Přehledně: ty nejdůležitější novinky z Google I/O na jednom místě

1
Přehledně: ty nejdůležitější novinky z Google I/O na jednom místě
  • Na konferenci jsme se dozvěděli mnoho čísel ohledně Googlu včetně pokoření 2 miliard aktivních Android zařízení
  • Mnoho novinek bylo představeno ohledně Google Fotek a oznámena byla i nové funkce Lens
  • Zajímavě vypadá i nová iniciativa Android Go a nezapomnělo se samozřejmě ani na ukázku Androidu O

Pokud vám minulý týden ušlo cokoliv z vývojářské konference Google I/O, nezoufejte. Celou akci jsme bedlivě sledovali za vás a nyní vám přinášíme rychlé shrnutí, ze kterého se dostanete na všechny naše články, které s konferencí souvisí.

Vše začalo shrnutím pár statistik ohledně ekosystému Googlu. Dozvěděli jsme se tak, že Android nedávno prolomil hranici 2 miliard aktivních zařízení a kolik lidí používá různé služby Googlu, jako je YouTube, Vyhledávač, Mapy či Fotky. Následovalo oznámení novinky v podobě Google Lens. Chytré funkce, díky které stačí na cokoliv ve vašem okolí namířit fotoaparátem telefonu a Google zjistí, na co se právě díváte – podobně jako třeba Bixby od Samsungu.

Na Lens navázaly Google Fotky, které dostaly spoustu nových funkcí. Dočkali jsme se chytrého sdílení, kdy Google sám pozná, kdo je na fotkách a automaticky je bude sdílet s lidmi na nich. Užitečné určitě bude i automatické sdílení dle vašeho nastavení a další novinky. Dozvěděli jsme se také, že Google Assistant míří na iOS a oznámena byla i nová iniciativa Android Go, jež je zamířena na ty nejméně výkonná zařízení.

Velkou část pozornosti na sebe strhl samozřejmě nový Android O, u kterého bylo odhaleno pár zajímavých funkcí v rámci nových koncepcí „Fluid Experiences“ a „Vitals“. Systém se navíc dočkal opět dalších optimalizací a vylepšení. Například se má dramaticky zvýšit výdrž baterie a bootovací čas Pixelů se díky novému Androidu údajně zkrátil na polovinu. Oznámena byla konečně také nová beta O. Ku příležitosti I/O vydal Google rovněž značně pozměněného Správce zařízení, o kterém jsme vás informovali. Také instantní aplikace, jež byly představené loni, jsou zpřístupněny konečně pro všechny vývojáře a nějakou tu novinku si vysloužilo i YouTube.

mobilecast #133 – Google I/O 2017 a mačkací HTC U11

Letošní konference se stala samozřejmě také velkým tématem v našem pravidelném mobilecastu, kde jsme vám všechny novinky řádně představili, trochu se o nich pobavili a také zaspekulovali o jejich budoucnosti.