Acer Predator 8 GT-810
recenze

Acer Predator 8 GT-810

Stvořen pro hráče

Kvalitních mobilních her vychází čím dál více, ale ryze herních tabletů je jako šafránu. Pokud pro vás tablet představuje především zařízení pro zábavu, či přímo speciálně na hry, tak rozhodně zbystřete. V dnešní recenzi totiž otestujeme Acer Predator 8 GT-810, který je od základu stvořen pro hraní a maximální zábavu. Jak si tento tablet povede v našem testu a jak zvládne další úlohy?

Acer v loňském roce odstartoval novou etapu, když naplno vtrhnul se svou novou sérií Predator do světa hráčů. Počítače, monitory, příslušenství a dokonce i tablet. To vše do nové řady spadá. Konkrétně tabletem Acer zamířil do zajímavého segmentu. Herních tabletů skutečně není mnoho a poptávka by mohla být vyšší, než se na první pohled zdá. Povede se ale Aceru a jeho modelu Predator 8 výrazně odlišit od běžných tabletů a je s ním herní zážitek skutečně tak intenzivní, jak Acer slibuje?

Acer Predator 8 GT-810

Technické parametry Acer Predator 8 GT-810

Kompletní specifikace
Konstrukce218 × 127 × 8,7 mm, 350 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 440), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z8700, CPU: 4×2,4 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor4 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:27 hodin
Dostupnostlistopad 2015, 9 500 Kč

Acer Predator 8 GT-810 – videopohled

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • stručný návod
Acer Predator 8 GT-810

Design: agresivní hráč

Na první pohled je jasné, pro koho je tento tablet určen. Ostré linie, kombinace s červenými prvky a celkové zpracování jasně směřuje k hraní her. Na Predator 8 je tak potřeba nahlížet z pohledu gamera. Ostatně konzervativní manažer by si takový tablet určitě nekoupil. Když si ale někam vezmete Acer Predator, rozhodně vzbudíte pozornost.

Acer Predator 8 GT-810

V designu je vidět jasný záměr, a sice vytvořit zajímavě vypadající tablet, který vystupuje z davu a jasně ukazuje, k čemu je určen. Jsme tedy ochotni přijmout plastovou konstrukci, celkové rozměry 218 × 127 × 8,7 mm i hmotnost 350 gramů. Rozměry jsou trochu větší kvůli výrazným rámečkům kolem displeje. Ty jsou ale přesně vytvarované pro pohodlný úchop a navíc se do nich vešly hned čtyři reproduktory a samozřejmě také přední fotoaparát s rozlišením 2 Mpx.

Zajímavý je design i na zadní straně. V místě úchopu se nachází měkčený plast, který navíc skrývá vibrační motorek. Při hraní tak získáte další zpětnou vazbu. Na zadní straně nemůže chybět logo Predator, které doplňují červené linky a celkově agresivní design. Zapomenout nesmíme ani na 5Mpx fotoaparát.

Hrany přístroje nijak nepřekvapí. Nachází se na nich 3,5mm jack, microUSB, tlačítko pro zapnutí, ovládání hlasitosti a nezakrytovaný slot na microSD kartu. Tlačítka jsou při poloze na šířku („krajina“) dobře dostupná a celková ergonomie tabletu je na skvělé úrovni. Tedy aspoň v případě, že tablet používáte na šířku. Na výšku („portrét“) je to horší, protože s touto orientací se moc nepočítalo. Ovládání je pohodlné, a to i přes fakt, že tlačítka nejsou nijak tvarovaná.

Acer Predator 8 GT-810

Konstrukci není moc co vytknout. Hodila by se například notifikační LED dioda nebo kvalitnější materiály, ale ani jedno vám při hraní her chybět nebude. Plast sice malou vůli má a dostanete z něj i nějaké to vrznutí, ale to jen v případě, že se skutečně necháte unést. Navíc přes zvuk z kvalitních reproduktorů to ani neuslyšíte. Vzhled se někomu může jevit jako kontroverzní a kdyby se jednalo o běžný tablet, tak bychom s ním zápasili, ale u herního tabletu je naopak výhodou a tím, čím se tablet odlišuje.

Predator 8 si od nás za své provedení zaslouží pochvalu, především při držení na šířku. Při hraní si necloníte a máte dobrý dosah palců. Z pohledu gamera není skutečně co vytknout.

Líbilo se nám:
  • Agresivní design
  • Dobře sedí v ruce
  • Výborná ergonomie
  • Dvojice vibračních motorků
Nelíbilo se nám:
  • Pouze plastová konstrukce
  • Ve společnosti může působit jako pěst na oko
  • Konstrukce má drobnou vůli

Displej: rozmanité nastavení

8palcový IPS displej nabídne Full HD rozlišení. Jemnost sice nedosahuje 300 bodů na palec, hodnota PPI konkrétně činí 275, ale i to plně dostačuje. O ještě věrnější obraz se stará technologie Predator ColorBlast, která přináší vysoce kvalitní barvy profesionálních monitorů. Pro uživatele to znamená až dvojnásobek barev, než kolik zvládne většina notebooků – podporuje 100% pokrytí barevného prostoru NTSC. Navíc Acer nabídne i pokročilá nastavení sytosti a teploty barev. V normě jsou i odlesky a používání v exteriéru, kde oceníte automatickou regulaci jasu, která přesně ví, jak zobrazovač nastavit.

Líbilo se nám:
  • Podání barev
  • Možnost nastavení sytosti a teploty barev
  • Dostatečná jemnost displeje

Zvuk: lev salónů

Acer Predator 8 si pro uživatele připravil hned čtveřici zvukových měničů, jejichž reprodukce se přizpůsobí orientaci. Zvuk je nejen dostatečně hlasitý, ale i kvalitní. U 8palcových tabletů budete konkurenci hledat těžko, skutečně nevšední zážitek. Potěší i náznaky prostorovosti a Aceru patří pochvala. S takovými reproduktory by skoro byla škoda připojovat sluchátka, ale pokud jsou kvalitní, tak ani s nimi o zážitek nepřijdete. V balení ale žádná nehledejte.

Acer Predator 8 GT-810
Líbilo se nám:
  • Vysoká hlasitost
  • Prostorový zvuk
  • Celková kvalita zvuku

Baterie a výdrž: sprinter

Li-Ion baterie o kapacitě 4 420 mAh se má postarat až o 8,5 hodiny výdrže. Jaké jsou ale naše výsledky? V našem testu streamování Full HD videa přes Wi-Fi na 50procentní jas, který byl dostatečný a na ostatní zařízení i mírně nadprůměrný, a 50procentní zvuk do peckových sluchátek, vydržel Acer Predator 8 pracovat pouze 3 hodiny a 37 minut. Takového výsledku dosahují i low-endy s desktopovými Windows jako například Pipo W2f. Ani v běžném provozu baterie příliš nevydrží a u hraní her se dostanete pod 3 hodiny. Následné nabití na 100 procent není o moc rychlejší než samotné vybití – počkáte si 2 a půl hodiny. Na 80 procent se ale dostane již za 1 hodinu a 44 minut, a to je přijatelná hodnota.

Acer Predator 8 je jednodenním tabletem při nenáročné práci. Pokud ale chcete hrát hry, tak nabíječku berte s sebou.

Nelíbilo se nám:
  • Malá výdrž
  • Nabíjení by vzhledem k výdrži mohlo být rychlejší

Hardware a výkon: bez omezení

O maximálně plynulý herní zážitek plný detailů se postará čtyřjádrový Intel Atom Z8700. Společně s grafickým akcelerátorem Intel HD Graphics (Gen 8 –LP) a 2 GB RAM si pustíte jakýkoliv titul. Z RAM vám po prvním spuštění a bez zátěže zůstane jen lehce přes 1 GB. Nejen pro instalaci her máte k dispozici vnitřní úložiště o kapacitě 32 GB, kde po prvním spuštění zůstane 22 GB volného místa. V případě potřeby lze paměť rozšířit microSD kartou až o 128 GB a přesunout na ni i některé aplikace. Výkonu a místa je prostě dost a při hraní her se nemusíte omezovat.

A co na to vše říkají benchmarky? V AnTuTu jsme získali 75 785 bodů. Vellamo ohodnotilo Acer Predator 8 3 267 body v případě Browseru, 1 323 body u Metalu a 1 844 body v Multicore. 3D Mark nám v Sling Shotu používajícím ES 3.1 dal 1 209 bodů. Výsledky tak potvrzují, že na všechny hry z obchodu Google Play Predator 8 bez problémů dostačuje.

benchmarky
Líbilo se nám:
  • Dostatek výkonu na všechny hry
  • HW zajistí celkovou plynulost

Operační systém a uživatelské prostředí: Android 5.1 a Acer

Predator 8 vsadil na Android 5.1 Lollipop a nadstavbu Aceru. Prostředí se nezadrhává, ale již po samotném spuštění si zabere polovinu RAM. To ale nijak nevadí, plynulost je výborná i při chodu více aplikací. V prostředí vás určitě zaujme trochu jiný design ikonek, ale rychle si zvyknete. Důležitější jsou některé aplikace od Aceru. Například MediaMaster vám dává možnost upravit profily nastavení zvukového a obrazového výstupu.

Potěšit by vás také mohla aplikace pro kreslení nebo poznámky, probuzení gestem – položením pěti prstů na obrazovku, plovoucí aplikace nebo multitasking, při kterém běží dvě aplikace na jedné obrazovce a vy si můžete libovolně upravovat kolik místa má jednotlivá aplikace zabírat. Acer toho nabídne skutečně hodně a rozhodně neurazí i při běžném používání, nejenom při hraní her. Přece jenom jsou ale hry na prvním místě a tak vás asi nepřekvapí, že výrobce předinstaloval Asphalt 8, kde navíc máte kredit 320 tisíc pro in-game nákupy. To odpovídá zhruba 1 200 Kč.

Líbilo se nám:
  • Možnosti nastavení
  • Předinstalovaní Asphalt 8 s bonusem
  • Chod dvou aplikací na jedné ploše
  • Ovládání gesty včetně probuzení tabletu
  • Plovoucí aplikace

Fotoaparát a videokamera: tablety se nefotí

Acer Predator 8 nabídne 5megapixelový fotoaparát bez přisvětlení. Pochlubí se dotykovým i automatickým fokusem a především širokou škálou nastavení. Upravit si můžete ostřící body nebo expozici. Samozřejmě nechybí ani režim panorama. Samotná aplikace vás také potěší celkovou přehledností a rychlostí.

Fotky ze zadního fotoaparátu ale nejsou nejlepší. Hodně šumu, celková ostrost a i další nedostatky určitě najdete, ale je si třeba uvědomit, k čemu jsou tablety určeny. Tablety obecně prostě nefotí dobře a už rozhodně ne památky či jiné jedinečné okamžiky. Na ofocení QR kódu, dokumentu nebo pro rozšířenou realitu u her fotoaparát Aceru postačí a víc od něj ani nechceme. Ostatně to stejné platí i pro přední 2Mpx fotoaparát.

Podobně je na tom i video u zadního fotoaparátu, které zvládne natáčet až ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu a ukládá se do mp4.

Acer Predator 8 GT-810 – testovací video, exteriér, 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:
  • Jednoduchá a rychlá aplikace
  • Nadstandardní modifikace
  • Na ofocení dokumentu stačí
Nelíbilo se nám:
  • Nízká kvalita fotografií i videa

Predator 8 jako herní konzole

Pokud myslíte hraní na tabletu vážně, tak si určitě budete chtít pořídit obal se stojánkem a gamepad. Zde Acer nabízí pouze vlastní obal a po gamepadu tedy budete muset sáhnout k jinému výrobci. Překvapuje nás to ale, protože pro počítače nabízí vlastní herní příslušenství, na kterém spolupracuje se společností SteelSeries. Ve skutečnosti to jsou tak jejich existující produkty s designem Predator. A jelikož SteelSeries nabízí i gamepady pro Android, tak překážka tu jistě nebyla. A nabízí se srovnání s konkurencí. Nvidia nabízí ke svému Shieldu kompletní příslušenství, které si ale také musíte koupit zvlášť.

Acer Predator 8 GT-810

Tablet sází, jak už jsme uvedli, na Intel procesor, který obstarává dostatečný výkon pro kteroukoliv hru v obchodě. V tomto ohledu tak může Nvidii směle konkurovat, ovšem s jednou nevýhodou – řada graficky pokročilých her nabízí speciální efekty přímo pro Shield, takže při přímém porovnání jedna hra poběží na obou tabletech stejně plynule, ale na Aceru nemusí vždy nabídnout srovnatelný vizuální zážitek.

V tomto ohledu největší problém spočívá ve výdrži baterie, která je až překvapivě nízká. Při hraní doma doporučujeme mít tablet připojen k napájení. Na cestách vám hry ovšem vybijí baterii poměrně rychle a nutností bude powerbanka.

Software: pro hráče jen naoko

Pokud je tablet určený hráčům, tak to určitě nemůže znamenat jen futuristické tělo a vysoký výkon. Rozhoduje také software. Opět musím konstatovat, že to Acer nemá lehké, protože ho musíme srovnávat s perfektně vybavenou konkurencí.

Zatímco Nvidia Hub vám dá přístup k exkluzivním hrám pouze pro zařízení Shield, streamovaným PC hrám a dovolí vám přes Wi-Fi hrát své hry z počítače na tabletu, tak Acer nabízí jen dvě základní aplikace, které působí podobně jen na první pohled. První je Game Shop, který představuje rozcestník pro stáhnutí her od Gameloftu, tedy rozhodně nic exkluzivního. Druhou aplikací je WildTangent Games, což je opět rozcestník obsahující seznam jednoduchých hříček zdarma.

Acer Predator 8 GT-810

Exkluzivní herní obsah tedy od Aceru čekat nelze. Nabízí alespoň jednu speciální volbu, za kterou si zaslouží pochvalu. Aplikace Predator MediaMaster je jednoduchý nástroj pro úpravu barev displeje. Předpřipravený herní režim upraví kontrast a teplotu barev tak, že třeba snadněji rozlišíte jednotlivé objekty. Když si pak na tabletu pustíte film, tak si přepnete na filmový režim, který zase obraz změkčí a ztmaví černou. Rozdíly vidět jsou, ale podobného efektu lze dosáhnout i s aplikacemi třetích stran.

Skoro se nabízí otázka, zda to je všechno. Pokud nepočítáte balíček herní měny do Asphalt 8, tak bohužel je. Acer vám nenabídne možnost nahrávat záznamy z her ani živě streamovat gameplay na Twitch. Kromě dalších funkcí mu chybí třeba velmi šikovná možnost namapovat si dotykové ovládání na herní ovladač, protože ne všechny hry ovladač podporují.

Acer tak nabízí tablet zaměřený na hráče, který zaujme extravagantním vzhledem, po stránce softwaru ale nepřináší nic zvláštního a budete muset hodně stahovat a nakupovat.

Líbilo se nám:
  • Při hraní padne do ruky
  • Kvalitní ozvučení her
  • Barevné profily
Nelíbilo se nám:
  • Acer nenabízí vlastní gamepad
  • Bez herních funkcí navíc

Organizační funkce a zprávy: funkční základ

Také Acer se drží dnešního trendu a organizační funkce nijak nekomplikuje. Především kalendář je maximálně jednoduchý a funkční. Pro uživatele je to jedině dobře. Maximální pohodlí vám zaručí i aplikace OfficeSuite, která nabízí práci s MS Office dokumenty. Můžete je nejen otevírat, ale i vytvářet a editovat.

Acer Predator nabídne 8palcovou úhlopříčku a díky tomu se na tabletu velmi dobře píše. Ergonomie na výšku sice není perfektní, ale i tak je psaní mnohem pohodlnější než na telefonu. Rychle budete odpovídat na e-maily, k nimž se dostanete pomocí předinstalované aplikace Gmail. Ta zvládne pracovat se všemi běžnými účty, například i s těmi českými od Seznamu nebo Atlasu. Obdobně lze využít i aplikaci E-Mail.

Líbilo se nám:
  • Rychlé a přehledné

Navigace a GPS: rychlá a přesná

Acer neponechal nic náhodě a fix polohy pomocí GPS je rychlý. Běžně proběhne do 10 vteřin, a to i za pohybu nebo v okolí zástavby. V zařízení jsou sice předinstalované mapy od Googlu, ale k jejich plnohodnotnému využití je zapotřebí být online. Pokud chcete mapy offline, doporučujeme Mapy.cz, kde máte i turistické značení. V případě navigace po tuzemsku i v zahraničí se nám zase ověřily Here Maps. Obě tyto aplikace jsou zdarma ke stažení v obchodě Google Play.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám:
  • Rychlý fix polohy

Datové funkce a konektivita

K připojení k internetu můžete využít Wi-Fi 802.11a/b/g/n. Pro připojení dalších zařízení lze použít Bluetooth 4.0. Bezdrátové technologie fungují dobře. Chybí ale například NFC. K přístupu na internet můžete využít předinstalovaný Google Chrome, který zvládne synchronizovat záložky s desktopovou verzí. Škoda, že se nenabízí i LTE verze.

Nelíbilo se nám:
  • Chybí NFC i infraport

Zhodnocení a závěr

Acer Predator 8 vypadá dravě a my můžeme potvrdit, že dravý skutečně je. Je to pravý tablet pro hráče, jehož zaměření je jasné na první pohled. Dokáže si ale obhájit ambiciózní cenovku 9 500 Kč?

Acer Predator 8 GT-810

Hlavní předností Aceru Predator 8 je vynikající zvuk a kvalitní obraz. A to je pro hraní to nejdůležitější. Čtveřice kvalitních reproduktorů a slušný displej se postarají o skutečně dobrý herní zážitek. Obě tyto položky lze navíc modifikovat dle vašich požadavků. Skvělá je i ergonomie a vibrační motorky na zadní straně tabletu. Hry jsou tak skutečně nadprůměrným zážitkem. Pochválit musíme i ovládání gesty nebo aplikaci na poznámky či chod dvou aplikací na jedné obrazovce.

Acer Predator 8 GT-810

Na druhé straně tady máme i nedostatky. Tablet je zhotoven z plastu a ergonomie na výšku je horší než velmi pohodlné držení na šířku. Kvalita fotoaparátu také není nejlepší, ale největším prohřeškem je výdrž. Baterie vydrží při hraní necelé 3 hodiny a nabíječku téměř neopustíte.

Acer Predator 8 GT-810

Acer Predator 8 cílí výhradně na hráče, a to nejen vzhledem. Pokud jsou hry hlavním důvodem, proč si pořídit tablet, tak lze Predator 8 doporučit, a to minimálně do užšího výběru. Jestli ale hledáte tablet na všeobecné využití, lze za cenu 9 500 Kč pořídit i něco univerzálnějšího.

Konkurence

Z řad herních tabletů je konkurence jasná: Nvidia Shield Tablet. Komplexní služby pro hraní her i příslušenství v podobě speciálního gamepadu a dalších vychytávek jasně mluví pro model od Nvidie. Pro Shield Tablet hovoří také cena 5 500 Kč. Nutno ale podotknout, že od jeho představení již nějaký ten pátek uběhl, tedy aspoň v případě, že se bavíme o první verzi. Aktualizace je totiž na cestě. I tak je ale Nvidia herně o kus dál.

TIP: Recenze NVIDIA Shield Tablet – Pokud myslíte hraní vážně

Nvidia Shield Tablet

Vybírat lze samozřejmě i z jiných tabletů. S danou cenou se nemusíte omezovat a do hledáčku vám padne i Apple iPad mini. Pro něj hovoří i kvalitní a elegantní zpracování, plynulý chod systému a poměr stran 4:3, který má své výhody, ale na hraní her není vhodný.

TIP: Recenze Apple iPad mini 3 – Evoluce v malém balení

Apple iPad mini 3

Zajímavým kouskem z řad Androidů je i MediaPad M2, případně Honor X2, jenž nabídne i telefonní funkce. U obou zařízení je kvalita zpracování, výkon i plynulost výborná a hovoří pro ně i nižší cena. Mezi běžnými tablety by to měl Acer pěkně těžké, ještě že se specializuje na hry.

TIP: Recenze Huawei MediaPad M2 – Kompromisy stranou

TIP: Recenze Honor X2 – Tablet nebo telefon?

Huawei MediaPad M2
Honor X2

Za cenu 9 tisíc lze koupit i kvalitní Windows tablet. Příkladem může být Lenovo ThinkPad 8 nebo levnější Yoga Tablet 2 8 s Windows. I tyto Windows tablety dokáží nabídnout kvalitní displej s Full HD rozlišením a dostatek výkonu. Na herní zážitek ale zapomeňte.

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad 8 – IPad mini s Windows je tu

Lenovo ThinkPad 8
acer-predator-8-gt-810
Klady
  • vynikající zvuk
  • dostatek výkonu
  • dva vibrační motorky pro ještě lepší zážitek ze hry
  • dobrá ergonomie
  • skvělý herní zážitek
  • možnost nastavení zvukového výstupu
  • možnost nastavení teploty a sytosti barev
  • chod dvou aplikací na jedné obrazovce
  • ovládání gesty, například probuzení
Zápory
  • absence pokročilých herních služeb
  • malá výdrž baterie
  • méně kvalitní fotoaparát
  • plastový design
Diskuze ke článku
Martin
Srovnání s K1 je Acer absolutně bez šance.
Jirka.S
Nikdy, ale nikdy to nemůže být herní přenosné zařízení pokud to nemá HW tlačítka!!! Jasně, jde k tomu připojit příslušenství, ale pak to ztrácí výhodu skladnosti a přenositelnost, takže ne opravdu to není herní zařízení sakra, ale lidi z oboru elektroniky tohle vědět můžou!
mrtvá žížala
nVidia Shield prevalcuje tento bazmek vsema deseti. Mel sem v ruce uz par tablet s cenou okolo 5kk ale shield je raketa, extremni vykon, plynulost, vsechny hry jedou jak z praku. tendle Acer se potapi uz jen kombinaci silny cpu + slaboulinka baterie a navrch pomale nabijeni. Podobna kombinace je Lenovo S8-50, cpu dobry ale baterie slabota. To skutecne umi dat poradnou ale tim myslim poradnou baterii jen Apple ? i blbý iPad 2 ma 6930mAh, iPad Pro 10300mAh, to je skutecne uz velky prkno, ale adekvatne vybavene. Pamatuju jak se nabizely tabletky mensich znacek s 8" / 2048x1536 a taky myvaly okolo 10000mAh baterku. Kde je ta doba...
Petr
Vyloženě herní tablet postrádá valného smyslu jelikož vývojáři prostě tvoří hry, aby šly bez problému hrát i na průměrném tabletu. Mám Windows tablet s Core M o kterém nikdo netvrdil, že je herní a v pohodě mi tam jede ze Store vše co není vyloženě určené pro dedikovanou grafiku. Co se mi ale líbí tak jsou ty Acer laptopy, tam je vynikající poměr cena/výkon.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze