Acer Aspire R 11
recenze

Acer Aspire R 11

Hlavně pro zábavu
2

Dříve byla konvertibilita vykoupena relativně vysokou cenou. To se začalo před pár lety měnit a tato zařízení se dostávají i do nižších tříd. To je případ i dnes testovaného Aceru Aspire R 11, který bojuje především cenou, za kterou nabízí multifunkčnost a také dvě zajímavá barevná provedení. Má tedy potenciál stát se vysněným zařízením pod vánoční stromeček?

Všestranná zařízení za zajímavou cenu se stávají doménou Aceru, který v posledním roce chrlí jeden konvertibilní notebook za druhým s různou cenou a výbavou. My se dnes podíváme na kousek, který pluje v levnějších vodách. Acer Aspire R 11 zaujme barevným provedením i displejem otočným o 360 stupňů pro použití v režimu tabletu, stanu nebo stojanu.

Oficiální snímky

Technické parametry Acer Aspire R11 R3-131T-P1JH

Kompletní specifikace
Konstrukce298 × 211 × 20,9 mm, 1 580 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11,6" (1 366 × 768 px)
ChipsetCPU: 4×1,6 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 4 GB, disk: 500 GB (HDD), paměťové karty: microSD
Konektory1× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostčerven 2015, 9 999 Kč

Acer Aspire R 11 – videopohled

Varianta, kterou máme zapůjčenou k otestování, je v řadě druhou nejvyšší a nabídne čtyřjádrový procesor Intel Pentium Braswell, 4 GB operační paměti a 500GB plotnovým disk. Cena byla stanovena na necelých 10 000 Kč. Vy si ale můžete vybrat z několika dalších variant s dvoujádrovými i čtyřjádrovými procesory Intel Celeron a Intel Pentium, které nabízí od 2 do 8 GB operační paměti a úložiště od základních 32GB SSD až po kapacitu 120 GB. Cena začíná na 6 990 Kč a stoupá až do 12 990 Kč.

Obsah balení: žádná překvapení

Ráda bych řekla, že vás čeká překvapení, ale není tomu tak. Acer zůstal u strohé klasiky a mimo zařízení a povinné literatury se v krabici nachází jen malý napájecí adaptér. Faktem je, že notebook nabízí i HDMI a LAN konektor, a bylo by tedy zbytečné dodávat redukce. Přesto bych ocenila například jednoduché ochranné pouzdro.

Design a konstrukce: plast vládne

Na první pohled Aspire R 11 rozhodně nepřehlédnete, tedy alespoň ne v modré variantě, kterou máme i my. Výrobce se rozhodl pro dvě barevná provedení – modrou a elegantní bílou. Obě jsou pak kombinované s černým vnitřkem. Modrá rozhodně působí hravějším dojmem a ocení ji především mladší generace. Barvy se poslední dobou na noteboocích nenosí a vládne především šedá a černá. Acer tak zpestřil nabídku, za což rozhodně chválím, i když je to otázka vkusu.

Acer Aspire R11

Tělo je celoplastové a zdobí ho výrazné vroubkování. Je pevné a neprohýbá se, konstrukci tedy Acer zvládl dobře. Zadní stranu chrání pogumované nožičky.

Přestože se jedná o 11,6palcové zařízení, celková velikost je nadprůměrná. S rozměry 211 × 298 × 20,9 mm se Acer rozhodně nehoní za nejtenčími zařízeními a jedná se spíše o cvalíka - do takto velkého těla by se vešla i 13palcová obrazovka. Je to způsobeno především většími rámečky okolo displeje. Ani hmotnost není mezi 11,6palcovými notebooky s 1,58 kg nejnižší, hmotnost konkurence se běžně pohybuje okolo 1,2 kg. Zde ale vše vyvažuje příznivá cena.

Tlačítko na vypnutí a zapnutí je na pravém boku dobře hmatatelné, avšak nad ním se nachází konektor pro napájení a při jeho manipulaci si notebook často uspíte nebo rovnou vypnete. Pod zapínacím tlačítkem jsou umístěné dvě diody, které notifikují práci disku a stav baterie, pod nimi si našlo své místo praktické kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, za které Acer chválím. Je dobře nahmatatelné i stisknutelné. Levý bok už si obsadila konektorová výbava, ve které nechybí HDMI, dva USB porty (jeden ve verzi 2.0 a jeden 3.0 ), užitečný LAN konektor a 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Notebook má i čtečku SD karet, která se netradičně nachází na zadní straně základny a při otevřeném notebooku se ke slotu nelze dostat.

Klávesnice je pro tuto cenovou i velikostní kategorii klasická - bez podsvícení a numerického bloku. Je dostatečně velká, takže prostoru budete míst dostatek. Bohužel je tužší a více hlučná a chvíli trvá, než si na ní navyknete. Příjemným překvapením je ale touchpad, který je prostorný a dopad jeho dvou tlačítek příjemně měkký. Povrch je lesklý a stisknout se dá přibližně od jedné poloviny. Nevydává zbytečný hluk, a při práci tak neruší. Pochopitelně podporuje všechna gesta ve Windows 8 a Windows 10.

Displej: hlavně se nenaklánět

Už z názvu zařízení je jasné, že se jedná o 11palcový notebook, konkrétně 11,6palcový. Rozlišení lesklého IPS zobrazovače je 1 366 × 768 pixelů, což dává výslednou jemnost 135 ppi. Rastr je tedy znatelný a v dnešní době jsme hýčkáni mnohem vyššími rozlišeními na menších úhlopříčkách. Pro běžnou práci ale jemnost displeje postačí.

Acer Aspire R11

Zamrzí ale pozorovací úhly. Už při jemném náklonu je displej téměř nečitelný, a tak pokud plánujete filmové dýchánky s přáteli, poohlédněte se spíše jinde. Maximální jas je na danou kategorii ale nadprůměrný a na slunci nebudete mít problém s čitelností. Minimální jas by mohl být o něco nižší, ale Acer to kompenzuje technologií BluelightShield, která ve zhoršených světelných podmínkách tlumí modré světlo, čímž šetří vaše oči.

Nespornou výhodou je jistě možnost překlápění displeje. Dotykový panel se dá otočit o 360 stupňů a rázem můžete zařízení použít jako multidotykový tablet. Klávesnice se deaktivuje, takže si zařízení můžete pohodlně opřít. Bytelně také působí klouby, které na sobě sice mají plastové kryty, nicméně osa je tvořena z kovu. Displej tak drží na svém místě a notebook se pod rukama nehroutí jak domeček z karet. Navíc je kryt odolným sklem Gorilla Glass.

Zvuk: skoro jako v kině

Dva stereo reproduktory jsou umístěny na přední straně základny vespod. Toto umístění není nijak překvapivé a často se s ním u konvertibilních zařízení setkáváme. V tomto případě ale sám notebook nebrání zvukovému vývodu a notebook je dostatečně hlasitý.

Překvapila mě kvalita reproduktorů, které se mohou rovnat těm u dražší konkurence. Pro fajnšmekry to sice nebude, nicméně Acer se ve zvukovém podání u svých notebooků a tabletů značně zlepšuje, a reproduktory proto budou běžnému uživateli naprosto dostačovat nejen pro přehrávání filmů. Pro hudební znalce je tu ale připraven 3,5mm jack konektor, jehož kvalita je standardní.

Acer Aspire R11

Webkamera: šedá myš

Přední kamera má rozlišení 720p a bude dostačovat pro běžné videohovory. Za zhoršených světelných podmínek je ale vidět značný šum. Pokud tedy rádi večer „skypujete“, připravte si silný zdroj světla. Webkamera je umístěna tradičně uprostřed nad displejem. Zadní fotoaparát chybí, ale u tohoto typu zařízení je to vcelku běžné.

Hardware a výkon: tak akorát

Acer Aspire R 11 je již z podstaty věcí spíše multimediálním zařízením a čtyřjádrový procesor Intel Pentium tomu odpovídá. Přesto se Aspire R 11 nezalekne ani lehké kancelářské práce, ale na pokročilý multitasking už mu dech nezbývá. Zajímavostí je, že se nám do notebooku nepodařilo nainstalovat jakoukoli verzi programu GPU-Z, stejně jako benchmark Heaven DX11.

Procesor a operační paměť

Jako procesor byl dosazen pasivně chlazený čtyřjádrový Intel Pentium N3700 Braswell taktovaný na 1,6 GHz s maximální taktem 2,4 GHz, kterému sekundují 4 GB operační paměti. Notebook díky tomu zvládá běžné úkony, jako je surfování na internetu a kancelářskou práci, hravě. Pokročilý multitasking mu však dělá problémy a v takových případech se zpomaluje. Pro začínajícího uživatele ale nabízí dostatek výkonu na všední záležitosti i nějakou tu méně náročnou zábavu.

Můžete ale zvolit i jiné modely v čele s variantou mající identický procesor, ale 8 GB operační paměti, nebo naopak nižší varianty s procesory Intel Celeron N3150 (též doplněné o 4 GB RAM) a N3050 (pouze se 2 GB RAM).

Grafika

Grafická karta je samozřejmě integrovaná, v tomto případě jde o Intel HD Graphics. Nové hry si sice nezahrajete, ale na šachy nebo karetní hry, popřípadě starší akční hry, to stačit bude. Notebook zvládne i naprosto základní grafické programy jako GYMP, ovšem jen pokud mu poskytnete dostatek času na zpracování.

Úložiště

V našem případě Acer s místem rozhodně nešetřil a k dispozici je 500GB plotnový disk s 5400 otáčkami, ze kterého vám zbyde přibližně 450 GB pouze pro vaše data, takže filmy i hudba si své místo jistě najdou. Disk je klasický, a proto nečekejte žádné vysoké rychlosti, jako je tomu u SSD.

Operační systém: Windows 8.1 nebo 10?

V základu nalezme předinstalovaný systém Windows 8.1, se kterým nefungovalo zařízen příliš spolehlivě, my jsme systém upgradovali na Windows 10. Jestli je to chyba všech zařízení, nebo jen našeho kusu, můžeme těžko posoudit, nicméně s Windows 10 funguje notebook bezproblémově.

Ve Windows 10 už nás nečeká žádné velké překvapení a nový operační systém od Microsoftu je vcelku povedený. Výrobce pochopitelně nezapomněl nainstalovat své vlastní utility v čele s Acer Portalem, což je cloud od tohoto výrobce. Dále nesmí chybět proprietární sada pro hudbu a obrázky – abPhoto a abMedia nebo šikovný Acer Recovery Management pro obnovu zařízení. Celkem si Acer naistaloval 14 vlastních utilit. Nechybí ani všudypřítomný antivirus McAfee. Pokud se rozhodnete zůstat u Windows 8.1 a neupdatovat, nainstaloval Acer ještě utilitku Pokki Start Menu, která vám do Windows 8.1 přidá i klasické menu Start, jak ho znáte z Windows 7. Doporučuji tedy dodané programy zkontrolovat a pokud je nevyužijete, tak smazat a uvolnit tím nějaké místo na disku. Zabere to půl hodiny a místo navíc se jistě hodí.

Baterie a výdrž: průměr

Samotná výdrž není špatná a v dané kategorii je to klasický průměr. Výrobce integroval Li-Pol akumulátor s kapacitou 3 270 mAh. Notebook zvládl při nastavení jasu na polovinu přehrávat streamované Full HD video 445 minut. Kancelářská práce pro něj pak není problémem až po dobu 7 hodin a při současném surfování si notebook říká o přísun energie zvenčí přibližně po 6 hodinách. Podobně byl na tom i testovaný Dell Inspiron 11z Touch. Notebook se do 100 % kapacity baterie nabije pouze do 120 minut, což je výborná hodnota.

K dispozici není žádný sofistikovanější režim úspory baterie, takže se musíte spokojit s programem Acer Power Management, který vám poví o náročnosti spuštěných programů, abyste mohli výdrž notebook prodloužit jejich vypnutím.

Konektivita: notebookový základ

Konektorová výbava je na notebook naprosto základní, ale dostačující. Nechybí LAN konektor, na který se už často zapomíná, ani HDMI pro spojení s monitorem. Také vás potěší jedno USB 3.0 a jedno 2.0. 3,5mm jack konektor je potom standardem. Všechny tyto konektory sice našly své místo jen na levém boku, ale nijak to nevadí. Notebook disponuje i čtečkou SD karet umístěnou neprakticky na základně vzadu.

Komunikace: Bluetooth a Wi-Fi

Z nadpisu je jasné, že notebook nepostrádá ani Bluetooth 4.0 a Wi-Fi ve standardu 802.11ac. Wi-Fi je vcelku stabilní, nebyl problém s náhlým odpojováním. Jediné, co by vám tak mohlo chybět, je podpora mobilních sítí, která ale v této cenové kategorii není běžná.

Acer Aspire R11

Závěr: do začátků

Acer Aspire R11 není za cenu 10 000 Kč špatnou volbou. Někomu ale může vadit méně kvalitní provedení plastů nebo horší pozorovací úhly displeje. Naopak překvapil touchpad, který bývá v mnoha případech Aceru vyčítán. Má měkký dopad a nebývá zvykem, aby se v takto kvalitním podání objevoval u levnějších zařízení. Potěší také zvuk či nabídka konektorů.

Acer Aspire R11

Aspiru R11 se nedá upřít přijatelný výkon, a to zvláště v té nejvyšší výbavě, která přijde na necelých 13 tisíc korun a nabídne SSD disk s kapacitou 120 GB. Jeho hlavním nedostatkem je konstrukce a kvalita samotných materiálů. U nenáročných zákazníků si jistě své místo najde.

Konkurence

A konkurence? Ta je v tomto segmentu více než nabitá. Prvním konkurentem v řadě je Asus Transformer Book Flip s dvoujádrovým procesorem Intel Celeron Braswell, který nabídne identické rozlišení 11,6palcového panelu, 2 GB operační paměti a úložiště o velikosti 32 GB. Cena je 9 999 Kč.

Asus Tranformer Book Flip

Dalším konkurentem je Lenovo IdeaPad Yoga 300 se čtyřjádrovým procesorem Intel Pentium Bay Trail-M, identickým rozlišením opět na 11,6palcích a 4 GB operační pamětí. Hybridní úložiště poté poskytne 500 GB prostoru a 8 GB cache pro zrychlení operačního systému. Cenově se pohybuje okolo 12 000 Kč.

Lenovo IdeaPad Yoga 300

A v neposlední řadě je tu i se nabízí i Dell Inspiron 11z Touch se čtyřjádrovým procesorem Intel Pentium, kterému sekundují 4 GB RAM. Displej má úhlopříčku opět 11,6 palců a rozlišení 1 366 × 768 pixelů. Klasický plotnový disk poskytne 500 GB prostoru. Cena je 12 999 Kč.

TIP: Recenze Dell Inspiron 11z Touch – Yoga přes kopírku

inspiron11zdotkovy
acer-aspire-r11
Klady
  • pohodlný touchpad
  • zvukový výstup
  • dobrá konektorová výbava
Zápory
  • materiály
  • displej
  • klávesnice
Diskuze ke článku
Petr
Vypadá dobře tuto velikost mám rád
František Zbořil
něco takového bych rád pro mamku, ale nedal by někdo tip na něco podobného a to i cenové, ale i s full hd. Trochu nechápu, že full hd není u těchto strojů základ? :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze