Acer Aspire Switch 10
recenze

Acer Aspire Switch 10

Když na práci, tak s klávesnicí
25

Tablety s plnohodnotnými Windows 8.1 jsou zatím pouze doplňkem k dominujícímu Androidu a iOS. Žádný výrobce prozatím bohužel nepředstavil dokonalý tablet s tímto systémem. Změní se to v případě Aceru Aspire Switch 10? To vám prozradíme v naší recenzi doplněné o videopohled.

Acer Aspire Switch 10 se dodává s praktickou klávesnicí. Jedná se tedy o skvělého hybrida mezi tabletem a notebookem. Plnohodnotné Windows 8.1, navíc s balíčkem MS Office dělají celkovou nabídku ještě zajímavější. Zvládne však Acer Aspire Switch 10 také hry a něco náročnějšího, než jen MS Office? Na to se podíváme.

Acer Aspire Switch 10 – videopohled

Technické parametry Acer Aspire Switch 10

Kompletní specifikace
Konstrukce177,1 × 261,6 × 8,9 mm, 590 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 366 × 768 px)
Fotoaparát
ChipsetIntel Atom Z3745, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor5 910 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:00 hodin
Dostupnostkvěten 2014, 9 590 Kč

Obsah balení: notebook nebo tablet

V balení najdeme tablet a nabíjecí adaptér. Pod tabletem je místo i na klávesnici, která je již v ceně tabletu, což rozhodně ocení každý nový uživatel Aceru Aspire Switch 10. Ke kompletu vám stačí již jen ochranné pouzdro.

  • Tablet
  • Nabíječka
  • Klávesnice

Design: broušený hliník nebo plast?

Acer vás naláká na rozměry 177,1 × 261,6 × 8,9 mm a hmotnost 590 gramů. Na první pohled vypadá tablet velmi povedeně, plastové prvky a imitace broušeného hliníku na zádi je vkusná a Aspire Switch 10 si tak rychle oblíbíte.

Přední straně vévodí 10,1palcový IPS displej s rozlišením 1 366 × 768 pixelů. Na přední straně najdeme také 2Mpx fotoaparát a dvojici reproduktorů. Zapomenout nesmíme ani na klasicky vibrující kapacitní tlačítko Windows.

Po stranách najdeme vše důležité, tedy tlačítka pro zapnutí/vypnutí a regulaci hlasitosti, slot pro microSD kartu, microUSB, microHDMI a nabíjecí port. Po připojení klávesnice s touchpadem nám navíc přibude klasické USB 2.0.

Zadní strana imituje broušený hliník a skutečně se ji to daří. Acer s těmito prvky vypadá dobře a nikdo vás nebude podezřívat z nákupu levného tabletu. Mírně rušivým dojmem mohou působit pouze panty, respektive připojení tabletu ke klávesnici. Acer se rozhodl ke klávesnici připevnit samostatně otočný panel, jenž umožňuje naklopení do požadovaného úhlu, na nás však působil rušivým dojmem, určitě to šlo designově zpracovat lépe.

Klávesnice po designové stránce k tabletu dokonale zapadá, zároveň poslouží i jako ochranný kryt displeje. Tablet je ale s ní již poměrně široký a ultrabooky jej hravě strčí do kapsy.

Displej: IPS vše nezachrání

Na přední straně se nachází 10,1palcový IPS displej s rozlišením 1 366 × 768 pixelů. To znamená jemnost pouhých 155 bodů na palec a rastr všude, kam se detailněji podíváte, což je škoda. IPS panel zachraňuje hodně, podání barev i pozorovací úhly jsou skutečně dobré, ale pokud vám vadí hrubý displej, na Acer Aspire Switch 10 si budete zvykat těžko. Při kancelářské práci, tedy například u MS Office a v samotném prostředí Windows 8.1 vám rozlišení nebude dělat větší problémy. Na obrázky, internet a hry je ale již displej nedostatečný, doba už pokročila a na této úhlopříčce je za tuto cenovku toto rozlišení jednoduše nedostatečné. Mimo rozlišení by se hodil i jasnější obraz, a to především na přímém slunci, kde je Acer v mírně horším průměru.

Zvuk: DJ z něj nebude

Dvojice reproduktorů umístěných na přední straně nezní vůbec špatně, na kvalitní reproduktory však stále ztrácí. Strategické umístění směrem k uživateli zvukovému výstupu značně pomáhá. Zvuk je dostatečně hlasitý a výtku nemáme ani k šumu. Stejně jako u většiny mobilních zařízení ani zde nehledejte hloubky nebo naopak prokreslené hloubky. Reproduktory jsou i tak mírně nadprůměrné, film si užijete, hudbu příležitostně také.

Výkon: dobrý, ale bude stačit?

Uvnitř se nachází čtyřjádrový Intel Atom Atom Z3745, který má základní frekvenci takt 1,3 GHz a v Turbo režimu až 1,86 GHz. K dispozici zde máme 2 GB RAM a integrovanou grafiku od Intelu. Na kancelářskou práci i méně náročné hry je to naprosto dostačující. Aplikace se načítají poměrně rychle, zaváhání uvidíte až při chodu více aplikací najednou. Pokud budete od Aspire Switch 10 vyžadovat pouze MS Office, Internet Explorer a Poštu, budete spokojeni.

Hratelné jsou i méně náročné 2D hry, u 3D her již počítejte s velmi dlouhým načítáním a mnoha neplynulostmi. Na hry však tablet neužijete, ovšem to se dá vlastně říci o většině Windows 8 tabletů.

U Acer Aspire Switch 10 bych rozhodně uvítal větší RAM, hodil by se i výkonnější procesor a to především na hraní her, které od tabletů mnoho uživatelů očekává.

Po prvním zapnutí vám na vnitřní paměti zůstane 46,5 GB volného místa u 64GB varianty, opravdu velkou porci si pro sebe totiž zabere systém a předinstalované aplikace. Pokud vám paměť nedostačuje, můžete si ji rozšířit pomocí microSD karty o velikosti až 64 GB.

Hlasitost a teplota: vše pasivně

Acer Aspire Switch 10 zvládne uchladit plnohodnotné Windows 8.1, a to pasivně, daní za to je ale samozřejmě nižší výkon, než v případě procesorů Core i. Při běžné práci se tablet ani nezahřeje, což rozhodně neplatí při hraní her, kdy už je teplo cítit, ale vše je stále v normě a nic vás nebude obtěžovat.

Výdrž: jako notebook

Na cestách se budete spoléhat na baterii o kapacitě 5 910 mAh. Acer uvádí, že by měl Aspire Switch 10 vydržet až 8 hodin bez nutnosti připojení k nabíječce. Této hodnoty dosáhnete pouze s nízkým jasem displejem a v úsporném režimu s kancelářskou prací, při klasickém používání je výdrž horší.

Tablet jsme podrobili našemu standardnímu testu výdrže, kdy streamujeme video o kvalitě 720p na poloviční jas a poloviční zvuk do sluchátek. Po dobu testu byly vypnuté aktualizace a tablet byl po celou dobu připojen k zabezpečené Wi-Fi s plným signálem. Výsledek 5 hodiny a 56 minut splňuje naše očekávání. Jeden pracovní den pak při klasické kontrole pošty, občasnému využití internetu, Office a dalších funkcí nebude pro Acer Aspire Switch 10 problémem.

V případě nabíjení si připravte 3 hodiny a 6 minut na 80 % kapacity. Pokud chcete plnou baterii, počkáte si ještě dalších 54 minut.

Konektivita: s klávesnicí i klasické USB 2.0

Po stránce konektivity na tom tablet není vůbec špatně. Nabízí slot na microSD kartu, microUSB port, microHDMI výstup, slot na nabíjení a 3,5mm Jack konektor. Stejně jako u jiných Windows tabletů, i zde je Jack konektor a slot na napájení velmi podobný a snadno si jej můžete splést. Z technologií zde máme Wi-Fi a Bluetooth. Wi-Fi přijímač řadíme do průměru, s citlivostí problémy nebudou. Bezproblémové je i Bluetooth 3.0, které však není nízkoenergetické.

Po připojení klávesnice vám přibyde klasické USB 2.0. To jde používat ovšem velmi těžce a budete překvapeni, kolik práce vám dá připojení i klasického flash disku. Na technologie typu NFC nebo infraport rovnou zapomeňte.

Na klávesnici se dobře píše, je pevná, nikde se nekroutí a na cestách napíšete i dlouhý text. Pouze majitelé velkých prstů mohou mít problémy s nechtěnými překlepy. Mírně horší je touchpad, jenž nabídne horší citlivost, než u běžných notebooků, ale lze si na to zvyknout.

Systém, aplikace a multimédia

Uvnitř se nachází klasické Windows 8.1. které mnozí z vás využívají na počítači. U tohoto operačního systému, především s dotykovou obrazovkou, oceníte ovládání gesty, jež známe již z Windows 8. Pokud pustíte například Internet Explorer, tažením z levé strany se přesuneme do předchozí aplikace.

Pokud gesto z levé části nedokončíte a vrátíme se zpět k levému okraji, zobrazí se vám multitasking. Na 10,1palcovém displeji si jednoduchým přetažením z multitaskingu můžete pustit dvě Modern UI aplikace na jedné ploše. Posunem si lze měnit velikost oken a přizpůsobit je dle vlastních potřeb. Přetažením se následně vrátíte k jedné aplikaci na obrazovce. Tažením ze spodní části vyvoláme další nabídku a stažením z horní části aplikaci ukončíte. Pro další nastavení a vyhledání využijete tažení z pravé části displeje. Snadno lze modifikovat i dlaždice v prostředí Modern UI, stačí je dlouze podržet. Posunem směrem dolů se přesunete na seznam všech aplikací. Naučení gest může chvíli trvat, ale následné ovládání systému bude mnohem jednodušší a především rychlejší.

Windows 8.1 je zde skutečně plnohodnotný a snadno si do něj nainstalujete aplikace, které používáte na vašem počítači. Pouze náročnější aplikace nejsou pro Acer Aspire Switch 10 vhodné. K dispozici je samozřejmě i klasická pracovní plocha se známým prostředím a okny, zde však je ale ovládání dotykem trochu složitější.

Příjemný je i balíček MS Office, který k tabletu dostanete zdarma. Jedná se o verzi pro studenty a domácnosti, která mnohým uživatelům plně dostačuje. Acer si pro uživatele také připravil Acer Docs využívající cloud. Pokud by vám aplikační vybavenost nestačila, navštívíte Store, tedy místo podobné Google Play nebo iTunes. Store je přehledný, nabízí podobné uspořádání, jak znáte z Androidu. Výběr sice není tak velký, ale i zde si stáhnete například Asphalt 8. Počet aplikací a her se navíc stále rozšiřuje. Pokud jste závislí na nějaké speciální aplikaci, její dostupnost si raději ověřte.

Fotoaparát a webkamera: jen z poloviny

U Aceru Aspire Switch 10 můžeme testování fotoaparátu splnit jen z poloviny. Na zadní straně se totiž žádný snímač nenachází a testovat můžeme pouze přední 2Mpx kameru. Ta je na videohovory dostatečně kvalitní a poradila si i se stiženými světelnými podmínkami v interiéru. Škoda pouze absence zadní kamery, která by se na momentky, případně vyfocení dokumentu hodila. Kvůli fotoaparátu si však tablet nekupujeme. Navíc někdy je lepší zadní fotoaparát zcela vynechat, než tablet osadit téměř nepoužitelným snímačem.

Kontakty, zprávy a kancelářské funkce: vše pro práci

Windows 8.1 využívá mnoho z vás, kalendář, poštu a podobně tak zřejmě netřeba detailně představovat. Vše je tu v podobě, jakou znáte z vlastního počítače. Do tabletu lze přihlásit libovolný poštovní účet včetně Gmailu a spravovat jej poté pomocí povedené aplikace Pošta, z Googlu a samozřejmě i Micosoft účtu si Windows stahují i kontakty, které lze i upravovat. V případě kalendáře si ale s Googlem Windows nerozumí a umí události pouze zobrazit, ne upravit. Za tím účelem je lepší mít události například v kalendáři Microsoft Exchange, se kterým si pochopitelně všechny vestavěné PIM aplikace také poradí, nebo v Outlook.com. Aplikace na poštu i kalendář se rychle načítají a práce s nimi je poměrně pohodlná.

Internet: starý známý Explorer

K internetovému připojení se dostanete přes Wi-Fi a ve výchozím stavu skrz Internet Explorer. Pokud vám tento prohlížeč nevyhovujete, můžete si samozřejmě nainstalovat ten, na který jste zvyklí a jednoduše jej synchronizovat s ostatními zařízeními, například Google Chrome, který na tom sice po stránce ovládání dotykem není tak době, jako Internet Explorer, ale stále se zlepšuje a v Modern UI ho již celkem lze používat.

Obvykle se v této části věnujeme GPS. Acer Aspire Switch 10 však GPS přijímačem nedisponuje a určení polohy musí proběhnout přes Wi-Fi. Navigování pomocí tohoto tabletu je tak složité a rozhodně to nedoporučujeme.

Závěr

Acer Aspire Switch 10 je především vhodným pracantem na cesty. Práce je zde skutečně bezproblémová. Svůj podíl na tom z velké části má pohodlná klávesnice s touchpadem. Výhodou je i kancelářský balíček MS Office, který zde naleznete ve stejné podobě, jako na svém počítači, kvalitní je i poštovní aplikace a potěší i spolupráce s cloudem i Microsoft Exchange u kontaktů i v kalendáři.

Od tabletu bychom ale očekávali nejenom práci, ale i zábavu. Pokud vám stačí filmy a 2D hry, Aspire Switch 10 vás uspokojí. Na 3D tituly, stejně tak i náročnější práci, již nestačí. Dlouhé načítání a nestabilita vás potká vždy, když přeceníte síly tabletu.

32GB verzi můžete zakoupit za 9 600 Kč, 64 GB za 11 000 Kč. Investovat budete do designově povedeného, ale těžkého a silného tabletu. Acer Aspire Switch 10 na tom není špatně a mezi Windows 8 tablety patří k tomu nejlepšímu, od tabletu celkově bychom však očekávali ještě trochu více. V této cenové kategorie nesmíme zapomenout ani na konkurenci.

Konkurence

Čistě na práci a příležitostné hraní lze Acer Aspire Switch 10 doporučit. Pokud však hledáte tablet především na zábavu, poohlédnul bych se po zařízení s Androidem, případně s příplatkem po iOS, tedy iPadu.

Z řad Androidu bude přímým konkurentem Lenovo Yoga Tablet 10. Lenovo nabízí zadní 5Mpx fotoaparát, praktický stojánek a mnoho bezproblémově spustitelných her z obchodu Google Play. I zde se musíte spokojit s nízkým rozlišením displeje, neoblíbených kostiček se tak nezbavíme. Za Lenovo Yoga Tablet 10 dáte zhruba stejně, tedy 9 000 Kč.

V řadách Windows tabletů najde Acer konkurenci u Asusu T100TA. Ani Asus nenabídne vysoké rozlišení displeje, ale v dodávané klávesnici ukrývá 500GB disk. Obě zařízení jsou tak ostrými konkurenty, podobně jsou na tom i cenově. Asus z české distribuce koupíte za 10 500 Kč.

Pokud hledáte parťáka čistě na cesty a práci, zvolit můžete i námi testované Prestigio Visconte. Za 8 000 Kč dostanete tablet s Windows 8.1, který je určen pouze na práci. I námi testovaná 2D hra dělala Prestigiu velké problémy a celkový chod byl výrazně pomalejší. Jako levné zařízení na práci s Windows 8.1 a MS Office však není ani Prestigio špatnou volbou.

Jestli jste zjistili, že byste tablet využili především na zábavu a multimédia a práce by byla naopak příležitostná, nejlepší volbou by bylo Sony Xperia Z2 Tablet nebo Apple iPad Air. Tyto tablety jsou bohužel cenově minimálně o 2 000 Kč dražší.

acer-aspire-switch-10
Klady
  • plnohodnotné Windows 8.1
  • USB 2.0 v klávesnici
  • MS Office pro Windows 8.1 zdarma
  • hezké zpracování
  • klávesnice v balení
Zápory
  • méně citlivý touchpad
  • výkon pouze na kancelářskou práci a 2D hry
  • nízké rozlišení displeje
  • nemá zadní fotoaparát
Diskuze ke článku
Jan Vidim
Jan Vidim
Acer má také 500gb disk v klávesnici. Můžete mi tedy doporučit podobné zařízení s vyšším rozlišením, když je toto nedostatečné.
Marek
Osobně se mi více líbí Lenovo Miix 2 10", který nabízí na dnešní dobu alespoň mizerné fullHD, bohužel mi vydržel dva týdny. Lenovo se svými výrobky v mých očích hodně zhoršil, kdo má v mém okolí Lenovo, má s ním problém.
Petr
Windows 8 jsou nejlepší i na hraní ale to člověk musí mít trošku jinej kousek HW no :-D
Luke
Je na tom tabletu aspoň něco kovového? Když se Acer všude chlubil tím broušeným hliníkem...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze