První dojmy ze Samsungu Galaxy S III: jaký je ve skutečnosti?

31

V Londýně jsme si vyzkoušeli vlajkovou loď Samsungu pro rok 2012. Jaký je Samsung Galaxy S III ve skutečnosti? Co se nám líbí a co ne? Přečtěte si naše první dojmy doplněné o fotogalerii a komentované videopohledy.

Samsung Galaxy S III byl a je zřejmě nejočekávanějším telefonem s Androidem v historii. Kolem žádného přístroje s robotem se nerojily spekulace v takové míře, kterou jinak známe pouze ve spojení s produkty Apple. Naplnil tedy nový král Samsungu očekávání nebo zklamal?

Přečtěte si, co vše Samsung Galaxy S III umí v našem preview

Samsung Galaxy S III: oficiální fotografie

Rozměry a design: dva tábory

Design jako takový záměrně hodnotit nebudu, protože je to značně subjektivní. I z našich diskuzí víme, že někomu z vás se novinka líbí, někomu ne. Faktem ale je, že jsme se ničeho inovativního nedočkali a design určitě žádný „odvaz“ není. Zda je to dobře nebo špatně, nechám už na vás.

Samsung Galaxy S III je už opravdu velký telefon. Drží se však docela dobře

Objektivně lze ale posoudit rozměry, které se oproti předchůdci výrazně zvětšily. Na papíře vypadá zejména výška hrozivě – 136 milimetrů je ještě více, než má například HTC One X nebo Samsung Galaxy Nexus. Oproti předchůdci S II je nárůst opravdu výrazný. Realita je ale jiná.

Zaujmou oblé tvary, malá tloušťka a nízká hmotnost

Galaxy S III se totiž paradoxně drží a ovládá lépe, než například HTC One X a ne o moc hůře, než Galaxy S II. Může za to velmi oblá spodní část i celé tělo telefonu v kombinaci s malými přesahy. Po uchopení zajede Galaxy S III pohodlně do dlaně a palec obsáhne větší plochu, než u jiných telefonů s podobně velkým displejem. Platí však, že Galaxy S III už nebude nic pro subtilní ručky. Každopádně se vzhledem ke svým rozměrům a velkému displeji drží a ovládá lépe, než jsme čekali.

Pochválit kromě malé tloušťky 8,6 milimetru musím také hmotnost, kterou se podařilo stlačit na 133 gramů. U takto velkého telefonu byste takto nízkou hmotnost nehádali a po uchopení do ruky vás, stejně jako u HTC One X, překvapí. Bohužel je to způsobeno ryze plastovým tělem, které však nepůsobí levně. Kdo spekuluje nad polykarbonátem, bude zklamán. Například zadní snímatelný plastový kryt je tak ohebný, jakoby byl z papíru.

Vše je lesklé

Díky speciální tzv. hyperglazing povrchové úpravě však plasty vypadají zajímavě, mají jakoby perleťový nádech a telefon rozhodně nepůsobí plastově a levně. Oproti ryze plastovému a trochu levně působícímu Galaxy S II je to rozhodně posun dopředu. Pochválit musíme dokonalé slícování a zpracování. V případě tmavé verze zaujme i textura a měnící se barvy pod různými úhly osvětlení. Bílá varianta je pak opravdu elegantní sama o sobě. Obě verze jsou však velmi lesklé a působí jako magnety na otisky prstů, které je potřeba neustále leštit a čistit.

Samsung Galaxy S III – první pohled

Displej: obrovský Super AMOLED a vyladěné prostředí

Zde je kámen úrazu a důvod, proč se Galaxy S III tak zvětšil. Ohledně parametrů vás odkážu na videopohled výše a naše obsáhlé preview. Zde se zaměříme na to, jaký je tento 4,8 palcový displej ve skutečnosti. Pokud pomineme pro mnohé (včetně mně) až zbytečně velkou úhlopříčku, nemám displeji co vytknout. Přítomnost Pentile matice si při běžném používání nemáte šanci všimnout, takže zde bych zas takový problém neviděl. Technoidům to však jistě vadit bude a je škoda, že Samsung nepoužil nejnovější typ Super AMOLED Plus.

K displeji nelze mít výhrad - je jasný, kontrastní a s výbornými pozorovacími úhly i podáním černé

Při srovnání se Super AMOLEDem Plus v Galaxy S II vyhrává ten novější. Je jemnější, výborně čitelný, jasný, kontrastní a má velmi dobré pozorovací úhly. Displej jsme porovnali také s HTC One X, přičemž Galaxy S III vyhrává podáním černé a kontrastem.

Srovnání se Samsungem Galaxy S II a HTC One X

Velmi nás potěšila notifikační LED dioda, která se nachází vlevo nad displejem. Problikává skrz přední plochu, takže ve zhasnutém stavu vůbec nevíte, že tam nějaká je. Každopádně bliká modrým světlem, které je však v případě silnějšího okolního slunečního svitu poměrně slabé.

S displejem se pojí také zajímavá funkce využívající 1,9 Mpx kameru na přední straně. Pokud si to nastavíte, sleduje telefon při čtení dokumentů, e-mailů, webu a dalších činnostech, kde se dlouho nedotýkáte displeje, vaše oči a hodnotí, zda se stále na displej díváte. Zabrání tak jeho automatickému zhasnutí, které je někdy velmi otravné. Zajímavou inovaci jsme bohužel na vystavovaných vzorcích nemohli vyzkoušet, Samsung ji zřejmě ještě potřebuje doladit.

Ikonka oka signalizuje funkci Smart stay - dokud se na displej díváte, nevypne se

Tlačítka pod displejem jsou dobře přístupná a kladně hodnotím i hlavní hardwarové tlačítko, které má nízký zdvih a klade přiměřený odpor. Žádné problémy jsem neměl ani s kapacitními tlačítky po jeho stranách. Samsung chválím za umístění zamykacího/vypínacího tlačítka na pravý bok, stejně jako u Galaxy S II. Pokud by bylo umístěno na horní straně, bylo by to nepraktiké.

Dokonale vyladěné je prostředí telefonu. Vše je perfektně plynulé, reakce svižné a celkový dojem velmi dobrý. Samsung si dal záležet také na vylepšení mnohými odsuzovaného prostředí Touchwiz, nyní s přídomkem UX. Ikonky a widgety jsou o něco hezčí a celé prostředí je uhlazenější a přehlednější, i když já osobně i v porovnání s TouchWiz UX stále preferuji HTC Sense. Potěší možnost měnit velikost widgetů nebo 5 ikon v dolní liště. Chválíme také za zachování zkratek pro bezdrátové funkce (a nejen ty) ve vysouvací roletě. Celým prostředím prochází přírodní motivy a zvuky. Ostatně už odemykací obrazovka ve stylu čeření vodní hladiny vypadá neobvykle.

Velmi oceňuji, že v mnoha případech vypadají nabídky stejně jako v čistém Androidu 4.0. Například neprakticky zpracovaná a chudá nabídka widgetů z Androidu 4.0 na Galaxy S II se již nekoná a máme zde klasickou grafickou nabídku widgetů ve stylu čistého Androidu 4.0. Samsung přidal také nové živé tapety. Také zde platí, že běh telefonu je dokonale plynulý i při zapnuté živé tapetě na pozadí.

Samsung Galaxy S III – srovnání barevných variant

Fotoaparát: rychlejší a chytřejší

Ačkoliv papírově nedoznal fotoaparát změn, inovací jsme se přeci jen dočkali. Je výrazně rychlejší, a to jak co do startu, tak do rychlosti ostření a pořizování snímků za sebou. Subjektivně však mohu říct, že v běžném režimu například One X fotí rychleji a Xperia S ostří rychleji. V režimu Burst shot je ale také Galaxy S III velmi rychlý. Na opravdové porovnání si budeme muset ale počkat do recenze.

Fotoaparát má stále 8 megapixelů, Samsung ale zapracoval na funkcích a rychlosti

Líbily se mi zajímavé nové funkce, které Samsung do fotoaparátu implementoval. Po vyfocení vašich přátel je automaticky rozezná a otaguje a dokonce nabídne i odeslání snímku jednotlivým přátelům. Fotoaparát také díky funkci Best photo automaticky rozezná nejlepší fotografii ze série, kterou pak následně uloží. Zamrzí ale absence spouště na boku telefonu, která se v mnoha situacích hodí.

Se Samsungem Galaxy S III jsme pořídili také dvě testovací fotografie. Vzhledem k podmínkám a předprodukčnímu softwaru je předčasné kvalitu hodnotit. Alespoň však můžeme vidět, co od Galaxy S III očekávat.

První testovací fotografie pořízené na představení v Londýně

Obří paměť, vysoký výkon, S Voice, Pop up play NFC a indukční nabíjení

V nadpisu jsem zmínil 5 nejdůležitějších inovací, které jsou u Galaxy S III klíčové. Mít v telefonu až 128 GB paměť je opravdu působivé a zde se konkurence vůbec nechytá. Samsung se naštěstí nenechal zlomit a kromě interní paměti nabízí na rozdíl od konkurentů i slot pro paměťové karty. Mnoho uživatelů také potěší klasicky snímatelná zadní kryt, takže baterie je uživatelsky snadno vyměnitelná.

TIP:přečtěte si podrobné preview Samsungu Galaxy S III

Samsung Galaxy S III – prohlídka prostředí a funkcí

Čtyřjádrový procesor Exynos s taktem 1,4 GHz už v prvních benchmarcích ukazuje, že má špičkový výkon a překonává například i nejbližšího konkurenta HTC One X. Na reálné používání si musíme počkat, ale už po prvních minutách hraní si s telefonem, přehrávání HD videí a hraní her vypadá být výkon více než dostatečný. Pozitivní také je, že se novinka nijak citelně nezahřívá, ale na definitivní soudy si musíme opět počkat až po vykonání zátěžových testů.

Tmavá barevná varianta

Chvíli jsem si hrál také s hlasovým asistentem S Voice, který má být konkurencí pro Siri na iOS. Na demonstraci či mimo kameru se vše chovalo korektně a S Voice i v hlučném prostředí reagoval dobře. Na našem videopohledu si ale i při korektním porozumění z nějakého důvodu dělala funkce co chtěla. Těžko říct, čím to bylo způsobeno. Každopádně možnosti by měly být ve srovnání se Siri podobné nebo širší (nechybí spouštění fotoaparátu a podobně). S Voice však, stejně jako Siri, neporozumí češtině a budete muset zvolit jeden ze světových jazyků. Využití jistě najde i AllShare Cast pro bezdrátové sdílení obsahu na televizi.

Černá barevná varianta

Zaujalo mě také další chytré funkce, kdy například při SMSkování s kontaktem stačí přiložit telefon k uchu a automaticky dojde k hovoru. U vystavených vzorků tato funkce ale většinou zatím nefungovala nebo byla deaktivována. Opět si tak budeme muset na podrobné prozkoumání počkat na recenzi. Výborně ale fungovalo Pop up play, kdy při přehrávání videa můžete stiskem jediného tlačítka na displeji mimimalizovat aplikaci pro přehrávání videa s tím, že samotné okénko videopřehrávače zůstane na displeji a lze jej libovolně přesouvat. Můžete tak například psát e-mail a přitom sledovat video. Díky velkému displeji zde bude vždy prostoru dostatek. Zatím však vypadá, že lze funkci využívat pouze s vestavěným přehrávačem a nikoliv například s YouTube.

Srovnání světlé a tmavé varianty

Podpora NFC potěší i našince vzhledem k blížícím se spuštění placení telefonem i v České republice. Jinak lze NFC využívat k přenosu souborů (Android Beam), mezi dvěma modely Galaxy S III dokonce i přes Wi-Fi direct (S Beam). Wi-Fi Direct ale musíte mít ručně zapnuté v nastavení, což použitelnost bleskového sdílení velkých souborů trochu degraduje. Vyzkoušeli jsme také přehrávání videí a hudby a zaujal nás poměrně silný reproduktor. I ve velkém hluku byl zvuk dobře slyšet. Kvalita nám ale přišla spíše průměrná a je také škoda, že Samsung nepřidal druhý reproduktor pro stereo efekt.

Užitečnou vychytávkou je indukční bezdrátové nabíjení. Pokud si dokoupíte volitelnou nabíječku, která je mimochodem také v podobném designu, stačí na ni telefon položit a už se nabíjí. Na noční stolek vedle postele ideální řešení, protože nemusíte ve tmě lovit nabíječku a hledat microUSB konektor.

Je Samsung Galaxy S III nejlepší?

Galaxy S III bude určitě nejvybavenějším telefonem na trhu, až se 4. června začne v České republice prodávat za očekávanou cenu 14 999 Kč. Samsung vylepšil řadu vlastností jak hardwarových (HD displej, 4 jádrový procesor, NFC, indukční nabíjení, paměť i rychlejší fotoaparát) tak zejména softwarových, které Samsung na tiskové konferenci vyzdvihoval především. Nový hlasový asistent S Voice, sledování očí pro nezamykání displeje, S Beam, inteligentní vytáčení, AllShare Cast a výborné provázání fotoaparátu a sociálních sítí jsou určitě zajímavé inovace, které však zřejmě není problém přidat i do stávajících přístrojů. To však Samsung asi dělat nebude, aby motivoval zákazníky ke koupi novinky. Ta bude stát kolem 15 tisíc korun.

Je Samsung Galaxy S III nejvybavenější? Ano. To, zda je nejlepší, si ale musí každý uživatel posoudit sám. Pokud někdo o novince přemýšlí, určitě si nepochybuje o ultimátní výbavě, ale říká si ono pověstné (a dnes stále aktuálnější): „a není přeci jen už moc velký?“

Jaký máte názor na Samsung Galaxy S III vy? Zajímá vás něco? Zeptejte se nás v diskuzi pod článkem, a pokud to budeme vědět či jsme to vyzkoušeli, určitě vám odpovíme.

TIP:přečtěte si také naše podrobné preview Samsungu Galaxy S III

Technické parametry Samsung Galaxy S III

Kompletní specifikace
Konstrukce136,6 × 70,6 × 8,6 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostčerven 2012,
Diskuze ke článku
Kuba
Moc pěkný článek ;) chválím... Jen bch se chtěl zeptat, jaký má grafický čip? Na nějaké anglické stránce jsem se dočetl, že by měl být o 65% výkonější než mali400. Kde je pravda? :D
Honza
Dobrý den, někdo už se tu někde ptal, ale nevíte, jestli bude umět nahrávat z FM rádia? Například Galaxy Note to umí, ale původní S2 to neuměla.
Děkuji za odpověď.
Šimonp
Myslíte že SGS2 dostane stejný Touchwiz jako SGS3?:)
tybo
Ten grafický čip by mě také zajímal:-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze