Acer Aspire R 14 (R5-471T)
recenze

Acer Aspire R 14 (R5-471T)

Takřka prémiový
20

Hledáte-li ideální konvertibilní notebook do 25 tisíc, nemáte vůbec snadnou úlohu. Tuhle budete muset oželet kvalitu vstupních zařízení, támhle akceptovat horší displej a jinde si pro bezhlučný provoz pořídit špunty do uší. Druhá generace Aspiru R 14 od Aceru v těchto ohledech exceluje, ale žel i připomíná dřívější nelichotivou pověst svého výrobce.

Konvertibilní notebooky á la Yoga získávají na oblibě, což samozřejmě nemohlo ujít pozornosti ani tradičního tchajwanského výrobce přenosných počítačů, Aceru. Tomu neoddiskutovatelně náleží kredit za odvahu, s jakou do segmentu hybridů vtrhl. Ačkoliv modely Iconia se dvěma obrazovkami, „startrekovský“ Aspire R7 nebo „pahýlovitý“ Switch 12 zřejmě nadobro skončily v propadlišti dějin, originalita se jim rozhodně nedala upřít.

Acer Aspire R 14

Technické parametry Acer Aspire R 14 R5-471T-54EK NX.G7WEC.001

Kompletní specifikace
Konstrukce245 × 344 × 18,5 mm, 1 830 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i5 6200U, CPU: 2×2,3 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 4,1 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor50 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostprosinec 2015, 29 900 Kč

TIP: Recenze Acer Switch Alpha 12 – Tichý jako myška

Větší štěstí měl též inovativní Aspire R 13 (R7), který Věru Čáslavskou na hrazdě napodobuje dodnes, a ostatní zástupci řady Switch. Výčet v současnosti prodávaných konvertiblů s logem Aceru na kapotě pak uzavírají řady R3 a R5. Ty jsou sice svojí přetáčecí konstrukcí originální asi jako skupina „Legendy se vrací“ z TV Šlágr, když si autorství dvojitých kloubů nárokuje Lenovo z nadřazené Číny, ale vzhledem k dříve vyřčenému to Aceru na rozdíl od Asusu nebo Dellu rádi odpustíme.

Konfigurace: levný a drahý model

V dnešní recenzi, která shrnuje několikaměsíční používání, si posvítíme na Aspire R 14 (R5) v následující konfiguraci: Intel Core i5-6200U Skylake, 4 GB RAM a 128 GB SSD. Pokud by ta nevyhovovala, na pultech obchodů najdete také poměrně drahou variantu s Intel Core i7-6500U Skylake, 8 GB RAM a 256GB SSD. Zakoupit lze pouze černé provedení.

Ukázka režimu notebooku, stojanu a stanu na oficiálních renderech výrobce...

TIP: Recenze Acer Aspire R 11 – Hlavně pro zábavu

Přijde vám 14palcový Full HD displej malý? Řada R5 nabídne pod nepřekvapivým označením R 15 i o palec větší verzi. Je vám 14 palců naopak moc? I tady má Acer co nabídnout: R 11 (R3) zcela logicky používá displej s… jak jinak než 55palcovou úhlopříčkou, že? :-)

Obsah balení: základ + 1

Po otevření krabice se sice nebudete cítit jako milionáři, avšak mohlo to být i horší. Krom samotného zařízení, povinných tiskovin a rozpojitelné černé nabíječky, tentokrát s celkovou délkou kabelů 3,2 metrů a transformátorem o chlup menším než tyčinka Snickers z minula, tam najdete jedinou bonusovou položku. Tou je externí síťovka, pomocí níž proměníte libovolné USB plné velikosti na RJ-45 port. Do sítě, potažmo internetu, se tedy bez další investice připojíte též LAN kabelem. Vzhledem k tomu, že už samotný síťový kabel není zdaleka tak cool jako „bezdrát“, jistě překousnete, že má tato redukce bílou barvu.

Acer Aspire R 14

V balení se jmenovitě nachází:

  • konvertibilní notebook Acer Aspire R 14 Black Aluminium Touch (R5-471T-54EK NX.G7WEC.001)
  • rozpojitelná nabíječka 1,5 + 1,8 metru (neodpojitelný 45wattový transformátor)
  • 100/100 Mbps síťová „karta“ s LAN portem ve formě redukce z USB
  • rychlý průvodce, informace o mezinárodní záruce
  • letáček s kontakty na technickou podporu, brožura BYOD (Bring Your Own Device)
  • stručné seznámení s výrobkem, záruční podmínky (jako jediné i česky)

Design a konstrukce: flexibilní až příliš

Na střední třídu si zaslouží pochvalu poměrně rozsáhlé použití hliníku. Z něj je vyrobena vnější část víka a vrch základny. Z dálky povrch vypadá jako jednolitě černý, ale zblízka si lze všimnout elegantního podélného broušení, které je znát i po hmatu. Zajímavě působí několikamilimetrové zkosení vrchní části základny po okrajích, které použitý materiál zcela obnažuje. Vzniklé stříbrné proužky kontrastují s černým okolím a v závislosti na světelných podmínkách a úhlu pohledu vrhají efektní odlesky.

...a tady obdobné pózy, ale už skutečného zařízení v našem ateliéru

Spodní část základny, která tvoří jakousi vaničku pro vnitřní komponenty, byla vyrobena z poměrně robustně působícího plastu. Díky soft-touch povrchu je příjemná na dotek. Její přesah do stran brání klouzání po povrchu v režimu stanu a plní taky ochrannou roli. Samozřejmě zespod nechybí ani obligátní čtveřice gumových nožiček. Obvykle si nezaslouží zmínku, ale provedení zadního páru musím zvlášť pochválit. V místě výřezů pro dvojici pantů totiž obepínají základnu zdola až nahoru, což zvětšuje styčnou plochu lepení a snižuje počet hran, kde by jinak hrozilo oddělení od zbytku šasi i zachytávání nečistot. Pro kompletní ochranu nechybí ani další obdobné distanční „nárazníčky“ na několika místech mezi klávesnicovou a displejovou částí. Ty po krajích displeje mohou zprvu znepříjemňovat provádění gest typu swipe-from-edge, ale brzy se těmto gumovým proužkům naučíte vyhýbat.

Na pohled i omak nejlacinější materiál použil Acer nejen na rámeček displeje, ale i krytky antén a dvojitých kloubů. Inkriminovaný plast má matný povrch a na dotyk nepříjemně tvrdý charakter a nese vinu na tom, že displejová část v režimu stanu snadno klouže po podložce. Vnitřní mechanismus kloubů, které bývají klíčovým ukazatelem robustnosti, sice tvoří kovové díly, ale laciné vzezření dojem z nich zcela zbytečně kazí. Krytky kloubů jsou navíc nesouměrně usazené, což poznáte zejména v režimu stojanu a tabletu, když jejich hrany přejedete prsty – každá přesahuje svoje okolí jinou měrou.

Když už jsem přistoupil k tomu hanění, nastal příhodný čas na poukázání na poměrně vážnou slabinu konstrukce, kterou představuje její relativně nízká rigidita. Občasné nelibé zvuky v podobě drobného povrzávání nebo praskání by se daly vzhledem k ceně odpustit, koneckonců jsou to jevy, které se projeví jen pocitově. Položíte-li zařízení v režimu notebooku na rovnou plochu, typicky stůl, už však končí veškerá sranda. I při šetrné manipulaci totiž dochází k až ostudně komickým situacím, kdy notebook vlivem neviditelného prohnutí základny nestojí na všech čtyřech nohách a pohupuje se. Pokud se pohybujete v domácím prostředí nebo s sebou spolu se šestkovým iPhonem nosíte také sadu pro jeho „údržbu“, budete svolní k odpuštění. Ani po několikaměsíčním zápřahu u našeho kusu nedošlo k únavě materiálu. Pokud se však pohybujete v nehostinném terénu a vaši digitální parťáci musí čas od času snést hrubší zacházení, raději se poohlédněte jinde.

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad X1 Yoga – První s OLED displejem

Nastolený negativní tón se pokusím zmírnit zmínkou méně závažného nedostatku, a sice že tělo zařízení nedokáže zdatně odolávat umazání. Narazíte na horší případy, ale R 14 po této stránce patří spíše mezi ty slabší. Otisky jsou zkrátka téměř všude a vašemu zraku jen tak neujdou.

To vysloveně špatné máme za sebou, nyní už nezbývá než převážně chválit, a to nejen stran konstrukce, ale vlastně všeho ostatního. Tuhost kloubů má učebnicovou dynamiku: rozevření lze provést jednou rukou, v notebookovém režimu víko nemá tendenci se nechtěně sklápět ani při občasném využívání dotykové obrazovky nebo jízdě dopravním prostředkem a displejová část drží svou pozici ještě urputněji v režimu stojanu, kdy se nemění ani po razantnějším ťuknutí. Už tak dobře vyladěnému kloubu ještě asistují adekvátně silné magnety, které zepředu i zezadu přitahují víko k základně. V režimu tabletu se tak obě části svévolně neoddělí. A naopak, zařízení se vám ze zavřeného stavu samo nerozevře.

Rozměry 245 × 344 × 18,5 mm si můžete spolu s dalšími parametry přečíst v naší tabulce, k námi naměřené váze 1 830 gramů doplním, že některé zdroje mylně hovoří až o 2 200 gramech.

Líbilo se nám
  • převážně kvalitní materiály v čele s hliníkem
  • ukázková tuhost kloubů pro danou konstrukci
  • základna při přiblížení magneticky přitahuje víko z obou stran
  • kontrastní zkosené hrany působí efektně
Nelíbilo se nám
  • základna se snadno zkroutí a pak nestojí stabilně na rovné ploše
  • i při šetrné manipulaci uslyšíte drobné skřípání a praskání
  • lacině působící krytky kloubů

Displej: oslňující, ale bohužel doslova

Relativně kompaktní fyzické rozměry těla předurčují přiměřeně tlusté rámečky kolem 14palcového displeje. Ten kryje lesklé „sklo“, ovšem nejde o Gorilla Glass jako u modelů R 13 a R 11. Aspoň že mezi sklem a displejem není patrná žádná mezera, což ostatně Acer deklaruje reklamním buzzwordem „Zero Air Gap“. Dokonce se při vyvinutí tlaku ani nekoná tak rozsáhlé vlnění obrazu, jak jsem na základě zkušenosti s předchozími stroji od Aceru čekal.

Obrazovka, kde se rozprostírá Full HD rozlišení, disponuje technologií IPS. Na trhu se sice setkáte s jemnějšími displeji, ale jejich praktický přínos je sporný. 1 920 × 1 080 pixelů na této ploše zkrátka stále je a ještě dlouho bude zlatá střední cesta, kdy obtížně spatříte rastr a kdy nebude baterie zbytečně vytěžována. Obrazové vlastnosti hodnotím jako nadprůměrné, stejně tak i homogenitu podsvícení. Jen levý horní roh byl za specifických podmínek trochu světlejší, ale nijak dramaticky.

TIP: Recenze Acer Aspire Switch 11 V – úložiště nade vše

Maximální úroveň podsvícení je natolik vysoká, že zobrazovaný obsah přečtete i na přímém slunci. To o mnoha lesklých obrazovkách říci nelze. S minimálním jasem nicméně můj zrak spokojen nebyl, neb jsem ve tmě míval zakrátko podrážděné oči. Prý můj problém možná vyřeší deaktivace senzoru jasu, říkali mi. Bohužel, žádný tu není. Neříká se mi to snadno, ale… řešením bylo až krkolomné připnutí privátního filtru zaslaného ze zámoří. K tomuto potupnému přiznání mne vede jediný motiv: jen ať v Aceru vidí, k jakým absurditám může jejich zdánlivě drobné opomenutí vést.

Líbilo se nám
  • nadprůměrné charakteristiky i ochrana displeje
  • při maximálním jasu dobrá čitelnost na přímém slunci i přes lesklý displej
  • nulová mezera mezi panelem a krycím sklem
Nelíbilo se nám
  • příliš intenzivní minimální jas
  • na rozdíl od sourozeneckých modelů nemá Gorilla Glass
  • absence senzoru jasu

Webkamera a mikrofon: sekají to jako Baťa cvičky

Škoda slov. Snad jen: HD průměr.

Acer Aspire R 14
Acer avizuje nadstandardní kvalitu zachycení zvuku pomocí technologie Acer Purified Voice, která se má projevit zejména při úkolování Cortany, nicméně Cortana mi navzdory mé Czenglish rozuměla bez potíží na každém notebooku. Subjektivně mi zde kvalita záznamu zvuku nepřišla o nic lepší než kdekoliv jinde.
Nelíbilo se nám
  • nulová snaha změnit zaběhlé zvyky

Zvuk: reverzibilní nuda

Pokud jde o zvuk stereo reproduktorů vespod základny, Acer opět mává marketingovými zaklínadly, tentokrát v podobě technologií TrueHarmony Plus a Dolby Digital. Ta první slibuje lepší zážitek při sledování filmů a hraní her, ale jinak není nijak „hmatatelná“. Ta druhá se projevuje novou volbou v nastavení zvuku, kde můžete pouze aktivovat jedno natvrdo dané softwarové vyladění – uživatelský ekvalizér se tentokrát nekoná. Z nepříliš kvalitního, byť dostatečně hlasitého zvuku bez basů se stane nepříliš kvalitní zvuk s lehkým nádechem basů a rádoby prostorovým efektem. Ten pocítíte i ve sluchátkách, kde jsem zaznamenal také navýšení hlasitosti.

Potěší drobnost ve formě přizpůsobení stereo efektu aktuálně využívanému módu. V režimu stanu si tak reproduktory vymění role. Větší změnu však pocítíte v režimu tabletu. Tady však nejde o záměr, nýbrž o konstrukční nedostatek, protože reproduktory na základně přidusíte víkem, načež zvuk ztratí část ze své hlasitosti i výšek.

3,5mm jack posílá do sluchátek nebo externích reproduktorů nadstandardně kvalitní analogový signál. To přisuzuji tomu, že si Acer Aspire R 14 ze dvou nabízených sirek vytáhl tu delší, když místo zvukového čipu Conexant zvítězil ten lepší od Realteku.

Líbilo se nám
  • kvalitní výstup 3,5mm jacku
  • dostatečná hlasitost
Nelíbilo se nám
  • přinejlepším průměrná kvalita zvuku
  • chybí uživatelský ekvalizér
  • v tabletovém režimu víko reproduktory přidusí

Tradiční vstupní zařízení: jako z vyšší třídy

Pokud jsme se v první kapitole báli označení „ryze prémiový“, v případě klávesnice a částečně i touchpadu můžeme odložit strach stranou.

Klávesnice

Klávesnice testovaného kousku je takřka k nerozeznání od modelu R 13, který do prémiového segmentu spadá nejen celkovým provedením, ale též podstatně vyšší cenou. Klávesnice R 14 se tedy může pochlubit nejedním superlativem. Už po pouhém přejetí kláves prsty nebo promačkání klávesnicového rámu pocítíte, že máte co do činění s vysoce kvalitním provedením – usazení tlačítek je precizní a pevné. Nekoná se ani žádné prohýbání okolního povrchu, což je velice vzácný jev. I na notebookové poměry nízký zdvih sice asi nebude pro každého, ale osobně mi plně vyhovoval. Jistý stisk a tichý chod však jistě ocení naprosto každý. Totéž platí i o dvoustupňovém podsvícení, které je dostatečně rovnoměrné a nijak nezhoršuje čitelnost „popisků“ kláves ani za dne – ba naopak! Po chvilce neaktivity navíc zhasne, aby nedrancovalo baterii. Zhasnout by nicméně mohla ihned po přetočení víka o víc než 180 stupňů. Hnidopichům by mohlo vadit také to, že modré podsvětlující diody z určitých úhlů pohledu prosvítají zpod kláves.

Rozložení mi přišlo logické. Funkční "eFková" a navigační tlačítka sice mají oproti ostatním jen poloviční výšku, takže třeba pozici kurzoru budete mít tendenci měnit přes multidotykový displej, nicméně co ztrácí na fyzických rozměrech, to kompenzují funkčností. Směrové klávesy se po stisknutí v kombinaci s klávesou Fn promění na regulátory intenzity podsvícení displeje a hlasitosti zvuku. Sekundární funkcí kláves Page Up a Page Down je Home a End. Konečně horní řada funkčních kláves umožňuje (de)aktivovat spánkový či letový režim, „umrtvit“ touchpad nebo dotykovou vrstvu obrazovky, zhasnout obrazovku, měnit režim externí obrazovky, umlčet zvuk, obousměrně nastavovat intenzitu podsvícení klávesnice nebo zapnout numerický blok. Říkáte, že na obrázcích žádný nevidíte? Podívejte se pořádně. Acer velmi chytře využil pravou část klávesnice, kde lze U, I, O, P, J, K, L, M a sousední klávesy proměnit na „kalkulačku“. Vyhrazená klávesa pro vyvolání kontextového menu sice chybí, ale kombinace Fn a pravého Controlu ji zastoupí. Výhrad nemám mnoho: režim Caps a Num Locku signalizuje jen utilita na displeji, univerzální funkční klávesy trvale nelze přepnout do sekundárního módu v systému ani BIOSu a některé horní funkční klávesy, například F1 a F2, nemají sekundární funkci, přitom takové přeskakování skladeb či Play a Stop bych značně ocenil.

TIP: Recenze HP Star Wars Special Edition – Temná strana Síly

Touchpad

Lehce zapuštěný, plastem pokrytý a rovněž stříbrným zkosením lemovaný clickpad disponuje chvályhodně nízkým zpožděním i spolehlivou schopností odrušit dotyky dlaní. S uskakováním kurzoru ani jinými neduhy jsem se nikdy nesetkal. Takhle živý a spolehlivý touchpad bych si představoval i u jiných strojů.

Acer Aspire R 14

Stisk integrovaných tlačítek ve mne však zanechal rozporuplné dojmy. Nebál bych se ani označení „Force Touch pro chudé“. Fyzický stisk je totiž nezvykle možný ve dvou úrovních. Při silnějším stisku spodních 70 procent povrchu pocítíte silnější odezvu. Potud by bylo vše v normě. Problém je, že fyzická, tentokrát slabší a méně jistá odezva nastane i při vyvinutí slabšího tlaku. Aktivní plocha zde opět činí 70 procent, ale orientuje se více doprava. Nejdříve jsem věřil, že jde o výrobní vadu. Stejné vlastnosti však vykazoval i další kus, takže jsem si musel zvyknout. Překvapivě to tolik nebolelo.

Líbilo se nám
  • po všech stránkách vynikající podsvícená klávesnice
  • nízká odezva touchpadu
Nelíbilo se nám
  • nemožnost trvalé aktivace klávesy Fn
  • clickpad jakoby omylem stisknutelný ve dvou úrovních

Procesor, grafický čip a účinnost chlazení: tichý, ale horký

Strojů s procesorem Intel Core i5-6200U Skylake s integrovaným grafickým čipem Intel HD 520 jsme již testovali několik, proto výkon nijak nepřekvapí.

Provozní vlastnosti jsou však jiná – tady si to každý výrobce dělá po svém, proto se na ně zaměříme. Na rozdíl od nedávno testovaného Switche Alpha 12, zde Acer sáhl po konzervativním aktivním chlazení. Větráček tedy nechybí, nicméně při nízké zátěži se netočí. Pokud jej přeci jen vyšší teplota uvede do pohybu, v běžných podmínkách ho neuslyšíte. Během hrání her nebo stříhání videa už o sobě dává vědět, avšak hranice hluku nikdy nepřekročila hranice, kdy bychom již měli tendence se „hodit na Otíka“.

Fyzikální zákony jsou však neúprosné. Proto tichý chod muselo vykoupit o něco vyšší zahřívání. To se projevuje zejména vpravo nad klávesnicí, respektive kolem výdechu ventilátoru, odkud navíc stále proudí teplý vzduch. Při běžné práci tak šasi nelze označit za zcela vlažné, na druhou stranu však teploty nikdy nepřesáhly úroveň, kdy by používání bylo nepříjemné. Celkově tak chod hodnotíme jako kultivovaný.

Jak ukázal Prime 95, kterým jsme konvertibl po dobu 3/4 hodiny zatěžovali v maximální možné míře, throttling nepředstavuje reálnou hrozbu. Teplota procesoru nepřekročila 82 stupňů a takt neklesl pod 2,6 GHz. Pro pořádek uvedu, že základní takt osazeného procesoru činí 2,3 GHz a ten maximální pak 2,8 GHz.

Líbilo se nám
  • vysoký výkon dostupný takřka kdykoliv
  • většinou bezhlučný chod
Nelíbilo se nám
  • oblast kolem výdechu ventilátoru je horká už v nižší zátěži

Úložiště a operační paměť: budete se muset uskromnit

4 GB RAM většinu běžných uživatelů nijak neomezí, ale ti pokročilejší se budou muset krotit v multitaskingu. Tato hodnota je bohužel konečná, neboť paměťový DDR3 modul s frekvencí 1 600 MHz v továrně napevno připájeli k základní desce. Žádný slot pro RAM na ní nenajdete.

Více bude mnohé limitovat pouhá 128GB kapacita úložiště. Acer zde při rozpočítávání výrobních nákladů a určování priorit zvolil vyšší rychlost a nízkou váhu před vysokou kapacitou, když místo 2,5" mechanického pevného disku zvolil SSD kartu vloženou do M.2 slotu. Pokud pro vás notebook představuje multimediální rozbočovač, kde uchováváte veškeré svoje filmy i hudbu, zkrátka se sem „nevejdete“. Pokud si však multimédia streamujete z NASu či cloudu nebo používáte externí disk, tuto volbu oceníte. Nabootování operačního systému do čtyř vteřin hovoří samo za sebe.

Přesto byste si přáli kapacitu interní paměti navýšit a sedmitisícový příplatek za vybavenější model s dvojnásobně velkým SSD je pro vás příliš? První možnost nabízí zdířka pro vložení paměťové SD karty. Spíš než o slot, kde kartu ponecháte nastálo, však jde o čtečku, kterou využijete jen nárazově, protože karta z poloviny trčí ven (leda byste měli ve zkráceném SD adaptéru vloženou microSD kartu). Navíc výrobce v manuálu mlčí o podpoře SDXC (řeč je tam pouze o SD a SDHC), tudíž o více než 32 GB si nepolepšíte. Elegantnější a trvalejší řešení má podobu vnitřního upgradu. Žádná montážní šachta vám ho neusnadní, zkrátka budete muset rozebrat celou základnu vymontováním křížových šroubů, avšak dle slov servisního technika Aceru tím nijak neporušíte záruční podmínky.

Líbilo se nám
  • svižné a upgradovatelné M.2 SSD
Nelíbilo se nám
  • úložiště nedisponuje dostatečnou kapacitou pro lokální multimédia
  • 4GB operační paměť nelze nijak navýšit
  • paměťová SD karta standardní velikosti trčí ze čtečky z půlky ven

Operační systém, doprovodný software: utilita přeci není sprosté slovo

Předinstalovaný 64bitový operační systém Windows 10 Home zahlásí po prvním startu dostupnost mohutné aktualizace, jejíž instalace na osazené SSD naštěstí trvá maximálně pár desítek minut. Pokud byste si chtěli odpustit brzké zopakování tohoto procesu, vyčkejte s koupí na dobu po 2. srpnu, kdy vyjde o nové funkce obohacený výroční update.

Nabídka samostatných utilit je vysloveně mrzká. První jménem Acer Quick Access umožňuje potlačit modré odstíny obrazu jeho zabarvením do sépiově hnědé, což by jinak předešlo únavě očí ve tmě, ale ani tato volba stále nedokáže kompenzovat příliš vysoký minimální jas. Dále zde můžete (de)aktivovat možnost nabíjení připojených USB zařízení, i když je notebook vypnutý. Druhá a zároveň poslední utilita nese jméno Acer Power Management a dovoluje „odstřihnout“ připojená USB zařízení, která spotřebovávají příliš mnoho energie.

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad X1 Tablet – Skládačka pro dospělé

Například při přetočení víka z notebookové do tabletové polohy tuto změnu oznámí i ikona nahoře na obrazovce. V tomto konkrétním případě hlášení doprovází i deaktivace klávesnice a touchpadu, ale někdy k tomu dojde s až dvouvteřinovým zpožděním. Mnohokrát jsem tak nechtěně stiskl některou klávesu, třeba stehnem při uléhání do postele.

Líbilo se nám
  • minimum bloatwaru
Nelíbilo se nám
  • chudá nabídka utilit
  • softwarová deaktivace klávesnice a touchpadu při změně režimu trvá i dvě vteřiny

Výdrž baterie: očekávaných 6 hodin

Uživatelsky nevyměnitelná Li-Ion baterie o kapacitě 50 Wh, respektive 3 270 mAh, v našem standardizovaném testu výdrže při přehrávání streamovaného Full HD videa podala očekávaný výkon 6 hodin. Internet si přes Wi-Fi můžete prohlížet až 8 hodin, čímž potvrzujeme proklamace výrobce. Při mém nejčastějším použití, které sestávalo z přehrávání streamované HD televize, poslechu hudby a prohlížení internetu jsem po nabíječce sahal po zhruba 5 hodinách.

Acer Aspire R 14

Nabíjení dodávanou nabíječkou s proprietárním zahnutým konektorem, který v některých případech brání přístupu k zapínacímu tlačítku, trvá na 50 procent kapacity baterie necelou 1 hodinu, na 80 procent 1 hodinu a půl a na 100 procent 2 hodiny 20 minut.

Líbilo se nám
  • naše očekávání byla naplněna
Nelíbilo se nám
  • proprietární nabíjecí port
  • uživatelsky nevyjímatelná baterie

Porty, tlačítka a indikátory: Zaplo? Nezaplo? Zaplo…

Pravou hranu základny okupují v tomto pořadí odzadu: proprietární nabíjecí port, zapínací tlačítko, USB 2.0, dvoutlačítko regulace hlasitosti a již zmíněná, nedostatečně hluboká čtečka SD(HC) karet. Zapínací tlačítko se vysloveně nepovedlo. Při stisku vrže a občas pod prstem klikne, aniž by zařízení uvedlo do chodu. Musíte tak být pří mačkání důraznější. Kolébka ovládání hlasitosti se naopak tiskne jistě. Nádavkem se na straně, kde se zesiluje hlasitost, nachází drobný výstupek, takže si strany nespletete v žádném režimu. Pokud pomineme resetovací zdířku vespod základny, z tlačítkové výbavy už je to vše. Start nebo Rotation Lock tak najdete jen na obrazovce ve virtuální podobě coby součást Windows 10.

TIP: Recenze Lenovo Yoga 700-14 – Nekompromisní, přitom dostupná

Přední hrana ukrývá dvě diody. Ta první zastává roli jediného prvku, který spolehlivě sdělí, že je zařízení v chodu (obrazovka může třeba vlivem šetření energie potemnět a větráčky většinou neuslyšíte). Tehdy trvale svítí modře. Ve spánkovém režimu pak oranžově bliká. Druhá je takovým Jirkou Ovčáčkem, ale nikoliv pro prezidenta, nýbrž pro baterii. Při jejím nízkém stavu a nabíjení svítí oranžově, při plném dobití modře. Jestli také tak úporně obhajuje světonázor svého pána, to se nám bohužel nepodařilo zjistit.

Levou hranu, která jako poslední stojí z hlediska konektivity za pozornost, pak provrtaly Kensington Lock, souměrné USB-C (podporuje pouze protokol USB 3.1 Gen. 1 s maximální rychlostí 5 Gb/s), HDMI plné velikosti (grafikou omezené na verzi 1.4a, tedy maximum 3 840 × 2 160 @ 30 Hz), dvojice namodralých USB 3.0 (to zadnější může nabíjet připojená mobilní zařízení, i když je notebook vypnutý) a kombinovaný 3,5mm jack pro headset.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • HDMI plné velikosti
Nelíbilo se nám
  • přes USB-C nelze nabíjet
  • chatrné zapínací tlačítko

Bezdrátová konektivita: povinnost splněna, dál už nic

Komunikaci s ostatními zařízeními zajišťuje Bluetooth 4.0, k internetu se bezdrátově připojíte citlivou „ácéčkovou“ Wi-Fi.

Líbilo se nám
  • rychlá a spolehlivá Wi-Fi
Nelíbilo se nám
  • stará specifikace Bluetooth

Závěr: vítězství i po nejednom zaškobrtnutí

Model R 14 má tak trochu dvě tváře. V některých ohledech působí jako ryze prémiový výrobek. Jmenovat bychom mohli reprezentativní vzhled zajištěný použitím hliníku a převážně kvalitního plastu, skvělou podsvícenou klávesnici, nadprůměrný dotykový IPS displej, bohatou konektivitu včetně USB-C, kultivovaný chod nebo živý touchpad. V jiných zase jako by pocházel z nižší třídy. Tady stojí za zmínku především chatrnější konstrukční zpracování. Lidé s citlivějším zrakem by také ocenili, kdyby minimální jas méně dráždil oči, zvlášť když nepomůže ani Dimmer – mnoho dalších rozumných řešení pak už nezbývá.

Na rameno mi klepe Einsteinův duch a našeptává, že všechno, co zaznělo, je relativní. Proto musím začít hodnocení zasazovat do patřičného kontextu.

Acer Aspire R 14

Začněme u ceny. Acer si za Aspire R 14 v testované konfiguraci řekne pouze 22 tisíc korun, což je na danou výbavu vynikající nabídka. (Jak jsem psal v úvodu, už méně to platí u vybavenější varianty – zejména nedostatky v konstrukci jsou za 30 tisíc korun již neakceptovatelné, a proto bych místo ní raději volil HP Spectre x360 v méně výkonné konfiguraci 13-4152nc, resp. W8Y36EA).

TIP: Recenze HP Spectre x360 – Luxus samozřejmostí

Výhodnost koupě recenzovaného výrobku potvrzují i vcelku bezzubí konkurenti. Není jich málo, ale jejich prohřešky jsou dle mého názoru závažnější, než ty, které zazněly výše.

Konkurence: má co dohánět

Z obvyklých podezřelých si nejprve prošacujeme stříbrnou Yogu 700-14ISK od Lenova, přesněji konfiguraci 80QD009XCK. Za stejnou cenu sice dostanete „originál“ a dedikovaný grafický čip pro nějaké to ležérní hraní, ale brzdit vás bude pouze hybridní disk o kapacitě 500 GB a s pouze plastovým tělem moc parády neuděláte. Navíc si budete muset připlatit za sluchátka a externí zvukovku, protože ta integrovaná nestojí za moc a větráčky nevědí, co znamená dovolená, a to ani o letních prázdninách. Tedy vlastně hlavně během nich a jejich horkých dnů.

yoga700-14

Pokud byste si mermomocí chtěli připlatit, nabízí se černý ASUS VivoBook Flip TP301UJ-C4011R. Bohužel nelze říct, že si ve všech směrech polepšíte. Tento stroj se odlišuje terabajtovým HDD, 8GB pamětí RAM, dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce 920M a operačním systémem Windows 10 ve výbavě Pro. Zcela jednoznačně si však pohoršíte displejem, který trpí nerovnoměrným podsvícením a viditelnou mezerou mezi panelem a podivným, matno-lesklým sklem.

vivobookflip4011

Chcete naopak ušetřit? O slovo se hlásí o 2 tisíce levnější HP Pavilion x360 13 ve výbavě 13-s005nc, resp. M7U43EA. Zvláštní požadavky splní díky podpoře WiDi, vestavěné sítové kartě, jak dokládá RJ-45 port na pravém boku, a při včasném upgradu z Windows 8 na Windows 10 i možnosti získat dva operační systémy za cenu jednoho. Potěší rovněž 8GB RAM a 500GB úložiště. To však navzdory asistující 8GB SSD cache čistokrevné SSD rychlostně nedohání, procesor pochází z loňska, chybí podsvícení kláves a USB-C, celková kvalita vstupních zařízení zaostává a šasi opět tvoří pouze plast.

x360 montage

Co říci závěrem? Pokud papírové specifikace splňují vaše požadavky a nepotřebujete tank, berte Acer Aspire R 14. Suma sumárum dnes nic lepšího v dané kategorii neseženete.

acer-aspire-r-14
Klady
  • reprezentativní vzhled, použití hliníku
  • báječná podsvícená klávesnice
  • nadprůměrné kvality displeje
  • vynikající poměr cena/výbava
  • tichý, v nízké zátěži dokonce bezhlučný chod
Zápory
  • málo rigidní šasi, které drobně skřípe a praská
  • citelné zahřívání i v nízké zátěži (avšak nerušivé)
  • pouze jednoúčelové USB-C (avšak lepší než žádné)
  • příliš intenzivní minimální jas obrazovky
Diskuze ke článku
MynnyD
maximálně 4GB RAM? To je jasný dealbreaker, stačí pár tabů v Chromu a pagefile jede naplno.
Hexagon
Dat za notebook so 4GB RAM 25 tisic moze len uplny amater. 4GB RAM sotva staci na kancelarsku pracu.
aa
moj 5 rocny notebook ma 4 gb ram a to bol lacnejsi ako tento... viem ze je to neporovnatelne ale to len na ukazku ze za takuto cenu kupit notebook s 4gb ram je fail
aa
suhlasim so vsetkym a nehovorim ze to nebude stacit na beznu pracu .. avsak pri tejto logike sa budu o par rokov vyrabat notebooky s 2 gb ram ? kedze teoreticky by mohli stacit na beznu pracu ... pri androide tiez kazdou verziou je lepsia sprava ram atd. a ram sa furt zvysuje u top modelov je uz bezna 4 gb ram a uz je aj 6gb dokonca ... proste keby ja kupujem notebook za podobnu cenu tak isto by som chcel minimalne 6gb ram uz len z pohladu buducnosti lebo notebook sa bezne nekupuje na rok ale na dlhsi cas aspon u mna a vzdy je lepsie mat rezervu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze