Přehled nejprodávanějších telefonů u Vodafonu v loňském roce a dekádu nazpět

Přehled nejprodávanějších telefonů u Vodafonu v loňském roce a dekádu nazpět
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Podíl prodaných chytrých telefonů narostl za deset let z 76 na loňských 97 %
  • V průměrné prodejní ceně se Vodafone dostal na 10 000 korun, rostoucí hodnotu táhnou primárně produkty Apple

Tři z pěti nejprodávanějších mobilů jsou dnes od Samsungu, nahradily Nokii. Z prodejů přístrojů u Vodafonu také vyplývá, že dominující Android si drží pozici, iOS posílil a spolu prakticky vytlačily ostatní operační systémy z trhu. Oproti situaci před deseti lety jsou zákazníci do mobilních telefonů ochotni investovat vyšší částky.

Psal se rok 2012 a mezi pěti nejprodávanějšími mobilními telefony u Vodafonu byla dvakrát zastoupená značka Nokia, po jednom modelu pak Samsung, Huawei a iPhone. Loni byla situace výrazně jiná, hned tři místa obsadil Samsung, po jednom iPhone a Xiaomi.

Zatímco na většině evropských trhů si mobilní telefony kupují zákazníci primárně u mobilních operátorů, v Česku je situace odlišná. V prodejích se jako Vodafone nemůžeme porovnávat s největšími e-shopy a řetězci se spotřební elektronikou. Přesto jsou naše prodeje dobrým statistickým vzorkem pro popsání trendů,“ říká Jakub Králík, manažer portfolia koncových zařízení Vodafonu.

K trendům patří například to, že podíl prodaných chytrých telefonů narostl za deset let z 76 na loňských 97 %. Další jasný trend se týká i ceny mobilních telefonů. Podíl prodaných přístrojů s cenovkou nad 6 000 korun dělal v roce 2012 necelých 20 %, loni už to bylo třikrát tolik. Přitom levných modelů za několik tisíc má Vodafone v nabídce stále desítky. „V průměrné prodejní ceně jsme se dostali na 10 000 korun, rostoucí hodnotu táhnou primárně produkty Apple a prémiové modely Samsung,” popisuje Jakub Králík.

Podíl Applu narostl za 10 let na téměř dvojnásobek

Stejně jako v roce 2012 dominoval i loni prodaným telefonům operační systém Android, podíl se změnil kosmeticky z 74 na 73 %. Za deset let naopak výrazně posílil iOS, a to na téměř dvojnásobek, jak ukazuje přiložená grafika.

Vodafone grafika prodané telefony 2012 a 2022

Pět nejprodávanějších mobilních telefonů u Vodafonu

Rok 2012

Rok 2022

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze