Pohltí nás čínští výrobci? Letos máme čekat jejich obrovskou prodejní ofenzívu

17
Pohltí nás čínští výrobci? Letos máme čekat jejich obrovskou prodejní ofenzívu
  • Čínský trh stagnuje a tamní výrobci se tak zaměří na další světové trhy
  • Xiaomi plánuje své prodeje zvýšit možná až o 50 %
  • Neméně ambiciózní je také Huawei, který by rád letos dodal 200 miliónů telefonů

Dle zprávy agentury IDC došlo na čínském trhu k meziročnímu poklesu dodávek mobilních telefonů o 5 %. To pro velké čínské hráče není dobrá zpráva. Hodlají se proto více orientovat na další světové trhy. Jiná možnost jim ani nezbývá, neboť chtějí i tak navýšit své roční prodeje. Například ambiciózní čínské Xiaomi dodalo celosvětově 90 miliónů telefonů a v letošním roce chce výrobce přeskočit hranici 100 miliónů. A zprávy naznačují, že nepůjde o nepřekonatelnou metu. První měsíce letošního roku se má Xiaomi pochlubit 10 milióny dodanými kusy každý měsíc. Jednoduchými počty se lze dobrat k tomu, že by Xiaomi mělo během roku 2018 dodat kolem 120 miliónů kusů telefonů.

Obdobně smýšlí také Huawei, který za loňský rok dodal 150 miliónů telefonů. Plány pro letošní rok míří ještě výše a třetí největší výrobce na světě by se rád přehoupl přes hranici 200 miliónů kusů. V tomto případě se taktéž netřeba obávat, že by se výrobci vytyčené mety nepodařilo dosáhnout. Portfólio má velmi bohaté počínaje levnými modely přes poctivou střední třídu až po skutečně špičkové stroje, které již dokáží konkurovat těm nejlepším. Důkazem budiž nejnovější smartphony P20 Pro nebo Mate RS Porsche Design.

Pozadu nebudou chtít zůstat ani další přední výrobci Oppo a Vivo. Druhý jmenovaný má k tomu velmi dobře nakročeno. Vivo například jako první výrobce nabídl čtečku otisků prstů přímo v displeji. Oppo chce moderní funkce nabídnout i dalším rozvojovým trhům, což by mělo být klíčem k lepším prodejům a udržením 4. a 5. pozici mezi největšími výrobci na světě.

Partnerem zpravodajství o Xiaomi je společnost Witty Trade s.r.o. provozující webové stránky Xiaomi-Czech.cz.

Zdroj: gizchina.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Janek
A proč né, pokud smartfony z Číny budou kvalitní a budou přinášet žádané inovace, pak je to v pořádku. Já osobně jsem odpůrce výřezu v display a tak si výrobky z Číny disponující výřezem nekoupím. A nekoupím si je ani od jiných výrobců. Pokud se zblázní í zbytek, pořád si mohu pořídit na volání starou dobrou Nokii a multimedia budu provozovat na jiných zařízeních. Snad na tento černý scénář nedojde a pár rozumných výrobců zůstane. Tím chci naznačit, že vůbec nejde o značku, ale o to, abych si vybral co chci já.
anonym
těžko, ne každý si koupí okopírovaný a ještě k tomu nekvalitní mobil...
Blue Sun
Blue Sun
No, pokud bude pokračovat neustálé nekritické vychvalování číňánků ze stran všech mobilních serverů u nás, pak tenhle černý scénář může skutečně nastat. Kdyby ovšem novináři psali skutečně objektivně, nikdy by čínské plagiáty výraznější podíl nezískaly.
Jakub
Pro Evropana je jedno, jestli to má logo Samsung nebo Huawai. Ještě když se ta samá elektronika vyrábí nakonec stejně v Číně a ve stejné kvalitě. A systém jim tvoří Google. Ještě by mohli ušetřit a dávat tam rovnou android one. Návrat Nokie je fajn, ale kazí to ta nejasná nálepka HMD.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze