Podívejte se, jak mohlo vypadat prostředí na prvním iPhonu (video)

1

Dnes všichni velmi dobře známe prostředí iOS, které se vyskytuje na všech iPhonech a iPodech. V počátcích vývoje však jednotlivé vývojářské týmy Applu pracovaly na mnoha různých verzích. Nyní se můžeme podívat, jaký směr mohlo prostředí v iPhonu také nabrat.

Apple iPhone

V pondělí jsme si připomínali významné výročí. Uběhlo přesně 10 let od představení historicky prvního Apple iPhonu a současně tedy i od první verze operačního systému iOS, která byla zpočátku označována jako iPhone OS. Samotný Apple samozřejmě od úplného počátku nevsadil vše na jednu kartu a jeho pracovníci vyvíjeli nezávisle na sobě více variant případného systému pro mobilní telefon. Nyní můžeme poměrně ojediněle nahlédnout pod pokličku tehdejšího vývoje. Na videu níže můžete vidět dva první iPhony, přičemž na levém z nich běží systém s označením P1 AcornOS a na druhém systém s pracovním označením P2.

Nepřehlédněte: Mobilní svět se zatřásl, od představení prvního iPhonu uplynulo 10 let

Oba systémy jsou v rané fázi vývoje, ale jistý směr z nich lze vyčíst. Systém AcornOS vychází z ovládání již tehdy známého iPodu. Kromě několika tlačítek je tak přítomný kruhový ovladač, kterým se lze pohybovat v prostředí a vybírat jednotlivé položky. Za zmínku stojí i fakt, že i v časné vývojové verzi již byla připravena lokalizace do českého jazyka. Systém P2 pak základní myšlenkou připomíná současný iOS. Celý dotykový displej je využit pro ovládací prvky, které jsou velké a vhodné pro ovládání prsty. Vše je však velmi základní, což dokumentují jen základní barvy či chybějící grafika.

Zdroje: theverge.com