Přechod na nový telefon je jednodušší než kdy dříve. Možná by neměl

Glosa
9
Přechod na nový telefon je jednodušší než kdy dříve. Možná by neměl
Fotografie: Erik Solheim, unsplash.com

Pořídit si nový telefon je mince o dvou stranách. Radost z nového hardwaru dokáže spolehlivě zničit nutnost vše do něj instalovat, nastavovat a tak dále. Existují způsoby, jak si celou anabázi ušetřit. Ale jako vždy je za pohodlí nutné zaplatit.

Jako obvykle začneme podobenstvím z nějakého sci-fi, které se pomalu naplňuje. V jedné epizodě Černého zrcadla hlavní hrdinka upustí svůj telefon, který se rozbije. Protože je emocionálně závislá na spojení s protistranou, v návalu paniky kupuje nový telefon. Ten pak nabije a možná i synchronizuje pomocí jakési podložky, načež se ocitne přímo v hovoru, který přerušil pád na vykachlíkovanou podlahu.

Pro úplnost dodejme, že epizoda Be Right Back byla poprvé odvysílána před deseti lety. To byla doba, kdy Samsung Galaxy S4 soupeřil s iPhonem 5s a k tomu jim sekundovala Nokia Lumia 1020. Dnes by mi do diskuze mohl napsat nějaký fanoušek Applu, že to takové sci-fi není, jen si stačí koupit iPhone. A i na druhé straně barikády si můžete užít podobný komfort – jen musíte přecházet mezi telefony stejného výrobce, které se od sebe moc neliší verzí Androidu. Pak pro vás výrobce může připravit aplikaci pro snadnější přenos.

Po pár špatných zkušenostech z minula mě až překvapilo, jak moc toho Smart Switch od Samsungu zvládne. Když se po pár minutách na novém telefonu objevilo stejné rozložení domovské obrazovky se šedými ikonami, které se postupně zabarvovaly, jak telefon instaloval požadované aplikace, připadal jsem si jako v onom sci-fi, kdy se naplnilo jedno z jeho proroctví.

Teď přijde to „ale“

Pokud máte rádi sci-fi, pak víte, že má vždy dvě části. Ta první je optimistická, ukazuje města plná robotů nebo výpravy do hlubokého vesmíru. Pak se něco ošklivě zvrtne a lidi začnou oni roboti nebo mimozemšťané nevybíravě likvidovat.

Druhé dějství přenosu „vědomí“ z jednoho přístroje do druhého není tak dramatické, ale spíš nepříjemné. Logické je, že takto snadno najdu přenést například bankovní a platební aplikace, takže vás jejich obvykle složitá aktivace čeká tak jako tak. Spousta aplikací s poukazem na nestandardní způsob instalace odmítne fungovat. To zjistíte až v případě, kdy je potřebujete použít. V případě takové Lítačky je to docela pikantní. A ještě záludnější bylo, když z několika aplikací zmizela možnost použít biometrické zabezpečení. Pomohla až přeinstalace.

A to jsem dopadl ještě dobře. Někteří se po takovém procesu přenosu hlásí nestandardní fungování telefonu, jako je třeba jeho zrychlené vybíjení. A není divu: prakticky nekonečnou kombinaci nejrůznějších nastavení a aplikací je nemožné otestovat.

Někdy není od věci začít znovu

Pak nezbývá než přikročit k radikálnímu řešení, jakým je tovární nastavení a postupný ruční přenos a nastavení všeho potřebného. Pro člověka, který svůj telefon využívá naplno, je to několik dlouhých hodin úmorného nastavování. Na druhou stranu se tak vyhnete případným potížím, v telefonu vám zůstane jen to opravdu důležité a perfektně se seznámíte se samotným telefonem i jeho nastavením. Někdy není od věci začít znova a s čistým stolem.

Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Když jsem předloni přecházel z Asusu na realme, prostě jsem nainstaloval na Asus z Google Play tutéž appku, kterou měl realme pro tento případ připravenou, a provedl jsem pohodový přechod. Krásně to klaplo. V obchodě je spousta programů s "Phone Clone" ve jméně, já použil ten od Oppo.
Franta Kulisek
Franta Kulisek
"Přechod na nový telefon je jednodušší než kdy dříve. Možná by neměl" .... cili clickbait clanek ..... pokud ma clovek lagroid, TAK TO PROSTE NEFUNGUJE! Pul roku mi lezel v supliku S22, protoze jsem nechtel prochazet tou agonii ..... ale jak mi opet NOTE9 spadl na zem a uz obcas nesla zapnout obrazovka, tak jsem to musel podstoupit a byt je to vlajkova lod na vlajkovou lod stejneho vyrobce, tak TO PROSTE NEFUNGUJE! Jako 90% vseho se muselo stejne znova nastavovat ...... ja si pamatuju, ze existoval titaniumbackup, kde to PROSTE FUNGOVALO A TO I NA LAGROIDU! Jak je mozne, ze neco takoveho nedokaze vyrobit sam google, to je mi fakt zahadou a osmym divem sveta takove diletantstvi .... kdyz pripoctu dalsi martyrium s nahravanim hovoru, kdy se to google snazi omezit (nechapu proc!), pritom v nekterych zemich to funguje a na jinych telefonech treba i u nas .... nebo regionalni omezeni (jako uplne jsem cumel, ze po 180ti letech ti curaci ze samsungu konecne odklikli ten krizek v nastaveni a good lock uz funguje i u nas - bohuzel je pomaly jako krava, rozhodne treba task switcher je pomalejsi a nelogictejsi nez na note9) ...... no a cely telefon je vlastne pomaly, proste jak lagroid no, pritom je to vlajkova lod ....
Jen kdyby to nekoho zajimalo, jaky je postup, tak nejdriv zazalohovat google one vsechny aplikace a pak i samsung ucet a postup pro obnovu na novem telefonu, kdy aspon nejake aplikace neztrati nastaveni:
Postup:
- nainstalovane vsechny updaty
- tovarni reset
- puvodni SIM
- obnoveni ze zalohy google uctu
- pockat nez se vse obnovi z googlu, vsechny aplikace se nainstalujou
- pak provest obnovu ze samsung uctu
- projet vsechna nastaveni
- spustit a zprovoznit vsechny aplikace

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze