Acer Aspire V7-482P
recenze

Acer Aspire V7-482P

Průměrný ultrabook za pěkné peníze
3

Ultrabooky jsou čím dál tím populárnější. Proto není divu, že jejich cena klesá. Od astronomických 30 tisíc jsme se dostali na velmi příjemných 18 tisíc a do této cenové kategorie patří i námi testovaný Acer Aspire V7-482P. Vzhledem k ceně se jedná o zajímavý ultrabook, ale má i čím překvapit?

Společnost Acer je velkým výrobcem přenosné výpočetní techniky a pochází z Tchaj-wanu, odkud je třeba i Asus nebo MSI. Nemalou část portfolia produktů tvoří i ultrabooky, přičemž mezi ty nejlevnější patří model Aspire V7-482P, který jsme měli možnost otestovat a přinášíme vám jeho recenzi. Čím zaujal a co je jeho největší přednost? To se dozvíte v naší recenzi.

oficiální fotografie

Obsah balení

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně levný ultrabook, nedodává Acer k notebooku nic výjimečného, tedy krom adaptéru na VGA z DisplayPortu, nabíječky a nějakých těch brožurek. To je ale vše. Třeba takové pouzdro by nebylo od věci a přitom by příliš nestálo.

krabice a obsah příslušenství

Technické specifikace

Konstrukce 340 × 230 × 22,85 mm, 2,10 kg, konstrukce: standardní
Displej IPS, 14" (1 920 × 1 080 px), dotykový: Ano
Operační systém Windows 8.1
Čipset Intel Core i5 (2× 1,6 GHz), Intel HD Graphics 4400
Paměť RAM: 4 GB, vnitřní úložiště: 500 GB HDD + 16 GB Cache SSD
Konektory 1× USB 3.0, 2× USB 2.0, HDMI, 1× Jack 3,5 mm, Acer Converter (DisplayPort), RJ-45 zámek Kensington
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 54 Wh, pohotovostní doba: 8 hodin
Cena
Acer Aspire V7-482P NX.MB8EC.005 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: nijak nevyčnívá

Konstrukce je na poměrně dobré úrovni. Jedná se o klasický ultrabook, který má panty, jenž lze rozevřít do 160°, což je oproti klasickým 130° úspěch, ale i tak by bylo lepší, kdy šlo panty otevřít až do 180°. Na první pohled vypadá notebook celkem běžně a nijak nevyčnívá, až na tu barvu, která je růžová, ač ji Acer označuje jako červenou. Použitými materiály při výrobě byly plast a hliník. Zpracování je kvalitní, vše doléhá, tak jak by mělo a nikde se nic neprohýbá. Vršek základny je tvořen hliníkem. Spodní část základny a víko displeje jsou z plastu.

víko počítače

Vzhledem k tomu, že z ultrabooků není Acer Aspire V7-482P nejtenčí, tak netrpí prohýbáním, což je problém velkého množství těchto přístrojů. Důvodem je co nejnižší tloušťka na úkor pevnosti. Díky tomu je u námi testovaného modelu displej velmi pevný, to samé by se dalo říci o základně. Na víku displeje nenajdeme nic zvláštního, krom leštěného plastu, který napodobuje hliník je zde logo Acer a dál už nic. Na základně se také nenachází žádné zajímavosti, krom klávesnice a touchpadu zde nic není. Nesmím opomenout indikační diody, které se nachází pod displejem a pokud notebook zavřete, tak se nachází nad ním. Může za to vystouplá část nad klávesnicí, jenž přesahuje displej a vy tak víte o ti, zda je zapnutý v otevřeném, ale i uzavřeném stavu.

otevřený notebook

Velmi potěší hmotnost, která je sice mezi ultrabooky vyšší, ale i tak je nízká, činí 2,1kg a v batohu nepoznáte, že tam je.. Na výšku má 22,85 mm, takže rozhodně nepatří mezi ty nejtenčí. Půdorys je shodný s většinou 14" ultrabooků, 340 mm na šířku, 230 mm na hloubku nejsou nijak neobvyklé hodnoty.

víko počítače

Klávesnice: mohlo by to být lepší

Klávesnice má 6 řádků a píše se na ní celkem pohodlně. Více méně ji nemám co vytknout, má dvouřádkový enter, dostatečně široký Shift a klávesy jsou tam, kde by měly být. I když je fakt, že levý Shift by mohl být širší. Klávesnice má mnoho funkčních kláves, takže se nemusíte bát, že by vám chyběly multimediální klávesy. Velmi potěší podsvícení, které je sice jen jendofázové, ale za to je velmi dobré a rovnoměrné. Podsvícení můžete buď vypnout nebo nechat na automatice, aby jej vypínalo samo. Po chvíli nečinnosti se samozřejmě vypne automaticky.

klávesnice

Touchpad: opět bez tlačítek

Dalším vstupním zařízením je touchpad, který je poměrně velký. Jedná se o typický clickpad, který známe z mnoha dnešních dražších, ale i levnějších notebooků. S přesností je na tom po celé ploše celkem dobře, není ani hlučný, což je u některých notebooků problém, jen ta citlivost by mohla být lepší. Samozřejmostí je podpora různých gest, takže ovládání Windows 8 bude o něco příjemnější.

touchpad

Displej: pěkný a kvalitní

Acer tento model vybavil IPS panelem AU Optronics. Displej musím hodnotit velmi dobře, barvy jsou syté a černá se poměrně hodně přibližuje reálné černé. Panel disponuje rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů a jedná se tak o standard. Rozlišení považuji za zcela dostatečné, a kdyby bylo vyšší, tak by jen zbytečně navyšovalo cenu. Ovládací prvky v prostředí Modern UI jsou přizpůsobeny velmi dobře, a prostředí plochy má také dostatečně velké prvky, takže se dá ovládat dotykem.

pohled na počítač

S tím souvisí, že displej disponuje také dotykovou vrstvou, která zvládne zpracovat až 10 dotyků naráz. Je pevný, takže ani když použijete trochu větší sílu při dotyku, nedochází k vlnění barev. Displej drží velmi pevně a panty jsou kvalitně zpracované. Vrstva je poměrně hodně citlivá, takže není třeba vyšší síly k zaznamenání dotyku. Displej je krytý tvrzeným sklem.

Konektivita: klasický ultrabook se zvláštním konektorem

Na notebooku je celkem velké množství konektorů, bohužel nejsou zrovna prakticky rozmístěny. Na levém bohu se nachází spouštěcí tlačítko, port USB 2.0 a nabíjecí konektor. Na pravém boku nalezneme také USB 2.0 port, čtečku SD karet a 3,5mm audiokonektor. Zbytek konektorů je na zadní straně, což především u USB 3.0 považuji za nepraktické. Dále se na zadní straně nachází Acer Converter Port, který slouží jako konektor dokovací stanice, ale také jako DisplayPort. Mezi dalšími konektory nalezneme i HDMI a ethernetový RJ-45.

konektory na počítači

Komunikace: opět chybí 3G modul

Mimo drátového připojení k internetu je přítomné i bezdrátové. Tato možnost je dnes běžnější než kabelová forma připojení k internetu, jako tomu bylo v dobách minulých. U tohoto notebooku můžeme využít až rychlosti 300Mb/s, díky přítomnosti standardu 802.11n, rychlost je podle nás dostačující. Výrobcem modulu je samozřejmě Intel a obsahuje i Bluetooth 4.0. Příjem Wi-Fi hodnotím výborně, protože jsem byl na svém klasickém testovacím místě, bez problémů jsem pracoval na internetu, takže jsem neřešil, na které Wi-Fi síti jsem. Kupodivu jsem byl připojen na router, který je vzdálen 25 metrů a mezi ním a mnou je jedna 30cm, druhá 60cm a třetí 120cm zeď, zde ostatní notebooky selhávají na celé čáře, Acer překvapil. Bohužel počítači chybí 3G modul, čímž celkem ztrácí na mobilitě. GPS ani NFC přítomny nejsou.

Antény jsou umístěné ve víku

Fotoaparát: nekvalitní obraz s rychlou snímkovou frekvencí

Kromě jiného máme nad displejem přítomnou i malou webkameru, jejíž kvalita je ale relativně dobrá. Za dobrých světelných podmínek je snímkovací frekvence na výborné úrovni, jen je znatelný šum. V případě, že se nacházíte v horších světelných podmínkách, tak nedochází k výraznějšímu propadu snímkové frekvence a video je stále sledovatelné, ale kvalita bohužel poměrně klesá. Rozlišení webkamery je 720p, což je celkem dostačující.

fotografie z webkamery

Zvuk: potlesk prosím

Počítač disponuje samozřejmě i reproduktory, a ty hrají dle očekávání. Ačkoliv je zvuk poměrně vysoko postaven, jsou hloubky celkem znatelné. Pokud si budete chtít přehrát film, tak bude ozvučení postačovat, ale na kvalitnější poslech raději i tak použijte externí reproduktory nebo sluchátka.

Zvukový výstup do sluchátek je typicky lepší než z integrovaných reproduktorů. Je přítomný softwarový ekvalizér od Dolby, který spíše doporučuji vypnout, získáte tím lepší a čistější zvuk. Pro připojení slouží Jack 3,5mm a výrobcem zvukového čipu je společnost RealTek.

pohled na počítač

Mikrofony se nachází na přední straně a jsou celkem dva. Jejich citlivost je na poměrně dobré úrovni, nachází se u touchpadu na přední hraně a vzhledem k tomu, že jsou dva, tak funguje i funkce odstranění šumu. Kvalita je celkem přijatelná, ale nedosahuje samozřejmě velkých externích mikrofonů, ovšem to po nich ani požadovat nelze.

Zabezpečení: Kensington v základu

Notebooku nechybí TPM čip, který je hardwarovým kodérem při spouštění. Mezi další zabezpečovací technologie patří i hardwarový klíč Kensington, takže kdekoliv máte možnost, můžete notebook uzamknout, takže se nemusíte bát, že by vám s počítačem někdo odešel.

Výkon: to nejlepší od Intelu

Procesor: Core i5 v akci

Acer osadil standard, který nalezneme i v dalších počítačích. Proto v něm nalezneme procesor Intel Core i5-4200U, sice se nejedná o nejvýkonnější procesor od Intelu, ale zcela dostačuje. Samozřejmě se jedná o procesor postavený na architektuře Haswell. Díky nejnovějším technologiím dosahuje hodnota vyzařovaného tepla pouhých 15 W a není tak náročný na chlazení.

výdech chlazení

Pokud to teplota procesoru dovolí, tak se čip umí automaticky přetaktovat na 2,6 GHz pro jedno jádro nebo 2,4 GHz pro obě. Pokud v nastavení napájecích profilů zvolíte vysoký výkon, tak procesor pojede standardně na 2,4 GHz, spolu s rostoucí teplotou pak klesá i frekvence.

Procesoru asistují 4 GB operační paměti a ta je typu DDR3. Ačkoliv je kapacita pro běžného uživatele zcela dostatečná, lze operační paměť rozšířit až na 12 GB, v počítači je jeden slot pro paměť DDR3. Po většinu klasické kancelářské práce budete mít stále více než 40 % RAM volných.

Grafika: zase Intel

O akceleraci veškerého grafického obsahu se stará integrovaný čip Intel HD Graphics 4400, na něm si zahrajete starší hry i na vyšší detaily, ale stále je to jen integrované řešení. Je stále vidět, že AMD je na tom s integrovaným grafickým výkonem mnohem lépe a Intel má stále co dohánět.

pohled na počítač

Úložný prostor: celkem rychlé HDD s vyrovnávacím SSD

Jako hlavní úložiště je použit pevný disk s kapacitou 500 GB, kterému asistuje 16 GB vyrovnávací paměti. Díky tomu je rychlost poměrně vysoká a odezva systému patří mezi ty nejlepší, které jsem u notebooku s pevným diskem viděl. Škoda, že není v počítači rovnou SSD, bohužel se taková varianta ani neprodává. V systému je jeden využitelný oddíl a z původních 500 GB je volných celkem 410 GB, zbytek zabírá obnovovací oddíl, systém a předinstalované aplikace.

Hlasitost a teplota: v klidu netopí, v zátěží už ano

Jako každý výkonný počítač má i tento aktivní ventilátor, který odvádí teplý vzduch ven. Naštěstí není tento notebook nijak zvlášť hlučný a v tiché místnosti není skoro vůbec slyšet, protože se v klidu zvládá chladit pasivně. Pokud však počítač zatížíte, tak o sobě dá docela hlasitě vědět, což je celkem nepříjemné, proto není radno vytěžovat jej ve chvílích, kdy je třeba ticho.

A pokud se jedná o teplotu, není na tom nejlépe. Pokud pracujete jen ve Wordu a přehráváte si k tomu hudbu, je notebook příjemně teplý, takže žádný problém. V případě zátěže se už základna začne znatelně zahřívat a velmi nepříjemně topit, ale naštěstí se příliš tepla nepřenáší na povrch počítače a dá se s ultrabookem na klíně dále pracovat. Klávesnice i touchpad se zahřívají minimálně a i při maximální zátěži jsou jen mírně zahřáté.

Výdrž baterie: překvapí

U každého notebooku je podstatným parametrem výdrž na baterii. Acer osadil tento model 54Wh baterií, což je standardní hodnota, ale zcela dostačuje. Nutno podotknout, že nelze připojit přídavnou baterii, takže se musíme spolehnout jen na tu integrovanou, která nejde uživatelsky vyměnit.

Typ testu
Režim v letadle 9 hodin 41 minut
Kancelářská práce 8 hodin 20 minut
Přehrávání videa 1080p 8 hodin 3 minuty

Při kancelářské práci se udržela baterie naživu 8 hodin a 20 minut, což je velmi dobrá hodnota, i když se vyrábí ultrabooky s vyšší výdrží, která dosahuje třeba až k 12 hodinám. Pokud jej necháte ležet ladem, budete mít minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, bude činit výdrž na baterii 9 hodin a 41 minut. Při přehrávání videa v rozlišení 1080p vydrží počítač běžet 8 hodin a 3 minuty.

Záruka: rozšířit i mezinárodně

Počítač disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 36 měsíců. Jedná se o státní záruku, takže jej lze reklamovat jen v ČR. Acer však disponuje i programem, který umožňuje reklamovat notebook i v zahraničí, ten však platí jen jeden rok a musíte jej donést na místo opravy sami.

Operační systém: balast je všude

Zvoleným systémem je Windows 8 v edici Core. Jedná se tedy o nejnižší edici, která nabízí vše, co požaduje běžný a ani náročnější uživatelé nebudou strádat, snad jen podpora šifrování BitLocker by jim mohla chybět, vizualizační technologii HyperV snad nikdo na takovém počítači nevyužije. V systému je bohužel velké množství balastu, takže se musíte smířit s faktem, že po prvním spuštění jej budete odinstalovávat, je ho totiž opravdu mnoho.

Windows 8.1

Závěr

Acer Aspire V7-482P je notebookem, který není nijak zajímavý, dokud se nedozvíte jeho cenu, poté se stává tento notebook velmi zajímavým. Cena je nejzajímavějším faktorem celého počítače, ale nesmím opomenout kvalitní zpracování a také dobrou klávesnici. Velmi potěší také dlouhá výdrž. Naopak nejhoršími faktory je teplota hardwaru v zátěži a pouze pevný disk, také rozmístění konektorů by mohlo být lepší.

Pokud hledáte dobrý ultrabook za rozumnou cenu, tak Acer Aspire V7-482P, vzhledem neurazí a výkon je zcela dostačující. Zkrátka počítač, téměř, pro každého. Ovšem pojďme se podívat na konkurenci, která není zase tak velká.

Dell Inspiron 14z je poměrně silným konkurentem Aceru, ovšem jeho největším problémem jsou staré procesory, jenž pochází ještě z generace Ivy Bridge. Dell má ale mnohem lepší grafický akcelerátor, kterým je AMD Radeon HD7570M, taktéž má větší operační paměť (6 GB). Je trochu škoda, že nemá dotykový displej. Cenová relace je stejná jako u Aceru.

Dell Inspiron 14z

Lenovo IdeaPad Flex 14 je také silným konkurentem. Výhodou je lepší konstrukce, která je částečně otočná. Horším faktorem oproti Aceru je displej, který má rozlišení pouhých 1 366 × 768 pixelů. Taktéž grafický čip je výkonnější, v Lenovu je GeForce GT820M, kdežto Acer spoléhá jen na integrovanou grafickou kartu. Lenovo je navíc mírně levnější než Acer.

Lenovo Flex 2 14
Klady
  • zajímavý vzhled
  • vcelku kvalitní zvuk
  • dobré zpracování
  • přijatelná cena
Zápory
  • horší chlazení
  • horší rozmístění konektorů
  • jen pevný disk
Diskuze ke článku
P1
Tenhle ultrabook je jak Yoga od Lenova .. váží přes 2 kila a je tlustej 2 a něco centimetru .. to je jak muj notebook za 10 tisic z roku 2011 akorat o 1 cm tenčí z větší výdrží .. ja chci od ultrabooku lehkost a tenkost macbooku ... +- 1,4 kg a 1,5 cm max

Ghost
Mozno by stalo za zmienku, ze ma volny mSATA slot, cize rozsirenie o SSD bude jednoduche :)

A poprosil by som o vysvetlenie tejto vety: "Dále se na zadní straně nachází Acer Converter Port, který slouží jako konektor dokovací stanice " -> aku dokovaciu stanicu tam mozme napojit?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze