Podívejte se, jak fotí iPhone 6s, srovnali jsme ho s iPhonem 6

Apple po letech výrazně upgradoval fotoaparát v nových iPhonech, kromě zvýšení megapixelů by optika měla lépe redukovat šum na fotkách a lépe pracovat s barevným podáním. Změn se dočkala též přední kamera, která už nemá archaických 1,2 Mpx, ale přináší jich rovnou 5. Jak se novému iPhonu 6s vedlo ve fototestu? To se dozvíte v našem článku.

Pryč jsou doby, kdy byl fotoaparát iPhonů všem pro smích, poslední generace totiž patří k nejlépe fotografujícím mobilům vůbec. A to i přesto, že neoplývají nejvíce megapixely nebo špičkovou světelností, donedávna jim byla zapovězena i optická stabilizace, kterou teď mají jen větší modely 6 Plus a 6s Plus. Apple ale umí skloubit hardware a software natolik, že iPhony vycházely z testů jako jedny z nejlepších. A nyní v tom chce pokračovat.

Apple iPhone 6s

Apple fotoaparát vylepšuje s každým nově představeným iPhonem, ovšem už od iPhonu 4s zůstalo rozlišení na 8 Mpx. Odpověď na otázku, proč tomu tak je, dal americkým novinářům před časem softwarový inženýr Applu, Craig Federighi: „Náš tým se nebude hnát za zvyšováním počtu megapixelů, pokud by to mělo ohrozit výslednou kvalitu fotky.“ Nakonec k navýšení megapixelů došlo až u nově přestaveného iPhonu 6s. Podle Applu by zvýšení počtu megapixelů u kamery iSight nemělo mít vliv kvalitu obrazu, jeho kontrastu a neměl by se objevovat zvýšený šum.

TIP: Apple iPhone 6s v redakci: unboxing, první dojmy a videopohledy

Díky přesnému umístění barevných filtrů a izolaci, která přidává malé mezery mezi každým pixelem na čipu má mít iPhone 6s velmi dobré barevné podání. Jedna věc je ale marketing Applu a druhá praxe. Sami jsme si vyzkoušeli, že v jistých situacích jablečný gigant své telefony přeceňuje.

Abychom tomuto tvrzení mohli věřit a nedali jen na papírově lepší předpoklady iPhonů 6s, srovnali jsme novinku s předchůdcem v podobě iPhonu 6. S oběma telefony jsme nafotili přes 50 fotografií za různých situací a světelných podmínek. Výběr těch nejvíce vypovídajících fotografií vám přinášíme právě nyní.

Apple iPhone 6s versus Apple iPhone 6

Srovnání Apple iPhone 6s Apple iPhone 6
Rozměry 138,3 × 67,1 × 7,1 mm 138,1 × 67 × 6,9 mm
Hmotnost 143 gramů 129 gramů
Úhlopříčka displeje 4,7 palce 4,7 palce
Rozlišení displeje 1 334 × 750 px 1 334 × 750 px
Jemnost displeje 326 ppi 326 ppi
Procesor Apple A9 Apple A8
Paměťové varianty 16/64/128 GB 16/64/128 GB
RAM 2 GB 1 GB
Fotoaparát 12 Mpx 8 Mpx
Přední fotoaparát 5 Mpx 1,2 Mpx
Kamera 3 840 × 2 160 px 1 920 × 1 080 px
Čtečka otisků prstů ano, TouchID 2.0 ano, TouchID
NFC/LTE ano, 300 / 50 Mb/s ano, 150 / 50 Mb/s

Kompletní specifikace najdete v našem katalogu

Žádná z fotografií nebyla nijak upravována, ani na ní nebyl použit ořez. Fotografie byly pořízené nativní aplikací Fotoaparát od Applu. Na obou telefonech běžel nejnovější iOS 9.0.1.

Denní exteriér

Za denního světla fotí každý lepší mobil skvěle. Ano, často to slýcháváme a nemůžeme tvrdit opak. Oba iPhony vyfotily skvělé fotky, bohužel pro iPhone 6 je zde vidět rozdíl v samotných detailech, zde iPhonu 6s napomáhá 12Mpx snímač, který je schopný zachytit mnohem více detailů. Porovnejte fotku půllitru s pivem. Patrné je také zlepšení barevné věrnosti, kdy iPhone 6s produkuje vyváženější snímky, kdežto u iPhonu 6 je v případě modré oblohy vidět místy fialový nádech. Nový iPhone 6s nabídne také nižší šum. Rozdíl je opět patrný na modré obloze.

Makro fotky

Porovnání Apple iPhone 6s vlevo a iPhone 6 vpravo

Fotky z iPhonu 6s jsou mnohem ostřejší a mají lepší kresbu, zároveň je na fotkách mnohem méně šumu. Zejména zrnitá modrá obloha byla častým neduhem iPhonů a Apple tuto nevýhodu v nejnovější generaci, zdá se, eliminoval. Největší rozdíl pozorujeme u snímků květin a pampelišky, zde iPhone 6s mnohem lépe proostřuje celou scénu. Doporučujeme si fotky v prohlížeči přiblížit.

HDR fotky

HDR fotky zvládl opět iPhone 6s lépe. Zde si troufáme tvrdit, že je rozdíl propastný. iPhone 6 si ani u jedné fotky neporadil se slunečními paprsky, a fotky tak mají jiný barevný nádech s výrazně horším kontrastem než u fotografií pořízených iPhonem 6s.

Noční interiér

Tyto fotografie byly pořízené za úplné tmy s použitím blesku, s výjimkou fotografie svíčky. Přestože u snímku s dřevem ani iPhone 6s nedokázal pořádně zaostřit a není jasný vítěz, u obrázku časopisu dominuje iPhone 6s, neboť vyvážil lépe bílou. Úroveň šumu a celková kvalita fotografií je podobná.

Noční exteriér

Noční fotky nebyly nikdy u Applu silnou stránkou a v tomto ohledu iPhony silně pokulhávají za konkurencí. Fotky jsou víceméně stejné z obou telefonů, byť u fotek z iPhonu 6s je o něco méně šumu. Oba iPhony trpí absencí optické stabilizace obrazu, která se zejména v těchto podmínkách hodí. Věříme, že noční fotky bude lépe zvládat iPhone 6s Plus, který, stejně jako loňské Plusko, dostává do vínku optickou stabilizaci.

Selfie

Porovnání Apple iPhone 6s vlevo a iPhone 6 vpravo

Po mnoha letech otálení Apple upgradoval ve svých iPhonech i přední FaceTime kameru, u které poskočilo rozlišení z 1,2 Mpx na rovných 5. Výsledek se dostavil záhy. Nyní jsou fotky mnohem ostřejší s více detaily. Kuriózní záležitostí je pak využití displeje jakožto blesku. Dokáže se navíc rozzářit do více odstínů stejně jako je tomu u zadního blesku iPhonů. Výsledek je až překvapivě dobrý. Noční selfie z iPhonu 6 bez této schopnosti netřeba ani komentovat.

Shrnutí

Ačkoliv letos nový iPhone nosí pouze přídomek „s“ za číselným označením, rozdíly u fotoaparátu jsou nakonec větší, než by se mohlo zdát. Pokrok je jednoznačně vidět a iPhone 6s fotí v mnoha situacích viditelně lépe. Kromě navýšení rozlišení přijde vhod zejména věrnější vyvážení bílé a celková barevná věrnost, potěší také vyšší rychlost ostření. Horší ale zůstávají noční fotografie, kde jsme se zlepšení takřka nedočkali.

Pokud máte předchozí iPhone 6s a přemýšlíte, zda si nový iPhone koupit kvůli lepšímu fotoaparátu, čeká vás nelehké rozhodování. Jste-li běžným fotografem, rozdíl tolik neoceníte a velmi podobnou službu vám udělá i váš současný iPhone 6. Chcete-li ale opravdu tu nejlepší kvalitu a štve vás, když vidíte pixely na detailu modré oblohy, která je místy fialová, má pro vás upgrade smysl. Přemýšlejte ale také, zda si nepořídit větší verzi 6s Plus. Kromě většího displeje totiž nabídne optickou stabilizaci, která se hodí zejména v noci.

Technické parametry Apple iPhone 6s

Kompletní specifikace
Konstrukce138,3 × 67,1 × 7,1 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 715 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostříjen 2015,
Diskuze ke článku
alex t.
Je aspon videt jak byly starsi iPhony zaostale....
Hexagon
Rad by som,aby ste sa v recenzii zmienili o tom,ako dlho dokaze nahravat 4K video a ci sa extremne prehrieva ,pretoze zopar staznosti som na internete videl
Johny
nic proti samsung fotí lépe hlavne v noci
AKA
diky za clanek ale co je tohle za blabol to vazne netusim "pryč jsou doby, kdy byl fotoaparát iPhonů všem pro smích"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze