Podle Ericssonu už smartphony nemusí být do 5 let potřeba

19

Přijímání nových technologií je mnohem rychlejší, než kdy dříve, a masový trh se velmi rychle adaptuje na novinky. Studie Ericsson ConsumerLab představila 10 žhavých spotřebitelských trendů v roce 2016 a následujících letech. V podstatě se ale nejedná o nic nového: věci se stanou chytřejší a my na nich závislejší.

Report zahrnuje širokou škálu spotřebitelských názorů a reprezentuje 1,1 miliardy lidí napříč 24 zeměmi. 80 % jeho respondentů připouští, že internet je nedílnou součástí jejich života, což vede k tzv. efektu stylu života na síti. Umělá inteligence brzy nabídne jiné způsoby interakce objektů než jen prostřednictvím displejů chytrých telefonů. Jeden ze dvou uživatelů si myslí, že smartphony se mohou stát minulostí již v horizontu příštích 5 let.

A jaké jsou další spotřebitelksé trendy pro následující rok?

  1. Efekt stylu života na síti. Internet se stal nedílnou součástí našeho života. Celkem 4 z 5 uživatelů zažívají tzv. efekt stylu života na síti, jehož princip vysvětluje Jiří Rynt ze společnosti Ericsson: „Trvalo téměř čtvrt století, než televize začala být používána čtvrtinou populace, u počítačů to bylo 16 let, 13 let u telefonů a pouze 7 let u webu. Pro síťové technologie a online služby platí, že čím lepší je služba pro ty, kteří ji již využívají, tím více a rychleji se rozšiřuje její poslední verze.
  2. Streamingová generace. Teenageři jsou věkovou skupinou uživatelů, která nejvíce sleduje obsah na YouTube. Celkem 46 % uživatelů mezi 16 a 19 lety stráví na YouTube každý den hodinu nebo více.
  3. Konec smartphonů do 5 let. Umělá inteligence umožní interakci mezi objekty bez potřeby obrazovky. Jeden ze dvou uživatelů si myslí, že smartphony se mohou stát do 5 let věcí minulosti. Celkem 85 % si potom myslí, že velký potenciál má nositelná elektronika.
  4. Virtuální nebo skutečné? V následujících letech bude vzrůstat důležitost vizuálních informací a virtuální reality. Na popularitě bude také nabývat využití 3D tisku. Respondenti se shodují na tom, že by si rádi tiskli objekty do domácnosti nebo hračky pro děti. Celkem 44 % si chce dokonce tisknout jídlo.
  5. Chytré domy. Celkem 55 % uživatelů věří, že do 5 let se internet věcí výrazně rozšíří i ve stavebnictví a sympatizují s myšlenkou senzorů integrovaných do cihel použitých při výstavbě domů. Senzory by měly být schopné monitorovat stavební chyby, únik vody či problémy s elektřinou. Až 54 % dotázaných se také zajímá o senzory, které by dokázaly optimalizovat kvalitu vzduchu uvnitř budov.
  6. Efektivní cestování. Kvůli vzrůstající urbanizaci naroste i objem dopravy. Týdně strávíme dojížděním až o 20 % více času než volnočasovými aktivitami. Budoucnost cestování a dojíždění proto nebude spočívat pouze v tom dostat člověka z bodu A do bodu B, ale bude převážně o smysluplném využití času stráveného na cestách. Celkem 86 % dotázaných se shoduje na tom, že by rádo využilo personalizované služby usnadňující a zefektivňující dojíždění.
  7. Nouzový chat. V krizových situacích lidé budou čím dál více využívat sociální média. Až 62 % uživatelů se zajímá o aplikace, které mohou využít v případě nouze, nebezpečí nebo katastrofy.
  8. Implantovaná zařízení. Další generace technologií monitorujících zdravotní stav bude nejen nositelná elektronika, ale také zařízení implantovaná přímo do našich těl. Až 8 z 10 uživatelů by rádo využilo technologie ke zlepšení kognitivních schopností jako vidění, paměť či sluch.
  9. Útoky hackerů. Většina dotázaných věří, že útoky hackerů a šíření počítačových virů bude nadále problémem. Celkem 43 % dotázaných si myslí, že během příštích 3 let budeme muset při připojení na internet prokázat svoji totožnost.
  10. Občanští novináři. Dvě třetiny respondentů sdílí mnohem více informací než kdykoliv v minulosti a domnívají se, že tento fakt zvyšuje jejich vliv na společnost. Více než třetina věří, že online sdílení informací o korupčním jednání určité organizace má mnohem větší vliv než nahlášení na policii.

Zdroje: ericsson.com

Diskuze ke článku
Jakub
Takých štúdií a prognóz som čítal desiatky, takmer žiadne sa nesplnili. Hocikto v krčme pri dobrom českom pive, dokáže vytvoriť rovnakú štúdiu :-) A však zamestnanci Studie Ericsson ConsumerLab, majú výhodu že za rovnaké a kľudne to nazvem: doslova ,,tlacháni" berú veľmi slušný plat. To oceňujem že im za to niekto platí. :-)
Redmarx
Je to tak, ja te studii take verim, klidne se muze stat, ze do 5 let nebudou smartphony potreba. Kdo tomu neveri, nemusi se bat, Slimackej stat vam to mozna do 5 let vysvetli. Allah s vami. :-/
jef
jeden neúspěšný výrobce telefonů a operačního systému si taky myslel, že může lidem stačit jen telefon, který lze transformovat v pc... chyba lávky, i tady se výrobce přepočítal.
Martin
Na 90% to tak bude i já tomu věřím a když ne za 5 let tak za 7 let určitě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze