Prestigio MultiPhone PAP7500
recenze

Prestigio MultiPhone PAP7500

Levný poráží drahé
22

Prestigio se, stejně jako mnoho ostatních značek, rozhodlo, že udělá kvalitní telefon s výbornou výbavou za přijatelné peníze. S touto vizí vznikla vlajková loď, model MultiPhone PAP7500 s 5" FullHD displejem. Dokáže uspět ve střední třídě a nezláká i některé zákazníky z třídy vyšší?

Prestigio představilo designově hezký telefon střední třídy. Společně s 5" FullHD displejem, NFC, kvalitním fotoaparátem a atraktivní cenou řadíme Prestigio MultiPhone PAP7500 mezi horkého adepta na krále své kategorie. Zda tomu skutečně tak bude, odhalí až naše recenze.

Prestigio MultiPhone PAP7500 – videopohled

Technické parametry Prestigio MultiPhone PAP7500

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 70,5 × 9,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 256 × 3 016), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 088 px, 29 FPS
ChipsetMediatek 6589T, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP2
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2014, ?

Obsah balení

  • telefon
  • nabíjecí adaptér
  • USB – microUSB kabel
  • špuntová sluchátka
  • ochranný kryt
  • stručný návod

Design a konstrukce: elegantní dravec

Prestigio dokazuje, že umí udělat hezký design. Nedočkali jsme se sice drahých materiálů, ale telefon vypadá reprezentativně. Rozhodně se za něj nebudete nikde stydět, spíše naopak, zaujme nejedny oči, a to minimálně svými rozměry, které se dostaly na 144 × 70,5 × 9,9 mm. 5" zařízení se kvůli zakulaceným zádům dobře drží, a to i jednou rukou, k plnohodnotnému a rychlému ovládání však zaměstnáte obě ruce. Prestigio ale chválíme za celkově tenký rámeček kolem displeje, o u levnějších telefonů nebývá zvykem. Celkově činí hmotnost telefonu 146 gramů, což můžeme vzhledem k dané úhlopříčce považovat za průměr.

Na přední straně hned na první pohled zaujme červená linka kolem celého obvodu. Prestigio s ní model výrazně oživilo a odlišilo od nespočtu nudných telefonů. Pod 5" displejem se nachází trojice senzorových tlačítek, která jsou neobvyklá, ale funkcionalita jim zůstala zachována. Levé tlačítko slouží k vyvolání další nabídky, případně multitaskingu, prostřední standardně pro návrat „domů“ a pravé o krok zpět.

Nad displejem potěší hned několik prvků. Tím prvním může být senzor okolního světla, ten je však v dané kategorii již standardem. Hned vedle se nachází příjemná a užitečná LED dioda, která vás barevně (červeně nebo zeleně) upozorní na stav baterie, zmeškaný hovor, zprávu nebo jinou notifikaci. Dioda je dobře umístěna, je výrazná a nepřehlédnete ji, bohužel nejde detailněji nastavit.

Na přední straně se nachází také 8Mpx fotoaparát (ano, přesně tak, opravdu nejde o překlep). Mimo vysokého rozlišení se zde nachází ještě LED přisvícení, všichni příznivci selfie fotek se tak mohou radovat.

Pravá strana přístroje nabídne pouze tlačítko pro zapínání a vypínání, ovládání hlasitosti nalezlo své místo na druhé, levé, straně.

Vrchní hrana se může chlubit pouze 3,5mm Jack konektorem a slotem pro microSIM kartu. Na první pohled se zdá, že zde máme klasický šuplík pro SIM. Pokud byste však do zdířky šuplíku hrotem pouze tlačili, ničeho nedosáhnete. Na rozdíl od konkurence zde musíte krytku microSIM odsunout do strany. Samotná krytka je magnetická a nehrozí tak její vypadnutí v průběhu běžného používání.

Zadní strana je plastová, pokud by se vám nelíbila, můžete na ni uchytit kryt z pogumovaného plastu. Samotná zadní strana následně disponuje reproduktorem, NFC čipem, 13Mpx fotoaparátem a dual bleskem. Podotknout musíme i tvar zadní strany. Zakulacená záda způsobují nestabilitu při položení telefonu na rovné ploše. Pokud jste zvyklí ovládat jednou rukou telefon, který leží na stole, u modelu 7500 je to mírný problém, telefon se totiž rozhoupe.

Zadní kryt kopíruje záda a problém s nestabilitou nevyřeší. V krytu vypadá telefon snad ještě lépe, ovšem již po 14 dnech používání se z hran krytu odchyluje barva. Telefon jsme podrobovali běžnému testu, nosili jsme ho v kapse, kde se již žádná další věc nenacházela, a i přesto je kryt poznamenán. Celkově lze tedy Prestigio pochválit. U svého nejlepšího telefonu nabízí vkusný a zajímavý design, dobré rozměry a dobrou konstrukci těla, které se i dobře drží.

Baterie a výdrž: 5" žrout

5" FullHD displej se o svoji dávku energie hlásí téměř neustále. S maximálním jasem, navíc s 3G nebo hrou, vám baterie doslova mizí před očima. Baterie o kapacitě nijak vysokých 2 300 mAh navíc není vyměnitelná a uživatelé jsou odkázání na externí baterie a nabíječky. Výdrž jsme testovali jak pomocí našeho klasického testu, tak v běžném provozu. Při našem testu streamování FullHD videa přes Wi-Fi ve smyčce na 50% jas a 50% hlasitost zvuku vedeného do špuntových sluchátek a se SIM kartou přihlášenou do sítě 3G, jsme dosáhli při potlačených aktualizacích času 4 hodiny a 32 minut, což je podprůměrné. Telefon rozhodně není problém při náročnějším dni vybít, a to téměř již za dopoledne. Pokud budete brouzdat internetem a spouštět navigaci, bez nabíječky, případně externí baterie, se jednoduše neobejdete. O dvou dnech výdrže se zde dá pouze snít, i za den totiž budete rádi.

Následné nabití z 0 na 80 % zabere 2 hodiny a 46 minut. Nabití na 100 % je ještě o 31 minut delší.

Zvuk a kvalita reprodukce: nenadchne a neurazí

Zvukové kvality Prestigia MultiPhone PAP7500 jsou klasickým průměrem a to u hlasité reprodukce i u 3,5mm jack konektoru. U hlasité reprodukce narazíme na standardní nedostatky, téměř nulové hloubky a „ploché“ výšky rozhodně příliš nenadchnou. Celkově však hraje reproduktor dostatečně hlasitě a poměrně čistě. K upozornění na příchozí hovor a příležitostné přehrávání zvukové stopy postačí, stejně jako většina telefonních reproduktorů.

Výstup z 3,5mm jack konektoru závisí především na použitých sluchátkách. Ty od Prestigia spadají do horšího průměru. I ve sluchátkách je zvuk dostatečně hlasitý, navíc výrazně čistší. Celkově je zvuk klasickým průměrem, rozhodně nenadchne, ale ani nezklame.

Displej: maximální spotřeba, maximální výsledek

Již víme, že displej je pořádný energetický žrout. Stojí to za to? Rozhodně ano. Displej je skutečně na vysoké úrovni, jemnost 441 ppi určitě znatelně zlepšuje podání barev. Pozorovací úhly i čitelnost na slunci je více než dobrá a displeji zde nemáme co vytýkat. Za cenu 7 000 korun jsme tak kvalitní panel nečekali a Prestigio se zde hodně vytáhlo.

Hardware: čísla nejsou vše

Prestigio MultiPhone PAP7500 je poháněn čtyřjádrovým Mediatekem 6589T o frekvenci 1,5 GHz. Pro rychlý chod náročnějších požadavků zde máme 2 GB RAM a grafický akcelerátor PowerVR SGX544. Tento hardware pohání bohužel už postarší verzi Androidu, konkrétně 4.2 Jelly Bean.

Benchmarky: AnTuTu, NeneMark2, Quadrant Standard

Po startu vám v telefonu zůstane 1,5 GB volné RAM paměti. Ani náročnější procesy tak paměť RAM nespotřebují a MultiPhone PAP7500 zůstane relativně svižný po celou dobu práce. Na aplikace, fotky a veškerá data zde máme 32 GB interní paměti, po prvním zapnutí je dostupných 25,1 GB. Paměť není možné rozšířit paměťovou kartou, ale telefon podporuje OTG funkci, připojíte k němu i flash disk, v našem případě jsme testovali kapacitu až 32 GB.

Prostředí: téměř čistý Android

Prestigio se rozhodlo zachovat vizuálně čistý Android. Do prostředí notifikační lišty si přidalo jen několik vlastních ikonek a funkcí, jinak je ale vše skoro beze změny a podobnost s čistým Androidem zde rozhodně na první pohled najdeme.

Prestigio se rozhodlo telefon příliš nezahltit, a proto si uživatelé již při prvním zapnutí mohou vybrat, které tituly si nainstalují, a které nikoliv. Jedná se o hry typu Asphalt 7, ale i o užitečné aplikace jako čtečky od Prestigio, Wikipedie a podobně.

V plynulosti na tom není Prestigio MultiPhone PAP7500 vůbec špatně, ale o žádný trhač asfaltu se rozhodně nejedná. Plynulost, byť i přes celkově pomalejší chod, hodnotíme kladně, rozhodně potěší více, než rychlost na úkor stability.

Fotoaparát a videokamera: megapixely nejsou vším

Zadní fotoaparát nabídne rozlišení úctyhodných 13 Mpx, navíc je vybaven duálním bleskem. Nejen v horších světelných podmínkách je na fotografiích viditelný šum, fotoaparát s nižším rozlišením by tak možná udělal lepší službu. Celkově však Prestigio MultiPhone PAP7500 nefotí vůbec špatně, posoudit můžete sami.

Prostředí fotoaparátu nabídne poměrně velké možnosti. Již při focení si můžete vybrat, zda chcete pořídit fotku úsměvem, samospouští nebo klasicky softwarovým tlačítkem. Dále se můžete zaměřit na HDR, filtry, vyhlazení obličeje, blesk a přiblížení. Další možnosti v podobě modifikace expozice, režimu, ISO a podobně naleznete v nastavení.

Přední fotoaparát nabízí 8 Mpx. Výjimečný je však kromě vysokého rozlišení i LED přisvícením, které se standardně na přední straně nenachází. U předního fotoaparátu se setkáte s výrazně horším vykreslením a větším šumem, celkově je však přední fotoaparát vzhledem ke konkurenci nadstandardní.

Prestigio MultiPhone PAP7500 nahrává video maximálně ve FullHD rozlišení. Při nahrávání videa se setkáte s pomalým zaostřováním a občas i s mírným zaškubnutím. Video je však plně použitelné a v příjemné kvalitě 30 FPS.

Multimediální funkce: co si vybereš, to máš

Jak již bylo zmíněno, Prestigio se nesnaží telefon příliš zahltit. Je jen na vás, zda si již při prvním spuštění zapnete telefon s velkým množstvím aplikací a her. Ze základu musíme připomenout Deezer (online hudební knihovna), editor fotek, Hudbu Play, záznam zvuku, přehrávač videa a FM rádio s RDS, jež standardně využívá sluchátka jako anténu. I u tohoto modelu musíme příznivce filmů a seriálů s titulky odkázat na Google Play.

Telefon nepatří mezi nejrychlejší a pocítíte to již při načítaní náročnějších her. Samotný chod je však bezproblémový, RAM paměti je dostatek a i méně výkonný Mediatek si s aplikacemi poradí. Celkový dojem z hraní, prohlížení obrázků a prací s dalšími multimédii výrazně zpříjemňuje kvalitní displej, který je na špičkové úrovni.

Telefonní funkce: základ všeho

Základní funkce telefonu musí být zachována, přehlednost a jednoduchost především. Prestigio se tím řídilo a uživatele tak nijak nepřekvapí. Nové uživatele potěší synchronizace například s kontakty z Google+, ale to není nic převratného.

Samotná kvalita hovorů je na slušné úrovni. Reproduktor je dostatečně hlasitý, ale mohl by mít čistší zvuk. Pokud však nemáte kvalitní reproduktor na porovnání, tak to zřejmě nepoznáte. Telefon nabízí slot na jednu microSIM. Příjem signálu byl dle očekávání průměrný.

Zprávy a e-mail: klasika nezklame

O emaily se vám bude starat aplikace Gmail (pro Google účty) nebo aplikace E-mail. Při vyřizování emailů oceníte kvalitní a velký displej. S MultiPhonem PAP7500 jste vždy komfortně na příjmu. Opět se jedná o aplikace, která běžně naleznete na Androidu.

GPS a navigace: Prestigio vás neztratí

Fixace signálu probíhala až nečekaně rychle a to i při vypnuté Wi-Fi. Navigace, respektive určení polohy je naprosto bezproblémové a s navigací nebudete mít žádné problémy.

Mezi aplikacemi naleznete Navigaci. Jedná se však o klasické Google Maps, které potřebují internetové připojení nebo využijí mezipaměti. Je zde samozřejmě možnost stáhnout omezené oblasti předem. Pokud však vyžadujete plnohodnotnou navigaci včetně hlasových pokynů, bez internetu se neobejdete. Řešením je zakoupení off-line hlasové navigace z Google Play.

Datové funkce a internet: náročné neuspokojí

Prestigio MultiPhone PAP7500 zatím nabízelo vše potřebné. U konektivity poprvé zklame. Wi-Fi 802.11b/g/n je mírně slabší než u konkurence, ale rozdíl je opravdu minimální a v bytě přes jednu zeď nebudete mít problémy. Bluetooth je zde ve starší verzi 3.0 a můžete mít tak problém se synchronizací s některými zařízeními, například fitness doplňky. Hodně potěší přítomnost NFC, které dříve Prestigio ignorovalo. Škoda, že zde nemáme stále populárnější LTE, které se pomalu dostane a již dostává i mimo Prahu. Prestigio MultiPhone PAP7500 zvládne samozřejmě 3G s HSPA nadstavbou s maximální download rychlostí 21 Mb/s a uploadem 5,76 Mb/s.

K přístupu na internet lze využít výchozího androidího prohlížeče, případně Prestigiem doporučené Opery. Z Google Play si následně můžete doinstalovat Google Chrome nebo další vámi preferované prohlížeče. Zásadní důvod k tomu mít nebudete, doporučená Opera běží plynule a může vám ušetřit i data z vašeho FUP.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Prestigio MultiPhone PAP7500 má rozhodně co nabídnout. Pokud mu odpustíte absenci LTE, slabší výdrž na baterii a starší verzi Androidu, konktrétně 4.2 Jelly Bean, téměř mu nemáme co vytknout. Smířit se musíte pouze s vnitřní pamětí. 32 GB je však dostatek, a v případně potřeby zde máme i OTG funkci. Slot na paměťové karty chybí i u high-endů typu LG Nexus 5 nebo LG G2 a MultiPhonu PAP7500 bychom jej příliš nevytýkali.

Prestigio MultiPhone PAP7500 nabízí za 7 000 Kč skutečné maximum. Telefon běží plynule a dokáže uspokojit i náročnější uživatele. Skvělý displej, dostatek paměti, relativně kvalitní fotoaparát, a to navíc i ten přední, dokonce i s předním bleskem. Rozhodně se jedná o jedno z nejlepších zařízení v dané cenové kategorii, které jsme v redakci za poslední dobu měli. Pokud náročný uživatel oželí LTE a zvládne starší Android, Prestigio MultiPhone PAP7500 jeho potřeby uspokojí.

Konkurence

Prestigio MultiPhone PAP7500 téměř konkurenci nemá, i přesto se podívejme aspoň na další modely z dané kategorie.

Nokia Lumia 1320 zaujme především operačním systémem Windows Phone 8 a výhodami s ním spojenými. Zájemce mohou zlákat například Here Maps nebo barevné provedení telefonu. Lumia 1320 nabízí navíc LTE a větší 6palcový displej, ten má ovšem jemnou pouhých 245 ppi. Prestigio nabídne 5 palců, ale s 441 ppi. Lumia má poloviční RAM a čtvrtinovou interní paměť, byť rozšiřitelnou paměťovou kartou. Nokii také chybí NFC.

SONY Xperia M2 již NFC nabízí. Oproti MultiPhone PAP7500 má také novější Bluetooth ve verzi 4.0. I zde však narazíme na poloviční RAM, 8GB interní paměť a relativně nízkou jemnost displeje, konkrétně 229 ppi na 4,8 palcích. Xperia M2 ale disponuje LTE, které Prestigiu chybí.

Do konkurence musíme zařadit i Lenovo Vibe X. Lenovo nabídne hezký design, ale ani zde nemáme slot na paměťovou kartu nebo LTE. Marně byste hledali i NFC, které již Prestigio nabízí. Oba telefony disponují 5" FullHD displej s jemností nad 440 ppi. Lenovo se pochlubí prémiovým designem, ale je o 900 Kč dražší.

Posledním konkurentem je LG Optimus L9 II. Ten je nejen levnější, ale i menší a lehčí. Jemnost 4,7palcového displeje již přesahuje 300 ppi, ale na Prestigio stále nedosahuje. I zde chybí LTE a větší interní paměť. LG Optimus L9 II si navíc rád vezme RAM paměť, která někdy může být nedostatečná. Výhodou LG je komunikace, infraport a Bluetooth 4.0 bychom u Prestigia hledali marně. 2 GB RAM v Prestigiu zajišťují plynulejší chod při souběhu více aplikací.

prestigio-multiphone-pap7500
Klady
  • výborný 5" FullHD displej
  • design a zpracování
  • nepřehlédnutelná stavová dioda
  • zadní pogumovaný kryt v balení
  • přední 8Mpx fotoaparát s bleskem
  • velká vnitřní paměť (dostupných 25,1 GB z 32 GB)
  • NFC
  • cena
Zápory
  • horší výdrž baterie
  • starší verze Bluetooth 3.0
  • nepodporuje LTE
  • starší verze OS - Android 4.2 Jelly Bean
  • absence slotu pro paměťové karty
Diskuze ke článku
Filip
Máte preklep, batériu ste napísali že je 2300 a pri Baterie,zvuk,hardware ste napísali 2100 :)
dakr1
Hezká recenze. Ale o zvuku tohoto Prestigia tam bohužel není ani zmínka. Nevím, jak kvalitní má repráček a jaký je zukový výstup do sluchátek. Dalo by se to doplnit? Děkuju. :)
mar
Od telefonu střední třídy očekávám slušnou výdrž a pokud to nevydrží ani den, pak ten tefon může být skvostem(možná jsem namlsán LG G2,kde vydžím 2 dny a opravdu sním jenom netelefonuji),ale horko těžko bude prodejním trhákem. Navíc (zase většina asi obrátí oči v sloup)15000 v Antutu u telefonu za bezmála 7000Kč(nexus 5 za cca 8300 Kč cca 33000 bodů)je také prostě slabé s výhledem do budoucna a bobtnání aplikací na výkon telefonu. Za rok, už budete řešit,že se Vám nějaké aplikace(pravděpodobně hra seká). Já bych vyhlížel telefony, které jsou také levné, ale mají Mediatek 8 jádro s GPU mali 450.
kj
Taky se mi zda ze ten vykon nebude az tak slavnej.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze