Představa Samsungu o poctivé střední třídě. Testujeme Galaxy A30s

26
Představa Samsungu o poctivé střední třídě. Testujeme Galaxy A30s
  • Jde o jeden z nejlevnější telefon se čtečkou otisků prstů v zobrazovači
  • Super AMOLED displeji bohužel chybí funkce Always-on
  • Potěší trojice zadních fotoaparátů nebo slušný hardware

Střední třídu Samsung v letošním roce zahušťuje řadou Galaxy A, nové modely přibývají takřka každý měsíc. Vůbec nejnovějším přírůstkem, který současně dorazil i na náš trh, se stal Galaxy A30s, jenž míří do zajímavého segmentu střední třídy s cenou těsně pod hranicí 7 tisíc korun.

Vzhled je vcelku tradiční a mohli bychom s tím skončit. To bychom ale Samsungu mírně křivdili, neboť Galaxy A30s je jakousi pomyslnou první vlaštovkou, která představuje nový vzhled řady Galaxy A, jenž se ve větším měřítku projeví v roce 2020. Jaké jsou změny? Zadní strana je nadále lesklá, lze ní spatřit neúplné kosočtverce, přičemž každý odráží světlo jinak. Výsledek nevypadá vůbec zle, navrch v kombinaci s duhovými odrazy, které již máme s novými Samsungy spjaté.

Zařízení je celé plastové, díky čemuž není v ruce nijak těžké a pohodlně se drží, za což vděčíme například decentně zaobleným bokům. Pochválit musíme precizní zpracování, kdy je každý detail pečlivě zaoblen a na telefonu se nesetkáme s ostrými prvky, a to dokonce ani kolem konektorů na spodní straně. Nepřekvapí, že jde o USB-C a 3,5mm jack. Tlačítka se nachází výhradně po pravé straně a jejich stisk je bez výtek.

Samsung Galaxy A30s

Lákadlem pro mnohé bude dozajista displej. Je totiž velký, chlubí se 6,4palcovou úhlopříčkou, respektive 6,2palcovou kvůli zaobleným rohům displeje. Na tuto skutečnost však upozorňuje sám výrobce z vnější strany prodejního balení. Samsung nasadil Super AMOLED panel, avšak vyloženě výhra to není. Chybí mu totiž funkce Always-on i jakákoliv jiná forma informování o zmeškaných událostech. Zamrzí také nízké HD+ rozlišení, kdy je rastr již viditelný a displej celkově působí vybledlým dojmem než býváme u Samsungu zvyklí.

Hardware stojí na osmijádrovém Exynosu 7885 a 4GB operační paměti. Nejde výkonem i nijak oslnivou kombinaci, avšak prostředí Androidu 9.0 Pie s nadstavbou One UI 1.5 se hýbe příjemně svižně. Pokud jde o bezpečnostní záplaty, jsou platné k 1. srpnu. 64GB paměť je rozšiřitelná paměťovou kartou, přičemž jejím vložením nepřijdete o možnost pracovat se dvěma nano SIM kartami. Nadějně to vypadá s výdrží, kdy se telefon chlubí baterií s kapacitou 4 000 mAh a 15W nabíjením.

Řada Galaxy A klade důraz na fotografické schopnosti a hlavní 16megapixelový fotoaparát v Galaxy A30s je doprovázen 8megapixelovým ultraširokoúhlým snímačem se záběrem 123°. Třetí kamerka je zde již pouze pro práci s hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotografie

Samsung Galaxy A30s v redakci právě testujeme a pokud vás cokoliv zajímá, napište nám svůj dotaz do diskuze pod tímto článkem.

Technické parametry Samsung Galaxy A30s

Kompletní specifikace
Konstrukce158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 2×1,8 GHz + 6×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2019, 6 999 Kč
Diskuze ke článku
Carda
No jo nudloidní displej který prezentují jako 6,4" a ve výsledku má méně jako všechny nudloidní zrůdy tohoto typu :-D Aspoň to v recenzi zmínily jinak se to nikde nedá dočíst a od nikoho.
Pepe
Mám dotaz na redakci pro recenzi. Kolik jednotek kusů se dle nich na českém trhu prodá?
Dají tam amoled, ale nedají diodu ani AoD (schválně, soft na to mají).
Dají tam velkou baterku, ale nepochopím, proč tam nedají 18W, což je QC3 standard většiny adaptérů :-D.
Udělají to z plastu (za 7 litrů :-D :-D :-D).
Dle antutu (v8!) tam je procesor na úrovni SD630 :-D :-D :-D.

Za 7 tisíc už (i) na českém trhu lze sehnat kvalitativně jinou ligu, ne? :-D
Carda
Já Carda váš Nudlí Král prudím na všech fórech a píšu pořád dokola ty samý sračky a tvrdím hovadiny jen proto že vám všem závidím krásné telefony s displejem 21:9 na můj starý od nudlí upatlaný hulhawei s 16:9 se nedá už dívat. Mimochodem jsem TYDÝT když tvrdím že 16:9 má větší displej než displej 21:9
Ps :Tak neváhejte a napište rád se s vámi podělím o svá trapná moudra
Martin
Zajímalo by mě jestli ten displej je pocitově lepší nebo horší než u xiaomi mi a3. To si myslím že vzhledem k parametrům je přímá konkurence, ale pro mě osobně jediný Samsung z áčkové řady, který bych bral je a40. Ten jediný je díky svým rozměrům v dané cenové relaci unikátním.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze