Průvodce: kupujeme notebook do 20 tisíc

30

Další díl našeho průvodce se tentokráte zaměří na klasické notebooky do 20 tisíc. V této cenové kategorii pátrá po novém zařízení velká část uživatelů, kteří jsou ale na výkon a zpracování náročnější a požadují spolehlivé zařízení mnohdy na více než tři roky. Řekneme si proto, co nás na trhu čeká, o co budou uživatelé stále ještě ochuzeni a naopak co si mohou nárokovat.

V minulém dílu průvodce jsme se zaměřili na levná zařízení do 10 tisíc korun. Ukázali jsme si, jak takový notebook vybírat a také, že je nutné udělat mnoho nutných kompromisů. Tentokráte jich už tolik naštěstí nebude a uživatelé budou právem náročnější.

Dvacet tisíc korun už jistě není málo, přesto je to ale v oblasti počítačů a notebooků stále částka, která patří k těm příznivějším. Přesto se ale vyplatí déle vybírat, notebook osobně vyzkoušet a dát si pozor na některé neduhy, které se v této kategorii stále vyskytují.

Obecná doporučení

Kategorie notebooků do 20 tisíc je u uživatelů jednou z nejhledanějších. Pro nenáročné uživatele jsou stále cenově dostupné, výkonnostně naprosto dostačující a mnoho z nich nabízí i kvalitní zpracování. Přesto i zde najdeme velké neduhy v konstrukci, která je ale podstatná pro dlouhé užívání, jež si mnoho uživatelů těchto zařízení plánuje až na 5 let a někdy i více.

Acer Aspire V15
Acer Aspire V15

TIP: Průvodce: kupujeme klasický notebook

V konstrukci patří k nejčastějším problém hlavně příliš měkké víko displeje, volnější panty, malý úhel otevření, nepřesný touchpad či nepohodlná klávesnice, která bývá příliš tuhá nebo naopak. Z dalších nedostatků, tentokráte těch výkonnostních, můžeme zmínit naprosto základní a velmi pomalý HDD, který výrobci volí kvůli nízké ceně, a starší procesory.

Lenovo ThinkPad E550
Lenovo ThinkPad E550

TIP: Průvodce: kupujeme konvertibl

Důležité je myslet na to, že kvalitní a prodávaná zařízení nepotřebují reklamu, a tak se často setkáváme, že nás prodejci lákají právě na zařízení, která se moc neprodávají právě kvůli jednomu z výše zmíněných problémů. Nakonec se dozvíme, že výhodná nabídka nebude až tak výhodná, protože daný notebook má například starý procesor Intel Haswell, se kterým by uživatel za 3 roky mohl mít problémy v podpoře, nebo má problémy s téměř nepoužitelným touchpadem, kvůli čemuž ho zákazníci vrací.

V dnešní době se jistě vyplatí mít před koupí takového zařízení alespoň základní přehled o dění na trhu. I nezkušený uživatel má dnes možnost zjistit, jaká zařízení se na trhu objevují a co přesně nabízí, nebo co konkrétně znamená nesouvislá řada slov a čísel ve výčtu o procesoru. K tomuto tématu si můžete přečíst náš úvodní článek, kde se dozvíte vše potřebné.

Konstrukce a zpracování

Nejslabším místem v konstrukci bývá v tomto segmentu víko displeje, potažmo panty. Víko je měkké a po zatlačení se mohou objevit defekty displeje. Menší probarvení displeje není zásadní vadou, přesto se dají objevit i notebooky, které tímto problémem netrpí. S příliš měkkým víkem souvisí i příliš volné panty, které nedrží displej na svém místě a při sebemenším pohybu se víko sesouvá nejčastěji dopředu.

HP ProBook 470 G2
HP ProBook 470 G2

Můžete se setkat, a to poměrně často, i s malým úhlem otevření, který nebude vyhovovat vašim požadavkům na práci, pokud pracujete například s notebookem na klíně či v posteli. Minimální úhel by měl být 145 stupňů. V tomto ohledu jsou skvělé ThinkPady, konkrétně řady E (Edge), které umožní otevření displeje až v úhlu 180 stupňů.

Samostatnou kapitolou by mohly být konvertibilní notebooky. Ty již díky tvrzenému sklu nemají problémy s probarvováním displeje, nicméně je nutno ještě více hledět na panty, kde je vhodné dát přednost spíše větší tuhosti než pohodlnosti otevírání jednou rukou. Víko by mělo držet bezpečně ve většině poloh, ať už jde o použití jako obyčejného notebooku, stanu, stojanu či tabletu. Pozor si dejte i na umístění výdechu horkého vzduchu, v případě, že notebook obsahuje aktivně chlazený procesor. Umístění v zadní části je často nepohodlné při použití zařízení v tabletové poloze.

Lenovo IdeaPad Y40-80
Lenovo IdeaPad Y40-80

TIP: Dell zahajuje novou éru konvertibilních notebooků s Windows 10

S ohledem na cenu se také můžete setkat s kompromisem v kvalitě klávesnice, která může působit plastovým, až levným dojmem. Zdvih je často nízký, ale dopad klávesy může být nejistý, popřípadě hlučný. Problémem je také úchyt jednotlivých kláves, který je volný a v tom případě jsou klávesy velmi náchylné na pohyb ve vymezeném prostředí, což zrovna nepřidává na jistotě při psaní.

Lenovo IdeaPad Z51-70

Stejně tak se často setkáte s nepřesným touchpadem, který je hlučný. Jeho dvě tlačítka stisknete nejčastěji až v dolní části a po delší době používání je velkým problémem jeho promačkávání, kdy se spodní část natrvalo propadne o pár milimetrů, což způsobí špatné reakce při stisku. Bohužel tento problém přímo při koupi neodhalíte, ale jistě je dobré zpozornět, pokud se tlačítka nevracejí při stisku okamžitě do původní polohy.

Displej

Z nějakého důvodu se i zde můžete setkat s HD rozlišením neboli HD Ready (1 366 × 768). Pokud se jedná o 13palcový nebo menší notebook, pak to takový problém není. Největší skupinou jsou ale 15palcová zařízení a tam je toto rozlišení již tristní. V každém případě doporučujeme Full HD (1 920 × 1 080), které již není problémem sehnat.

displej

Většina panelů je technologie IPS, takže s pozorovacími úhly již nebude problém. TN displeje se ale stále ještě vyskytují a výrobce jimi často ospravedlňují nízkou cenu. Je tedy rozhodně na místě displej v místě nákupu prověřit a TN panel zvolit pouze v případě, že ostatní parametry znatelně převyšují běžný standard. Stejně tak to platí pro podsvícení, které by mělo být rovnoměrné, tedy bez jakýchkoli zářivých skvrn po stranách panelu. Nejjednodušší způsob, jak si to může vyzkoušet, je nastavit černé pozadí přes celý displej. Pokud se nakloníte z úhlu, jistě odhalíte případné nerovnoměrnosti.

TIP: Nejhezčí notebook? Vyzkoušeli jsme nový Asus ZenBook 3

Hardware

Procesor

Protože uživatelé tohoto segmentu většinou hledají notebook na delší časové období, tedy klidně i 5 let a více, je dobré zaměřit se na nejnovější možný procesor Intel Core Skylake, pokud požadujete výkon, nebo Intel Core m 2. generace (m3, m5, m7), pokud toužíte po dlouhé výdrži. Jistě se vyhněte Intel Core M 1. generace, která nebyla dostatečně výkonná a notebooky měly problém i se základními úkony. O Atomu či Pentiu ani nemluvě.

V případě, že se rozhodnete pro výkon, pak vás na trhu nejčastěji očekávají procesory Intel Core i5-6200U (2× 2,3 GHz), ale najdete zde už i Core i7-6500U (2× 2,5 GHz), který je tím nejlepším v tomto segmentu. Narazit ale můžete i na starší generaci Intel Core Broadwell (Core i5-5500U, Core i5-5200U). Ta připadá v úvahu pouze tehdy, kdy notebook nabízí v další výbavě například SSD, či prémiové zpracování, jinak se doporučuji spolehnout na nejnovější Skylake. V případě, že máte problém s jednotlivými označeními procesorů, pak vám jistě pomůže náš úvodní článek.

Intel Core m

TIP: Na český trh vstupují procesory Intel Core šesté generace

Grafický výkon

Z hlediska grafického výkonu je čistě na vás, zda požadujete základ, a v tom případě bude bohatě dostačovat integrovaný grafický čip Intel HD (nejčastěji Intel HD 520), či jste občasnými hráči anebo aktivně upravujete videa a fotografie. V druhém případě je na místě dedikovaný grafický čip. Na trhu se objevují dva výrobci, a to AMD a nVidia. U nVidie je častou volbou GeForce 940M u AMD pak Radeon R5 M330 či R9 M375. Na častější hraní doporučuji spíše nVidii, ale na úpravu fotek dobře poslouží i AMD.

Operační paměť

Zde nelze poradit jinak, než zaměřit se na 8 GB RAM více. Především v oblasti pracovních notebooků ale výrobci stále nabízejí pouze 4 GB, což balancuje na hraně použitelnosti, v případě, že nejste začátečník. Jakmile aktivně používáte multitasking, potrpíte si na více spuštěných programů najednou, záložek v prohlížeči a podobně, pak by vám 4 GB již nemusely stačit. Typově se objevuje nejčastěji DDR3, ale narazíme i na výjimky s pokorčilejším DDR4.

Úložiště

A stále HDD. Bohužel ještě stále není trh s notebooky tak daleko, aby i tato zařízení dostávala běžně do vínku rychlé SSD. Smířit se tak budete muset především s plotnovými disky či těmi hybridními (SSHD). V případě plotnových disků není ani samozřejmostí 7 200 ot./min. a často narazíte i na pomalejší s 5 400 ot./min. Jejich kapacita bývá 1 TB a pokud se objeví SSHD, pak k tomu dostanete i 8 GB cache pro zrychlení systému. V případě, že nemáte velké množství dat, najdou se i zařízení s menší kapacitou SSD, například 128 nebo 256 GB.

TIP: Na český trh vstupují procesory Intel Core šesté generace

Toshiba Staellite Pro R50
Toshiba Staellite Pro R50

Výbava

Nejprve něco málo o portové výbavě. Záleží samozřejmě individuálně na každém uživateli, nicméně výrobci se v této cenové kategorii nepředhánějí s nízkou tloušťkou, takže portová výbava je povětšinou široká. Běžně na zařízení nalezneme plnohodnotné HDMI a minimálně dva USB porty, z čehož by alespoň jeden měl být typu 3.0. S USB-C u klasických notebooků spíše nepočítejte. U pracovních notebooků je často k dispozici i LAN port a zámek Kensington. Zvukový výstup v podobě 3,5mm jacku spolu se čtečkou SD karet je pak samozřejmostí.

Lenovo E51-80

TIP: Ryze pracovní nadšenec Toshiba Tecra A50-C vstupuje na náš trh

Z konektivity je dobré zaměřit se na nejrychlejší Wi-Fi 802.11ac. Bluetooth nejčastěji bude typu 4.0 a podporu mobilních sítí musíte oželet. To ve většině platí například i pro odolnost odolnost klávesnice proti polití. U 15palcových notebooků je běžná také přítomnost optické mechaniky, jejíž potřebu si musí zvážit každý individuálně.

Při výběru jsme se tentokrát soustředili na rozmanitost notebooků, a naleznete tak zde jak pracovní zařízení, tak i multimediální, subtilní nebo výkonné notebooky určené i pro občasné hraní. Herní notebooky se v této kategorii nenachází, přesto se jim ale výrobci snaží levnějšími modely co nejvíce přiblížit. Nejčastěji zde najdete zástupce Asusu, protože ten nabízí v této cenové relaci obrovskou škálu různě zaměřených strojů. Najdou se zde ale i výrobci, jako je Lenovo nebo HP. Pro větší rozmanitost při výběru přidáme ještě dalšího nejlepšího kandidáta v dané kategorii od jiného výrobce.

ASUS ASUSPRO ESSENTIAL P2530UA-DM0025E: pracovník na svém místě

Z pracovních notebooků je jasným kandidátem. Patnáctipalcový IPS displej nabízí Full HD rozlišení a výkon je zajištěn procesorem Intel Core i5-6200U Skylake spolu s 8 GB operační pamětí, kterou v segmentu pracovních zařízení s touto cenou jen tak nenaleznete. Menší nevýhodou je ale pouze HDD úložiště s 1 TB místa.

ASUS ASUSPRO ESSENTIAL P2530UA

Naopak vás jistě potěší široká portová výbava čítající plnohodnotné HDMI, VGA, které se u pracovních strojů stále objevuje, LAN port, trojici USB 3.0 a jeden USB 2.0 port. Nechybí čtečka SD karet a optická mechanika. Z konektivity nechybí Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0 či dokonce WiDi. Pro kancelář je vybaven TPM čipem a čtečkou otisků prstů.

S touto výbavou nabízí Asus model ASUSPRO ESSENTIAL P2530UA-DM0025E s operačním systémem Windows 7 Professional za příjemných 19 500 Kč. V případě, že by se vám nezamlouval, najdete i vhodnou alternativu ve ThinkPadu E560 od Lenova se stejným procesorem, ale menší 4GB RAM, ale s SSHD o kapacitě 500 GB s 8 GB cache. Cena je těsně nad 18 tisíci.

Technické parametry ASUS ASUSPRO ESSENTIAL P2530 UA-DM0025E

Kompletní specifikace
Konstrukce380 × 263 × 23,3 mm, 2 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i5 6200U, CPU: 2×2,3 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 1 000 GB (HDD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, VGA D-Sub, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor87 Wh, udávaná výdrž: 5 hodin
Dostupnostprosinec 2015, ?

Asus Transformer Book Flip TP300UA-C4011T: malý, ale výkonný

Subtilního společníka najdete jistě v Asusu TP300UA-C4011T. Jeho 13palcový dotykový displej nabízí Full HD rozlišení a těšit se můžete také na konvertibilní konstrukci. Výkon je nadstandardní a procesor Intel Core i7-6500U spolu s 8 GB RAM zvládne všechny úkony bez problémů. K dispozici máte navíc i SSD, ale s menší kapacitou 128 GB.

Asus Transformer Book TP300UA

Portová výbava obsahuje USB 2.0, dva USB 3.0 porty a plnohodnotné HDMI. LAN port bohužel chybí. Z konektivity je samozřejmostí Wi-Fi a Bluetooth 4.0. Cena tohoto modelu je okolo 20 tisíc korun, ale můžete ho často nalézt i za vyšší ceny.

Alternativou by mohl být HP Pavilion 13-u004nc x360. Rozlišení zůstává stejné, ale uvnitř tepe Intel Core i3-6100U se 4GB RAM typu DDR4. SSHD s 500 GB a 8 GB cache pro zrychlení sytému by mělo bezpečně stačit na uložení všech vašich dat. Cena je 18 tisíc korun.

Technické parametry ASUS TP300UA C4011T

Kompletní specifikace
Konstrukce326 × 232 × 22 mm, 1 750 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6500U, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, VGA D-Sub, další: FireWire
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor50 Wh, udávaná výdrž: 7 hodin
Dostupnostříjen 2015, ?

Asus ZenBook UX305CA-FC023T: úspora především

V případě, že zastáváte především dlouhou výdrž, pak vás jistě zaujme i ZenBook UX305CA. Třináctipalcový displej poskytuje Full HD rozlišení. S úsporným procesorem Intel Core m3-6Y30 a 8 GB RAM vás jistě nezahanbí. K dispozici je i SSD, ale opět s menší kapacitou 128 GB.

Asus ZenBook UX305CA

TIP: Recenze Asus ZenBook UX305CA – Za design se platí

Jistě vás zaujme kovovým provedením i jeho příjemně nízkými rozměry 324 × 226 × 12,3 mm a hmotnost 1,2 kg. Přesto v něm u něj nalezneme tři USB porty typu 3.0, microHDMI a čtečku SD karet. Cena je okolo 20 tisíc korun. Na jeho post se ale dere i Lenovo IdeaPad Yoga 700-11ISK. Ten nabízí navíc konvertibilitu, ale pouhé 4 GB RAM. Cena je 20 tisíc.

Technické parametry ASUS Zenbook UX305CA FC023T

Kompletní specifikace
Konstrukce324 × 226 × 12,3 mm, 1 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core M 6Y30, CPU: 2×900 MHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: microHDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor56 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostříjen 2015, ?

HP Pavilion 15-ab203 L2S60EA: multimediální krasavec

Pro sledování filmů a dalšího multimediálního obsahu poslouží i nový HP Pavilion 15-ab203. Patnáctipalcový notebook s Full HD rozlišením nabízí procesor Intel Core i5-6200U s 8 GB RAM. Na velké SSHD úložiště s 1 TB a 8 GB cache se vejde zásoba filmů a pro jejich přehrávání můžete využít i optickou mechaniku. Velkou předností je také dedikovaný grafický čip nVidia GeForce 940M, který pomůže i s úpravou fotek a videí.

HP Pavilion 15

TIP: Nová řada HP Pavilion: vyšší výkon, lepší výdrž a nové barvy

Portová výbava je obrovská a najdete zde LAN port, plnohodnotné HDMI, jeden port USB 2.0 a dva 3.0. Slot na SD kartu a 3,5mm jack je samozřejmostí, stejně jako rychlá Wi-Fi a Bluetooth. Cena je těsně pod 20 tisíci korunami. Pokud vás HP nezaujalo, pak se jistě podívejte i na Lenovo B51-80, které ač na první pohled nevypadá, nabídne taktéž dedikovaný grafický čip, ale tentokrát AMD Radeon R5 M330. Mimo toho se ale můžete těšit z výkonnějšího procesoru Intel Core i7-6500U. Navíc nabízí i čtečku otisků prstů. Cena je těsně pod 20 tisíc korun.

Technické parametry HP Pavilion 15 ab203nc L2S60EA

Kompletní specifikace
Konstrukce384,5 × 261,1 × 25,2 mm, 2 290 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i5 6200U, CPU: 2×2,3 GHz, GPU: NVIDIA GeForce 940M
PaměťRAM: 8 GB, disk: 1 000 GB (hybridní), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor41 Wh, udávaná výdrž: 5 hodin
Dostupnostčerven 2015, ?

ASUS F756UB-T4027T: velký displejem i výkonem

Že sedmnáctipalcové notebooky vymírají? Rozhodně ne a pokud vaše tužby směřují k obřímu displeji, pak vás zaujme model od Asusu, opět s jednoduchým označením F756UB-T4027T. Na 17 palcích najdete Full HD rozlišení a uvnitř zařízení procesor Intel Core i5-6200U s 8 GB RAM. Plotnový disk s 1 TB nabídne vyšších 16 GB cache a velkým pozitivem i je grafický čip nvidia GeForce 940M.

ASUS F756UB-T4027T

V obřím těle s hmotností 2,69 kg se ukrývá optická mechanika, dva USB 2.0 a dva USB 3.0 porty, HDMI, VGA a LAN port. Nevýhodou je pomalejší Wi-Fi 802.11b/g/n. Cena je 18 500 Kč. Velmi dobrým kandidátem by pak bylo i Lenovo IdeaPad 300-17ISK, které nabídne horší rozlišení 1 600 × 900 pixelů, ale zato procesor Intel Core i7-6500U. Grafický čip tentokrát zastupuje AMD Radeon R5 M330 a média můžete ukládat pouze na plotnový disk s 1 TB místa. Cena je 20 tisíc korun.

Technické parametry ASUS F756 UB-T4025T

Kompletní specifikace
Konstrukce415 × 274 × 37,5 mm, 2 690 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 17,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6500U, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: NVIDIA GeForce 940M
PaměťRAM: 8 GB, disk: 2 000 GB (hybridní), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 2× USB 2.0, video: HDMI, VGA D-Sub, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor38 Wh, udávaná výdrž: 4 hodin
Dostupnostúnor 2016, ?

Lenovo IdeaPad Z51 80K60146CK: elegán se specialitou

Poslední kousek je především zajímavý přední 3D kamerou Intel RealSense, kterou můžete využít k přihlašování pomocí Windows Hello. Z ostatní výbavy je nutno zmínit procesor Intel Core i5-5200U, tedy starší generace Broadwell. K výkonu mu dopomáhá i 8 GB RAM a úložiště zde naleznete v podobě hybridního disku s 1 TB a 8 GB cache. Přítomná je i dedikovaná grafická karta AMD Radeon R9 M375.

TIP: Lenovo Z51 a Z41: 3D kamera v akci

Lenovo IdeaPad Z51-70

Z portové výbavy potěší HDMI, VGA, USB. 2.0 a dva porty USB 3.0. či LAN port. Cena se zastavila na příznivých 18 tisících korunách.

Technické parametry Lenovo IdeaPad Z51-70 80K60146CK

Kompletní specifikace
Konstrukce384 × 264 × 24,6 mm, 2 300 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i5 5200U, CPU: 2×2,2 GHz, GPU: AMD Radeon R9 M375
PaměťRAM: 8 GB, disk: 1 000 GB (hybridní), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, VGA D-Sub, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor31 Wh, udávaná výdrž: 6 hodin
Dostupnostlistopad 2015, ?
Diskuze ke článku
dc
v zadným pripade procesor core m (neskutecne pomale) a vyrobci notebooku ho ani nechteji, doporucuji notebook osobne prohlidnout, pokud se viko prohýba pri zavirani, nebrat, pokud budu pocitac pouzivat do skoly, prace tak uhlopricku pod 14 palcu a kovovy, pastovy se do roka rozsipe
Jodan
Jodan
Naposledy upraveno: 22. 6. 2016 20:58
Dobrý článek, ale zapomněla jste zmínit grafickou kartu
Coohy
Vím, že tento notebook je trochu levnější než ostatní, ale zato je celkem trumfne, koukněte:
https://www.alza.cz/acer-aspire-f15-black-d3754680.htm?catid=18842920
Hliníkové tělo, 8 GB RAM, GT 940M, i5 6200U + wifi ac
Dankju
Dat pro narocnejsi uzivatele notebooky s GPU od intelu... nezlobte se ale to vazne neni pro narocnejsi.
Jediny vhodny pro narocnejsi uzivatele z vaseho vyberu je HP, jelikoz v dnesni dobe jsou na Graficke karty cim dal vetsi naroky a pokud nekdo uz da 20 tisic tak to nebude zakladni uzivatel ale ten ktery potrebuje vykon i v te grafické karte. Spoustu aplikaci pracuje mnohem stabilneji s lepsi GPU. V dnesnich ntb jsou dve grafiky pokud je tam treba nVidia a to integrovana a nVidia a uzivatel si muze sam zvolit ktera aplikace ma vykonejsi GPU zapnout.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze