Před 25 lety jsme se mohli prvně připojit k ICQ. Vzpomenete si na ikonické zvuky?

4
Před 25 lety jsme se mohli prvně připojit k ICQ. Vzpomenete si na ikonické zvuky?
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Izraelská aplikace ICQ byla spuštěna 15. listopadu 1996
  • V současné době ICQ používá přes 10 miliónů uživatelů
  • Vaše původní číslo bude i dnes nadále fungovat

Pokud jste se narodili na přelomu 80. a 90.let, pravděpodobně vás v plné síle zasáhla vlna popularity messengeru ICQ. Za touto aplikací stála izraelská společnost Mirabilis a spustila ji 15. listopadu 1996, tedy přesně před 25 lety. Netřeba dodávat, že tehdy byl alespoň v České republice pevný internet ještě v plenkách a zdaleka jej neměl každý. Hlavní popularita se tak zvedla až počátkem 21. století, kdy se služba mohla chlubit více než 100 milióny účty.

ICQ
Vývoj loga aplikace ICQ. Do paměti se nejvíce zapsalo hned druhé v pořadí.

V této souvislosti se sluší připomenout, že k přihlášení vám bylo vygenerováno unikátní číslo. Nejprve šlo o pětimístná čísla, která však stihli jen ti, kteří se k ICQ připojili hned na začátku. Drtivá většina uživatelů „vyfasovala“ šestimístné číslo. Jelikož šlo tehdy o něco poměrně výjimečného, jistě nebudu sám, kdo si na své ICQ číslo z hlavy vzpomněl na první pokus. Můžete si být jisti, že se k ICQ i dnes přihlásíte, a to navzdory tomu, že jste na něm klidně 10 let nebyli.

ICQ se nesmazatelně zapsalo do historie i díky pro něj typickým zvukům. Většiny se jistě vybaví „o-ou“, které se ozvalo při příchozí zprávě, dlouhé zatroubení při přihlášení, případně decentní zaklepání, když se na ICQ přihlásil někdo z vašeho seznamu kontaktů. Rozpoznávacím znamením ICQ bylo logo květiny, které informovalo, zda jste on-line/offline, nebo jen dočasně pryč. Postupem času přibylo množství statusů skládajících se z ikonky a vašeho textu. Přes ICQ bylo možné rovněž posílat soubory a hrát multiplayerové hry. Snad každý alespoň zkusil Slide-lama, Zoopaloolu nebo RPS, kdy se za zkratkou skrývala známá hra kámen, nůžky, papír.

ICQ 6
Podoba klienta ICQ 6

Jak jsme již naznačili, ICQ dodnes funguje a v posledních letech má přibližně přes 10 miliónů měsíčně aktivních uživatelů. Již od roku 2010 jej vlastní společnost Mail.RU, která v loňském přistoupila k poměrně výraznému redesignu, jenž se dotkl i samotného loga aplikace. Po přihlášení na vás tak nostalgie rozhodně nedýchne. Překvapit vás nesmí ani to, když u drtivé většiny vašich kontaktů uvidíte nápis „Viděn/a dávno“.

Diskuze ke článku
Petr Paulika
Petr Paulika
Jasný, že používal. Docela dlouho. No do té doby, než to dostali do správy Rusáci. Pak to šlo do kytek.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
ICQ sem málo kdy používal, v té době nejvíce Skype..
Jan Kasik
Jan Kasik
A dodnes jsem za něj nenašel slušnou a jednoduchou náhradu
Lukas Klima
Lukas Klima
O ou. Na to se zapomenout. Bez nějakých facebooků a dalších nesmyslů. Krásná nostalgie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze