První dojmy z BlackBerry KEYone, nového pracanta z Barcelony

24

Po mnoha měsících nejrůznějších úniků, spekulací a nejasných informací jsme se konečně dočkali. BlackBerry společně s TCL odhalilo svůj aktuální trumf v rukávu, kterým je nový Android smartphone s pevnou QWERTY klávesnicí. Jmenuje se BlackBerry KEYone a my jsme si jej v Barceloně mohli vyzkoušet.

Osobně jsem si mohl nové BlackBerry s operačním systémem Android a pevnou hardwarovou klávesnicí vyzkoušet již před několika týdny, jednalo se však jen o předprodukční verzi a nebyla známá ani výbava nebo dokonce oficiální jméno tohoto zařízení. Dnes už známe obojí, a tak vám mohu předat své první dojmy z novinky BlackBerry KEYone.

BlackBerry KEYone – MWC 2017

Po konstrukční stránce nikdo nemůže ani na okamžik pochybovat o tom, že se jedná o BlackBerry zařízení. Přestože výrobcem již není kanadské BlackBerry, ale čínská společnost TCL, samotné BlackBerry na výrobu do značné míry dohlíželo, což se samozřejmě na telefonu do značné míry podepsalo.

TIP! BlackBerry KEYone: QWERTY klávesnice a fotoaparát z Pixelu

Hned zkraje musím zmínit, že BlackBerry KEYone opravdu skvěle padne do ruky. Jeho velikost odpovídá rozměrům dnešních 5,5" smartphonů a díky zaobleným hranám se příjemně drží. Velkou pochvalu si zaslouží pogumovaná záda, která možná nevypadají tak reprezentativně, jako třeba anodizovaný hliník na Nokii 6, ale po praktické stránce se jedná o geniální vlastnost.

Celkově se konstrukce opravdu povedla, tělo je z větší části kovové a působí solidním dojmem. Telefon díky pogumovaným zádům opravdu skvěle drží v ruce a vy jej tak můžete mnohem pohodlněji ovládat jednou rukou. Ačkoliv sám nemám nijak velké ruce, tak jsem bez nejmenších problémů dokázal jedním palcem obsloužit celou klávesnici a pro mnoho uživatelů je toto důležitá vlastnost.

Tím jsem se dostal ke klávesnici, která nabízí klasických 35 kláves v rozložení typickém pro BlackBerry a v mezerníku jako malé překvapení skrývá navíc čtečku otisků prstů. Na klávesnice se píše velmi pohodlně, ale musím uznat, že například na modelu BlackBerry Classic to bylo ještě o fous lepší. Tlačítka zde nejsou tak plastická, ale přesto jsem po chvíli neměl problémy s orientací ani při psaní poslepu.

BlackBerry KEYone

Uvnitř zařízení běží čipset Qualcomm Snapdragon 625 s osmijádrovým procesorem, 3 GB RAM a 32 GB vnitřní paměti, což je sestava, která má na starosti běh operačního systému Android 7.1 Nougat. U předprodukční verze jsem si všiml některých nedokonalostí, ovšem zařízení na MWC běhala bez nejmenšího škobrtnutí nebo zpomalování. Mé původní obavy o plynulost systému se tak naštěstí nenaplnily, ale samozřejmě uvidíme po nějakém dlouhodobějším testování.

BlackBerry samozřejmě nezapomnělo ani na své aplikace, jako je BlackBerry Hub, vlastní uživatelské prostředí, kalendář, poznámky, kartu produktivity (speciální překryvné okno s informacemi o zprávách, událostech, úkolech a kontaktech) a další. Důležitým prvkem je také zabezpečení, které je opět na špičkové úrovni a BlackBerry se nadále drží titulu nejbezpečnějšího Android zařízení na trhu.

Jediné, co by tento slušně rozjetý vlak mohlo zastavit, je cena. Zatímco dostupnost začátkem dubna není žádný problém, diskutovaná cena na úrovni 599 €, tedy něco přes 16 tisíc korun, by mohla udělat slušnou čáru přes rozpočet. Zatím však není cena přesně známá, a tak nepředbíhejme a doufejme, že se třeba ještě malinko změní.

Technické parametry BlackBerry KEYone

Kompletní specifikace
Konstrukce149,3 × 72,5 × 9,4 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 620 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 056 × 2 704), LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 505 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostčerven 2017, 15 999 Kč
Diskuze ke článku
Pesedm
anodizovaný hliník na //link/model/5023 /Nokii 6//
Jab
Až to tu v ten duben bude, tak většina telefonů se snapdragonem 625 bude mít cenu dvakrát až třikrát nižší (Xiaomi Redmi 4 Prime). Samozřejmě procesor není u tohohle telefonu hlavní. Ale za těch 16 litrů by se do toho určitě vešel dejme tomu alespoň snapdragon 820.
luky
Kéž by si z použitých materiálu na tomto BB vzali příklad i jiní výrobci. Mohl by být konec všem těm hnusným silikonovym obalum(nebo alespoň část uživatelů by od nich upustila).
Xwert Is
Xwert Is
Ja si myslím že cena 600 € je síce vysoká ale tento telefón je prevažne určený ľuďom ktorý pracujú a teda si to môžu dovoliť resp. väčšina si to bude brať na paušál takže cena je irelevantná a k procesoru na prácu ale aj multimédiá či lepšie hry bohate dostatočný...
Svojich zákazníkov si iste nájde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze