Podvodné zprávy v Messengeru. Kliknutí omylem vás může stát peníze

Podvodné zprávy v Messengeru. Kliknutí omylem vás může stát peníze
Fotografie: Pixabay
  • Šíří se podvodní zprávy tvářící se jako odkaz na TikTok
  • Následně jsou uživatelé nabádáni ke stažení aplikace
  • V žádném případě byste na odkaz ve zprávě neměli klikat

Čeští uživatelé jsou v novém roce opět pod palbou podvodných zpráv šířících se skrze Facebook Messenger. Jak uvádí společnost ESET, vše vypadá na první pohled zcela nevinně. Na Messenger vám dorazí zpráva od vašeho kontaktu, se kterým si běžně píšete. V ní se může vyskytovat text „Jsi to ty na videu?“ nebo „Podívej co jsem našel“ a následně odkaz tvářící se, že vede na dnes velice populární sociální síť TikTok.

Podvodná zpráva

Co se stane, když na odkaz kliknete?

Zprvu vypadá vše zcela běžně, sdílení videí z TikToku je dnes poměrně běžnou záležitostí a v záplavě zpráv vás takováto nemusí ani nijak překvapit. Jakmile na odkaz kliknete, budete okamžitě přesměrováni na další webový obsah v závislosti na tom, z jakého operačního systému ke kliknutí dojde. V případě mobilního zařízení se s největší pravděpodobností jedná o podvodnou a zavádějící propagaci aplikace Express VPN nebo VPN Super Speed. Nejprve se zobrazí video podobné aplikaci YouTube, následně výzva ke stažení aplikace. Pokud aplikaci stáhnete, zpravidla budete vyzváni k odsouhlasení platby fixní částkou formou SMS zprávy.

Jak se bránit?

Obrana proti tomuto podvodu je zcela nasnadě. Na odkaz nikdy neklikejte. V rychlosti či nedopatřením však někdo kliknout může, avšak nic ještě není ztraceno. Otevřený odkaz ihned zavřete, rozhodně již dále na nic neklikejte, nestahujte neznámé aplikace, které vám jsou nabízeny, ani neprovádějte souhlasy s něčím, co jste sami nevyžádali.

Podvodná zpráva vám může přijít nejen od cizího kontaktu, ale i od známých přátel, kvůli čemuž je její rozpoznání přeci jen složitější. Na to, že jde o podvod, vás může upozornit nekvalitní čeština či jiný styl psaní, než na který jste u daného kontaktu zvyklí. V případě jakýchkoliv pochybností je vždy lepší se kontaktu zeptat, zda skutečně něco posílá, nebo je jeho účet napaden.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze