Acer Aspire Switch 11 V
recenze

Acer Aspire Switch 11 V

úložiště nade vše
6

Na veletrhu Computex se Acer vytasil se svou novinkou Aspire Switch 11 V. Přednosti Switche spočívají jak v poměru cena/použitelnost a výkon, tak také v připojitelném klávesnicovém doku, který ukrývá i klasický plotnový disk pro uložení větší porce dat. Jak se toto multifunkční zařízení Aceru povedlo?

Acer se tento rok na Computexu vytasil s novinkou v podobě Switche 11 V. Zajímavý způsob řešení se mu rozhodně nedá upřít, a to především díky nadstandardní porci prostoru pro data. Jako jedno z mála zařízení 2v1 má totiž ve svém doku zabudovaný i klasický plotnový disk s kapacitou 500 GB, čímž výrazně rozšiřuje své využití.

Oficiální snímky

Technické parametry Acer Aspire Switch 11 V

Kompletní specifikace
Konstrukce195 × 299,5 × 9 mm, 770 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core M, CPU: 2×800 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, disk: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: ne
Datové funkcemodem: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor4 420 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnostsrpen 2015, 19 999 Kč

Acer Aspire Switch 11 V – videopohled

Na našem trhu se prodává zatím pouze jedna varianta s procesorem Intel Core M 5. generace, 4 GB operační paměti a kombinací 128 GB SSD v tabletu a zmiňovaného 500GB klasického, plotnového disku v doku. Úhlopříčka displeje činí kompaktních 11,6 palců a nabízí Full HD rozlišení. Cena je, bez koruny, 20 000 Kč. Má ale šanci s danou cenovkou prorazit? To zjistíme v dnešní recenzi.

Obsah balení: jen to nejnutnější

Už podle nadpisu je jasné, že v dodávaném příslušenství se Acer moc nepředvedl a mimo doku se v balení nachází pouze napájecí kabel. Mnoho z vás si jistě řekne, že se Acer mohl rozhodnout prodávat dok a tablet samostatně. Protože se ale zařízení od ostatních liší právě funkcionalitou doku, pak považuji za samozřejmost, že je v balení přítomen i on. Ocenila bych i redukci na LAN konektor, na který na zařízení již nezbylo místo.

Design a konstrukce: kámen úrazu

Design samotného zařízení se nese v jednoduchém stylu a od ostatních podobně zaměřených přístrojů ho nijak neodlišíte. Celkové zpracování je na přijatelné úrovni a povrzávání jsme během testování nezaznamenali. Kamenem úrazu je ale materiál, a to především ten, z nějž je vyroben samotný dok, kde je použit levně vyhlížející plast. Po přitlačení ze spodní strany a po obvodu se totiž dok značně prohýbá. Tablet pak známky prohýbání nenese.

Acer Aspire Switch 11 V

Tablet

Tablet samotný je vyroben z podstatně hodnotnějších materiálů. Jeho zadní strana je kovová a kov zasahuje i do stran, aby byla dosažena vyšší míra pevnosti. V tomto případě kovová část perfektně doléhá na přední stranu. To už ovšem tak neplatí o plastovém předělu, který nese jemnou texturu a ve kterém je také čočka 5megapixelového fotoaparátu.

Téměř celou přední stranu kryje odolné sklo Gorilla Glass 3. generace, které je ošetřeno oleofóbní vrstvou, která funguje jak má, a otisky prstů se snaží minimalizovat. Displej s úhlopříčkou 11,6palců má vcelku silné rámečkym, aby bylo zařízení v režimu tabletu za co chytit.

Rozměry tabletu i s dokem jsou 299,5 × 195 × 25 mm a to rozhodně není málo. Samotný tablet pak váží 770 gramů a jeho tloušťka je 9 mm. Po spojení s dokem je výsledná hmotnost necelých 1,5 kg.

Pravý bok tabletu okupují dobře nahmatatelná tlačítka z plastu, konkrétně zde najdeme tlačítka na vypnutí a zapnutí, regulaci hlasitosti a tlačítko Windows. K mé nejistotě výrobce přidal i malou zdířku na resetování tabletu. Levý bok si pro sebe uzmuly konektory, konkrétně ten napájecí, microUSB a microHDMI. Nechybí ani slot na microSDXC paměťové karty.

Dok

Dok je kompletně vyroben z plastových materiálů, což se odrazilo na pevnosti. Materiály k sobě sice pěkně lícují, ale to nic nemění na faktu, že se dok prohýbá. Kloub doku vypadá bytelně a také oceňuji pogumovanou část, která při nahnutí tabletu dosedá na povrch a zařízení je stabilnější.

Problém vidím hlavně u dvou trnů držících tablet, které jsou vyrobeny překvapivě také z plastu. Tablet do konektoru a dvou trnů musíte tedy zasazovat opatrněji, protože plast je logicky na hrubší zacházení náchylnější než častěji používaný kov.

Acer Aspire Switch 11 V

Součástí doku je i klávesnice, která je prostorná, ale má tvrdý dopad. Po pár dnech cviku si na ní ale zvyknete a překlepů se budete dopouštět jen málokdy. Chybí jí podsvícení a její popisky jsou lepené (polepy by nemusely vydržet tak dlouho).

Pro posuv kurzoru vám poslouží touchpad, který je nadstandardně velký, za což chválím. Bohužel to kazí jeho funkčnost. Je dosti nepřesný a navíc tuhý. Stisknout se dá přibližně od spodní poloviny, a tak spíš využijete přítomné USB 3.0 pro připojení myši.

USB 3.0 je také jediný konektor, kterým dok oplývá, a tedy nijak zvlášť nerozšiřuje konektorovou výbavu. Je to rozhodně škoda, protože dok má tajnou zbraň, pro kterou ho oceníte nejvíc, a může pro vás být klíčovým argumentem pro koupi. Jedná se o integrovaný plotnový disk s kapacitou 500 GB a 5400 otáčkami. Ten značně rozšiřuje použitelnost doku a celého zařízení.

Za tento krok Acer chválím, je to skvělý nápad, jen škoda, že to z nějakého důvodu odnesla konektorová výbava. Integrace harddisku se ale projevila na celkové hmotnosti kompletu, která je necelých 1,5 kg, což je vzhledem k velikosti nemalá hodnota.

Displej: jen ne zeširoka

V případě Switche 11 V se Acer rozhodl dosadit 11,6palcový IPS panel s pěkným rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů a výslednou jemností 190 PPI, se kterou bude většina uživatelů nadmíru spokojena. Disponuje také automatickou regulací jasu, kterou ale můžete v systému jednoduše vypnout. Funguje ale velmi dobře a maximální i minimální jas je naprosto dostačující.

Horší je to s pozorovacími úhly - barvy se výrazně mění už při lehčím náklonu, což platí zejména o černé, která získá sytý modrý nádech. Při přímém pohledu je ale displej pěkný a barvy nejsou přepálené. Acer navíc v systému umožňuje ztlumit modrou barvu tak, aby displej více šetřil vaše oči. Rozhodně potěší i odolné sklo Gorilla Glass 3, které zabrání menším oděrkám, a oleofóbní vrstva se postará o minimalizaci otisků prstů.

Zvuk: velké překvapení

Switch 11 V obsahuje stereo reproduktory, které jsou umístěné v plastové liště pod displejem. Jsou tak ideálně nasměrovány k uživateli a nemáte šanci si je nechtěně zakrýt. Zvukový výstup reprodukuje převážně výšky, ale nechybí ani hloubky a náznak basového projevu.

Na filmy je tedy tablet ideální a pro nenáročné posluchače bude dostačovat i na občasné přehrání hudby. Nesmí chybět ani technologie Dolby Audio, která optimalizuje zvukovou kvalitu, a také technologie Acer TrueHarmony, jež rozděluje zvuk mezi reproduktory optimálně tak, aby zvuk vyplnil maximální možný fyzický prostor.

K dispozici je také 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek či reproduktorů a ani v tomto případě se Acer nemusí za zvukovou stránku stydět – výstup z něj je kvalitní. Reproduktory tedy příjemně překvapily a za podobně kvalitní bychom se nezlobili ve více zařízeních.

Fotoaparát a webkamera: pořád je to hlavně tablet

Fotoaparát je u těchto zařízení stále spíše nouzovou záležitostí než jedním z hlavních atributů pro koupi 2v1. Někteří výrobci, jako například Asus u svého Transformer Booku T300 Chi, fotoaparát úplně vynechávají.

Na tablet se nejedná o špatný výkon

To není případ Switche 11 V, který má na zadní straně 5megapixelový snímač, jenž postrádá přisvětlovací diodu. Natáčet můžete ve Full HD rozlišení. Bohužel k dispozici nejsou žádné rozšiřující režimy focení anebo možnosti vylepšování fotek.

Acer Aspire Switch 11 V – testovací video, 1080p (30 fps)

Výsledné fotografie nejsou pro nouzové použití špatné, ale trpí lehkým šumem. Přesto se jedná ve své kategorii o lehký nadprůměr. Při umělém osvětlení je ale šum už více patrný. Webkamera má pak 2 megapixely a naprosto dostačuje k běžným videohovorům. Při umělém světle se ale kvalita razantně snižuje a oběma kamerám pak dělá problém protisvětlo.

Výkon: na multimédia je drsňák

Jako většina konkurence se Acer rozhodl dosadit úsporný procesor Intel Core M a 4 GB RAM, takže je dopředu očekávatelné, že není připraven na stříhání videí a podobně náročné úkoly jako například hraní her. Jedná se především o multimediální zařízení, na němž se podíváte na film, prohlídnete web nebo jej budete využívat na běžnou kancelářskou práci. Musíme ale uznat, že tyto úkony zvládá Switch 11 V bez zaváhání.

Procesor a operační paměť

V tomto případě Acer dosadil dvoujádrový procesor 5. generace Intel Core M 5Y10c se základním taktem 800 MHz a maximálním taktem až 2 GHz a podporuje turbo-boost. Operační paměť typu LPDDR3 se zastavila na hodnotě 4 GB. Tato kombinace je zárukou dostatečného výkonu na běžné použití, ale při náročnějším multitaskingu s pěti až šesti otevřenými záložkami v prohlížeči, zapnutým videem a práci v textovém dokumentu je vidět, že výkon navíc by se jistě hodil. Pokud ale nejste vášnivý překlikávač mezi programy, výkonnostně vás Switch 11 V nebude brzdit.

Grafika

S hraním her je to podstatně složitější. Integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 5300 není dělaná pro náročnější operace, takže si budete muset převážně vystačit s jednoduchými zabijáky času typu Solitare, popřípadě se staršími akčními hrami jako Counter-Strike:GO nebo Dota 2, navíc pouze s nižšími detaily. To potvrzuje i FurMark, ve kterém jsme nasbírali 271 bodů a 4 fps.

Úložiště

Zde je Switch 11 V ve svém živlu. Přímo v tabletu se nachází 128GB SSD disk, ze kterého vám zůstane přibližně 100 GB prostoru pro vaše data - zbytek si uzme systém. Už to je ale na tablet více než dost. Pokud máte velkou zásobu různých souborů, filmů nebo hudby, pak vám ještě Acer naservíroval 500 GB volného místa na plotnovém disku integrovaném v doku. Ty vám tak nebudou zabírat cenné místo na rychlém SSD, ale zároveň je budete mít prakticky vždy po ruce, navíc zabalené v klávesnici a touchpadu.

Stačí zapojit tablet do doku a v tu chvíli máte k dispozici žádanou porci místa. Navíc Acer předinstaloval utilitu, která vás provede nastavením harddisku v doku a umožní vám nastavit, co se stane po odpojení. Můžete si tak jednoduše zvolit, aby se harddisk po odpojení tabletu z doku okamžitě zamkl a při přenosu nebyla ohrožena vaše data. V tomto kroku Acer jednoznačně vede a umím si představit mnoho uživatelů, které tato rozšířená funkčnost zláká ke koupi. Navíc ji Acer doplnil šikovným a jednoduchým programem pro nastavení.

Operační systém: Windows 10 samozřejmostí

Jak je z nadpisu zřejmé, Acer se rozhodl pro nejnovější verzi Windows. Zařízení tak můžete jednoduše přepínat z tabletového do desktopového režimu podle toho, jak jej právě chcete využívat. Zajímavější je, o co Acer Windows 10 obohatil. Jako vždy potěším milovníky bloatware. Mimo všudypřítomného antivirového programu McAfee je přítomno 12 utilit přímo od výrobce.

Nutno uznat, že některé jsou šikovné, jako je tomu u Acer Quick Access, kde si můžete rychle nastavit, zda využijete nastavení automatické regulace jasu, nastavíte si chování pevného disku v doku nebo zapnete Bluetooth a Wi-Fi.

K dispozici je i užitečný Power Management, který vám poví něco o spotřebě energie spuštěných programů. Zbylé programy jsou doplňkem, který zřejmě většina uživatelů nevyužije, a to platí i o dalších programech, jako je Music Maker Jam pro vytváření a mixování hudby nebo 3D builder, kde si můžete vytvářet 3D obrázky. Doporučuji tedy po koupi nejdřív zkontrolovat tyto již nainstalované programy a vytřídit ty pro vás nepotřebné, což zabere asi 20 minut času.

Baterie a výdrž: potlesk se nekoná

Výrobce dosadil baterii o vcelku malé kapacitě 4 420 mAh. Ve spojení s dokem, který kvůli harddisku spotřebuje velké množství energie, jež bere právě z tabletu, zařízení dlouho nabité nevydrží. Dok totiž žádnou vlastní baterii nemá. Při přehrávání streamovaného Full HD videa s jasem na polovinu jsem se dostala na 220 minut. Pro srovnání, jeho největší konkurent Asus Transformer Book T300 Chi vydržel streamované video přehrávat 303 minut.

Acer Aspire Switch 11 V

Při striktní kancelářské práci, bez připojení k internetu a s jasem na polovinu, jsem se dostala na necelých 6 hodin. Po přidání surfování na internetu se výdrž snížila na 5 hodin. Zařízení můžete při zatížení všech komponent vybít do hodiny a půl. Doba nabíjení je však standardní a do 100 % nabití akumulátoru se dostanete za 150 minut. Na 80 % kapacity už za 120 minut.

Pokud doufáte, že oddělením tabletu od doku se výdrž ve všech zohledněných situacích zvýší, budu vás muset zklamat. Výdrž se prodlouží přibližně o hodinu, což není moc. V oblasti výdrže tedy není Switch 11 V přeborníkem a jedná se spíše o podprůměrné hodnoty. Šikovným společníkem k udržení zařízení naživu je utilita Acer Power Management, která zobrazí spotřebu právě běžících programů, a vy tak máte lepší přehled o spotřebě. Máte tak možnost upravit používání tak, abyste dosáhli co nejdelší výdrže.

Konektivita: aneb nevyužitý dok

Z konektorové výbavy nechybí microUSB a microHDMI. K připojení sluchátek využijete 3,5mm jack konektor a na klávesnici se nachází i USB 3.0. V tabletu je tedy téměř vše, co byste si mohli přát, ale je na škodu, že Acer nevyužil tloušťky doku a osamocené USB 3.0 nedoplnil ještě o LAN konektor, popřípadě další USB. S trochou snahy by se v doku jistě našlo místo. Takto je v tomto ohledu dok nevyužitý a vy se budete muset rozhodovat mezi flash diskem či připojitelnými periferiemi. Rozhodně tedy doporučuji koupit rozbočovač.

Acer Aspire Switch 11 V

Komunikace: ověřená klasika

Pro připojení k internetu využijete jistě Wi-Fi 802.11a/b/g/n a k párování nebo přenášení dat Bluetooth 4.0. Tohle je už klasika a ani Acer nám nepřipravil překvapení. Wi-Fi funguje stabilně a bez problémů. Mrzet vás bude především nemožnost využít mobilní sítě – Acer prozatím nenabízí žádnou takovou variantu.

Závěr: nápad by tu byl

Acer tento model nabízí za 19 999 Kč, což je za tablet a dok, který jako jeden z mála obsahuje samostatný harddisk, adekvátní cena.

Skvělá je i funkce, která umožňuje disk zabezpečit. Výkon je v případě tabletu bez debat skvělý, avšak na notebook je to pořád podprůměrné, a to těmto zařízením stále kazí reputaci. Zamrzí naopak horší materiály doku, jen průměrná výdrž a horší pozorovací úhly displeje, který je ale jinak kvalitní a potěší jemným rozlišením.

Idea vnuknout doku další smysl je jistě správná, cenovka je také nižší než u konkurence a Acer Switch 11 je tak zajímavým a netradičním přístrojem, který by se mohl zalíbit těm, kdo chtějí v kompaktním provedení co největší úložný prostor..

Konkurence

Konkurence narůstá jen velmi pomalu a největším konkurentem dnes testovaného přístroje je tak Asus Transformer Book T300 Chi . Ten nabídne také procesor Intel Core M 5. generace, v tomto případě ale čtyřjádrový. Displej je v tomto případě větší, konkrétně 12,5palcový, a má vyšší rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů. Cena je ale vyšších 21 990 Kč.

TIP: Recenze Asus Transformer Book Chi – Jediný svého druhu

ASUS Transformer Book T300 Chi

Další v řadě je opět Asus, tentokrát s modelem Transformer Book T300LA, který nabídne větší 13,3palcový displej také s Full HD rozlišením. Uvnitř ale tepe výkonnější procesor Intel Core i5 4. generace, kterému napomáhají 4 GB RAM. Cena se zastavila na 21 390 Kč.

Asus Transformer Book T300LA

Tím přímá konkurence končí, ale samozřejmě je tu celá škála překlopných zařízení a tím zajímavým je i Dell XPS 12, který má procesor Intel Core i5 a 4 GB operační paměti. Displej je 12,5palcový s Full HD rozlišením a oproti Aceru nabídne Mini DisplayPort. Cena je identických 19 999 Kč.

TIP: Nový Dell XPS 12: CPU Intel Haswell a skvělá výdrž baterie

Dell XPS 12
acer-aspire-switch-11-v
Klady
  • pevný disk v doku
  • dobrý zvuk
  • povedený fotoaparát ve své kategorii
Zápory
  • nedostatek konektorů v doku
  • horší materiály
  • špatné pozorovací úhly displeje
Diskuze ke článku
aaaaaa
pisete tu o ulozisku ako by to bolo nieco revolucne.. pritom rovnaku konstrukcaiu s 500gb hdd ma uz asi 2 rocny asus transformer book t100ta
Petr
Mam ho a je to nádherný stroj, samotný tablet působí vylozene premiove. Kromě hraní nových AAA her a strihani videa na něm lze dělat uplne vše, jsem hodně spokojen.
stormovoew91
Insulium stoc


Really all kinds of amazing advice!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze