Acer Liquid Jade
recenze

Acer Liquid Jade

Za styl si připlatíte
10

Rozlehlé vody telefonů střední třídy okupují zástupci takřka všech výrobců. Nový kousek nyní vypustil Acer. Model Liquid Jade se pokusí zlákat na svůj poměrně originální design nebo pětipalcový HD displej. Dobře také padne do ruky, je tenký a lehký. Bohužel si však nerozumí s moderními funkcemi.

Acer je na našem trhu stále známý spíše skrze notebooky. Telefony však produkuje již dlouhá léta, leč bez výraznějšího úspěchu. Letošní portfolio se pokusí oživit novinka Liquid Jade, která má jediný cíl a to zaujmout. Nutno podotknout, že tomu výrobce podřídil téměř vše. Samozřejmě vzhled, ale také výbavu a částečně i cenu, která je vyšší, než- bychom očekávali. Dokáže to však Jade vyváženým výkonem uhrát na svou stranu? Na to odpoví naše recenze.

Technické parametry Acer Liquid Jade

Kompletní specifikace
Konstrukce140,5 × 69 × 7,5 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582M, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:48 hodin
Dostupnostzáří 2014, 6 990 Kč

Acer Liquid Jade – videopohled

Obsah balení: vše potřebné

V malé krabičce se spolu s telefonem mnoho příslušenství nenachází. Počítejte s nezbytnou nabíječkou, USB kabelem a pak vcelku pěkně vypadajícími špuntovými sluchátky.

Design a konstrukce: teď nebo nikdy

Hned na úvod recenze přichází ze strany Jadu hlavní ofenzíva. Pakliže většina konkurence splývá vzhledem v šedém průměru, Jade se z něj pokouší vystoupit a to poměrně zdařile. Celý telefon vypadá jako oblázek, čemuž napomáhají zcela zaoblené boky a rohy, a především pak také oblá zadní strana. Díky tomuto zpracování telefon skvěle padne do ruky. To umocní tloušťka pouhých 7,5 milimetrů i velmi nízká hmotnost 110 gramů. Zbylé rozměry telefonu činí 140,5 milimetrů na výšku a 69 milimetrů na šířku.

Acer Liquid Jade připomíná oblázek

Doposud budete z designu zřejmě nadšeni, zájem probudíte i ve svém okolí. Acer však šel ještě dále a nutno podotknout, že již balancuje na hraně kontroverznosti. Když si telefon prohlédněte detailněji, objevíte kruhové prvky. Do jednoho kruhu je schován reproduktor na čelní straně, do druhého reproduktor na zadní straně a do třetího fotoaparát. Ani jeden kruhový útvar však nevypadá příliš hezky, neladí ke zbylému design a působí spíše jako rušivý element. Samotný fotoaparát navíc kvůli malé tloušťce citelně vystupuje nad okolní povrch. Čočka je však zapuštěna a její přímé poškrábání by nemělo hrozit. V každém případě se však celý telefon při položení na stůl kývá.

Acer Liquid Jade

Designu a tenké konstrukci se musela podřídit tlačítka. Na pravém boku je dvojklávesa regulující hlasitost, která je velmi úzká a netiskne se ideálně. Ještě horší je to s odemykací klávesou. Pro ní platí totéž co pro klávesu regulující hlasitost, ale připočtěte si ještě nevhodné umístění na horní hranu. Pokud telefon držíte, nelze na ni dosáhnout a je nutný přehmat. Konektory pak hledejte na obvyklých místech, nabíjecí microUSB port na spodní hraně, 3,5mm jack na horní hraně.

Čelní straně dominuje 5palcový displej, u kterého lze pochválit tenké rámečky po bočních stranách. Pod displejem je nevyužité místo, tlačítka jsou totiž na displeji, a tak sem Acer umístil alespoň své logo. Nad displejem je již zmiňovaný reproduktor, čelní kamerka, nezbytná čidla a také informační LED dioda. Ta zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události, avšak není ji možné nijak nastavit a dokonce ani vypnout. Její intenzita by také mohla být vyšší.

Zvláštní zmínku si zaslouží slot pro různé karty. Ten je vyveden formou šuplíčku na levém boku. Šuplíček není uzamčen a vysunete jej pouze pomocí nehtu. Zámek by se však možná hodil, neboť již nyní na svém místě nedrží příliš jistě a máme oprávněné obavy, o jeho budoucnost. Samotný šuplíček je víceúčelový. Můžete do něj umístit buď dvě nanoSIM karty nebo jednu nanoSIM kartu a paměťovou kartu. Je to jednoduše pouze na vás. Se dvěma nanoSIM kartami však přijdete o možnost rozšíření interní paměti.

SIM karty se vkládají do šuplíčku

Zpracování telefonu, je až na laciný šuplíček, na slušné úrovni. Acer použil unibody konstrukci, čímž celý telefon zpevnil. Nic tedy nevrže, ani se neprohýbá, byť je telefon plastový. Vadit by tak mohla některým snad jen zadní strana, která je lesklá a poměrně náchylná na škrábance.

Baterie a výdrž: průměru dosáhne

V těle telefonu je nasazena uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 2 100 mAh, což je pouze slabý průměr. Na výsledné výdrži se to však nějak překvapivě nečekaně nepodepsalo a Jade vám při středně náročném využívání, kdy bude telefon neustále on-line, provedete 20 minut hovoru či pošlete 10 SMS, vydrží více než jeden den. Dvoudenní výdrž již však znamená menší omezování, například ve snížení jasu displeje, případně zapnutí režimu snížené spotřeby energie, který podtaktuje procesor.

V našem testu výdrže (telefon streamoval video v kvalitě 720, byl připojen k Wi-Fi, jednou SIM kartou ke 3G síti, jas displeje byl nastaven na 50 %, zvuk do sluchátek na poloviční hlasitost a aktualizace potlačeny) vykázal Jade čas 6 hodin a 32 minut. Velmi podobných časů dosáhl ZenFone 5 nebo Nokia Lumia 830. Vyšší výdrž jsme zaznamenali u Samsungu Galaxy S III Neo. Porovnání najdete v tabulce níže.

Čas nabití Jadu z nuly na 80 % činí 1 hodinu a 57 minut, k úplnému nabití je potřeba 2 hodin a 48 minut.

Acer Liquid Jade Asus ZenFone 5 Samsungu Galaxy S III Neo Lenovo S850 Nokia Lumia 830
výdrž při testu 6:32 hodin 6:08 hodin 7:00 hodin 4:57 hodin 6:21 hodin
nabití na 80 % 1:57 hodin 2:03 hodin 1:45 hodin 2:06 hodin 1:25 hodin
nabití na 100 2:48 hodin 2:59 hodin 2:25 hodin 2:52 hodin 2:18 hodin

Zvuk: tiše, ale kvalitně

Acer Liquid Jade se chlubí vylepšením zvuku DTS HD Premium Sound, které se podařilo minimálně z části do kvality promítnout. Hlasitý reproduktor je sice poměrně tichý, ale klade důraz na hloubky a zvuk je příjemně poslouchatelný. Z přibalených sluchátek se pak line již opravdu kvalitní a dynamický zvuk nepostrádající hloubky.

Displej: nešetřilo se

Liquid Jade je osazen 5palcovým IPS panelem, který se výrobci opravdu povedl. Nabízí věrohodné podání barev i skvělou čitelnost nejen na slunci, ale i z ostrých úhlů. Vše je navíc podpořeno příjemným HD rozlišením, které poskytuje jemnost 294 ppi. Lidské oko tak běžně pixely nevidí. K dobrému dojmu přispívá i dobře regulovatelný jas a nechybějící čidlo automatické regulace.

Displej se Aceru povedl

Hardware: větší RAM to nezachrání

Pod kapotou najdeme čtyřjádrový procesor MediaTek 6582M taktovaný na 1,3 GHz, kterémusekundují 2 GB RAM, ze kterých zbývá po spuštění zhruba 1,3 GB. Grafickou část má na starost čip Mali-400 MP. Vnitřní paměť vám nabídne 16 GB prostoru a využít z něj bude možno 12,5 GB. Nechybí ani podpora paměťových karet do velikosti 32 GB, na které jdou přesouvat i aplikace. Využití karty je však podmíněno tím, že se spokojíte pouze s jednou SIM kartou. Paměťová karta totiž zabere druhý slot.

Výkon tedy papírově nechybí, realita je už však jiná. V případě her spustíte i nejnovější tituly, jako je například Asphalt 8, ale musíte čekat nižší detaily a i s nimi nepříliš ideální plynulost. Jednodušší 3D hry pak již nečiní problém.

Uživatelské prostředí: lehká nadstavba od Aceru

Prostředí zajišťuje operační systém Android ve verzi 4.4.2 KitKat spolu s nadstavbou AcerFLOAT. Oproti čistému Androidu zde tedy narazíte na několik grafických úprav, především v menu nebo notifikační liště.

Ze zamykací obrazovky můžete rychle spustit čtveřici aplikací, které si sami zvolíte. Odemknutí potom můžete provést libovolným tahem po displeji či potažením zámku. Notifikační lišta kromě zobrazování notifikací umožňuje rychlou manipulaci s funkcemi, které si také můžete libovolně upravit. Co se týče svižnosti samotného prostředí, tak to místy pokulhává, setkáte se s trhanými přechody a občas i s ukončením aplikace. To ale platí především pro hektické používání tohoto zařízení. Při „normálním“ používání vám menší plynulost a pády aplikací příliš ztrpčovat život nebudou, i tak se však pochopitelně jedná o nedostatek.

V prostředí vás potěší přítomnost mini aplikací, které vyvoláte spolu s nabídkou naposledy spuštěných aplikací. Snadno si tak můžete otevřít přes SMS zprávu ještě kalkulačku či okno internetového prohlížeče. My jsme zkusili otevřít 6 mini aplikací a telefonu to nevadilo. Při tomto počtu už je ale dění na displeji značně nepřehledné.

Mini aplikace

Předinstalovaných aplikací v horizontálně orientovaném menu zde najdete pěknou řádku. Kromě již tradičního kompletu od Googlu, který zahrnuje Gmail, Mapy, Hangouts, Hudbu nebo YouTube, tu narazíme také na aplikace přímo od Aceru. Výčtem to jsou Acer SnapNote, AcerCloud, Dokumenty, Hudba, Jednoduché snímkování, LiveScreen a Vzdálené soubory. Ke spuštění všech těchto aplikací potom potřebujete účet Acer, neboli AcerID.

Na plynulost prostředí jsme si postěžovali již výše. Další výtka míří také k lokalizaci. Většina prostředí je samozřejmě česky, avšak některé položky, především v nastavení, jsou v angličtině. Korunu tomu však Acer nasadil na obrazovce přihlášení k AcerID. Na jednom místě se totiž mísila čeština s angličtinou a maďarštinou.

Multimediální funkce: běžný standard

V této kapitole se neodehraje nic překvapivého, všechny funkce jsou totiž velmi podobné ostatním Android zařízením. K poslechu hudby využijete přímo Google aplikaci Hudba Play, kterou netřeba popisovat. K hudbě se však vztahuje ještě jedna aplikace, a to konkrétně Hudba od Aceru, která se po aktualizaci přejmenuje na abMusic. Ta vám po přihlášení pomocí AcerID umožní stahovat nebo nahrávat hudbu z osobního cloudu a navíc ji synchronizuje se všemi připojenými zařízeními. Můžete tedy využít i tuto alternativu.

Hudební přehrávač

Galerie vám tradičně umožní prohlížení vašich fotografií a nechybí i možnost úprav, můžete tedy přidat efekt nebo fotografii oříznout i orámečkovat. K prohlížení videí a sledování filmů využijete aplikaci Videa, kterou také známe z jiných Androidů. Telefon zvládá i různé formáty jako .mp4, .avi nebo .mkv. Většina uživatelů ale stejně sáhne po alternativním přehrávači z obchodu Google Play, a to zejména pro jejich hlubší možnosti nastavení nebo možnost externích titulků, kterou vestavený přehrávač postrádá. Stejně jako u hudby zde najdeme také Acer aplikaci abVideo. Ta se opět prováže s cloudovým úložištěm a umožní tak sledování videí z něj. Z dalších funkcí zmiňme FM rádio, které funguje až po připojení sluchátek a podporuje i funkci RDS.

Galerie a videopřehrávač

Fotoaparát: snad jen na momentky

Jade dostal do vínku 13megapixelový snímač, kterému nechybí přisvětlovací LED dioda nebo automatické ostření. Prostředí fotoaparátu je propracované, i když pro někoho možná až „přepracované“. Najdeme tu výběr hned z několika režimů, a sice HDR, panorama či zkrásnění obličeje. V nastavení nechybí vyvážení bílé, kompozice a hodnot ISO, stejně tak možnost zvolit si rozlišení, a to jak v širokoúhlém formátu, tak i ve čtvercovém, tedy v poměru 4:3.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita snímků vás patrně příliš nenadchne. Za dobrého osvětlení telefon vyprodukuje poměrně slušný snímek s věrnými barvami, ale jen průměrnou ostrostí. S ubývajícím světlem se detaily vytrácejí, nastupuje digitální šum a navíc se snímek velmi často rozmaže, ač se snažíte sebevíc. Potěšit vás tak může alespoň rychlé pořízení snímku, kdy Jade s ničím neotálí.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Opomenout nemůžeme čelní kamerku, jež má však běžné rozlišení 2 megapixely, které selfie maniaky asi moc nepotěší. Pro základní autoportrét však postačí.

Ukázkové snímky z čelní kamerky

Zaznamenávat můžete také videa, a to až v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 30 snímky za vteřinu a kontinuálním ostřením. Pro jeho kvalitu platí to samé, co pro fotografie, tedy neoslní přílišnou kvalitou, na displeji telefonu však vypadá velmi dobře a to bude většině uživatelů postačovat.

Acer Liquid Jade (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Telefonní funkce: jedna nebo dvě

U telefonování jako takového vás nečeká žádné překvapení, jelikož tu najdeme klasickou Android aplikaci, která funguje spolehlivě a nabízí známý seznam kontaktů, který se synchronizuje s Google účty, Facebookem nebo Skype kontakty. Stejně kvalitní je i samotný hovor, jelikož je reproduktor dostatečně hlasitý.

Těžká volba na vás čeká ve chvíli, kdy otevřete boční slot na karty. Jade totiž podporuje práci se dvěma nanoSIM kartami, které umí fungovat naráz a podporují 3G. Bohužel při použití dvou SIM karet se ochudíte o možnost rozšíření paměti kartou. Druha SIM karta totiž zabere místo právě pro paměťovou kartu.

Zprávy a e-maily: přehledná klávesnice potěší

Zprávy jsou základní funkce, kterou telefon plní bez problémů. K psaní využijete buď klasickou Android klávesnici, nebo klávesnici Swype, která je zde předinstalovaná a psaní na ní je pohodlné. Oproti klasické nabízí možnost psaní tažením po klávesnici a podporuje také český slovník, na opravu a návrhy se tedy můžete spolehnout. Samotná aplikace Zprávy potom pochází z čistého Androidu a kromě napsání a přečtení SMS neposlouží už k ničemu, funguje však bez problémů.

Ke kontrole vašich e-mailů můžete použít hned dvě aplikace, nativní E-mail a dobře známý Gmail. Obě aplikace fungují na stejném principu, tu druhou však využijete pouze pro účty Google. 

Organizační funkce a GPS: škoda kalendáře

V tomto odstavci se nesetkáme s žádným překvapením a telefon disponuje všemi funkcemi známými z ostatních Androidů. K psaní či vytváření dokumentů využijete aplikaci Polaris Office 5 v plné verzi. Nechybí tu také budík, stopky či odpočet času. Pro zapomínavé nebo zaneprázdněné je tu připraven úkolovník a kalendář s možností propojení s účtem od Googlu. V jeho případě je však škoda, že si jej Acer neupravil. Nativní podoba totiž není například u týdenního náhledu příliš přehledná. Najdeme tu také správce souborů nebo kalkulačku.

Kalendář, kalkulačka a kancelářský balík

Zařízení nechybí ani GPS modul, ruský GLONASS chybí, který využijete jak pro navigaci, tak i pro sdílení polohy se svými přáteli například přes Facebook. Jako mapovou aplikaci zde máme klasické Mapy od Googlu, které fungují spolehlivě, stejně tak i samotná GPS s podporou A-GPS. Fixace vaší polohy trvá bez internetu ve městě maximálně 20 vteřin, v přírodě ještě méně, s internetem je pak vše otázkou několika málo vteřin.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet: zpátky do minulosti

Připojit se k internetu telefon dokáže hned několika způsoby. Buď pomocí Wi-Fi b/g/n nebo datového připojení v podobě EDGE, GPRS a HSPA+. Na LTE tu už bohužel nenarazíte, což je s ohledem na cenu kolem 7 000 Kč vcelku zásadní nedostatek. Najdeme tu také Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0, ale na NFC výrobce také zapomněl. Výčet chybějících funkcí zakončuje nepodpora USB OTG. Ve výsledku je na tom Jade po stránce konektivity poměrně bídně.

Internetový prohlížeč

K surfování určitě potřebujete prohlížeč, který je zde zastoupen buď klasickým Android prohlížečem nebo jeho alternativou Google Chrome. Ani jeden z nich potom nepodporuje technologii Flash. Oba dva nabídnou svižnou práci a v případě Chromu vás může potěšit i synchronizace napříč vašimi zařízeními spjatými s Google účtem.

Závěrečné zhodnocení: konkurence neodpouští

Acer Liquid Jade je na první pohled zajímavým telefonem. Oblázkový vzhled však není dotažen ke zdárnému konci a spíše jej tříští snaha o to, být za každou cenu originální. Designu se pak musela podrobit tlačítka, což uživatele rozhodně nepotěší. Z výbavy se povedl bezpochyby displej a také úložný prostor, který může dosahovat až 48 GB. Slovo může je u Jadu na místě mnohem více, než u kteréhokoliv jiného telefonu. Musíte se totiž rozhodnout, zda slot využijete pro paměťovou kartu nebo SIM kartu.

Acer Liquid Jade

V dalších ohledech už se slova chvály na Jade příliš nehodí. Solidně vypadá hardware, především 2 GB RAM, jenže ve výsledku se někam ztrácí a v praxi budete žehrat nad horší optimalizací prostředí. Výrobce by měl také věnovat více času lokalizaci prostředí, pokud už telefon na českém trhu prodává.

Fotoaparát disponující 13 megapixely zůstal také za očekáváním a pomyslnou poslední kapkou je pak velmi slabá konektivita. Chybějící NFC bychom možná mohli odpustit, ale absence LTE ubere Jadu mnoho potencionálních zájemců. Kdyby byl Acer Liquid Jade uveden za adekvátní cenu, patrně bychom neřekli ani popel, ale výrobce si jej cení na 7 000 Kč a v této cenové hladině jsou uživatelé zvyklí již na zcela odlišný standard.

Konkurence

Prvním konkurentem je Asus ZenFone 5, který se výbavou v podstatě shoduje s Jadem. Pětipalcový displej, průměrný výkon nebo podpora dvou SIM karet. Jeho cena je však o 2 000 Kč nižší a to nelze zanedbat.

Asus ZenFone 5

Silným soupeřem bude také reinkarnovaná legenda v podobě Samsungu Galaxy S III Neo. Ten disponuje kvalitním displejem, svižnějším prostředím, mnohem lepším fotoaparátem a nabídne NFC. Cena je o tisíc korun níže ve srovnání s Acerem.

Samsung Galaxy S III Neo

Vyšlápnout by si Jade mohl snad jen na Lenovo S850, které je výbavou téměř identické a také se zaměřuje na styl. Vzpomeňme na svítící logo na zadní straně. Jenže už i Lenovo je o něco levnější. 500korunový rozdíl by však měla vyvážit podpora paměťových karet u Jadu na úkor Lenova.

Lenovo S850

Posledním konkurentem je Nokia Lumia 830, která se chlubí kvalitním displejem, svižnějším prostředím nebo lepším fotoaparátem. Nepodporuje sice dvě SIM karty, ale za to tasí LTE a NFC. Za lepší výbavu si připlatíte přibližně 2 000 Kč.

Nokia Lumia 830
acer-liquid-jade
Klady
  • solidní zvukový výstup
  • podpora dvou SIM karet
  • 16GB paměť
  • kvalitní displej
  • dobře padne do ruky
  • tenký a lehký telefon
  • oblázkový vzhled
Zápory
  • vyšší cena
  • nepodporuje sítě LTE
  • chybí NFC
  • nešikovně umístěné odemykací tlačítko
  • paměťová karta podporována jen s jednou SIM kartou
  • méně kvalitní fotoaparát
  • nedotažená lokalizace prostředí
  • slabší optimalizace prostředí
  • nesedící šuplíček na karty
Diskuze ke článku
jirka
Tak to je dobrý křáp , hold jako vše od aceru.
Gotys
Sleduji, že ani číňani nejsou poučitelní. Myslí si že to trochu vypadá (nevypadá!) a hned pálí cenu!
Kdo si to proboha koupí, když za podobné peníze se dá koupit třeba LG G2.....
Proboha ty čínské křápy bez podpory už mi lezou krkem!
Marek Smékal
Marek Smékal
Hay caramba! Nevím jestli se chytí tihle přeběhlíci z notebooků. Jsou tady daleko víc zaběhnuté značky a jak říkají v redakci, konkurence nabízí za nižší cenu víc muziky ;) Nemluvě o tom že nápis Samsung na zádech vypadá líp, než Acer.
acer
Rekl bych ze tohle je napr. oproti modelu Liquid E700 slusnej paskvil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze