První dojmy z nového Xiaomi Mi MIX: jak se vlastně používá?

19

Čínskému Xiaomi se letos povedla vyložená trefa do černého. Představilo model Mi MIX, který takřka odstranil rámečky nad a po stranách displeje. Díky tomu jsou rozměry telefonu jen o málo větší, než je samotný displej. Jak se takový telefon drží, ovládá nebo jak se s ním telefonuje? Na to odpoví dnešní první dojmy.

Za zapůjčení děkujeme xm.cz

Xiaomi Mi MIX

Telefon je dodáván v opravdu velké krabici, která je rozdělena do několika pater. Ačkoliv by se mohlo zdát, že výrobce přibalil spoustu příslušenství, opak je spíše pravdou. Kromě telefonu, koncovky nabíječky a kabelu, kde na jednom konci najdete USB-A a na druhém USB-C konektor, se v balení nachází ještě velmi povedené pouzdro, které chrání telefon a je příjemné do rukou. Pouzdro si určitě zapamatujte, ještě o něm bude řeč.

Držení a ovládání

Samotný telefon vás možná na první pohled neupoutá. Jde o další poměrně nudnou tmavou placku. Ve vypnutém stavu však může zaujmout keramické tělo, které vypadá odlišně od běžných skleněných telefonů konkurence. Výhodou také je, že na něm mají méně ulpívat otisky prstů. Tuto výhodu jsem bohužel nijak zásadněji nezaznamenal a Mi MIX je stejným magnetem na otisky prstů jako jiné skleněné telefony tmavých barev.

Mírně zaoblené boky prospívají pohodlnějšímu držení, telefon dobře padne do ruky. Samozřejmě s přihlédnutím k jeho celkovým rozměrům. V jedné ruce jej lze držet, avšak již méně pohodlně ovládat. V ideálním stavu je dobré telefon v jedné ruce držet a druhou rukou ovládat. I s mou menší rukou však lze při troše šikovnosti telefon zvládat v jedné ruce. Odemykací tlačítko je na pravém boku, kam lze dosáhnout bez přehmátnutí, totéž platí pro čtečku otisků prstů na zadní straně. Ta mimochodem funguje naprosto bezchybně a především bleskurychle.

Také v prostředí se lze při základních operacích spolehnout na jeden palec. Spodní lišta je vždy v dosahu a komu by přišlo, že nikoliv, má možnost využít plovoucí tlačítko a mít všechny funkce hned pod palcem. Opravdu vhod pak přijde možnost stáhnout horní lištu tahem prstem od shora dolů, a to ať jej provedete kdekoliv po displeji.

Prostředí obstarává operační systém Android 6.0.1 Marshmallow s výraznou nadstavbou MIUI 8.0 a zářijovými bezpečnostními záplatami. V tomto ohledu žádné revoluční novinky neočekávejte, neboť je vše shodné s ostatními modely Xiaomi. Jen je nutné počítat, že v telefonu chybí služby Google i obchod Play. Vše jde však pomocí jednoduchých kroků doinstalovat z obchodu Xiaomi.

Zatímco s držením telefonu se asi většina případných zájemců sžije, horší je telefon vůbec zvednout ze stolu. Zaoblené a lesklé boky totiž kloužou, a to ne zrovna málo. Po několika dnech si jde i na to zvyknout, nicméně jistota při uchopení telefonu citelně chybí. V tento moment nastupuje výše zmíněné pouzdro, které problém s vyklouznutím definitivně řeší. Nic však není zadarmo. Pouzdro samozřejmě navýší rozměry a zejména šířka již začíná být po jeho nasazení velmi hraniční.

Xiaomi Mi MIX

Displej – to (mnozí) ještě neviděli

Vůbec největším lákadlem Xiaomi Mi MIX je bezpochyby displej. Není to ani kvůli velikosti, byť by to díky úhlopříčce 6,4 palce mohlo být. Není to ani kvůli rozlišení, byť díky nezvyklé hodnotě 2 040 × 1 080 pixelů by to také mohlo být. Displej totiž zasahuje až k samotnému vrcholu zařízení, plně místo využívá i po stranách a drobný rámeček se nachází pouze v prostorách pod displejem. Využití člení plochy je tak velmi působivé.

Jakmile telefon rozsvítíte, většina uživatelů bude s úžasem zkoumat, kde všude že ten displej je. Málokterý jiný telefon vzbudí ve vašem okolí více pozornosti. Displej je samozřejmě dobře čitelný i dostatečně jemný, byť Xiaomi nezvolilo nijak extra vysoké rozlišení. Jeho netradiční hodnota souvisí s poměrem stran. Ten je nezvyklých 16:10 a při spuštěném videu je k dispozici klasické zobrazení 16:9, plus navíc pruh s klávesami. Při běžném používání můžete pruh jednoduchým gestem nechat zmizet a mít aplikace či celé prostředí opravdu na celém displeji.

Obávat se rozhodně nemusíte nechtěných dotyků. Ty nemůžete udělat ani kdybyste se hodně snažili. Displej totiž není zakřivený a na bocích je klasická hrana, která vám nechtěný dotyk nedovolí.

Nastavení displeje je bohaté a radost udělá i široká škála regulace jasu. Spolehnout se můžete i na automatiku. Čidlo se tentokrát z pochopitelných důvodů nachází pod displejem. I tak vše funguje poměrně svižně a jakmile telefon zaznamená změnu světelných podmínek, promptně reaguje.

Jak se s ním telefonuje?

Pro samotné nadšení z displeje a celkového vzhledu telefonu mnohým vůbec nedojde, že nad displejem zcela chybí reproduktor. Věc, která neodmyslitelně patří k telefonům od jejich počátků a vždy byla nad displejem (snad jen s výjimkou první Nokie N-Gage). I po nástupu dotykových telefonů jsme měli jistotu, že reproduktor bude nad displejem. Jenže honba za co nejmenšími rámečky si vybrala, zdá se, svou daň.

Nemusíte se však obávat, s Xiaomi Mi MIX se telefonovat dá, a to zcela klasicky, žádné nové věci se netřeba učit. Reproduktor se ukrývá v horních místech, avšak je pod displejem uvnitř samotného telefonu. Zvuk se pak šíří skoro celým tělem, ale po pravdě primárně v rámečku telefonu. Druhou stranu při hovoru slyšíte tak vlastně z jakékoliv části telefonu, ale nejlepší je klasický úchop, kdy budete mít horní část telefonu u ucha.

Kvalita zvuku je na slušné úrovni a protistraně jsem vždy bezpečně rozuměl, stejně tak ona mně. Zvuk je však trošku dunivý tím, jak se šíří telefonem a někomu by to nemuselo vyhovovat. Na každý pád si s tím ale Xiaomi poradilo dobře. Zkoušeli jsme samozřejmě telefonovat i s displejem namířeným od ucha. I v ten moment vše uslyšíte, jen již podstatně tišeji.

Podobný osud jako reproduktor postihl i čidlo přiblížení, které hlídá, aby displej při hovoru zhasl, když se přiblíží k vaší tváři. V Mi MIXu je nahrazen ultrazvukovým snímačem, který je schovaný pod displejem a funguje stejně jako čidlo přiblížení. Jakmile přiložíte telefon k uchu, displej zhasíná. Tu a tam sice snímač zaváhá, nebo zareaguje opravdu až v momentě, kdy se takřka dotýkáte tváří displeje, nicméně nestalo se nám, že bychom si nechtěně něco zmáčkli na displeji.

Prokleté LTE

S telefony Xiaomi se často pojí otázky ohledně sítí LTE. Několik modelů již kompletní podporu nabídlo, avšak limitovaný zástupce Mi MIX případné zájemce zřejmě zklame. Klíčová frekvence 800 MHz totiž mezi podporovanými chybí. Co to znamená? Například pohybujete-li se stále jen v Praze či Brně, budete bez větších problémů připojeni k LTE na jiné frekvenci. Na zbylém území už budete mít mnohem větší problém a spokojit se budete muset jen s připojením skrze HSPA či EDGE.

Fotoaparát

Hlavní fotoaparát disponuje 16 megapixely, elektronickou stabilizací a přisvětlovací LED diodou. Prostředí je čisté a plně využívá plochy displeje. Nastavení je pak poměrně skryté, ale za to velmi bohaté včetně manuálního režimu. Kvalita snímků je příjemným překvapením. Za dobrého světla fotí Mi MIX ostře s věrnými barvami a příkladným vykreslením detailů. Zhoršující se světlo přináší trable s ostrostí, kdy telefon nemusíte správně udržet. Pakliže se vám podaří mít ruce v klidu, pořídíte solidní snímek i večer. Čelní kamerku byste tentokrát marně hledali nad displejem. Její místo je v pravém dolním rohu, má 5 megapixelů a fotí vcelku slušně. Pokud nejste spokojeni s umístěním čelní kamerky, jednoduše telefon otočte. Rázem je nahoře a otočí se i celé prostředí fotoaparátu. Škoda, že nikde jinde otočení nabízeno není.

Ukázkové fotografie (poslední snímek z čelní kamerky)

Xiaomi Mi MIX (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Za zapůjčení děkujeme xm.cz

Technické parametry Xiaomi Mi MIX 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce158,8 × 81,9 × 7,9 mm, 209 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 040 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:33 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 23 999 Kč
Diskuze ke článku
Artur
Totalne neprakticka hlupost.....
P H A B L E T
Asi bych bych i byl ochoten dát za telefon 30 tisíc.
Ale musel by být opravdu bez kompromisů a zádrhelů.
Což ovšem o MIX rozhodně neplatí:
- nemá CZ LTE, to už se přetřásalo 100x
- ale také má dost nízké rozlišení displeje, když dnes se i do 5.5'' dává QHD
- ale co mi na něm vadí nejvíc: PERMANENTNĚ zobrazený pruh SW tlačítek. Jako sakra WTF? Tento telefon si někdo koupí z jediného důvodu: mít co největší pracovní plochu displeje. 6.4'' je ten argument, proč o tomto telefonu uvažovat. 6.4'' v rozumně velkém těle. Ale k čemu to je, když docela podstatnou část zaberou SW tlačítka? Daj si extra práci s řešením reproduktoru a proximity senzoru, ale nějaká senzorová HW tlačítka už do dolní brady nezvládnou dát? Podle mne to tímto prostě zabili. Pro mne za mne mohli kvůli HW tlačítkům vynechat i selfie kameru - nejsem Škromach.
Raději si za poloviční či dokonce třetinovou cenu koupím Lenovo Phab 2 (pro), nebo něco podobného. Případně počkám na Samsung S8 s 6,2'' displejem do krajů.
Cobo
mě by zajímalo jak je to s tím telefonováním, není hovor tedy mnohem více slyšet v okolí než je tomu u běžného mobilu?
Grom51
Fotky hnus na to ze za to chteji 30tis v CR. Jinak nevim, ale jste snad jedini, kteri maji spodni pruh s ovladacimi prvky cernou. Jinde jsem videl vzdy pruhlednou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze