Podle Intelu je klasická kancelář minulostí

Pracovat z domova je díky moderním technologiím čím dál tím častější jev, o tom není pochyb. Jak ale vypadá skutečnost v podobě statistických dat? Intel provedl průzkum mezi 252 českými firmami a výsledky vás možná překvapí.

V českých firmách se prosazuje flexibilní pracovní prostředí. Vypovídají o tom čísla, kolik firem nechává zaměstnance pracovat i mimo firmu, z domova či v podstatě odkudkoliv. V ČR to aktuálně neumožňuje jen 8 % firem, ostatní v různé míře v závislosti na pracovní činnosti či pozici práci mimo firmu umožňují. Práci z domova, tzv. home office podporuje u všech zaměstnanců 22 % firem, u vybraných profesí či oddělení pak dalších 48 %. Ve 21 % to je možné jen za určitých okolností, například v případě nemoci.

Možnost pracovat z jiného místa v rámci firmy se týká již více než poloviny respondentů – v Čechách to umožňuje 58 % a na Slovensku dokonce 62 % firem. 27 % firem umožňuje pracovat s počítačem flexibilně v rámci firmy všem zaměstnancům a 32 % firem jen u vybraných profesí a oddělení. Z průzkumu vyšlo najevo, že mezi podporovatele tohoto konceptu mobility v prostředí firmy patří spíše velké firmy nad 300 zaměstnanců, mezi nimiž se k ní hlásí celé dvě třetiny.

Chceme to bez drátů

Výsledky průzkumu realizovaného v 252 firmách v České republice a na Slovensku v únoru 2016 představila společnost Intel na konferenci organizované u příležitosti uvedení šesté generace procesorů Intel Core vPro pro podnikové využití. Podle jeho vize je možné pracovat bez vazeb na konkrétní místa jenom v tom případě, že lidé nebudou omezování ani propojováním s periferiemi, adaptéry nebo jinými kabely.

Technologie bezdrátového přenosu obrazu a propojení s perifériemi bez jakýchkoli kabelů se jeví ředitelům IT českých firem jako perspektivní. Ve své firmě by ji chtělo mít 73,3 % českých respondentů (na Slovensku 73,5 %) z nich, což z ní společně s bezdrátovým nabíjením činí nejatraktivnější z technologických trendů posledních let.

„Myšlenka odstřihnutí se od všech drátů a kabelů se ukazuje z hlediska praktického byznysu firem mnohem životaschopnější než například ovládání počítače gesty, hlasem či poněkud překvapivě i dotykem, které firemní CIOs nechávají z hlediska investic poměrně chladnými,“ interpretuje výsledky průzkumu Petr Ulvr ze společnosti Intel.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze