Průvodce: kupujeme notebook do 45 tisíc

34

Náš další díl průvodce koupí notebooků se tentokrát zaměří na dražší přístroje, které mají v oblibě především manažeři či grafici. Segment těchto notebooků již nabízí povětšinou skvělý uživatelský komfort, velmi dobrou výbavu a pro hráče je již připraven základ, se kterým si zahrají i nové hry. Na své si příjdou i uživatelé nároční na kvalitu konstrukce či ti, kteří hledají notebook na delší časové období a nechtějí za pár let řešit nedostatek výkonu.

Pro někoho je to nepředstavitelná částka, kterou by za notebook měl investovat, pro jiného zase počáteční cena a někteří v ní vidí své další zařízení třeba i na pět či více let. Pohled na takto drahá a leckdy i předražená zařízení je různý.

Asus ZenBook Flip UX560UX
Asus ZenBook Flip UX560UX

Obecná doporučení

V této kategorii není výjimkou najít levnější notebooky s podobnou výbavou. Stejný, případně jen o málo výkonnější procesor, stejná operační paměť, Full HD nebo vyšší rozlišení, rychlé SSD. V tomto se notebooky od 30 do 45 tisíc často shodují. Proč tedy investovat do dražšího?

TIP: Průvodce: kupujeme klasický notebook

HP Spectre 13
HP Spectre 13 (2016)

Odpověď je poměrně jednoduchá. Především záleží na tom, jaký uživatelský komfort očekáváte. Dražší notebooky působí v ruce mnohem kvalitněji, vše na milimetr lícuje, tělo je perfektně pevné a bytelné, přesto ale ne těžší, než by muselo být. Vše je přizpůsobeno co největšímu komfortu uživatele dle dané kategorie notebooku – ať už se jedná o pracovní či herní zařízení. Výsledný dojem z používání, vybrané materiály při výrobě, pečlivost sestavování jednotlivých komponent a nějaké ty vychytávky navíc – to je to, co hraje prim v konečné cenovce. S největší pravděpodobností narazíte na velmi podobné zařízení, jehož cena byla nasazena o deset a někdy dokonce více tisíc níže a často se může zdát, že připlatit si je naprosto zbytečné. Rozdíly jsou ale v těchto a dalších detailech.

V první řadě doporučuji opět pečlivě seřadit vaše požadavky a udělit jim priority. Je možné, že se hned v začátku dostanete do bodu, kdy zjistíte, že jste opravdu nenároční a 40 či 45 tisíc není nutné investovat. V případě, že přeci jen po takovém zařízení toužíte, případně jej potřebujete, pak budete už jistě vědět, jaká kategorie notebooků je pro vás ideální. Vzhledem k finančním nárokům platí také rada dvojnásob pečlivě vybírat, zmapovat trh a nebát se chtít za své peníze už jen to nejlepší. Unáhlené investice většinou nedopadají dobře.

TIP: Průvodce: kupujeme konvertibl

Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2016)
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

A kdy má smysl o takovém zařízení vůbec uvažovat? Jistě v případě, že ho potřebujete v práci, kde oceníte nejen výkon, ale i dobré zpracování a nízkou hmotnost. Kvalita konstrukce i její hmotnost hraje hlavní roli při častém přenášení zařízení. Profesionál na cestách nemá čas se zajímat, zda po malém ťuknutí notebook funguje či ne – považuje to za samozřejmost, která ale vyžaduje vyšší investici. Profesionální grafici pak mají svá zařízení, na kterých dělají hlavní práci, ale i ti často cestují a pak ocení zařízení, které disponuje především kvalitním displejem s co nejlepším rozlišením a širokou Adobe RGB škálou. Dalšími uživateli jsou často hráči, kteří hledají herní notebook, který by splnil jejich hráčské sny, třeba i na chatě či dovolené. Nesmíme zapomínat ani na uživatele, kteří hledají notebook na delší čas a nechtějí si za tři roky lámat hlavu se starším procesorem, nekompatibilními ovladači a podobně.

Konstrukce a zpracování

Po konstrukční stránce nelze říci, že by si výrobci dovolili nabízet nekvalitní přístroje. I tak se najdou výjimky, které nedoporučujeme tolerovat. Samotný plast je již nepřípustný a hlavní notu hrají materiály, jako je hliník či slitina uhlíku pro větší pevnost. Notebook by při prvním seznámení s uživatelem měl budit pocit robustnosti a perfektní pevnosti. Dbejte především na přesnost zpracování. Žádné prohyby displeje zařízení neodpouštějte a stejný metr vezměte i na základnu. Jak notebook vyzkoušet, můžete zjistit v některém z našich minulých Průvodců.

Fujitsu Lifebook U904
Fujitsu Lifebook U904

Slabým místem i u této cenové kategorie jsou panty, se kterými výrobci ne vždy zdatně bojují. Panty jsou příliš tuhé nebo naopak. Ani jedna strana mince není ideální a je velmi složité odhadnout a navrhnout tuhost pantů tak, aby se zařízení pohodlně otevřelo jednou rukou, ale přitom displej neměnil úhel při přenášení, hýbání se zařízením nebo při dotykovém ovládání displeje. Nikdy ale nic nezkazíte, pokud budete vyžadovat tužší panty. Notebook jednou rukou sice neotevřete, ale vyhnete se otravnému nastavování víka s displejem při sebemenším pohnutí se strojem. U samotného displeje platí, že v případě integrace dotykové vrstvy by měl výrobce panel chránit odolným sklem. Naopak nedotyková zařízení musí obsahovat antireflexní vrstvu proti odleskům na přímém slunci.

Silnou stránkou těchto notebooků ale naopak bývá klávesnice, která je už podsvícená a slouží dobře i za zhoršených světelných podmínek. Podsvícení by mělo být rovnoměrné a jeho regulace již samozřejmá. Výrobci si s jejich pohodlností již dávají mnohem více záležet a obvykle platí, že na špatnou klávesnici nenarazíte, přestože je to do jisté míry subjektivní dojem.

TIP: Recenze Alcatel PLUS 10 – Jednoduše multifunkční

MSI GS60
MSI GS60

Touchpad, jako další vstupní zařízení, je povětšinou velmi dobře vyveden. Očekává se, že bude nejen prostorný, ale i krytý například mléčným sklem pro lepší dotykové vlastnosti a tím pádem větší přesnost.

V poslední řadě se nabízí portová výbava, která je ale velmi ošemetná. Neplatí zde, že čím dražší notebook, tím více portů. Dnešní technologie jdou spíše opačným směrem, což dokazuje například Apple se svým MacBookem 12. Portovou výbavu tedy vybírejte dle vašeho využití. Někomu bude stačit jedno USB 3.0, 3,5mm jack na sluchátka a USB-C, někdo naopak ocení i HDMI nebo více USB-C portů různých standardů. Portová výbava herních zařízení by ale měla být co největší a očekává se ještě stále i optická mechanika, která ale již není nutností.

Displej

V segmentu najdeme široké spektrum jak malých notebooků hodících se pro časté přenášení, tak i 15 nebo 17palcová zařízení, která ocení například hráči. Technologie displeje je povětšinou IPS, jen u 17palcových zařízení se vyskytují TN panely, které neposkytnou tak dobré pozorovací úhly, nicméně jejich kvalita je na vysoké úrovni a bez přímého srovnání nevidíte zásadní rozdíl.

HD rozlišení bych rozhodně ignorovala. Smysl má Full HD či vyšší, se kterým si již Windows umí mnohem lépe poradit, než tomu bylo dříve. V této kategorii můžete narazit i na UHD, tedy 3 840 × 2 160 pixelů. Například na 12,5palcovém panelu s takovým rozlišením se vám pak nabízí 352 PPI a nemáte téměř již šanci zpozorovat jednotlivé pixely. I obyčejné Full HD vám ale na běžné používání bude bohatě stačit a nemá smysl ho zbytečně odsuzovat.

Acer Aspire S7
Acer Aspire S7

TIP: Průvodce: kupujeme notebook do 30 tisíc

Rovnoměrné podsvícení je samozřejmost a odchylky se neodpouští. Na přímém slunci by měl být jas natolik maximalizován, aby vám nedělalo problém přečíst informace na displeji. Zvláště je pak nutné se zaměřit na dotykové panely s lesklým krycím sklem, které vám už i tak nadělá na slunci dosti starostí. I minimální jas by ale měl být dostatečně nízký, což ocení noční sovy.

Hardware

Procesor

Procesor je srdcem celého notebooku, ale velké změny oproti levnějším zařízením zde nečekejte. Najdeme zde povětšinou úsporné Intel Core 6. generace (Skylake) a v blízké době můžeme očekávat i Intel Kaby Lake, což je již 7. generace procesorů. Není ale výjimkou narazit ani na plnohodnotné procesory Intel Core i7-6700HQ, 6820HQ, které ale energii notebooku rozhodně nešetří. V případě, že žádáte větší úsporu energie, budete se muset spolehnout na dokola osazované Intel Core i5-6200U nebo Intel Core i7-6500U. U pracovních notebooků pak přibývá označení „vPro“ pro lepší správu počítače a ochranu dat.

TIP: Intel představil Kaby Lake: sedmá generace přinese zmatek a 4K

Acer Aspire v15 Nitro II
Acer Aspire V15 Nitro II

Grafický výkon

Integrovaný nebo dedikovaný? V případě, že žádáte herní notebook, volba bude jasná a na výběr máte nejčastěji dedikované čipy NVIDIA GeForce GTX 960M, GTX 965M a GTX 980M. První dva zmiňované ocení především začínající hráči, ale poslední GTX 980M není vůbec špatnou volbou i pro ty náročnější. Myslete ale na to, že se stále jedná o notebookové čipy a s těmi pro desktopy je stále nelze srovnávat. Pro grafiky ale budou stačit i první dva zmíněné. Z integrovaných čipů nás v úsporných procesorech čeká starý známý Intel HD 520. Nesmíme zapomenout ani na AMD, které je ale stále o malý krok za NVIDIA, přesto ale s nejčastěji osazovaným AMD Radeon R7 M370 chybu neuděláte, zvláště pro grafické úpravy.

Operační paměť

Operační paměť by měla být v kapacitě nejméně 8 GB, pro hráče připadá v úvahu 16 GB. Na 32 a více se samozřejmě již nedostává. Potěší vás ale, že lze sehnat už i notebooky s DDR4, na které bych se především zaměřila v případě větší RAM u herních notebooků. Svoje ale také hraje lepší spotřeba energie.

TIP: Recenze HP Spectre 13 – Anorektik s potenciálem

Acer TravelMate P6
Acer TravelMate P6

Úložiště

SSD hrají hlavní roli i zde. Setkáváme se opět s úložišti od 256 do 512 GB. Rozdílné jsou ale přenosové rychlosti, které se značně navýšily. Ve finále to znamená, že soubory budou rychleji dostupné, celkově bude zařízení svižnější. Stále se ale najdou notebooky (především herní), které nabízí kombinaci klasického plotnového disku s 1 nebo 2 TB, k němuž máte k dispozici i SSD, obvykle o 128 či 256 GB. Co se týká klasických HDD, jsou již v této kategorii méně časté, a to samé platí i o hybridních discích. Vyplatí se ale zvláště pokud vyžadujete velké množství místa.

Výbava

A co ostatní výbava? Naprosto nepostradatelnou je rychlá Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth. Výrobci k tomu tradičnímu duu přidávají u pracovních zařízení i možnost vložit SIM kartu pro využití sítí 3G a LTE. Z ostatní výbavy vám může být k dispozici čtečka otisků prstů, pro herní notebooky je pak důležitý zvukový výstup, který výrobci vylepšují jak softwarově, tak i hardwarově prostřednictvím známých značek, jako je JBL či Bang&Olufsen. Hráči ale stejně více využijí kvalitní 3,5mm jack. Webkamera je samozřejmostí – nejčastěji HD a jen výjimečně je k dispozici Full HD.

TIP: Recenze Xiaomi Mi Notebook Air 12,5" – Napoprvé a do černého

Asus GL502VT-FY032T
Asus GL502VT-FY032T

Apple MacBook 12

Pro extrémně úsporné, co se energie týká, je připraven MacBook 12 od Applu. Tento prcek s 12palcovým displejem nabídne rozlišení 2 304 × 1 440 pixelů. Příjemná je i hmotnost, která činí necelý 1 kg.

Apple MacBook (2016)

Jako procesor zde slouží Intel Core m5, kterému vypomáhá 8 GB RAM a 512GB SSD, což bohatě dostačuje pro všechny běžné pracovní úkony a tento prcek s vámi vydrží také až 11 hodin. Naopak vám nemusí vyhovovat pouze jediný port USB-C. Cena se pohybuje okolo 45 tisíc.

Technické parametry Apple MacBook (2016) MLHC2CZ/A

Kompletní specifikace
Konstrukce280,5 × 196,5 × 13,1 mm, 907 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12" (2 304 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core M 6Y75, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory1× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor41 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostduben 2016, 47 990 Kč

Dell Latitude E5570

Jako pracanta jsme vybrali Dell Latitude E5570 s procesorem Intel Core i7-6820HQ a 8 GB DDR4. Potěší vás i grafický čip AMD Radeon R7 M370 a velký 15palcový Full HD displej. Ve výdrži to jistě nebude přeborník, ale téměř v jakékoli práci by vás neměl zklamat. Úložiště pak obstará 256GB SSD.

Dell Latitude E5570

Protože se jedná o pracovní notebook, těšit se můžete nejen na klasický touchpad, ale i trackpoint anebo podsvícenou klávesnici. Nechybí ani čtečka otisků prstů a možnost připojit se k internetu pomocí LTE. Cena tohoto modelu je 40 tisíc korun.

Technické parametry Dell Latitude 15 (E5570) 8726

Kompletní specifikace
Konstrukce376,9 × 255,2 × 23,5 mm, 2 090 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6820HQ, CPU: 4×2,7 GHz, GPU: AMD Radeon R7 M370
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, VGA D-Sub, další: Ethernet (RJ-45), Thunderbolt
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémWindows 7 Professional
Akumulátor62 Wh, udávaná výdrž: 6 hodin
Dostupnostbřezen 2016, ?

Asus GL752VL-T4050T

Snadno zapamatovatelný název nese notebook pro milovníky multimédií, kteří nevyžadují subtilní rozměry. Tento krasavec se 17palcovým Full HD rozlišením a procesorem Intel Core i7-6700HQ + 16 GB RAM DDR4 poskytne nejen výkon na případné hraní, ale bude sloužit i jako domácí přenosné kino, čemuž napovídá i dvojice disků s celkovou kapacitou 2 128 GB. Cena je 45 tisíc korun.

Asus GL752VL-T4050T

Technické parametry ASUS GL752VW T4050T

Kompletní specifikace
Konstrukce415 × 270 × 32 mm, 3 000 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 17,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6700HQ, CPU: 4×2,6 GHz, GPU: NVIDIA GeForce GTX 965M
PaměťRAM: 16 GB, disk: 2 128 GB (HDD, SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 2× USB 2.0, video: HDMI, Mini DisplayPo, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor48 Wh, udávaná výdrž: 3 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 44 490 Kč

HP ZBook 15 T7V52EA

Pro náročné profesionály jsme vybrali HP ZBook 15. Tento krasavec s prostorným 15palcovým displejem a Full HD rozlišením nabízí vcelku běžný procesor Intel Core i7-6700HQ s operační pamětí DDR4. Grafický výkon je ale velmi netradiční a ocenit by ho mohli zejména graficky nároční uživatelé. Dedikovaný grafický čip má totiž na starost nekompromisní NVIDIA Quadro M1000M s 2 GB vyhrazené paměti GDDR5.

HP ZBook 15

Z ostatní výbavy potěší reproduktory od společnosti Bang&Olufsen a bohatá portová výbava. Cena tohoto modelu se pohybuje okolo 45 tisíc.

Technické parametry HP ZBook 15 G3 T7V52EA

Kompletní specifikace
Konstrukce386 × 264 × 26 mm, 2 600 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6700HQ, CPU: 4×2,6 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory5× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, VGA D-Sub, další: Ethernet (RJ-45), Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémWindows 7 Professional
Akumulátor90 Wh, udávaná výdrž: 7 hodin
Dostupnostúnor 2016, 65 990 Kč

Acer Predator 15

Ze světa hráčů se nabízí nekompromisně vypadající Acer Predator 15 s Full HD rozlišením, procesorem Intel Core i7-6700HQ a grafickým čipem NVIDIA GeForce GTX 970M. Samozřejmě nechybí ani 16 GB RAM DDR4 a dvojice disků s celkovou kapacitou 1 128 GB.

Acer Predator 15

Agresivní tmavě červený vzhled zaujme nejednoho hráče a radost udělá i speciální podsvícená klávesnice přizpůsobená pro časté hraní. Široká škála portové výbavy včetně USB-C zajistí veškeré možné připojení a k dispozici je i optická mechanika. Cena se se zastavila na necelých 43 tisících korunách.

Technické parametry Acer Predator 15 G9-591-799P NX.Q07EC.003

Kompletní specifikace
Konstrukce391 × 299,5 × 38,5 mm, 3 600 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6700HQ, CPU: 4×2,6 GHz, GPU: NVIDIA GeForce GTX 970M
PaměťRAM: 16 GB, disk: 128 GB (HDD, SSD), paměťové karty: SD
Konektory5× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, DisplayPort, další: Ethernet (RJ-45), Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostlistopad 2015, ?

Dell XPS 15

Zajímavou volbou bude i téměř bezrámečkový Dell XPS 15, který zaujme každého, kdo touží po nevšedním designu. I výbava je ale velmi solidní a Intel Core i7-6300HQ spolu s 8 GB RAM a grafickým čipem NVIDIA GeForce 960M bude dělat radost. Nedostatkem by se mohlo stát SSHD s kapacitou 1 TB a 32 GB cache. Cena je 45 tisíc korun.

Dell XPS 15

Technické parametry Dell XPS 15 9550-7866

Kompletní specifikace
Konstrukce357 × 235 × 17 mm, 1 780 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
Displej?, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i5 6300HQ, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: NVIDIA GeForce GTX 960M
PaměťRAM: 8 GB, disk: 1 000 GB (hybridní), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor84 Wh, udávaná výdrž: 5 hodin
Dostupnostúnor 2016, ?
Diskuze ke článku
Ondřej
A co Surface book?
Pavel Zouhar
nic proti, ale kdo kupuje notebook za takovouto cenu tak nepotřebuje poradit.. a když jo, tak ne od webu specializovaného na mobily
Petr
Beru Predator, ted jen mit tech 43 tisic :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze