První dojmy z Galaxy Note 7: mnoho novinek a změn (aktualizováno)

Před týdnem jsme měli možnost vyzkoušet finální vzorek Galaxy Note 7 od Samsungu, který se na našem trhu začne prodávat v září za cenu lehce pod 24 000 Kč. Fotografovat jsme tehdy sice nesměli, avšak nyní pro vás máme nálož živých fotografií, a to včetně komentovaného videopohledu.

Samsung Galaxy Note 7

Před pár dny jsme měli možnost krátce vyzkoušet finální vzorek Samsungu Galaxy Note 7, který byl představen teprve před pár dny. Novinka by se na tuzemském trhu měla začít prodávat 2. září za cenu lehce pod 24 000 Kč, která je odpovídající. Samsung totiž napěchoval svoji novinku nejrůznějšími funkcemi a benefity, kterými se dostal o krok před konkurenci.

Samsung Galaxy Note 7 – první pohled

Nepřehlédněte:

Design a konstrukce: tenký profil a kulaté hrany

Samsung Galaxy Note 7 nepopírá podobnost s modely Galaxy S7 a S7 edge, čehož si lze všimnout už při prvním úchopu. Hrany jsou zaoblené a celkově působí nový Note mnohem kulatějším dojmem. Pokud vám tento trend vyhovuje a kupříkladu Galaxy S7 se vám po designové stránce líbí, spokojeni budete i v případě Galaxy Note 7. Rozměrově je Galaxy Note 7 velmi blízký modelu Galaxy S7 edge. Rozdíl 0,2 palců u displeje tedy Note nijak nezvětšil.

Galaxy Note 7 je tenký 7,9 milimetru, vyloženě mezi žiletky tedy nepatří. Rámeček je citelný, avšak u černé verze ho dobře maskuje stejné obarvení. Pokud tedy toužíte po tmavé barvě, tak vězte, že i samotný rám bude ve stejné barvě. To u Galaxy S7/S7 edge neplatí, rámeček je světlejší a více se blíží zašedlé stříbrné. Dodáme, že v České republice se budou prodávat tři barevné varianty – černá, stříbrná a světle modrá se zlatými detaily. Pouze zlatá varianta se na tuzemský trh nedostane, časem se však možná přeci jen dočkáme, pokud odezva zákazníků bude citelná.

Samsung Galaxy Note 7

Zpracování je opět stejné jako u řady Galaxy. Přední i zadní část tvoří tvrzené sklo, které spojuje hliníkový rámeček. Skla „hází“ stejné odlesky jako modely z řady Galaxy S7, jedná se tedy o protáhlé pruhy, které se na světle mění od šedé po tmavě černou (u tmavé varianty). Galaxy Note 7 je navíc prvním smartphonem na světě, který disponuje odolnými skly Gorilla Glass 5, vydržet by tedy měl i pád z úrovně ramen na dlažbu. Novinkou je také voděodolná konstrukce dle certifikace IP68, obávat se tedy nemusíte ani zmoknutí či ponoření do kapaliny.

Displej: špičkový a oboustranně zahnutý

Netřeba dlouze natahovat fakt, že displej Galaxy Note 7 je jednoduše špičkový. Jedná se o 5,7palcový Super AMOLED QHD displej (2 560 × 1 440 pixelů), jemnost činí 518 pixelů na palec. Příjemným benefitem je oboustranně zakřivený displej, v případě řady Note jde o první model s tímto stylem zakřivení. V minulosti prodávaný Galaxy Note Edge zakřivený displej nabízel také, avšak pouze jednostranně. V případě Galaxy Note 7 je samotné zakřivené mnohem prudší než v případě Galaxy S7 edge. Vzhledem k tomu působí okraj displeje trochu více ostřejším dojmem, jde však pouze o zvyk.

Samsung Galaxy Note 7

Součástí výbavy je rovněž i funkce Always On, která umožní zobrazit hodiny, čas, datum a zmeškané události na uzamčeném displeji. Novinkou je možnost zobrazení notifikací z aplikací třetích stran. Na displeji můžete zobrazit také některý motiv nebo fotografii.

Na rozdíl od modelové řady Galaxy S lze displej novinky ovládat také pomocí chytrého pera S Pen, které se nachází v průchodu v pravém dolním horu. Pero je v těle zacvaknuté, stačí tedy lehce zatlačit na konec a pero z těla povyskočí. Obávat se nemusíte ani toho, pokud se vám pero podaří zasunout obráceně, v těle Notu 7 se nezachytne. Samotné pero má ještě tenčí hrot než v případě Galaxy Note 5.

Samsung Galaxy Note 7

Funkce navíc

Všichni fanoušci čekali především na novinky a vylepšení. O zakřiveném displeji již řeč byla, nyní se zaměříme na další novinky. Jednou z těch nezajímavějších je skener oční duhovky, který je umístěn nad displejem. Jedná se o nenápadný senzor, který má povýšit zabezpečení vašeho soukromí na novou úroveň. Průvodce je velmi jednoduchý, prakticky nejdelší na celém procesu je instruktážní série snímků, která vysvětluje, jak senzor funguje. Jakmile se dostanete k samotnému uložení skenu duhovky, vše je hotovo během 3 vteřin. Stačí se na smartphone podívat ze vzdálenosti zhruba 35 cm, respektive do takové vzdálenosti, aby se vaše oči dostaly do dvou vymezených kružnic.

Následné odemknutí proběhne tak, že se po rozsvícení displeje objeví kružnice a jediné, co je potřeba, je podívat se do kamery ze vzdálenosti zhruba 35 centimetrů. Pokud budete od senzoru moc daleko, systém vás nepozná, stejně je tomu i naopak. Jakmile naleznete správnou vzdálenost, odemknutí je otázkou lusknutí prstu, zabere totiž zhruba vteřinu.

Samsung Galaxy Note 7

Skener je poměrně citlivý, nevadí mu ani tma. V některých případech se dokonce podařilo zařízení odemknout i s nasazenými slunečními brýlemi, zde ovšem výsledek není zaručen a ani garantován. Skenerem můžete uzamknout jak samotný smartphone, tak také složky, které potřebujete uchránit před nenechavci.

Mezi další novinky patří inovované prostředí nadstavby TouchWiz. Na první pohled, respektive na domovské obrazovce, se ale významných změn nedočkáte, avšak dále v nastavení se udály velké změny. Celé nastavení bylo kompletně předěláno, a to jak co se týče ikon, tak také rozložení. Samsung nastavení koncipoval tak, abyste se všude dostali maximálně na 3 až 4 klepnutí, což hodnotíme kladně. Bohužel, pokud jste zvyklí na původní rozložení, budete prvních pár hodin trochu tápat. Naštěstí však nezmizela možnost vyhledávání, takže vše potřebné dohledáte i tímto způsobem.

Pokud se zaměříme na rychlost samotného prostředí, nemáme výhrad. Novinka je stejně rychlá jako v případě modelů Galaxy S7/edge, u těch už navíc víme, že i po zaplnění paměti je prostředí velmi rychlé.

Závěr? Povedená evoluce

Můžeme konstatovat, že nás Note 7 zaujal. Nabídne kvalitní konstrukční zpracování, oboustranně zakřivený displej, výkonný procesor a skener duhovky. Na recenzi a další zajímavé články o něm se můžete těšit v následujících týdnech.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 7

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 73,9 × 7,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 8 Octa 8890, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:41 hodin
Dostupnost, 23 790 Kč
Diskuze ke článku
Roman Minárik
Roman Minárik
No, mňa Note7 neočaril. Možno iba ten dizajn ale takpovediac je to to isté ako u SGS7 Edge len vo väčšom tele. Sám sa viac teším na príchod LG V20. Martine, teším sa na vašu recenziu V20ky, nakoľko Vás hodnotím ako najlepšieho redaktora :-)
Lukáš
Také mě zaujal. Obecně řada Note je jedinečná a Spen je výborný pomocník. Design S7/Edge se mi velice líbí a v ruce ty telefony působí hodnotně. Tohle bude ona pověstná dokonalost. Samsung je jako urvaný z řetězu a konkurence se budu muset snažit. Cena není nejnižší, ale za tu výbavu oprávněná a těším se až bude na krámě k "osahání". Těším se na videopohled :-)
Marek
Zdravim Vas.
Ako je na tom prostredie? Je rychle? Kvalita a hlasitost reproduktora?
Uvazujem o prechode z BB, kde je ale super multitasking. Ako je to tu? Prehravanie na YT funguje na pozadi?
Dakujem
Hop
Kdyz uz jsme u multitaskingu. Umi Samsung prepnout zobrazeni spustenych aplikaci? Z karet na mrizku. Tak jak to ma HTC.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze