Prodeje tabletů klesly v druhém čtvrtletí o 12%

17

Celosvětové prodeje tabletů včetně hybridních zařízení dosáhly v druhém čtvrtletí 38,7 milionů prodaných kusů dle předběžné zprávy od IDC. Zpráva dále říká, že růst tabletů se stále zpomaluje s poklesem 12,3 % za poslední rok, jelikož výrobci přehodnocují své produkty a zákazníci tak s koupí čekají. Nejprodávanější jsou tentokrát zařízení s Androidem, avšak nemusí tomu být na dlouho.

IDC

Tablety s Androidem si drží vedení s 65% podílem na trhu v posledním čtvrtletí, následuje je iOS, který si zabral 26 % a Windows, jenž si vystačil se zbylými 9 %. Dle IDC je tento trend již pár let konstantní a už prý můžeme vidět první náznaky změny, jelikož největší Android výrobci začínají nabízet i tablety s Windows, což má přispět k poklesu prodejů Android tabletů. Vidíme tak větší k příklon k produktivněji zaměřeným zařízením.

Co se samotných výrobců týče, první místo si zabral Apple s 25,8% podílem a následuje jej Samsung s 15,6 %. Lenovo, Huawei a Amazon přicházejí na třetím, čtvrtém a pátém místě s podílem 6,6 %, 5,6 % a 4 %.

Výrobci 2Q 2016 prodané kusy (v mil.) 2Q 2016 podíl na trhu 2Q 2015 prodané kusy (v mil.) 2Q 2015 podíl na trhu Meziroční růst
1. Apple 10,0 25,8 % 11,0 24,9 % -9,2 %
2. Samsung 6,0 15,6 % 8,0 18,2 % -24,5 %
3. Lenovo 2,5 6,6 % 2,5 5,6 % 3,1 %
4. Huawei 2,2 5,6 % 1,3 2,9 % 71,0 %
5. Amazon 1,6 4,0 % 0,1 0,3 % 1208,9 %
Ostatní 16,4 42,4 % 21,3 48,2 % -22,9 %
Celkem 38,7 100,0 % 44,1 100,0 % -12,3 %

Zdroje: businesswire.com, fonearena.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
tab
Zájem o tablety, jako jednoúčelové hračky, postupně vyšumí do nicoty. Zůstanou velké mobily a ultrabooky.
Antonín
Mám tablet Xperia Z4 a jsem absolutně spokojen. Používám ho denně na hry, filmy, internet a hudbu do sluchátek. Já si myslím, že zájem opadá z důvodu, že jsou mnohé tablety tak výborné, že není důvod měnit. Mám vyzoušeno, že mi u tabletu v případě nečinnosti ubude jedno procento denně. Pokud ho používám opravdu intenzivně tak vydrží od rána do večera. Z mobilů jsem zklamaný mám zkušenosti ze spoustou androidů a nabíjení při stejném vytížení třikrát denně a po čase se ty telefony začnou sekat nebo více přehřívat a lidé mají důvody kupovat nové lepší. U tabletů znám kolem více lidí co jsou po letech spokojení a nemají důvod měnit. Pokud mi vše funguje na sto procent tak není důvod jít do lepšího. Já jsem tedy došel k názoru, že je pro mě nejlepší mít drahý výkonný tablet a k tomu levnější mobil. Je to jen můj názor proč je zájem o tablety menší. Stejně tak jak někdo psal o čtečkách knih pokud si koupím kvalitní čtečku tak nemusím za rok kupovat novou a proto zájem bude opadat.
Lojza Píseckej
Ten halvní důvod, proč padají prodeje tabletů, je ve vývoji mobilních telefonů. Tablety přišly v době, kdy měly telefony (pokud to byly chytré) 3,5" - 4" (IOS i Android). Na těchto strojích nebylo možné pohodlně ovládat a sledovat multimedia i akncelářský obsah. Nehledě u Androidu i na jejich pomalost (měl jsem Galaxy S1). Spousta manažerů měla BlackBerry či telefon bez IOS a tak byl tablet logickým doplňkem. Dneska je situace úplně jinde. Telefony mají úhlopříčky povětšinou 5"-5,5", jsou výrazně výkonnější a vybavanější. Jako nouzovka tablet nahradí, zejména ty s 5,5" displejem. A PROTO PRODEJE KLESAJÍ. Tablet tak zůstává zajímavý pro lidi, kteří mají rádi komfort (ať už jde o využití v kanceláři nebo doma u televize) a jsou ochotni si připlatit za další zařízení a dále poměrně často jako výuková pomůcka pro ději školního věku. A PROTO SE POŘÁD PRODÁVAJÍ A PRODÁVAT BUDOU.
ANO
Android tablety umrely uz tak pred trema rokama .... kdyz se dal windows tablet koupit kolem 4-5 tisic, tak by snad soudny clovek za android nedal vic jak litr .....
A dnes? V dobe, kdy jsem koupil za dva litry chuwi hi8 pro ....... tak je android zcela mrtev. Kdyz mam za dva litry plnotucny windows tablet, tak kolik by musel stat android tablet a k cemu by se asi dal pouzit, aby se jeho cena vyplatila??? I kdybych to chtel vyslovene jako jednoucelovku na facebook, tak i 500Kc za android tablet je proste hodne, kdyz za 1500 se da v tescu koupit windows tablet, ktery i na ten blby facebook nabidne diametralne odlisnou efektivitu. Vubec nechapu, jak se muze dnes jeste prodavat androidi tablet za litr nebo treba dokonce za dva tisice jsem ted neco videl:o) To je holy nesmysl! Nevim, jestli tech 65% androidu a 25% ipadu je nekde v cine s miliardou lidi, kde se jim windows tablety snazi skryt, ale asi tezko, kdyz ten chuwi je z ciny. U nas dlouho bylo embargo, aby se doprodaly ty krapy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze