První dojmy z MacBooku Pro: Touch Bar jde na scénu

104

Nové MacBooky Pro jsou již oficiálně v prodeji a my vám přinášíme první dojmy. Hlavní novinkou, kterou chce Apple na své notebooky nalákat, je Touch Bar. Počítače nabízí ale také inovovanou konstrukci, nové barevné provedení, lepší reproduktory a mimo jiné i o mnoho větší trackpad. K dostání je navíc i základní MacBook Pro bez Touch Baru, který má nahradit dosluhující MacBook Air.

Apple MacBook Pro s Touch Barem – první dojmy

Na nové MacBooky Pro jsme sice čekali déle než obvykle, ale nyní jsou již oficiálně k dostání. Jejich hlavním lákadlem má být zcela nový ovládací prvek, který společnost pojmenovala Touch Bar. Jedná se o dotykový OLED panel umístěný nad klávesnicí, kde vystřídal klasické funkční klávesy. Není to ovšem pouze Touch Bar, kterým se nové MacBooky Pro odlišují. Počítače mají zmodernizované tělo a přibyla „vesmírně šedá“ varianta. K dostání je základní 13palcová varianta bez Touch Baru a 13 i 15palcová varianta s Touch Barem.

Za možnost natočení a nafocení nového MacBooku Pro děkujeme obchodu iWant.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

MacBook Pro 2016

Přečtěte si také:

Ještě než se vrhneme na hlavní novinku v podobě Touch Baru, podívejme se právě na nové tělo MacBooků. Apple přišel s MacBooky Pro, které jsou skutečně o mnoho tenčí i lehčí a 13palcová varianta dokonce působí kompaktněji než MacBook Air, za což mohou primárně výrazně tenčí rámečky kolem displeje. Člověka až překvapí, jak obrovsky 13palcový Air vedle nového Pro vypadá. Je nejen o hodně větší, ale i tlustší. Co se týče designu, jsou MacBooky Pro skutečně krásné stroje a velice elegantně působí i nové „vesmírně šedé“ barevné provedení. Svůj počítač pak můžete mít také v klasické stříbrné.

MacBook Pro vs MacBook Air 2

Při pohledu na nový MacBook Pro vás okamžitě zaujme trackpad, který je skutečně obrovský a zaujímá značnou část prostoru pod klávesnicí. Zejména u 15palcové varianty je doslova enormní. Dobrou zprávou ale je, že Apple dokonale vychytal potlačování dotyku dlaně a ačkoliv se při psaní dotykům trackpadu nevyhnete, MacBook na ně nereaguje. Můžete si tedy být naprosto jisti, že omylem kurzorem zkrátka nepohnete. Nad trackpadem je i klávesnice s novou „motýlkovou“ konstrukcí, kterou Apple použil již u 12palcového MacBooku. Odezvy kláves jsou tedy mnohem menší, než bývalo zvykem, ale přeci jen klávesnice není tak „mělká“ jako právě u 12palcového MacBooku.

Na první pohled si také všimnete, že nesvítí jablíčko na víku počítače. Konstrukce víka je totiž příliš tenká na to, aby bylo něco takového možné. Místo svítícího loga tedy Apple použil nakousnuté jablko z lesklého kovu, které známe z iPadů a iPhonů. Za pozornost pak jistě stojí také nádherně jemný Retina displej s širokým barevným gamutem. Zapomenout nelze ani na portovou výbavu v podobě čtyř USB-C konektorů, kterými Apple myslí na budoucnost. Na přítomnost ale poněkud zapomíná a náročnější uživatel bude k počítači muset přibalit redukce, které pohodlí uživatele a eleganci MacBooku značně zredukují. Jiná cesta k dramatickému urychlení nástupu USB-C ale nejspíš neexistuje a malou útěchou je, že Apple u MacBooků Pro ponechal alespoň 3,5mm jack.

MacBook Pro porty

Kapitola sama pro sebe jsou také nové reproduktory. Do nových MacBooků Apple umístil přepracovaný systém reproduktorů, který je schopen vyloudit mnohem hlasitější zvuk i hlubší basy. Rozdíl oproti minulým generacím je zde skutečně znatelný. Zajímavá ale je, že podle rozborky serveru iFixit jsou mřížky po stranách klávesnice víceméně kosmetické a zvuk z nich nevychází. Reproduktory jsou totiž umístěny výrazně níže a zvuk je veden spíše větracími průduchy na bocích zařízení. Mřížky ale podle všeho pomáhají s chlazením MacBooků.

A nyní již k Touch Baru, hlavní chloubě MacBooků Pro, jíž se chce Apple odlišit od konkurence. V první řadě je nutné říci, že Touch Bar vypadá opravdu pěkně. Displej je matný a jeho vysoké rozlišení i výborné podání barev zajišťuje, že panel nad klávesnicí vypadá velice přirozeně. K hardwarové klávesnici zkrátka dobře ladí a do očí rozhodně nebije. Hlavní síla Touch Baru, který je postaven na základech iOS, ale spočívá v tom, že se jeho obsah mění dle toho, co se děje na displeji počítače. Každá z podporovaných aplikací proto nabídne své zkratky, které vám umožní rychle provádět vybrané operace.

MacBoko Pro Touch Bar

Zapnete-li tedy například Mail, Touch Bar vám nabídne ikonky pro napsání nové zprávy, archivaci označené zprávy, odpověď, přesunutí zprávy apod. V Safari vám Touch Bar usnadní spouštění záložek či pohyb mezi panely. Při práci s textem vám zase dotykový panel nabízí možnosti formátování a při psaní dokonce napovídá slova. Textové nápovědy ale nefungují v češtině, takže je našinec příliš neocení. Relevantní volby vám kromě Mailu a Safari nabídnou i ostatní systémové aplikace a novinku velice rychle adoptovali i vývojáři třetích stran, kteří ji do svých aplikací rychle přidávají. Přislíbena je i podpora ze strany kancelářského balíku Microsoft Office. Příslušná aktualizace ale zatím nedorazila.

Nejlépe nový ovládací panel momentálně využijete v aplikacích pro práci s fotografiemi, videi či zvukem. Touch Bar u aplikací jako Fotky, iMovie či Final Cut Pro X totiž nabídne různé posuvníky, díky kterým budete moci pohodlně měnit barevná podání či kontrasty, pohybovat se po časových osách videí a podobně. Oponovat lze tím, že všechny tyto posuvníky můžete v aplikacích obsluhovat i pomocí trackpadu či myši. Faktem ale je, že Touch Bar je zajímavou alternativou a ovládání s ním může být v určitých situacích příjemnější. Plný potenciál dotykového panelu nad klávesnicí nicméně ukáží až vývojáři a zatím je brzy na hodnocení toho, jestli je Touch Bar skutečně tak praktický a přelomový, jak se ho Apple snaží prezentovat.

MacBook Pro 2016 Touch Bar Safari

Slabiny Touch Baru jsou ale patrné již nyní a místy je vidět, že se jedná o první generaci novinky, na které je potřeba ještě odvést nějakou práci. Touch Bar neposkytuje žádnou haptickou odezvu, což je škoda. Volby zkratek u aplikací navíc neposkytují dostatek voleb na to, abyste nemuseli neustále těkat mezi Touch Barem, klávesnicí a aplikací.

Vrátíme-li se například k Safari, Touch Bar vám umožní otevřít nový panel, zvolit konkrétní záložku i pohybovat se mezi panely. Pokud ale chcete aktuální panel zavřít, Touch Bar vám již nepomůže a vy se budete muset rukou přesunout na trackpad. Podobná situace nastává i v aplikaci Mail. S pomocí dotykového panelu sice otevřete okno pro napsání zprávy, ale pokud si psaní rozmyslíte, okno již na Touch Baru nezavřete. Tento problém by Apple mohl do budoucna vyřešit například implementací své technologie 3D Touch, která by umožnila napěchovat na stejný prostor více různých voleb. Takto je k dispozici pouze delší stisk tlačítka, který je navíc využíván jen velice zřídka – například při přepínání mezi rasově korektními emotikony.

Při používání Touch Baru si tedy rychle uvědomíte, že ovládání je poněkud schizofrenní. Uživatel je nucen neustále těkat mezi displejem, Touch Barem a klávesnicí, což je poměrně náročné a soustředění na práci to rozhodně nepomáhá. Ač je tedy Touch Bar z hlediska zpracování skutečně krásný prvek, v současné podobě práci na počítači možná více škodí než pomáhá a uživatel ho ocení spíše ve specifických situacích než při celodenní práci. Faktem ale je, že když člověk Touch Bar využívat nechce, nic ho k tomu nenutí. Svůj MacBook může využívat stále stejně, prakticky jen s tím rozdílem, že se bude muset spokojit s virtuálními funkčními klávesami.

MacBook Pro funkční klávesy

Naopak dobrý smysl dává integrace Touch ID, kdy čtečka otisku prstu je umístěna na pravém okraji Touch Baru. Ta poslouží k odemykání počítače, ale i k potvrzování plateb skrze Apple Pay. Platební služba Applu ale v České republice dostupná zatím není, takže tento přínos Touch ID je pro nás spíše výhledový.

Na závěr se ale vraťme ještě k MacBooku Pro bez Touch Baru. Ten má totiž být nástupcem legendárního MacBooku Air, který se přímého pokračovatele již s nejvyšší pravděpodobností nedočká. Jak již bylo řečeno, z hlediska konstrukce je základní MacBook Pro více než důstojnou náhradou a velkým bonusem je také Retina displej, který je oproti displeji Airu opravdu o mnoho jemnější. Naopak z pohledu konektivity je ale Pro bez Touch Baru značným kompromisem a současní uživatelů Airu nejspíš zapláčou. Oproti svým sourozencům s Touch Barem totiž základní MacBook Pro nabídne jen dva USB-C konektory. Air naproti tomu kromě dvou USB portů nabízel i DisplayPort, MagSafe pro nabíjení a čtečku SD karet.

Za možnost natočení a nafocení nového MacBooku Pro děkujeme obchodu iWant.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Ještě větší překážkou pro přechod z MacBooku Air ale pro uživatele bude nejspíš cena. Ta je totiž u toho základního modelu stanovena na 46 tisíc korun, což není cenovka, kterou by tento počítač mohl útočit na masy a MacBook Air mezi lidmi nahradit. Vždyť 13palcový Air je v rámci různých akcí možné pořídit pod 25 tisíc.

MacBook Pro vs MacBook Air

S lidovou cenou pak přirozeně nepřichází ani MacBooky Pro s Touch Barem. S ním začíná 13palcová varianta na 56 tisících a větší 15palcová varianta dokonce na 74 tisících korun. Nové MacBooky Pro jsou tedy krásná, špičkově zpracovaná zařízení, za která si ale Apple nechá pořádně zaplatit.

Technické parametry Apple MacBook Pro 13 (2016) Bez Touch Baru

Kompletní specifikace
Konstrukce30,4 × 21,2 × 14,9 mm, 1 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
ChipsetCPU: 2×2 GHz, GPU: Intel Iris Graphics 540
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor55 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostříjen 2016, 45 990 Kč

Technické parametry Apple MacBook Pro 13 (2016) Touch Bar, Core i5

Kompletní specifikace
Konstrukce30,4 × 21,2 × 14,9 mm, 1 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
ChipsetCPU: 2×2,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor49 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 55 990 Kč

Technické parametry Apple MacBook Pro 15 (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukce34,9 × 24,1 × 15,5 mm, 1 830 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 15,4" (2 880 × 1 800 px)
ChipsetCPU: ?×2,6 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor76 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 73 990 Kč
Diskuze ke článku
Joe Black
Bohužel jsem také na straně nechápajících.
Když se kouknu na předchozí model z roku 2015, tak vidím lepší klávesnici - ať už mechanicky nebo dáno tím, že jde o celou klávesnici bez zbytečného touchbaru, který se snaží jen suplovat neexistenci dotykové obrazovky, lepší konektivitu, rychlejší procesor.

U nového modelu je prakticky jen lepší displej, lepší grafika, lepší repro jo a touch ID, to fakt není blbej nápad.
Když bych dnes kupoval novej Mackbook Pro, tak si koupím model z roku 2015 ... jo jenže ten má zase zbytečnou grafickou kartu, která je téměř stejně rychlá jako ta integrovaná v CPU.
No u Apple si člověk fakt nevybere.
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Naposledy upraveno: 13. 12. 2016 07:37
Ako vlastníka 12 MacBooku sú v mojich očiach nové MacBooky Pro prúser. Osobne som spokojný ale MacBookom ale využívam ho len 1-2 hodiny večer v posteli na internet. Ale neviem si predstaviť aktívne využívať MacBooky Pro ako pracovný nástroj s „nulovou“ konektivitou. Dizajn a výkon je OK ale cena je dle mého mimo reality. Som zvedavý ako pôjdu dlhodobé predaje po prvej vlne fanúšikov firmy Apple.
Blue Sun
Blue Sun
No, nechápu...
Nechápu orgasmy nad designem, z mého pohledu je velmi nudný a nezajímavý.
Nechápu orgasmy nad rozlišením displeje, není to jediný s vysokým rozlišením (a budeme-li upřímní, to rozlišení je zejména u třináctky obrovský nesmysl).
Nechápu TouchBar, který zjevně neumí být ani produktivní, ani užitečný. A z mého pohledu to ani moc hezky nevypadá.
Už vůbec pak nechápu nesmyslně nasazené ceny...
developer
Za 46k má integrovanou grafiku a "pouze" 8gb RAM......

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze