Acer Liquid Z6 Plus
recenze

Acer Liquid Z6 Plus

Kovová střední třída s 5,5 palci
5

S novým Liquidem Z6 Plus míří Acer na pole střední třídy tabletofonů. Na úhlopříčce 5,5 palce nabízí Full HD rozlišení v kombinaci se slušnou výbavou. Jeho hlavní přednosti zahrnují osmijádrový procesor, 3 GB RAM, interní paměť 32 GB, LTE a čtečku otisků prstů, vizuálně pak chce zaujmout kovovým tělem. Jak si vedl v našem testu?

Přestože tchajwanský Acer znáte spíše pro jeho výrobu notebooků, stolních počítačů nebo monitorů, aktivní je i na trhu s mobilními telefony. Ačkoliv v tomto směru nepatří mezi velké výrobce a nesnaží se s konkurencí soupeřit v segmentu TOP smartphonů s Androidem, přesto má co nabídnout.

Acer Liquid Z6 Plus

S dnes testovaným modelem Liquid Z6 Plus se Acer snaží uspět v nabité střední třídě, kde se rozhodně neztratí. V kovovém těle nabídne za cenu kolem šesti a půl tisíc korun 5,5palcový IPS displej s Full HD rozlišením, osmijádrový procesor doplněný o 3 GB RAM, 32GB interní paměť nebo zadní 13Mpx a přední 5Mpx fotoaparát. Velkým lákadlem je však také baterie s nadprůměrnou kapacitou 4 080 mAh, což ocení každý, koho nebaví každý den připojovat telefon do nabíječky.

Obsah balení:
  • mobilní telefon
  • USB kabel
  • nabíjecí adaptér
  • manuál
  • sluchátka
  • špendlík

Technické parametry Acer Liquid Z6 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce153,8 × 75,6 × 8,5 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 096 × 2 304), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6753, CPU: 8×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 080 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:13 hodin
Dostupnostprosinec 2016, 6 666 Kč

Acer Liquid Z6 Plus – videopohled

Design a konstrukce: kov, kam se jen podíváte

Acer Liquid Z6 Plus není s rozměry 153,8 × 75,6 × 8,5 mm úplně nejmenší telefon. Přesto díky zaobleným bokům a přijatelné tloušťce dobře padne do ruky a dobře se drží. Pouze si musíte zvyknout na o něco vyšší hmotnost 169 gramů, která je daní za kovové tělo a také za baterii s nadprůměrnou kapacitou. Přínos kovového těla a větší baterie však tento nárůst ospravedlňuje.

Přední stranu tvoří jednolitá černá plocha, kterou překrývá 2.5D sklo. Jediným výrazným prvkem je zde mírně zapuštěné domovské tlačítko, které funguje i jako čtečka otisků prstů. Těch si můžete zaregistrovat až pět. S přečtením otisku jsem nezaznamenal problém. Škoda jen, že čtečku, resp. domovské tlačítko po stranách nedoprovází zbylá dvě tlačítka (byť senzorová), i když by se to přímo nabízelo. Místo toho si musíte vystačit s virtuálními tlačítky na displeji. Nad tím se pak nalézá již pouze drobná štěrbina telefonního reproduktoru. Nalevo se nachází čočka přední kamery a napravo se skrývá notifikační barevná dioda, která upozorní i na zmeškané události. Nastavit jí však možné není.

Na pravém boku jsou tradičně rozmístěná hardwarová tlačítka. Podlouhlý regulátor hlasitosti je umístěn nahoře a pod ním leží menší vypínač. Obě tlačítka jsou poměrně tenká, ale vystupují na okolní povrch. Dobře a jistě se tak tisknou a zároveň se nijak neviklají. Na opačné straně má pak své místo šuplíček, do kterého se dostanete pomocí přibaleného špendlíku. Do šuplíčku můžete umístit buď dvě nanoSIM, nebo jednu nanoSIM a jednu paměťovou microSD kartu. U takovéhoto hybridního slotu si musíte vybrat, zda chcete používat Dual SIM, anebo zvětšit kapacitu vnitřní paměti.

Na spodní hraně nacházíme microUSB port, který z obou stran obklopují průduchy hlasitého reproduktoru. Na horní hraně je pak vpravo zdířka pro připojení sluchátek. Záda a boky telefonu jsou šedé a jiná varianta v prodeji není. S výjimkou širších plastových pásů nahoře a dole, které přechází v zaoblenou horní a dolní hranu a v podobě tenkého pásku obkružují i boky, je všude použit kov a plast plní jen roli propouštěče signálu. Jinak na zádech naleznete pouze výraznou čočku fotoaparátu se stříbrným okružím a níže přisvětlovací duální LED a logo výrobce.

Acer Liquid Z6 Plus

Celkové konstrukční zpracování je nadprůměrné. I díky nesnímatelnému krytu a použitému kovu, na kterém vlivem broušené povrchové úpravy neulpívají otisky prstů, telefon působí pevně a nijak se nekroutí ani neprohýbá. Vše dokonale lícuje.

Líbilo se nám:

  • kovové tělo
  • kvalitní dílenské zpracování
  • dobře tisknutelná boční tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • HW tlačítko se čtečkou otisků prstů nedoplňují další navigační tlačítka

Displej: redukce modrého světla

Acer u Liquidu Z6 Plus použil 5,5palcový IPS displej s Full HD rozlišením, což nám dává hustotu 400 PPI. S viditelným rastrem se tak nesetkáte nejen při běžném používání, ale ani při podrobném zkoumání. Pozorovací úhly jsou díky použité technologii široké, obraz je ostrý a barvy vcelku syté.

Acer Liquid Z6 Plus

Telefon disponuje automatickou regulací jasu, u které jsem se nesetkal s žádnými problémy. K dispozici máte samozřejmě i možnost manuálního nastavení pomocí posuvníku. Při minimálním jasu je obraz ještě čitelný, zatímco maximální naopak zbytečně neoslňuje a obraz je na slunci čitelný. Zajímavou funkci pak představuje redukce modré barvy, což oceníte například při čtení noci, kdy by jinak modrá barva příliš unavovala oči. Dotyková vrstva funguje spolehlivě a díky kvalitní oleofobní vrstvě jsem nezaznamenal ani žádný problém s ulpíváním otisků prstů. O použití ochranného skla se výrobce nikde nezmiňuje.

Líbilo se nám:

  • dobré barevné podání
  • spolehlivá automatická regulace jasu
  • režim redukce modré barvy

Zvuk: stereo a dobrá sluchátka

Výdechy hlasitého stereo reproduktoru se nachází, jak již bylo řečeno, netradičně na spodní hraně telefonu. To má proti klasickému umístění vzadu tu výhodu, že při položení telefonu na měkkou podložku nedochází ke zkreslení zvuku. Reproduktor také hraje dostatečně hlasitě. Jeho zvuk je sice kvalitativně průměrný, ale stále slušný. Nemůže se sice rovnat těm nejdražším telefonům, ale lze u něj pozorovat alespoň náznak dynamiky. Součástí balení jsou i špuntová sluchátka, která žádnou ostudu neudělají a nabízí ještě prokreslenější zvuk.

Líbilo se nám:

  • hlasitý reproduktor dostává svému jménu
  • kvalitní sluchátka

Nelíbilo se nám:

  • průměrná kvalita zvuku

Baterie: nadprůměrná výdrž

Acer použil u Liquidu Z6 Plus nevyměnitelnou baterii s nadprůměrnou kapacitou 4 080 mAh. Při střední zátěži, která zahrnuje stálou synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, používání internetu a krátkou navigaci nejsou problémem více než dva dny provozu. Při střídmějším používání pak nejsou problémem ani dny tři.

Acer Liquid Z6 Plus

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 1080p. Vypnul se přitom až po nadprůměrných 9 hodinách a 13 minutách. Velká kapacita akumulátoru přitom nemusí znamenat dlouhé nabíjení. Za hodinu se dostanete na 46 procent kapacity a na 80 procent za hodinu 44 minut. Poté se však nabíjení zpomaluje a plný stav hlásil telefon za 3 hodiny 10 minut.

Líbilo se nám:

  • nadprůměrná výdrž
  • vysoká kapacita baterie

Hardware: osmijádro a 3 GB RAM

Pod kapotou Liquidu Z6 Plus tepe MediaTek MT6753, jehož osm jader sviští na frekvenci 1,3 GHz. Doplňuje jej grafický čip Mali-T720MP3. Štědrý byl výrobce u RAM, které dostal telefon 3 GB, i u interního úložiště, jež má kapacitu 32 GB, ale uživatel může využít pouze 24,12 GB. Při prvním spuštění je z této kapacity obsazeno 334 MB. Telefon navíc disponuje hybridním slotem, do kterého můžete použít kartu s kapacitou až 32 GB. Kartu si můžete nastavit jako výchozí úložiště i na ní přesouvat již nainstalované aplikace, pokud to podporují.

Acer Liquid Z6 Plus

Osmijádrový procesor ve spojení s 3GB RAM nabízí dostatek výkonu i pro náročnější aplikace nebo multitasking. Všechny reakce telefonu jsou okamžité a při běžných činnostech se s nedostatkem výkonu nesetkáte. U aplikací nainstalovaných na paměťovou kartu však samozřejmě záleží, jak rychlou kartu jste použili.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.2.6 získal 37 758 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 59,3 FPS. Ve Vellamo získal v Chromu 1 978 bodů, v Android WebView Browseru 2 025 bodů, v sekci Metal obdržel 954 bodů a v Multicore 1 678 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 22 114 bodů, v 3DMarku v doporučeném testu Sling Shot Extreme získal Liquid 202 bodů.

Líbilo se nám:

  • plynulý chod
  • 3 GB RAM
  • 32GB interní paměť

Nelíbilo se nám:

  • pouze hybridní slot

Uživatelské prostředí: pouze kosmetické změny

V telefonu najdete Android 6.0 Marshmallow, který si Acer doladil kosmeticky pomocí některých upravených ikon a dalších vychytávek, jako je například plovoucí volající „Float Caller“. Při příchozím hovoru vyskočí pouze malé okno s možností výběru, zda chcete hovor přijmout, odmítnou nebo poslat SMS. Nepřeruší se však aktuální činnost. Další vychytávkou je pak speciální domácí obrazovka, na kterou se dostanete tahem prstu zleva doprava. Můžete si zde nechat zobrazovat aktualizace ze sociálních sítí a YouTube, zpravodajství a další. Kromě těchto vylepšení se však Acer nevyhnul ani bloatwaru.

Acer je jedním z výrobců, který úzce spolupracuje s Microsoftem. V tomto případě tuto spolupráci reprezentuje aplikace Microsoft Apps, která funguje jako rozcestník, který na jednom místě přehledně zobrazuje a umožňuje nainstalovat všechny aplikace od Microsoftu, jako jsou například kancelářské aplikace, OneDrive, Skype, Cortana, Arrow Launcher a další. Takový Outlook je však už zde rovnou předinstalovaný. To ovšem neznamená, že by Acer zanevřel na Google. Na všech domácích obrazovkách v horní části napevno visí vyhledávací widget a k dispozici jsou i všechny ostatní služby od Googlu.

Mezi dalšími předinstalovanými aplikacemi pak kromě několika firemních aplikací Portal Acer a Kurz Acer najdete například zpravodajskou aplikaci News Republic, která obsahuje i české zdroje včetně mobilenetu a umožňuje zobrazování nejaktuálnějších zpráv na zamykací obrazovce. Za typický bloatware pak nutno označit celou řadu předinstalovaných her.

Při běhu Androidu se nesetkáte s žádným zadýcháváním a zadrháváním. I díky dostatečně výkonnému hardwaru jsou reakce svižné a chod plynulý. Ani v jednom případě jsem se nesetkal ani s pádem aplikace. Přesto by však telefonu slušela aktualizace na nový Android 7 Nougat. Acer však o plánech na aktualizaci svých modelů zatím mlčí.

Líbilo se nám:

  • praktická vylepšení
  • plynulý chod systému

Nelíbilo se nám:

  • bloatware

Fotoaparát: na momentky stačí

Zadní fotoaparát dostal rozlišení 13 Mpx a světelnost f/2.2. Nechybí mu autofokus a přisvětlovací dvoutónová LED dioda. Vepředu pak máte stále běžnějších 5 Mpx, což dostačuje nejen pro videohovory, ale i na selfies. Aplikace fotoaparátu pak nabízí řadu možností nastavení a funkcí, mezi nimiž nechybí kompenzace expozice, vyvážení bílé, sériové snímání, samospoušť, automatická detekce záběru a tváře, panorama, HDR nebo scénické režimy. U videa pak najdete i dva režimy zvuku nebo časosběr.

V praxi samozřejmě nemůžeme u telefonu za přibližně šest a půl tisíce čekat žádné zázraky. Podání barev i ostrost jsou nicméně při dostatku světla poměrně dobré. Při nedostatku světla samozřejmě výrazně narůstá šum a dochází ke splývání barev. Jako obrazový zápisník a na momentky je nicméně Liquid Z6 Plus dobře použitelný.

Ani s natáčením videa nebyly větší problémy. Maximální rozlišení činí Full HD s 30 snímky za sekundu. Také tady bylo podání barev a ostrost v pořádku. Video je navíc plynulé, bez zasekávání.

Acer Liquid Z6 Plus – testovací video, 1080p, exteriér

Líbilo se nám:

  • dobrá světelnost
  • široké možnosti nastavení

Nelíbilo se nám:

  • šum a splývání barev za horšího světla

Konektivita: LTE na obou SIM

V datové výbavě nechybí dnes již nezbytné LTE, které je chvályhodně dostupné na obou SIM. Podporována jsou přitom pásma 800 / 850 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz. Z bezdrátových možností připojení zde dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0. Naopak NFC bohužel chybí.

Pro surfování na internetu pak máte v telefonu k dispozici kromě obligátního Chromu od Googlu i méně rozšířený Puffin Browser. Oba prohlížeče pracují plynule i při otevření více oken.

Líbilo se nám:

  • LTE na obou SIM
  • LTE plnohodnotně použitelné i u nás

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC

Navigace: Pouze GPS s A-GPS

Při navigování si musíte vystačit pouze se systémem GPS se zpřesněním pomocí A-GPS a Wi-Fi. Stále častější podpora konkurenčního ruského GLONASSu zde chybí. Stejně tak telefon nenabídne ani elektronický kompas. Nalezení polohy i tak proběhlo ve všech případech do deseti sekund. Při horším výhledu na oblohu nicméně poloha někdy takříkajíc ulétla a objevovaly se výkyvy.

Kromě Google Map přitom Acer do telefonu předinstaloval i vlastní offline navigaci Acer NAV, která staví na navigaci TomTom. Jedná se přitom o plnou verzi bez omezení. Offline mapa České republiky přitom tvoří součást balíčku Východní Evropa, který zabírá 745 MB.

Líbilo se nám:

  • předinstalovaná offline navigace

Nelíbilo se nám:

  • chybí GLONASS
  • chybí elektronický kompas

Závěr: povedená kovová střední třída

Acer Liquid Z6 Plus by se dal označit za povedený telefon střední třídy. Nejenže díky celokovovému tělu vypadá luxusněji, než ve skutečnosti je, ale má i poměrně bohatou výbavu, ať se už jedná o 5,5palcový Full HD displej, osmijádrový procesor, štědrou porce RAM i interní paměti nebo LTE. Jedním z velkých plusů je rovněž nadstandardně velká baterie, která slibuje dlouhou výdrž, nebo integrovaná čtečka otisků prstů.

Acer Liquid Z6 Plus

Nicméně nic není dokonalé, a i zde bychom nějaké ty mouchy nalezli. Vytkli bychom třeba to, jak se tlačítko ve čtečce otisků prstů dubluje s virtuálními ovládacími tlačítky, když je zde dost místa pro senzorová tlačítka. Stejně tak je nepraktický stále běžnější hybridní slot, takže si musíte vybrat, jestli chcete používat dvě SIM nebo si rozšířit kapacitu interní paměti. Dále zamrzí absence NFC nebo to, že v navigačních schopnostech chybí GLONASS. Přesto se za cenu kolem šesti a půl tisíce jedná o dobrou koupi.

Konkurence

Ve střední třídě kolem 6 až 7 tisíc korun panuje v současnosti skutečný přetlak. Zajímavou alternativu s 5,5palcovým Full HD displejem představuje například Lenovo Vibe K5 Note za přibližně 6 tisíc Kč. Může se rovněž pochlubit kovovým tělem. Uvnitř pak tepe osmijádrový MediaTek Helio P10 s 3 GB RAM. Interní paměť má sice kapacitu jen 16 GB, avšak lze jí rozšířit o 128 GB. Přední fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a ve výbavě nechybí LTE ani čtečka otisků prstů.

Lenovo K5 Note

TIP: Lenovo K5 Note: kovový velikán přichází na náš trh

Další možností je Xiaomi Redmi Note 3 Pro v globální verzi, která nabízí LTE i na frekvencích 800 a 900 MHz. Můžete ho pořídit přibližně o tisíc korun levněji než Acer, a přesto v kovovém těle rovněž dostanete 5,5palcový Full HD displej, 3 GB RAM a 32GB interní paměť. Místo MediaTeku nicméně používá šestijádrový Snapdragon 650.

Xiaomi Redmi Note 3 Pro

TIP: Xiaomi představilo Redmi Note 3 Pro se Snapdragonem 650

Zajímavým konkurentem je i Asus ZenFone Selfie. Jeho největší předností, která ho odlišuje od ostatních, je důraz na pořizování selfie, jak ostatně napovídá i jeho jméno. Přední kamera nabízí rozlišení 13 Mpx a disponuje dokonce i automatickým ostřením a přisvětlovací LED. Jeho cena se na českém trhu pohybuje kolem 6 tisíc korun.

TIP: Recenze Asus Zenfone Selfie – Zaměřte se na sebe

Pokud nechcete Android, ale zároveň byste chtěli zůstat u Aceru, tak se nabízí Acer Jade Primo s operačním systémem Windows 10 Mobile. Ještě na začátku října, kdy jsme ho testovali, se jeho cena pohybovala kolem 15 tisíc korun. Dnes již spadla na přibližně 7 tisíc korun bez doku (ten vyjde na bezmála 2 tisíce). Za tyto peníze dostanete 5,5palcový AMOLED displej s Full HD rozlišením, Snapdragon 808, 3 GB RAM, interní paměť 32 GB a hlavně podporu funkce Continuum.

TIP: Recenze Acer Jade Primo – Když nechcete Lumii

acer-liquid-z6-plus
Klady
  • 3 GB RAM a 32 GB interní paměti
  • nadprůměrná kapacita baterie
  • režim redukce modrého světla
  • Full HD rozlišení displeje
  • kvalitní dílenské zpracování
  • kovové tělo
Zápory
  • chybí NFC
  • spousta bloatwaru
  • hybridní slot
  • průměrný zvuk
  • až na Home Button pouze virtuální navigační tlačítka
Diskuze ke článku
wow
Dostupnost a cena prosinec 2012, 6 666 Kč

tak na prosinec 2012 to musela byt pecka teda...
Nick Cave
za ty prachy P1 Pro lepší volbou
XYZ
38 tisíc bodů v Antutu za tyhle peníze? Nepatřím mezi honiče syntetických testů, ale to už je opravdu málo. Pokud chce někdo v této cenové kategorii 5,5" a velkou baterku, tak Lenovo K5 Note. Jinak dvojice Huawei P9 lite/Honor 7 lite, podle toho co se komu líbí a jestli potřebuje NFC.
Urghus
Mediatek s šitovým foťákem za šestku? No to ani omylem...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze