějakých 5 % dostal na 100 % průměrně za 3 hodiny a 20 minut. To je na danou kapacitu velmi pomalé a nabíjecí adaptér s proprietární přípojkou není ani nejmenší, takže vám v tašce nějaké to místo zabere.

Nelíbilo se nám
  • podprůměrná výdrž
  • pomalé nabíjení

Software: prostě Windows

O systému se snad ani nedá nějak květnatě rozepisovat. Máme tu zkrátka Windows 10 Home s pár předinstalovanými aplikacemi navíc jako Evernote, Netflix, Music Maker, eBay, Booking a mnohé další. Také je tu pár menších her a řada nástrojů od Aceru, což je zcela běžné ve světě počítačů. Každý si přidá něco svého. Naštěstí ale nejsou žádné z aplikací od Aceru otravné, do ničeho vás nenutí a jsou zkrátka jen v pozadí, kdybyste je náhodou někdy potřebovali. Hry a jiné aplikace přitom samozřejmě lze ihned smazat, nad čímž sice strávíte nemalou chvilku, ale jde to. Potěšily však vcelku schopné editory videa i fotografií. S chodem nebyly žádné problémy, nenarazil jsem na žádné bugy ani jiné podivné chování.

Líbilo se nám
  • aplikace od Aceru nijak neomezují ani neobtěžují
Nelíbilo se nám
  • spousta předinstalovaných her a aplikací třetích stran

Konektivita: jen pár menších zakopnutí

Konektivita se stala kupodivu vcelku silnou stránkou tohoto kousku. Nesmí chybět Bluetooth 4.1, 2×2 MIMO Wi-Fi ac či jeden moderní USB-C konektor. Co už ovšem jen tak u podobného přístroje nenajdete, jsou hned dvě plnohodnotná USB-A 3.0, velké HDMI a dokonce i slot pro zámek Kensington. To mnoho ultrabooků opravdu nemá.

V názvu této kapitoly se ale zmiňuji o pár zakopnutích a tím největším je pro mě jednoznačně chybějící slot pro jakoukoliv paměťovou kartu. Každý jej určitě nevyužije, ale pokud fotíte stejně často jako já, určitě víte, jaké zlo je nutnost používat k přenášení fotek a videí adaptér na USB-A. Není to rychlé ani praktické. Zamrzet může také fakt, že podporován není ani Thunderbolt.

Líbilo se nám
  • dvě USB-A 3.0 i USB-C
  • velké HDMI
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťové karty

Zhodnocení: pečlivě si koupi promyslete

Acer Swift 5 ve mně zanechal celkově převážně pozitivní dojem, ale přesto jsem z něj maličko zklamán. První dojem a pohled na parametry totiž evokují skoro až bezchybné zařízení, ale tak růžové to bohužel není. Pokud chcete prostě jen co nejlehčí notebook, budete jen těžko hledat podobně vybavený a lehký přístroj, čímž je Swift 5 jedinečný a řadu lidí přesvědčí. Navíc umí překvapit na dané poměry bohatá konektivita, slušné reproduktory či dotykový displej.

Klávesnice a touchpad sice nejsou nejhorší, ale spousta konkurentů si v tomto ohledu vede lépe. SSD je tu rovněž pomalejší, displej má nízký maximální jas, čtečka otisků prstů by také zasloužila vylepšení a především celé zařízení sráží podprůměrná výdrž baterie s pomalým nabíjením navíc. Ano, žádný notebook není samozřejmě dokonalý, ale pokud opravdu nutně nevyžadujete od svého nového cestovního notebooku hmotnost pod jeden kilogram, najdete na trhu kolem 27 tisíc korun, které za námi testovaný Swift 5 dáte, zajímavější a upřímně i výhodnější nabídky.

Konkurence

Za skoro stejnou cenu jako Acer Swift 5 lze totiž získat třeba parádní 13palcové Lenovo Yoga 720 s otočným displejem. Moji recenzi této Yogy si ostatně můžete přečíst a musím říct, že bych raději dal peníze právě za ní. Až na konektivitu je to prostě ve všech ohledech lepší přístroj se stejně silným hardwarem, navíc k němu dostanete i super stylus a ušetříte tisíc korun.

Lenovo Yoga 720-13KBR Intel Core i5

Konstrukce310 × 213 × 14,3 mm, 1 315 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Procesor
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (48 Wh)

Za 27 a půl tisíce se ovšem přihlásí o slovo také nový fešák ASUS ZenBook UX430UN, který nabídne za menší příplatek procesor Core i7 osmé generace, 14palcový displej s tenčími rámečky, než má Acer, mnohem lepší výdrž baterie či dokonce dedikovanou grafiku NVIDIA GeForce MX150. ASUS má přitom i čtečku otisků prstů či slušnou konektivitu a nechybí mu ani čtečka paměťových karet.

ASUS ZenBook UX430UN

Pokud ovšem hledáte zejména krásný notebook, který vám bude dělat pěknou vizitku u ostatních, tak rozhodně nešlápnete vedle s HP Spectre 13 x360. I HP má otočný 13palcový displej jako Yoga a byť disponuje jen 128GB SSD, zbytek výbavy zůstává stejný. Přidá ovšem ještě Thunderbolt, čtečku karet, nahoru namířené reproduktory Bang & Olufsen, přední Full HD kamerku nebo mnohem lepší výdrž baterie – to vše v opravdu nádherném hliníkovém zpracování a se stylusem v balení.

HP Spectre 13 x360
acer-swift-5
Klady
  • neuvěřitelně lehké hořčíkové šasi
  • pěkný a dotykový Full HD displej
  • výkonný procesor Core osmé generace
  • dostatek paměti
  • dobrá konektivita
  • čtečka otisků prstů
Zápory
  • nízký maximální jas
  • pomalejší SSD
  • podprůměrná výdrž baterie
  • pomalé nabíjení
  • chybí čtečka paměťových karet
Diskuze ke článku
Kamil Kotlář
Kamil Kotlář
Naposledy upraveno: 24. 3. 2018 09:41
Tělo není z hořčíku, ale ze slitiny hořčíku a lithia. To je možná důvod, proč působí jinak než Surface. Že by se šetřilo na disku se mi moc nezdá, SSD je NVMe, konkrétně Intel 600p. Rychlost čtení je přibližně 1560 MB/s, to není málo. Bylo by fajn, kdyby jste zmínili i to, že má notebook volný druhý M.2 slot pro SSD, nebo že USB-C zvládne notebook napájet, stejně tak funguje jako DisplayPort. A konkurenci ke Swiftům opravdu nehledejte v Yogách, Swifty 5 mají totiž být konkurencí pro IdeaPady 720s. Proti Yogám má Acer Spiny. U HP je to zase HP Spectre 13 (ne x360).
Martin Čihák
Martin Čihák
Je škoda, že recenze na notebooky již moc neděláte. Momentálně by mě zajímaly i dlouhodobé zkušenosti s iPadem Pro, zda zvládá práci místo PC
Areon
Já mám už měsíc jako pracovní sesterský Acer Swift 3 ( https://www.alza.cz/acer-aspire-swift-3?dq=5247695&o=18 ) a zatím jsem spokojený. Konstrukce je opravdu velmi pevná, ikdyž ho drápnu za roh tak se nic nekroutí a výdrž kolem 8-10 hodin podle používání. Tím pádem je to ideální NB na cesty, opravdu snadno se přenáší, je velmi tenký což až naživo vynikne. Displej je pěkný, je to matné IPS, ale asi jsem zmlsaný notebooky od MSI, protože tam je ta kvalita displeje ještě o úroveň výše, hlavně z úhlů. Jas je u mého kousku v pohodě, nezdá se mi nízký. Co se týká zvuku tam to odpovídá tenkosti konstrukce, není to nic extra, mě osobně ten zvuk nezní kdoví jak čistě a když to opět srovnám s Dynaaudio od notebooků MSI tak je to jak nebe a dudy PS: MSI jsou ale daleko hrubší mašiny. Stejně jako recenzent jsem měl také problémy s často spuštěným ventilátorem, ale po tom co jsem provedl aktualizace driverů (hlavně GPU je nutnost ! ) tak problém ustal a NB je docela tichý. (jinak má konfigurace není s procesorem intel, ale vzal jsem si verzi s druhou generací Ryzenů, konkrétně AMD Ryzen 5-2500U. /igpu VEGA 8).
Pesedm
Moc pěknej mobil.. má to i notifikační LED?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze