První dojmy ze Sony Xperia XZ Premium se 4K HDR displejem

26

V den zahájení konference MWC 2017 jsme se dočkali novinek z dílny japonského Sony. To nám představilo hned několik zajímavých zařízení a jedním z nich je také nová vlajková loď pro letošní rok – Xperia XZ Premium. Tu jsme si mohli také vyzkoušet a tak vám nyní přinášíme naše první dojmy.

Sony Xperia XZ Premium – MWC 2017

Sony v úvodu tiskové konference mluvilo o inovacích v oblasti výkonu, displeje a fotoaparátu a tyto vlastnosti promítlo také do nové Xperia XZ Premium. Ta se může pyšnit hned několika prvenstvími a podle mého názoru se jedná o zabijácky vybavené zařízení. Jednou z klíčových novinek je vylepšený displej s úhlopříčkou 5,5 palců a neuvěřitelným 4K rozlišením. Displej je navíc vybaven technologií HDR a jeho zobrazovací schopnosti jsou opravdu skvělé.

Pokud však čekáte kompaktní tělo jako v případ LG G6, tak vás musím zklamat. Xperia XZ Premium je obrovský telefon a Sony evidentně nový trend menších rámečků ignoruje. V ruce je to samozřejmě hodně znát a ovládání jednou rukou je docela problém. Designově se jedná o klasickou Xperii se všemi typickými prvky a bude dostupná v několika barevných variantách. My jsme si mohli vyzkoušet zrcadlovou verzi, která vypadá velmi extravagantně a opravdu snadno se upatlá, ale například černá vypadala mnohem elegantněji.

Další důležitou funkcí je nový fotoaparát s 19Mpx snímačem Exmor RS. Ten je vybaven samostatnou vyrovnávací pamětí, díky které dokáže zachytit video s úchvatnou rychlostí 960 FPS! Na stánku Sony bylo několik zajímavých demonstrací této funkce a vypadalo to opravdu fantasticky. Sony nás v tomto ohledu opravdu mile překvapilo a jeho nový snímač jistě odstartuje novou éru slow-motion videí.

Xperia XZ Premium je zároveň asi nejvýkonnější (zatím) představený smartphone, protože jako první nasazuje nový top čipset Qualcomm Snapdragon 835 se 4 GB RAM a vnitřní pamětí 64 GB. Bohužel vystavené kusy v sobě mají ranou verzi OS Android 7 Nougat, který často padal, ale to snad do vydání výrobce ještě opraví. Na trh by měla novinka dorazit později na jaře, bavíme se tedy zhruba o květnu 2017.

TIP!Sony Xperia XZ Premium: nejlepší Japonec se Snapdragonem 835

Celkově je vidět opravdu velký pokrok proti minulé Xperii Z5 Premium, která byla také vybavena 4K displejem. Ten však zdaleka nebyl tak kvalitní a nová Xperia XZ Premium jej posouvá na zcela novou úroveň. Na druhou stranu je však škoda, že se Sony stále drží opravdu masivních rámečků nad a pod displejem, kvůli kterým telefon vypadá na první pohled trochu zastarale.

Technické parametry Sony Xperia XZ Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 77 × 7,9 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,5" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostkvěten 2017, 19 990 Kč
Diskuze ke článku
Hexx
Docela by mě zajímala výdrž baterie.
Marduch
Je možné manuálně snížit rozlišení?
ICE
Na koho cílí tak blýštivý záda? Na straky?
11majkl
nemáte tam náhodou chybu ve speci fikacích Android 7.0 nemá náhodou Android 7.1? díki jestli to opravíte nebo mi to vysvětlíte

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze