Průvodce: kupujeme notebook do 10 tisíc

14

Ne každý v dnešní době hledá extrémně výkonný notebook. Jedná se především o nenáročné uživatele, kterým stačí základní zařízení pro komunikaci s okolním světem přes internet a vysoký výkon by nevyužili, nebo o studenty, kteří ocení především nižší cenu. Právě pro ně je připraven další díl našeho průvodce přenosnými počítači, který tentokrát poradí, na co si dávat pozor v segmentu klasických notebooků do 10 tisíc.

V minulých dílech jsme se seznámili s obecnými radami a doporučeními ohledně koupě notebooku či konvertiblu. Ten dnešní se bude zaměřovat na doporučení, rady a tipy, jak vybrat ten nejlepší notebook v cenové hladině do 10 tisíc korun tak, abyste zvolili to nejlepší zařízení právě pro sebe.

Zaměříme se na konstrukci a její případné nedostatky a kompromisy, které budete muset při výběru jistě udělat. Také se podíváme na možnosti displejů a jejich rozlišení a neopomeneme ani nabízený hardware. V další části vybereme pět nejlepších zařízení s různými zaměřeními, která v této cenové kategorii stojí za pozornost.

Obecná doporučení

Hned zprvu je třeba říci, že v této cenové kategorii budete muset v mnoha ohledech dělat kompromisy. Je tedy základem si říci, co od takového notebooku vlastně můžete čekat. Pokud se jedná o standardní kancelářskou práci, vyřízení emailů či surfování po internetu, pak jistě svého favorita najdete. Jsou ideální pro studenty, kteří na nich budou vypracovávat úkoly, občas je nosit do školy a sledovat filmy, anebo pro nenáročné uživatele, kteří nevyžadují dotykový displej, konvertibilní konstrukci a vyšší výkon.

Acer Aspire ES15
Acer Aspire ES15

TIP: Průvodce: kupujeme klasický notebook

Pokud hledáte zařízení, které máte v plánu od rána do večera přenášet z místa na místo, využívat naplno multitasking, hrát hry či upravovat fotky či videa, pak doporučuji porozhlédnout se po vybavenějších zařízeních.

V případě, že patříte do skupiny uživatelů, které bude takové zařízení dostačovat, pak existují obecné rady. Tou nejcennější je nehledět na reklamy a výhodné nabídky. Často se u takto levných notebooků setkáte s tím, že daná nabídka má své „mouchy“. Je potřeba si zmapovat trh a zjistit své možnosti, protože reklama a výhodná nabídka ve finále nemusí být tak výhodná. Za stejnou cenu naleznete mnohdy i výkonnější zařízení. Slevy a akce se také velmi často týkají notebooků, které nejsou určeny pro český trh. Váš úlovek tak může být krásný a na dané poměry výkonný, ale bez české klávesnice nebo s omezenou zárukou. Reklamy poslouží jako inspirace, ale určitě je dobré znát více možností.

HP Pavilion 15
HP Pavilion 15

TIP: Průvodce: kupujeme konvertibl

Další rada se týká přímo koupě notebooku. Vždy si zařízení sami osahejte a vyzkoušejte. Vyhraďte si dostatek času a nenechte se ve zkoušení omezovat. Při zapnutí notebooku či zkoušení běžných funkcí doslova „otlapkejte“ celý notebook. V klidovém režimu by měl být jen lehce vlažný okolo klávesnice a touchpadu. Pokud je notebook horký, bude mít zřejmě nepříliš dobře vyřešené chlazení. Otevření běžných aplikací by nemělo trvat víc jak 2 až 3 vteřiny. Déle byste zařízení dávat neměli – mohlo by to znamenat buď opravdu malou operační paměť (nejčastěji je problém s pouhými 2 GB), líný pevný disk nebo bídný výpočetní výkon.

Obecné rady jsou sice neustále opakované a víceméně i jasné, nicméně většina uživatelů nakonec při vybírání podlehne spěchu a často se také řídí pouze vzhledem nebo jedním jediným parametrem. Není ani divu, protože označení různých procesorů či funkcí nemusí velké části uživatelů nic říkat.

Konstrukce a zpracování

Z hlediska konstrukce se v této cenové hladině budete muset smířit s kompromisy, ke kterým se výrobci často uchylují. V obecných radách jsme uváděli, že je nutné notebook při koupi osobně vyzkoušet, a to právě především kvůli zpracování a volbě materiálů. Rozhodně u notebooků neočekávejte kov nebo sklo, ale i plast by měl být dobře zpracovaný. I když by se řeklo, že výrobci přeci jen na tento bod hledí výrazně více, než před pár lety, leckdy bývá opak pravdou.

Lenovo IdeaPad 300-15IBR
Lenovo IdeaPad 300-15IBR

Plasty by rozhodně neměly být měkké a při zatlačení se okamžitě poddat, a to v žádné části zařízení. Prohyby se tolerují, ale velmi záleží na tlaku, který by měl být větší. Pokud se letmo dotknete jakékoliv části notebooku a dojde k prohýbání, dejte ruce pryč. Při větším zatlačení se dají čekat prohyby na základně hned nad klávesnicí anebo přímo v oblasti klávesnice. Prohyby okolo touchpadu by se rozhodně objevit neměly a konstrukce by v této části měla být naprosto pevná. Jakémukoli vrzání a skřípání už odbilo a nemělo by se objevovat.

TIP: Recenze HP Pavilion x2 – Levná konvertibilní designovka

Velkým neduhem také bývá konstrukce víka displeje. Často se setkáte s probarvením po zatlačení na kraje displeje. To je tolerovatelné, ale ne v případě, že se rozvlní celý displej a naruší se tím tak kompletní obraz. Kompromis budete muset udělat i při stlačení zadního víka. Často se objevuje jemné zakřivení obrazu, které by ale nemělo být nijak masivní.

Asus E200HA
Asus E200HA

Narušení obrazu je jedna věc a druhá pak celková pevnost víka. Sami si při koupi můžete udělat jednoduchý test, kdy každý horní roh najednou chytnete do dvou prstů té které ruky a jemným tahem pohnete s oběma rohy, každým v jiném směru. Pokud se víko i s displejem začne znatelně vlnit a podvolí se už jemnému tlaku, pak také doporučuji porozhlédnout se jinde.

Přesto, že nemluvíme o konvertibilních zařízeních, které musí mít velmi odolný kloub displeje, je dobré podívat se, jak je kloub zpracovaný a vyzkoušet i jeho pevnost. Notebook budete často otevírat a zavírat, takže se zvýšená pozornost právě na tento kus konstrukce jistě vyplatí. Zaměřte se v první řadě na to, jak víko po rozevření drží svou pozici. Při nadzvednutí zařízení či prudším pohybu by se víko nemělo samovolně zavírat, což by naznačovalo volnější klouby. Důležitý je i úhel otevření. Nejedná se o konvertibly a vzhledem k zaměření nečekejte více jak 145stupňový náklon. Zároveň je ale dobré myslet i na práci na klíně nebo v posteli, kde byste měli mít jisté pohodlí. Naprostá většina zařízení disponuje TN panelem, který nemá široké pozorovací úhly a v případě, že notebook položíte na klín a úhel otevření nebude dostatečný, pak je možné, že na displeji nic neuvidíte.

Klávesnice

V konstrukci šasi se objevují kompromisy, ale v oblasti klávesnice pro ně již tolik není místo. Klávesnice bude v častém zápřahu a vždy by vám měla být pohodlná. Jistě neočekávejte podsvícení, které se objevuje až u dražších zařízení. Častým krokem výrobců bývá zvolení levnějšího plastu na klávesách. To by nijak více vadit nemělo. Záleží i na tuhosti a ta je z hlediska pohodlí velmi individuální. Klávesy by měly být dostatečně velké a chiclet rozložení je v dnešní době naprostým standardem u většiny zařízení. V každém případě platí, že pro pohodlnost neexistují kompromisy. Na každou klávesnici je nutné si chvíli zvykat, ale pokud ani po 5 minutách zkoušení nemáte přehled, pak platí, že vám integrované vstupní zařízení vyhovovat pravděpodobně nebude.

klávesnice a touchpad

Touchpad

Touchpad je slabou stránkou většiny notebooků. Opět se ale jedná o individuální potřeby. Často se v tomto segmentu setkáte s méně citlivými touchpady. Na gesta, jako je poklepání by ale měl reagovat bez dlouhých prodlev. Ve většině případů se setkáte s tlačítky integrovanými přímo v touchpadu a ta jsou stisknutelná přibližně od poloviny plochy. Téměř žádná zařízení nemají dvě samostatná tlačítka, což ale na výslednou pohodlnost nemusí mít větší vliv. Platí také, že touchpad nebude krytý žádným odolným sklem, ale samotný povrch vám musí být příjemný na dotyk.

Touchpad

TIP: HP Spectre x360: porovnání variant a kompletní fotogalerie

Portová výbava

Protože se nejedná o extrémně tenká zařízení, nemají výrobci potřebu jakkoli omezovat portovou výbavu. Z velké části se setkáte s plnohodnotným HDMI a někdy i VGA, které ale není nezbytné, pokud to samozřejmě není individuální požadavek, a nejméně dvěma USB porty, ze kterého by alespoň jedno mělo být typu 3.0. Najdeme i notebooky, které mají nejnovější USB-C. Lepší je také volit zařízení s LAN portem, ale v dnešní době Wi-Fi to není nezbytně nutné. Vždy se zaměřte na to, aby porty byly pokud možno rozmístěny po obou stranách. Porty na jedné straně jsou pro výrobce levnější, ale následně bývá problém s využitím více portů najednou. Přes HDMI připojíte monitor a jeden USB port využijete pro myš – následně zjistíte, že zbytek portů se kvůli skromnému místu nedá využít. Porty by kolem sebe tedy měly mít dostatek prostoru.

Displej

V cenové kategorii do 10 tisíc se můžeme setkat s téměř všemi velikostmi displejů, ale nejširší výběr je v segmentu 15,6palcových zařízeních, která jsou v základních zařízeních nejvíce vyhledávána. Také platí, že si na IPS displej s jasnými barvami a širokými pozorovacími úhly budete muset nechat zajít chuť a smířit se tak s TN panelem. Ten nemá tak široké pozorovací úhly a většinou stačí jen mírný náklon, aby se barvy začaly měnit.

displej

Ani v rozlišení nemáte moc na výběr a výrobci si připravili nejčastěji HD rozlišení, často označované jako HD Ready. 1 366 × 768 pixelů sice není zrovna nejjemnější rozlišení, které můžeme nalézt, což platí především na 15,6palcových zařízeních, kde je rastr už značný. U menších notebooků to ale zase takový problém není a například na 11,6palcovém zařízení to nepůsobí větší problémy. Z nějakého důvodu výrobci ještě nepokročili k rozlišení 1 600 × 900 neboli HD+, i když to se dá nalézt alespoň na několika málo noteboocích.

TIP: Apple představil inovovaný MacBook 12: lepší výkon, výdrž a nová barva

Výběr je tedy dost omezený a pokud již narazíte na vymodlené Full HD, pak bude vyšší cena panelu kompenzována horší výbavou. Nejčastěji to odnese procesor, který je o řád nižší, než by mohl být, aby výrobce udržel příznivou cenu. O dotykových panelech ani nemluvě, ty se vyskytují jen u dražších zařízení. Při výběru je také podstatná antireflexní vrstva a pokud vybíráte mezi více zařízeními, připočítejte rozhodně i body za ní. Na přímém slunci se vám displej bohatě odvděčí. Společně s antireflexní vrstvou vám pomůže i dostatečný jas, ale spíše se budete muset smířit s nižším, který bývá problémem i u mnohem dražších kousků. Podsvícení displeje by mělo být co nejrovnoměrnější, ale menší neduhy v podobě malých světelných skvrnek po okrajích jsou v tomto případě ještě přijatelné.

Hardware

Procesor

Do kategorie levných notebooků investuje Intel poměrně velké množství času, a tak naleznete spousty variant procesorů, a to jak pasivně, tak aktivně chlazených. Nejčastěji se setkáte s procesory generace Intel Broadwell či o řády horším Braswellem, přičemž nyní vládne Skylake. V této cenové hladině je ale téměř nemožné na takový procesor narazit a spolehnout se musíte na minulou generaci. Ve většině případů se jedná o dva typy procesorů: Intel Pentium, anebo Intel Celeron, což je totéž v bleděmodrém. Oba pak mají sílu na rozběhnutí běžných programů, kancelářskou práci a surfování na internetu, ale protože se nacházíme v naprosto základní třídě, neočekávejte výkon navíc.

A jak se vyznat ve změti číselných označení? Popisovat jednotlivá označení a rozdělení by vyšlo na román, a tak se zaměříme na nejčastěji používané procesory. V této kategorii vládne jednoznačně Intel Celeron, který může nést různá označení. Velmi často je využívaný dvoujádrový procesor s označením N3050 Braswell. Mezi procesory se najdou jistě i výkonnější, jako je čtyřjádrový N3150 (platí, že čím vyšší číslo za písmenem, tím výkonnější), ale při základním používání poznáte jen pramalý rozdíl. Pokud máte hlouběji do kapsy, narazíte i na procesory označené jako N2xxx a přídomek Bay Trail či Bay Trail-M. Doporučuji se těmto procesorům vyhnout. Bývá častý problém s absolutním nedostatkem výkonu, který se následně projevuje pomalými reakcemi a téměř jakýkoliv aktivní multitasking je čirým sci-fi.

Intel Braswell

TIP: Na český trh vstupují procesory Intel Core šesté generace

Dalším velmi používaným procesorem je Intel Pentium, který se nejčastěji objevuje jako čtyřjádrový Braswell s označením N3700. Ten je o něco výkonnější, než výše zmiňované procesory, avšak běžný zákazník nemá při používání šanci poznat větší rozdíl. Nejvýkonnějšími sehnatelnými stroji jsou pak notebooky s procesory Intel Core i3, které se v této cenové kategorii objevují ale pouze velmi zřídka. Pokud toužíte po co největším výkonu, pak je ale notebook s tímto procesorem jednoznačně nejlepší volbou. Opět je ale nutné dívat se na architekturu a požadovat alespoň minulou generaci Broadwell. Často se objevují i starší generace, nejčastěji Haswell, která je ale přeci jen o něco starší a tím pádem i energeticky náročnější, což se projeví na výdrži zařízení. Číselné označení by tedy mělo začínat číslem pět (Intel Core i3 5005U a podobně). Písmenu „U“ pak označuje nízkonapěťové procesory, což ve výsledku znamená delší výdrž. Samostatnou kapitolou jsou pak procesory AMD, které se také hojně vyskytují a pokud požadujete například 17palcové zařízení, pak pro vás také bude téměř jedinou volbou. V případě, že vám stačí i menší notebooky, doporučuji se spolehnout spíše na Intel.

Operační paměť

V zásadě se na trhu objevují dvě možnosti: 4 nebo slabší 2GB RAM. S 8 nebo dokonce 16 GB se nemáte možnost v tomto segmentu setkat a stává se tedy výsadou dražších zařízení. Důrazně doporučuji volit vždy a bez výjimky 4 GB. Menší RAM pak vlivem swapování způsobuje nejen pomalý běh celého systému, ale i multitasking bude značně omezen. Padá pak možnost otevřít si větší množství oken prohlížeče při současném běhu několika aplikací bez zasekávání a pádů programů.

Asus F540SA
Asus F540SA-DM43T

Úložiště

V zásadě se opět setkáváme s velmi omezenými možnostmi. Jako nejlepší volbou se jeví SSHD disky, tedy takzvané hybridní. Ty mají základní kapacitu o velikosti většinou 500 GB a k tomu se ještě přidává 8 GB cache, která slouží ke zrychlení systému. Nejčastější možností je klasický plotnový disk, tedy HDD. Ten mívá 500 GB nebo rovnou dvojnásobný 1 TB. Při výběru je tedy vždy nutné vědět, kolik dat chcete do zařízení vměstnat, a dle toho vybrat potřebnou kapacitu. Na SSD zde bohužel nenarazíme, ale u menších úhlopříček jsou k dispozici takzvané flash paměti. Ty nabízí pouze základních 16, 32 nebo 64 GB. Často jsou využívány u Chromebooků, kde se spoléháte především na cloudové úložiště. Samozřejmě není problém například připojit externí disk nebo vložit paměťovou kartu, ale přesto doporučuji si nákup promyslet a počítat s možnými financemi za cloudové nebo externí úložiště navíc.

Výbava

K portové výbavě jsme toho řekli dosti již v kapitole o konstrukci, nyní se zaměříme především na konektivitu a možnosti, které tyto notebooky přinášejí, anebo které vám naopak budou zapovězeny. Naprostou samozřejmostí je připojení Wi-Fi, které často bývá ve standardu 802.11ac, ale setkat se můžete i s o něco omezenějšími 802.11b/g/n. Není to nijak na překážku, přesto je „ácéčková“ Wi-Fi o něco lepší a rychlejší. Pokud právě tento parametr rozhoduje mezi dvěma notebooky, doporučuji jistě sáhnout po 802.11ac. Další samozřejmostí je Bluetooth ve verzi alespoň 4.0 – i to dnes již naštěstí nenaleznete snad všude.

ASUS E502SA
Asus E502SA

Další požadovanou vlastností by měl být slot pro SD, SDHC či SDXC paměťové karty. Ten se hodí nejen jako případné rozšíření paměti, ale usnadní vám i práci při přenášení dat. Funkce, která vám ale naopak dopřána nebude, je podpora mobilních dat, tedy slot na SIM kartu. Ten je stále výsadou pro lépe vybavené a pracovní zařízení.

Multimediální záležitostí jsou pak reproduktory a i zde budete muset dělat kompromisy. Pomineme-li, že notebook obecně není nejlepším výstupním zařízením pro audiofily, nastává také problém v kvalitě zvuku u levnějších zařízení, kde se výrobci snaží co nejvíce šetřit. Zvuk má nakonec plechový nádech, ale i tak byste měli požadovat alespoň základní poslouchatelnost například u filmů. Vždy přítomný 3,5mm jack je samozřejmostí. Hodí se například i podpora Dolby Audio.

Dalším aspektem je webová kamera, která může mít VGA rozlišení, tedy 640 × 480 pixelů, nebo v lepším případě 720p, které můžeme najít i v mnohem dražších zařízeních. Těch s 1080p rozlišením je na trhu jen pramálo a tím méně u levnějších notebooků. VGA rozlišení postačí pro nouzové využití, 720p je pak použitelné pro častější videohovory. Přisvětlení ani jiné vymoženosti nečekejte.

Při výběru toho nejlepší jsme se soustředili především na kombinaci všech parametrů včetně konstrukce a také na rozmanitost co se týká zaměření a hlavně úhlopříčky displeje. Protože se trh mění každým dnem, je dobré sledovat dění a zjišťovat si nové informace. Ve výběru najdete pět nejlepších zařízení, která se v dané kategorii dají v době psaní článku pořídit.

Lenovo IdeaPad 100-15IBD

Hned z kraje začneme u jednoho z nejvybavenějších zařízení, které si lze vybrat. Lenovo IdeaPad 100-15IBD s označením 80QQ00CDCK se řadí mezi základní notebooky, přesto má ale co nabídnout. Ve své kategorii vlastní nejlepší procesor Intel Core i3 5005U Broadwell spolu se 4 GB operační paměti a integrovaným HDD o velikosti 500 GB. Vzhledově se jedná o velmi konzervativní zařízení, které nijak nevybočuje.

Lenovo IdeaPad 100-15IBD

Z výbavy zaujme jistě i optická mechanika, která sice již není tak využívaná, přesto ji ale část uživatelů stále ocení. 15,6palcový displej se v dnešní době řadí k těm větším. Nevýhodou by pak mohlo být slabší rozlišení, které činí pouze 1 366 × 768 pixelů a je tak největší nevýhodou. Portová výbava je dostatečná a na těle nalezneme USB 2.0 a 3.0, HDMI, LAN port a 3,5mm jack. Nebude vám chybět ani čtečka SD karet a Bluetooth 4.0.

Lenovo IdeaPad 100-15IBD se prodává s předinstalovaným operačním systémem Windows 10 Home za cenu 10 tisíc korun.

Technické parametry Lenovo IdeaPad 100-15IBD 80QQ00CDCK

Kompletní specifikace
Konstrukce378 × 265 × 22,6 mm, 2 300 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 15,6" (1 366 × 768 px)
ChipsetIntel Core i3 5005U, CPU: 2×2 GHz, GPU: Intel HD 5500
PaměťRAM: 4 GB, disk: 500 GB (HDD), paměťové karty: SD
Konektory1× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor24 Wh, udávaná výdrž: 4 hodin
Dostupnostlistopad 2015, ?

HP Pavilion 17-g100nc

Pro milovníky velkých displejů máme jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Notebook se 17,3palcovou úhlopříčkou se najde, ale pouze velmi zřídka. Tím nejlepším je HP Pavilion 17-g100nc. Volba tentokráte padla na dvoujádrový procesor Intel Pentium 3825U Broadwell s taktem 1,9 GHz a opět se 4 GB operační paměti. HDD pak zvládne objem dat až 1 TB. Vzhled je opět velmi konzervativní a stříbrná barva dodává na eleganci.

HP Pavilion 17

Na 17,3palcové obrazovce nalezneme rozlišení HD+, tedy 1 600 × 900 pixelů. Není to zrovna nejjemnější obraz a nějaké ty pixely rozhodně uvidíte. Z další výbavy nechybí rychlá Wi-Fi 802.11ac nebo Bluetooth 4.0. Protože je tělo notebooku vzhledem k úhlopříčce dosti veliké, najdeme zde více než dostatečnou portovou výbavu v čele se dvěma USB 3.0 a jedním USB 2.0. Dále je přítomno HDMI, LAN port a také 3,5mm jack. Při tom všem se do těla vměstnala i optická mechanika a čtečka SD karet. Rozhodně vás potěší i webkamera s rozlišením 720p.

Nevýhodou je pak absence operačního systému, který si musíte sami zajistit a nainstalovat. Cena je bez desetikoruny 10 tisíc.

Technické parametry HP Pavilion 17 g100nc P0G89EA

Kompletní specifikace
Konstrukce418,8 × 286,8 × 27,1 mm, 2 790 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 17,3" (1 366 × 768 px)
ChipsetIntel Pentium 3825U, CPU: 2×1,9 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 4 GB, disk: 1 000 GB (HDD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémLinux
Akumulátor38 Wh, udávaná výdrž: 3 hodin
Dostupnostzáří 2015, 18 000 Kč

Lenovo IdeaPad 300S-11IBR

Naopak pro příznivce menších displejů si Lenovo připravilo model 300S-11IBR s označením 80KU002PCK. 11,6palcová úhlopříčka nabídne rozlišení 1 366 × 768 pixelů, což je zde naprosto dostačující. Čtyřjádrový procesor Intel Celeron N3150 o taktu 1,5 GHz nabídne dostatek výkonu pro základní použití společně se 4 GB RAM. Harddisk poskytne 500 GB prostoru pro data. Pro pány by ale mohl být problém v červené barvě.

Lenovo IdeaPad 300S-11IBR

Z portové výbavy nechybí trojice USB, z čehož je jeden typu 3.0 a dva typu 2.0. USB-C chybí, stejně jako optická mechanika, která se vzhledem k velikosti notebooku do těla již nevešla. Nebude chybět LAN port, rychlá Wi-Fi nebo Bluetooth 4.0.

Lenovo IdeaPad 300S-11IBR běží na operačním systému Windows 10 Home. Cena bývá rovných 10 tisíc korun.

Technické parametry Lenovo IdeaPad 300S-11IBR 80KU002PCK

Kompletní specifikace
Konstrukce240 × 340 × 19,5 mm, 1 300 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 11,6" (1 366 × 768 px)
ChipsetIntel Celeron N3150, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 4 GB, disk: 500 GB (HDD), paměťové karty: microSD
Konektory1× USB 3.0, 2× USB 2.0, video: HDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: 5 hodin
Dostupnost, 9 990 Kč

ASUS F540SA

Velmi nadějného kandidáta najdeme ve stájích Asusu. Ten si připravil model F540SA-DM065T, který nabídne 15,6palcový displej ,ale tentokráte s Full HD rozlišením, tedy 1 920 × 1 080 pixelů. Výkon pak zajišťuje čtyřjádrový procesor Intel Pentium N3700 Braswell a 4GB RAM. Dostatek místa pro data vám zajistí HDD s kapacitou 1 TB. Plastová konstrukce nabídne elegantní vzhled broušeného hliníku a stydět se za něj rozhodně nebudete.

Asus F540SA

Z portové výbavy je nejzajímavějším prvkem nejnovější USB-C a dále jedno USB 2.0 a jedno 3.0. K připojení můžete využít Wi.Fi 802.11b/g/n, anebo přítomný LAN port. Mimo HDMI si našlo své místo i VGA. Přitom zbylo místo i na optickou mechaniku.

Asus F540SA-DM065T seženete s operačním systémem Windows 10 Home za cenu 10 tisíc korun.

Technické parametry ASUS F540SA DM065T

Kompletní specifikace
Konstrukce252 × 381 × 25,4 mm, 2 000 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Pentium N3700, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 4 GB, disk: 1 000 GB (HDD), paměťové karty: microSD
Konektory1× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor33 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnost, 9 990 Kč

Acer Chromebook 13

Nesmíme opomenout ani jeden z nejvybavenějších notebooků s operačním systémem Chrome OS. Jeho 13palcový displej nabídne Full HD rozlišení a co se týká jemnosti, stěžovat si rozhodně nebudete. Procesor je netradičně z dílny společnosti NVIDIA a jedná se o Tegru K1 s frekvencí 2,1 GHz. Operační paměť činí 4 GB. Protože se jedná o operační systém Chrome OS, který spoléhá na cloudové úložiště, najdeme zde jen základní úložiště o velikosti 32 GB.

TIP: Recenze Acer Chromebook 13 – Ten se zeleným srdcem

Acer Chromebook 13

Portová výbava je značně skromnější a najdete zde dvě USB 3.0 a HDMI. LAN port bohužel chybí, ale zastane ho rychlá Wi-Fi 802.11ac. Samozřejmostí je Bluetooth 4.0. Acer Chromebook 13 s označením NX.MPREC.002 výrobce ocenil na 9 800 Kč.

Technické parametry Acer Chromebook 13 NX.MPREC.002

Kompletní specifikace
Konstrukce327 × 227,5 × 18 mm, 1 500 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetCPU: 4×2,1 GHz
PaměťRAM: 4 GB, disk: 32 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémChrome OS
Akumulátor3 270 Wh, udávaná výdrž: 12 hodin
Dostupnostúnor 2015, 9 900 Kč
Diskuze ke článku
Ondřej
Kdybyste ty vybrané notebooky měli alespoň v redakci. Udělali krátký test - výkon, zpracování, výdrž... Takhle jste jen opsali technické údaje, navíc chybí např. matný/lesklý displej, což často rozhoduje při nákupu. A pokud dáváte do výběru zařízení s Chrome OS, taky jste mohli vybrat i něco bez OS.
mp
Chybi mi napr. pomerne dobry lenovo b51, ktery se da poridit do 10 tis vcetne win 10.
blend raji
blend raji
No to jste teda poradily..
Pesedm
Chybí info: matt, antireflex, lesk

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze