Problematické prokletí pojmenované Pixel

Glosa
13
Problematické prokletí pojmenované Pixel
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Je to každoroční tradice. Na podzim představují svoje novinky největší výrobci, aby stihli vánoční prodeje. Dlouhé čekání a úniky následuje představení a pak ohlasy prvních uživatelů – většinou ty kritické. Letos jich nebylo málo, ale to není žádná výjimka.

Letošní Pixely se čtyřkou v názvu jsou svým způsobem výjimečné. Ale určitě jinak, než by si Google přál. Telefony nejdříve bojovaly o prvenství v množství úniků. Zatímco u jiných vlajkových lodí se jedná spíše o nepodložené spekulace, tady jsme dostali tak přesné a vyčerpávající informace, že v den představení už prakticky nikoho nezajímaly.

Google Pixel 4

O další publicitu pak bylo postaráno, když první uživatelé začali odhalovat řadu chyb. Po necelých dvou týdnech od představení to není krátká řada:

Nabízí se „mystické“ vysvětlení, které je založené na jevu známém jako tetrafobie. Výslovnost čísla čtyři v zemích východní Asie je dosti podobná výslovnosti slova smrt, a proto se mu tamní kultura všemožně vyhýbá.

Kdyby to bylo tak jednoduché… Pohled do minulosti ukazuje, že prakticky každý Pixel bez ohledu na jeho číslovku se musí potýkat s většími nebo menšími problémy.

A takto bychom mohli pokračovat dále a dále. Jedná se skutečně o nějaké pravidlo, anebo mají Pixely jen tu smůlu, že kvůli slávě jejich rodičů je na ně upřena o to větší pozornost?

Železo chce kumšt

Čistě teoreticky bychom se bez Pixelů obešli. Google by se soustředil na operační systém a zkušení výrobci zase na hardware. Jenomže takový přístup může velmi snadno skončit totální stagnací, jak nám ukazuje vývoj okolo chytrých hodinek s operačním systémem od Googlu.

Google Nexus 5

Telefony i přes svoji složitost vypadají nesmírně jednoduše. Je snadné podlehnout přesvědčení, že stačí jenom objednat ty správné komponenty a čínskou továrnu, kde vám vše slepí dohromady.

Ve skutečnosti je výroba to nejmenší. Ale návrh a následné testování spojené s úpravami a dalším testováním – a tak pořád dokola až k dokonalosti – to je to pravé umění.

Všichni výrobci se chytili do své vlastní pasti, kdy každý rok musejí bezpodmínečně nutně uvést novou vlajkovou loď a novou verzi operačního systému

Všichni výrobci se ale chytili do své vlastní pasti, kdy každý rok musejí bezpodmínečně nutně uvést novou vlajkovou loď a novou verzi operačního systému. Obojí přináší jen nepodstatná vylepšení, ale hromadu chyb.

Jen si zkuste představit, jak by to vypadalo, kdyby měla Škoda každý rok představit novou Octavii nebo Volkswagen Golfa. Auta jsou sice nepoměrně složitější než mobilní telefony, ale nikomu by neuškodilo, kdyby se zvolnilo a s inovacemi se přicházelo až v okamžiku, kdy mají smysl a jsou řádně odzkoušené. Jenže kolotoč se točí moc rychle a pokud by z něj chtěl někdo podobným způsobem vystoupit, podepsal by si tak rozsudek.

Není cesty ven, alespoň zatím

Nejhorší na celé kauze je, že Googlu to může být v podstatě jedno. Jeho enormní příjmy pocházejí hlavně z reklamy a projekty jako Pixel nebo Wear OS jsou pro něj spíše jako hračky pro dítě. Chvíli se s nimi nadšeně baví, ale jakmile se objeví nějaké problémy odhodí je pod postel, kde se na ně zapomene.

Může si při tom být jistý, že mu prakticky nic nehrozí. Nějaký masový odliv k Applu se nekoná, tedy minimálně do okamžiku, kdy se budou nové iPhony prodávat za tři tisíce (korun).

A jak ukazuje kauza kolem Huawei Mate 30, bez Googlu nedokáží zatím fungovat ani ti největší výrobci. Tak snad je Google potřebuje stejně jako oni jeho.

Diskuze ke článku
Jimm
Podle mě je hlavní problém v tom, že se z každého problému dělá problém zásadní a systematický... A to i když se projeví pouze na jednotkach kusů. Což u statisíců nebo milionů vyrobených kusů, se prostě stát může...
Offečka Jablečna
Přehlídka trapnosti a neschopnosti. Android je už od svého vzniku pár let za iOS, stejně tak hardware, což se velkohubý marketing snaží maskovat výkřiky jako 12 GB RAM!, 10000 mAh baterie!, 90Hz displej!, 96Mpx foťák a další podobné nesmysly. Děravé je to, Google to má jako nástroj hromadného sledování těch nejintimnějších informací, které pak dál přeprodává a stejný luxus dopřeje prakticky komukoli, kdo je schopen zbastlit aplikaci a nahrát ji na Play Store.
Janek
Firma Google zcela určitě není žádný génius na výrobu mobilů a nepomohla jí ani akvizice číňanů z Tajvanu. Jedná se v podstatě o reklamní agenturu, která pomocí ostatních líných partnerů získala monopol na OS Android a teď to dokonalé využívá. Nicméně není sama a většina dalších velkých hráčů na tom není o nic lépe, stačí Microsoft a jeho Windows či Samsung a jeho minulé či současné problémy, ani Apple i přes dokonalé uzavřený systém není v pohodě a mohl bych pokračovat dál a dál. O tom, že by naslouchali uživatelům si můžeme nechat jen zdát a pokud budeme nuceni kupovat jejich výrobky a používat jejich služby a jiná alternativa není, zůstane to tak jak to je!
Tomáš Frič
Tomáš Frič
Moc zajímavý článek.
Vždy mě Pixely zajímaly měl jsem o ně zájem. resp. 3, 3a a 4. Oranžová je krásná, ale vždy je důvod proč ho nekoupit. U trojky mě zklamal výřez, u 4, odebrání neomezených fotek Google a že Oh, Do Orange! je pro malé Pixely a k tomu jen 64GB
Každý rok si řeknu: „Tak snad příště." a každý rok jsem zklamaný ????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze