Průvodce: kupujeme notebook do 30 tisíc

48

Další díl našeho seriálu se zaměří na velmi oblíbenou kategorii slušně vybavených notebooků do 30 tisíc. Opět se podíváme na co si dát pozor při výběru i na to, co vždy požadovat. Nebude chybět ani náš výběr, který nastíní, co můžete v této kategorii očekávat a na co si stále musíte nechat zajít chuť.

V našem seriálu přichází řada na jednu z nejoblíbenějších kategorií notebooků. Částka 30 tisíc jistě není zanedbatelnou, a lze tak od výrobců již očekávat poměrně vysokou kvalitu zpracování a dobrý výkon. Mnoho z nich se ale zaměřuje pouze na jedno a v běžném plastovém těle vám s nadsázkou prodají raketu. Opak takového notebooku je perfektně zpracovaný, běžně kovový notebook, který ale výkonnostně zapadá spíše do kategorie pod 20 tisíc.

HP Envy 13
HP Envy 13

Ideálním řešením je vybírat tedy tak, aby byl poměr kvality konstrukce a výkonu v harmonii a důkladně prověřovat notebooky, které nabízí jedny z nejlepších procesorů s nadstandardní operační pamětí například za cenovku okolo 25 tisíc. V takovém případě lze očekávat, že výrobce musel naopak šetřit a když je výkon tak skvělý, lze očekávat velké kompromisy například v otázce konstrukce.

Obecná doporučení

Nejzávažnější problém nerovnováhy mezi výkonem a celkovou kvalitou konstrukce jsme si nastínili. Jak ale poznat, že výrobce někde na šasi ušetřil? Pomůckou vám může být „malý test“ kvality zpracování. Sami tak můžete odhalit, kde bylo ušetřeno a proč například váš vysněný kousek stojí „pouze“ 25 tisíc a přitom nabízí nejnovější technologie.

Acer Aspire V 15 Gaming Black Aluminium
Acer Aspire V 15 Gaming Black Aluminium

TIP: Průvodce: kupujeme klasický notebook

O testu pevnosti displeje, kde byste také měli začít, jsme si již říkali. Stačí jednoduše stisknout zadní víko a sledovat, zda se na displeji neobjevují obrazové vady. V této kategorii byste je již neměli přehlížet a v žádném případě je tolerovat. To samé platí i o celkové konstrukci víka s displejem. Chycením za horní rohy a tahem v protisměru si jednoduše zjistíte, zda je displej a víko pevné a dobře ukotvené. Dobré je zaměřit se na tuhost pantu, kde často dochází k přílišné volnosti, zvláště u konvertibilních zařízení. Panty by měly pevně držet displej ve své poloze, a to například i za cenu menšího nepohodlí, když notebook nepůjde otevřít jednou rukou. Je to rozhodně lepší volba, než aby vám při přenášení displej poletoval.

Z dalších testu je na místě provést i test pevnosti základny, která by již měla být pevná jako skála. Netolerují se prohyby jinde než na klávesnici a i tam by měly být minimální. Tělo by mělo být alespoň částečně z kovu nebo z velmi kvalitního, tuhého plastu. Žádné vrzání a skřípání nenechte notebooku projít. U extrémně tenkých notebooků s aktivním chlazením zkontrolujte také výdechy horkého vzduchu, které by měly jednoznačně mířit do prostoru. U konvertibilních zařízení pak i na jejich konkrétní umístění, které by při práci na klíně nemuselo být nejpohodlnější, protože by vám horký vzduch mířil nepohodlně rovnou na nohy.

HP ProBook 450 G4
HP ProBook 450 G4

TIP: Průvodce: kupujeme konvertibl

Ale co, když výrobce zvolí opačnou strategii a nabídne vám konstrukčně velmi povedené zařízení, které ale naopak postrádá výkon a jaký výkon vůbec čekat? Konkrétně si to povíme přímo v určené kapitole, můžeme si ale říci obecnou radu, která vám na začátek může pomoci některá zařízení rovnou vyřadit. V kategorii do 30 tisíc máte také možnost volit mezi úsporou energie a velmi dobrým výkonem. Úspora energie spočívá v druhé generaci procesorů Intel Core m, z čehož vybírejte minimálně vždy Core m5 či Core m7. V kategorii výkonu chtějte převážně nejnovější procesory Intel Core i5 a i7 rodiny Skylake.

A pak opět reklamy. Jsou všude a bohužel se jim nemáme šanci vyhnout. Reklama je velmi dobrá inspirace a obecná rada zní: Chtějte lepší notebook za nižší cenu, než ten který vám podbízí. V případě, že se touto radou budete řídit, vyhnete se „výhodným“ koupím notebooků, které nejen že nebudou splňovat vaše představy, ale ještě budou za vyšší cenu, než kterou jste původně byli ochotni investovat.

Konstrukce a zpracování

Rady ke konstrukci opakujeme stále dokola a ani tady to nebude jinak. Změnily se ale i podmínky a tím pádem i náročnost na konstrukci a její zpracování. Jak jsme si řekli v obecných radách, je dobré otestovat a na první pohled poznat, kde nastane zádrhel. U displeje a jeho víka jsme si také nastínili, jak by konstrukce měla být ideální. Co jsme si ale neřekli, jsou konkrétní materiály. Můžete se setkat s plastem, a to celkem běžným a ne tedy dvakrát pevným. V takovém případě doporučuji se tomuto materiálu vyhnout. Ideální je kov, anebo slitiny kovu. Dají se sehnat i zařízení, která obsahují nejen hliník, ale i slitiny hořčíku, která se objevuje zejména v tenkých zařízeních. V takovém případě, ale počítejte s jistou pružností materiálu. Notebook nemusí být skálopevný, ale vykazuje menší vůli při prohybu. V tomto jediném případě jsou jemné prohyby zařízení vítané a snižuje se tím riziko poškození, v případě, že notebook zatížíte, přisednete. To všechno by pro tato zařízení nemělo být až tak velkým problémem. Fungujete to na podobném principu jako například guma, kterou prohnete, ale nepřelomíte. V ostatních případech jsou ale jakékoli prohyby již nepřijatelné. V první fázi tedy zjistěte, z jakého přesně materiálu vybrané zařízení je.

Dell Inspiron 15 Touch (5000)
Dell Inspiron 15 Touch (5000)

O pantech jsme již také mluvili v minulé kapitole a přesuneme se tedy na vstupní zařízení. Tím je klávesnice, touchpad, dotykový displej anebo i trackpoint, se kterým se setkáte již nejen v noteboocích Lenovo ThinkPad, ale kupříkladu i v pracovních strojích Toshiba Tecra nebo Portégé a také v ultimátích pracantech Dell Latitude. Ty nejlepší a s dlouhodobou tradicí najdete samozřejmě v ThinkPadech. Tam mají skvělou citlivost a mnoho zarytých uživatelů na ně nedá dopustit. Ne pro každého je ale trackpoint pohodlným, a tak je nutností vybírat pečlivě i touchpad. Lenovo se v tomto směru za posledních pár let výrazně zlepšilo, ale velmi dobré a prostorné touchpady nabízí i HP. U pracovních zařízení volte v touchpadu spíše dvě samostatná tlačítka, která jsou při ovládání jistější a pohodlnější. Touchpad také bývá často zakrýván odolným mléčným sklem, který přispívá nejen k příjemnějšímu ovládání, ale také k odolnosti samotného vstupního zařízení.

Důležitým prvkem je také klávesnice, která by měla být především pohodlná. Dnešním trendem jsou klávesnice s extrémně nízkým zdvihem, což přispěje k rychlejšímu psaní. Takové umí třeba HP v řadě Spectre. Samozřejmostí v této cenové kategorii je i podsvícení. Nejlépe regulovatelné, ale tady HP s řadou Spectre naopak ztrácí, protože nabídne pouze neregulovatelné. Klávesnice by vám ale měla být maximálně pohodlná a příjemná na dotyk. Vyhněte se také natisknutým popiskům, které mají tendenci časem vyblednout, zašpinit se nebo se sloupnout.

Asus ZenBook Flip UX560UX
Asus ZenBook Flip UX560UX

TIP: Recenze HP Spectre x360 – Luxus samozřejmostí

Jsme v kategorii, která již dovoluje výrobci snížit podstatně tloušťku zařízení. To s sebou ale nese i nevýhodu, kterou může být nedostatek portů. Přesný počat portů vždy souvisí s mírou jejich využití a v případě, že využíváte jedno USB, pak je zbytečné hanit výrobce, že integroval pouze dva USB porty. Každý by měl být ale standardu 3.0. Vítané je samozřejmě i čím dál častější USB-C, které u tenkých zařízení leckdy slouží i jako obrazový vstup, takže Mini DispleyPort či jakékoli HDMI je pak již zbytečné. Neduhem může být také nutnost dokoupení redukcí. U tenkých notebooků počítejte s jejich potřebou a ne vždy se dá spolehnout na výrobce, že do balení jednu základní redukci, například na LAN, přidá. U pracovních notebooků ale hleďte vždy na dostatek portů. I starší porty jako VGA jsou vítané v případě, že notebook připojujete v práci například na starší projektory. Mimo portů najdeme u pracovních notebooků také podporu doku, která by již měla být samozřejmostí.

Co se týká ideální hmotnosti či rozměru, je už čistě na vás. Záleží na tom, zda plánujete notebook často přenášet, či ho chcete mít doma na stole. Obecně platí, že při přenášení se vyplatí poohlédnout se po menším zařízení od 11 do 13 palců. Na doma pak bude dobře sloužit třeba i 15 nebo 17palcový.

Displej

Pří výběru notebooků je velmi podstatné i rozlišení displeje. Pokud máte dojem, že v této cenové kategorii již nenajdete HD rozlišení, tedy 1 366 × 768 pixelů, pak se mýlíte. Pár výrobců se ho drží i ve vyšších kategoriích, což platí zejména pro pracovní zařízení. U 11palcové či 12palcové úhlopříčky to není až takový problém, ale přeci jen by se již vyskytovat nemělo. U 13palcových zařízení je takovéto rozlišení již nepřijatelné. Požadujte pokud možno Full HD či vyšší, ke kterému se výrobci stále častěji uchylují. Nová Windows již s vysokým rozlišením takový problém nemají, nehledě na to, že je to pastva pro vaše oči.

Dell XPS 13
Dell XPS 13

Další podstatnou otázkou je technologie. TN panely zde již nenajdete a můžete tedy počítat s IPS technologií, která vám nabídne velmi dobré pozorovací úhly. Barevné podání je pak na výrobci panelu, ale častým problémem je vybledlejší černá či mdlé nebo naopak „přepálené barvy“, které bijí do očí. Podsvícení by mělo být již rovnoměrné a výrazné nedokonalosti netolerujte. Stačí malý test černého pozadí a rozdíly světelnosti uvidíte ihned.

TIP: Nejhezčí notebook? Vyzkoušeli jsme nový Asus ZenBook 3

Výrobci vám ale mohou nabídnout i dotykový displej. Přesto, že lesklý panel není na přímém světle ideální, v případě dotykových obrazovek s ním díky tvrzenému sklu počítat musíte, zejména v případě konvertibilních zařízení. V případě, že notebooku chybí dotyková vrstva, pak by panel měl mít matnou povrchovou úpravu, čímž se minimalizují odlesky.

Hardware

Procesor

Dostáváme se do kategorie, kde hrají prim především nové řady procesorů. Od nejznámějšího z nich – Intelu, můžeme najít na trhu především ultrabookové procesory Intel Core i5-6200U a i7-6500U Skylake. Tyto procesory nabízí velmi dobrý poměr výkonu a úspory energie a výrobci po nich velmi často sahají. Nemusíte se bát jakéhokoli nezvládnutí běžných úkonů a v tomto ohledu budete mít výkonu více než dost. Mimo těchto dvou najdeme u „herních notebooků“ také výkonnější procesory i7-6700HQ nebo i5-6300HQ. Ty jsou ovšem energeticky náročnější a s dlouhou výdrží tedy nelze počítat.

Intel Core i

TIP: Na český trh vstupují procesory Intel Core šesté generace

Samostatnou kapitolou jsou notebooky zaměřené na výdrž. Tady se šlo s výkonem prudce dolů, ale byl nahrazen bohatou výdrží na jedno nabití. Takové zařízení může vydržet při běžné práci i více jak 10 hodin. Jejich zaměření je ale čistě pracovní. Od Intelu se jedná o procesory Intel Core m 2. generace, tedy s doplňujícím číselným označením m3, m5 a m7. Nejslabšímu z nich, m3, se doporučuji vyhnout, ovšem dva zbylé se nezaleknou ani náročnějšího multitaskingu či lehké úpravy fotografií. Výrobce AMD se v této kategorii stáhl a narazíme na něj jen minimálně. I tak ale doporučuji spolehnout se na Intel. V případě, že se v procesorech nevyznáte a číselná označení jdou mimo vás, pak vám pomůže náš pilotní článek, kde podrobně vysvětlujeme celé rozdělení a změření.

Grafický výkon

Grafický výkon zařízení záleží především na tom, jaký typ zařízení si vyberete. V případě pracovních notebooků se setkáte pouze s integrovaným grafickým čipem Intel HD 520 (Intel Core i3, i5 a i7) nebo slabším Intel HD 515 v případě úsporných Intel Core m. Nabízí ho také velká řada tenkých notebooků, kde by dedikovaný grafický čip zabíral cenné místo. Integrované čipy od Intelu doznaly značného pokroku, ale i tak to na hry spíše nebude, v lepším případě na starší tituly při nízkých detailech. Zajímavější situace nastává, pokud se do hry zapojí dedikovaný čip například od společnosti NVIDIA. Nejčastěji používanými je NVIDIA GeForce 940M, ale v případě notebooků zaměřených na multimédia a hry najdeme i NVIDIA GeForce GTX 960M, která je již podstatně použitelnější než integrované čipy od Intelu a zahrajete si nějaké ty novinky. Na scénu nastupuje i AMD a jeho Radeon R5 M335. Špatnou volbou není, ovšem stále platí, že NVIDIA je lepším řeším.

Operační paměť

A stále se budeme držet především zavedeného DDR3, i když výjimka potvrzuje pravidlo a dají se najít i kousky s pokročilejší DDR4. Velkým překvapením je ale velikost 4 GB, kterou výrobci ještě stále nabízejí. Za tuto cenu jsou ale k sehnání i notebooky s 8 GB operační paměti, což je také minimum, které byste měli požadovat. Často narazíte i na 12 nebo 16 GB RAM a v případě notebooků zaměřených i na nějaké to hraní to je jedině dobře. Platí tedy, že čím více tím lépe.

TIP: Recenze HP Spectre 13 – Anorektik s potenciálem

HP Spectre 13 x360
HP Spectre x360

Úložiště

Zde v plné síle nastupuje rychlé SSD, které je stále častější i u levnějších zařízení. V každém případě se jedná o ideální volbu i přes nižší kapacitu, kterou nabízejí, což bývá 128 či 256 GB. Jako satisfakci za méně prostoru ale nabídnou rychlejší start systému i načítání vašich souborů. V případě, že vám ale takováto kapacita přeci jen nestačí a nechcete využívat služeb cloudového úložiště, NASu či externího disku, pak by pro vás mohl být řešením SSHD, které se také často objevuje. Tam kapacita stoupá až ke 2 TB a 8 GB cache je k dispozici pro rychlý start systému. U multimediálně zaměřených notebooků se také často setkáváme s dvěma disky, z čehož je první typu SSD, který má povětšinou 128 GB a je vám k dispozici pro systém a rychlý běh potřebných programů a souborů. Druhý přítomný je pak klasický plotnový disk (HDD), který nabízí vyšší kapacitu na zbylé soubory. Možností je tedy mnoho a není důvod přistupovat pouze k pomalému HDD.

Výbava

O portové výbavě již bylo řečeno dost. Z té další je samozřejmostí Wi-Fi ve standardu 802.11ac a samozřejmě Bluetooth 4.0 nebo 4.1. Základ je tak zajištěný a pak záleží pouze na vás, zda si budete chtít zařízení obohatit o přístup k mobilním datům prostřednictvím slotu pro SIM kartu, což je doménou pracovních zařízení. Téměř samozřejmostí je čtečka SD karet. Pracovní notebooky také již nabízí možnost dokování. Lenovo ThinkPad to má například vyřešeno přes proprietární port OneLink+. Pro fanoušky videohovorů by se také mohla hodit Full HD webová kamera, infračervená kamera či 3D kamera, která slouží pro přihlášení obličejem přes Windows Hello. Infračervenou kameru nabízí například i Microsoft Surface Pro 4.

TIP: Recenze Microsoft Surface Pro 4 – Úspěšný a nedostupný

Microsoft Surface Pro 4
Microsoft Surface Pro 4

Náš výběr opět zahrnuje různě použitelná zařízení s nejlepším dostupným poměrem ceny, kvality a výkonu. Najdete zde jak subtilní 11palcový notebook s podivuhodnou výdrží, tak i obra se 17 palci. Své místo si tu našel také stoj zaměřený na multimédia a hry. Opět platí, že trh se mění a je tedy dobré při výběru déle sledovat dění na trhu.

Apple MacBook Air 11" 256GB (MJVP2CZ/A)

První kandidát spadá do třídy malých notebooků a poprvé se v našich výběrech objevuje i jablečný výrobce. Jedenáctipalcový MacBook Air nabídne rozlišení 1 366 × 768 pixelů a výkon v podobě dvoujádrového procesoru Intel Core i5 Broadwell s taktem 1,6 GHz. Nevýhodou je ale malá operační paměť 4 GB. Zato je vám k dispozici SSD o kapacitě 256 GB.

Apple MacBook 11 (2015)

Jeho hlavní výhoda spočívá v až 9hodinové výdrží, kompaktních rozměrech a precizním zpracování. Portová výbava čítá dvě USB 3.0 a jeden port s rozhraním Thunderbolt. MacBook Air 11" s touto výbavou a OS X Yosemite seženete za cenu necelých 30 tisíc korun.

Technické parametry Apple MacBook Air 11 (2015) MJVP2CZ/A

Kompletní specifikace
Konstrukce300 × 192 × 17 mm, 1 080 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 11,6" (1 366 × 768 px)
ChipsetIntel Core i5 5250U, CPU: 2×1,6 GHz, GPU: Intel HD 6000
PaměťRAM: 4 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: Mini DisplayPort, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor38 Wh, udávaná výdrž: 9 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 30 999 Kč

Lenovo ThinkPad E560 20EV003EMC

Pracovní notebooky zastoupil ThinkPad s jednou z variant modelu E560. Tato varianta nabízí 15palcový nedotykový displej s Full HD rozlišením a matnou úpravou. Výkon zajišťuje Intel Core i7-6500U Skylake s taktem 2,5 GHz na dvou jádrech a maximem 3,1 GHz. Operační paměť DDR3 již tentokrát disponuje 8 GB a na SSD s kapacitou 256 GB uložíte vaše data.

Lenovo ThinkPad E560

Výhodou je vysoká portová výbava v podobě třech USB 3.0, VGA, HDMI a LAN portu. Uživatele potěší i možnost dokovatelnosti či čtečka otisků prstů. Lenovo ThinkPad E560 20EV003EMC se prodává s operačním systémem Windows 10 Pro za velmi dobrou cenovku okolo 27 tisíc.

Technické parametry Lenovo ThinkPad Edge E560 20EV003EMC

Kompletní specifikace
Konstrukce377 × 255 × 27,1 mm, 2 450 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6500U, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: AMD Radeon R7 M370
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, VGA D-Sub, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor40 Wh, udávaná výdrž: 6 hodin
Dostupnostprosinec 2015, ?

Lenovo IdeaPad Y700-15ISK (80NV00G8CK)

Dravý multimediální stroj se zaměřením na hraní zastoupí Lenovo IdeaPad Y700-15ISK. Zaujme nejen vzhledem, ale i výkonem, který obstarává procesor Intel Core i7-6700HQ s taktem 2,6 GHz. Mimo něj je v notebooku i dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce GTX 960M a 8GB operační paměť DDR4.

Lenovo IdeaPad Y700-15ISK

Jeho výhodou je mimo jiné dvojice disků, z nichž první SSD dá k dispozici 128 GB na OS a základní programy a druhý obří 1TB HDD budete mít pak na ostatní soubory. 15palcový, matný Full HD zobrazovač se postará o pěkný herní zážitek a líbit by se vám měl i zvuk z dvojice reproduktorů JBL a subwooferu. Nadstandardem je pak 3D kamera Intel RealSense. Lenovo IdeaPad Y700-15ISK 80NV00G8CK se prodává s operačním systémem Windows 10 Home za cenu 30 tisíc korun.

Technické parametry Lenovo IdeaPad Y700 15ISK 80NV00G8CK

Kompletní specifikace
Konstrukce387 × 277 × 26 mm, 2 600 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6700HQ, CPU: 4×2,6 GHz, GPU: NVIDIA GeForce GTX 960M
PaměťRAM: 8 GB, disk: 1 128 GB (HDD, SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor60 Wh, udávaná výdrž: 6 hodin
Dostupnostsrpen 2016, 38 990 Kč

Acer Aspire V 17 Nitro II (VN7-792G-76CA)

Přichází řada na velikány ve své třídě a 17palcové zařízení se nám nabízí tentokrát ze stáje Acer. Jedná se o multimediální zařízení s Full HD rozlišením a nedotykovým panelem + skvělým výkonem s procesorem Intel Core i7-6700HQ a 8GB operační pamětí DDR4. Nevýhoda spočívá v hybridním disku s 1 TB a 5400 ot./min, zato se ale můžete radovat z přítomného HDMI, dvou USB portů 3.0 a novým USB-C.

Acer Aspire v 17 Nitro II

Z ostatních vlastností vás jistě potěší i dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce GTX 950M. Acer Aspire V 17 Nitro II (VN7-792G-76CA) se prodává s Windows 10 Home za necelých 28 tisíc.

Technické parametry Acer Aspire V17 Nitro II VN7-792G-76CA) NX.G6REC.001

Kompletní specifikace
Konstrukce424 × 297 × 25,4 mm, 3 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 17,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6700HQ, CPU: 4×2,6 GHz, GPU: NVIDIA GeForce GTX 950M
PaměťRAM: 8 GB, disk: 1 000 GB (hybridní), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor52 Wh, udávaná výdrž: 5 hodin
Dostupnostprosinec 2015, ?

Asus ZenBook UX305UA-FC002R

V případě, že toužíte malém, tenkém, ale přesto výkonném zařízení a nevyžadujete dotykový displej, pak by vás mohl zaujmout Asus ZenBook UX305UA. Tento krasavec se pyšní rozměry 324 × 226 × 16 mm a hmotností pouhých 1,3 kg. Výkon je přitom více než dobrý a k dispozici je vám Intel Core i7-6500U spolu s 8 GB RAM a SSD s 256 GB.

Asus ZenBook UX305UA

Třináctipalcový displej vás zaujme Full HD rozlišením a potěší vás i portová výbava v čele se dvěma USB 3.0, jedním USB 2.0 a HDMI. Oželet budete muset USB-C, ale k dispozici máte i takovou vychytávku, jako je WiDi. Za zmínku stojí i skvělá výdrž, která by měla dosáhnout až téměř 12 hodin. Asus ZenBook UX305UA-FC002R se prodává s Windows 10 Pro za cenu těsně pod 30 tisíci.

Technické parametry ASUS Zenbook UX305UA FC002R

Kompletní specifikace
Konstrukce324 × 226 × 16 mm, 1 300 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6500U, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor56 Wh, udávaná výdrž: 4 hodin
Dostupnostleden 2016, 34 990 Kč
Diskuze ke článku
snusna kecu
to je zase snuska kecu... to si nacpi priste do libovolneho otvoru, Jarko
kbkbwk
lenova thinkpady edge a x jsme meli v praci. edge vecne rozbity, hlavne mb, hrozny displeje, na hdd a vsem je videt jak moc se v lenovu chce vydelat na ukor kvality. thinkpady x pokud maji mit rozumne rozliseni a ssd stoji ranec, od roku 2012 problem s kvalitou, servis hroznej. doporucuju se lenovu vyhybat velkym obloukem
Roman
Výběr počítačů se příliš nepovedl, počítač s ubohým rozlišením 1 366 × 768 px a ubohou velikostí paměti 4GB, nemá v této kategorii co pohledávat!
Blue Sun
Blue Sun
Znovu předhazuji svůj dotaz, nebo spíš podnět, ať nám Jarka napíše, na co je vlastně v počítačích zvyklá (a taky kdo jí to platí), protože s jejími názory se opět nedá souhlasit.
Třeba proč by měl být notebook s core m použitelný jen na nenáročnou kancelařinu? Nebo proč je minimem 8 GB? Nemyslíte si, Jarko, že přinášíte trošku jednostranný a manipulativní pohled na to, co by si lidé měli koupit?
Z mého pohledu je to velmi nesmyslný a velmi zbytečný článek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze