Projekt Moneyo investoval 100 000 Kč do akcií, kolik vydělali po 5 letech?

Projekt Moneyo investoval 100 000 Kč do akcií, kolik vydělali po 5 letech?
Fotografie: Moneyo

Je investování na burze skutečně tak rizikové, jak se domnívá majoritní společnost? Neprováděli jsme žádný průzkum veřejného mínění, ale raději vybrali 100 000 Kč z účtu a vydali se vyzkoušet obchodování s cennými papíry na vlastní kůži.

V roce 2015 jsme začali s výběrem investičního zprostředkovatele a nakonec jsme sáhli po Fio e-Broker, jenž umožňuje nakupovat akcie na americké burz. Používání této platformy je zcela zdarma.

Nevýhodou Fio e-brokera jsou poměrně vysoké poplatky za jakýkoli nákup, proto v současné době doporučujeme spíše brokera eToro, kde se nesetkáte s žádnými dodatečnými poplatky za uskutečněný obchod a účet si otevřete již s 200 dolary.

Rozhodli jsme se, že vybereme 5 společností a do každé vložíme 20 000 Kč. Plán byl takový, že nebudeme provádět žádné spekulativní nákupy, ale raději se zaměříme na stabilní společnosti jako jsou Visa, Coca Cola, PepsiCo, Procter & Gamble a Johnson & Johnson.

Loga společností

Velkým plusem je, že zmínění "giganti" vyplácí pravidelně dividendu (podíl na zisku podniku, plynoucí z držby cenného papíru) pravidelně již několik a neustále ji navyšují.

Jak šel čas - Stav portfolia říjen 2019

Více než 4 roky za námi, jak se to promítlo v našem portfoliu? Zhodnocení činilo více než 68 %. Příjem z dividend byl za tuto dobu úctyhodných 462,3 USD. Pokud bychom vše rozprodali, přistálo by nám na účtu 162 341 Kč.

Investice 01

Jak šel čas - Stav portfolia březen 2020

Vymazal koronavirus naše více než pětileté snažení? Mnoho společností zaznamenalo propad až o 40 %, například aerolinky, firmy těžící ropu nebo sítě hotelů. Ne, že by se nás pandemie a ropná válka nedotkla, ale i přesto přesahovala hodnota našich akcií více než 155 510 Kč.

Než nastalo toto nepříjemné období byla hodnota investice necelých 180 000 Kč.

Investice 03

Jak šel čas - Stav portfolia duben 2020

Začátek dubna byl na finančních trzích spíše stabilizační a většina investorů věří tomu, že se dokáže ekonomika ustálit díky, záchranným balíčkům, které vydali jednotlivé státy a pomalu ustupující epidemie. Vše se může rapidně změnit ze dne na den, ale celková valuace našich cenných papírů je 168 587 Kč.

Pár slov závěrem

Nezapomínejte na to, že naší jedinou investicí bylo již zmíněných 100 000 Kč ani o korunu víc. Dokonce ani současná pandemie nám nepřinesla příliš velké škody Zde je dobře vidět, že dobře sestavené portfolio může vzdorovat velkým překážkám bez výrazných ztrát.

Veškeré přijaté dividendy budeme neustále reinvestovat a tudíž bude zmíněný růst ještě efektivnější. Investování na burze je stále jeden z nejlepších způsobů jak zabezpečit nejen sebe, ale i svou rodinu. Každý den využíváme služby a nakupujeme produkty největších společností na světě, tak proč nemít podíl na jejich zisku.

Zajímají vás akcie, kryptoměny, investiční alkohol nebo startupy? Rozhodně navštivte stránku Moneyo.cz.

*Investování na finančních trzích je spojené s mnoha riziky, vždy investujte jen tolik kolik jste ochotni ztratit. Tento článek slouží pouze pro vzdělávací účely a v žádném případě nemá sloužit jako doporučení k nákupu či prodeji akcií, indexů, ETF, opcí, cfds, futures či jiných investičních produktů. U 62 % retailových investorů u brokera eToro došlo ke vzniku ztráty při obchodování CFDs.