Protesty v Hongkongu ukazují, že smartphony nepotřebují internet pro komunikaci

13
Protesty v Hongkongu ukazují, že smartphony nepotřebují internet pro komunikaci
  • V případě protestů může policie odstavit mobilní signál a tím i internet
  • Mobily však spolu umějí komunikovat i přímo
  • Mohou si také předávat zprávy a vytvořit vlastní síť

Protesty v Hongkongu plní světová média a nevypadá to, že bychom se měli dočkat jejich brzkého konce. Kromě politických, společenských a dalších rovin však mají zajímavé technologické pozadí, protože se odehrávají v jednom z nejvyspělejších regionů na světě.

K efektivnímu organizování protestů je totiž potřeba, aby se velké množství lidí náležitým způsobem organizovalo a předávalo si informace. Zatímco znemožnit odposlouchání zpráv lze pomocí end-to-end šifrování, z pohledu uživatele se jen těžko bránit situaci, kdy někdo na státní úrovni blokuje přístup k určitým službám nebo nechá v dané oblasti rovnou vypnout signál pro mobilní telefony. A nemyslete si, že je taková výsada schopností pouze totalitních režimů, podobnou pravomoc má i česká policie.

Stačí si však uvědomit, že každý telefon je zároveň přijímač i vysílač, a to nejenom na frekvencích mobilních sítí, ale i v dalších pásmech. Toho využívají aplikace Bridgefy a FireChat. Zatímco loni touto dobou o nich prakticky nikdo neslyšel, nyní obě dvě díky protestům a navazující popularitě zaznamenaly růst v řádu tisíců procent a dostaly se do desítky nejstahovanějších aplikací.

Princip jejich fungování je podobný, jak vysvětluje článek na medium.com. Aplikace využívá sítě Bluetooth a Wi-Fi, s nimiž je schopná navázat spojení až na vzdálenost sto metrů. Pokud se adresát s odesilatelem sejdou poblíž, pak se zpráva předá přímo. V opačném případě se ale využije prostředníků, kteří si zprávu předávají, byť k ní sami nemají nemají přístup.

Podobné využití aplikací se objevilo také při protestech na Taiwanu, v Íránu a Iráku. Nicméně autoři aplikací zdůrazňují, že to není jediná role jejich výtvorů. Lidé díky ní mohou zůstat ve spojení, i když se ocitnou mimo signál. Například při výletech do přírody anebo při živelních katastrofách.

Stáhnout Bridgefy

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Stáhnout FireChat

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Blue Sun
Tak ona je jenom otázka času, než jim to policie odruší na 2,4 a 5 Ghz, že, potom trochu slzného plynu, obušky, pár vyhazovů ze škol a z práce a hned tu máme zdravě stabilizovanou společnost.
bures
bluetooth - dosah v najlepsom pripade 10m
wifi - ?
hong kong je sice maly, ale nie tak maly, ako vazenska cela
Pesedm
Oni ti protestující jsou tací hodní.. to je vidět od pohledu... už jen jak tam vše ničí a zapalují.
Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí :D
Lachim
Ničí převážně provokatéři z Číny ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze