Pixel 6 nepřekvapil, MacBook Pro šokoval ústupky

mNews
8
Pixel 6 nepřekvapil, MacBook Pro šokoval ústupky
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Google konečně světu předvedl Pixel 6, a to hned ve dvou velikostech a lišící se výbavou
  • Apple ukázal MacBook Pro a trochu času zbyla i na nová sluchátka
  • mNews přináší výběr toho nejzajímavějšího z uplynulého týdne

Novinky jsou v tomto týdnu jasné. Google konečně oficiálně uvedl nové Pixely a Apple si pro nás přichystal šok v podobě nových MacBooků Pro. Vítejte u mNews.

Pixel 6 nepřekvapil, MacBook Pro šokoval ústupky – mNews

Pixel 6 ve dvou velikostech

O Pixelech 6 jsme věděli dlouho dopředu a žádné překvapení se nekonalo. Google nakonec oznámil dvě velikosti, které se liší také výbavou. Základní model má plochý 6,4" AMOLED panel s 90 Hz, zatímco model Pro hned zakřivenou 6,7" úhlopříčku, Quad HD rozlišení a k tomu dynamickou 120Hz obnovovací frekvenci. Oba telefony mají vlastní čipset Tensor, který by měl být výkonnější než u minulé generace Pixelů. Nechybí ani voděodolnost IP68. Hlavní fotoaparát má 50 megapixelů a doplněn je 12megapixelovým ultraširokoúhlým snímačem. Pokud byste si brousili zuby na teleobjektiv, musíte zvolit variantu Pro se čtyřnásobným periskopem. Nakonec zmíním slíbenou pětiletou podporu, ale oficiálního prodeje se u nás opět nedočkáme. Odhadem by se cena měla u základního modelu dostat pod 20 tisíc korun a u verze Pro být okolo 25 tisíc Kč, ale je možné, že si kvůli přeprodeji ještě připlatíme.

MacBook Pro ohromí výkonem

Poslední konference Applu se nesla v duchu nových MacBooků Pro. Ty přišly ve dvou velikostech – 14 a 16 palců. Největší novinkou jsou samozřejmě čipsety Apple M1 Pro a M1 Max, které lákají na vysoký výkon, obří přenosové rychlosti a až 64 GB RAM. Největším překvapením je řada ústupků, které Apple udělal. Vrací se větší počet portů, nechybí HDMI ani čtečka SD karet. Někoho možná nadchne i návrat nabíjecího konektoru MagSafe. Pryč je také dotykový TouchBar a vrací se fyzická funkční tlačítka. Displej nabídne až 120Hz obnovovací frekvenci, někoho však možná zarazí přítomnost výřezu pro kamerku. A pokud vás nezarazí tohle, tak to dovede cena, která u menší varianty startuje na 59 tisících Kč a nejnáročnější uživatelé se hravě dostanou na 102 tisíc korun. Nic vám nebrání však přidávat RAM nebo úložiště a cena dále poroste.

AirPods dobijete bezdrátově

Výrazně menší novinkou je nová generace sluchátek Apple AirPods. Výrobce slibuje vylepšený zvuk a podporu prostorového zvuku Spatial Audio. Zapomenout však musíte na potlačení okolního hluku. Nechybí odolnost vůči vodě IPX4 a rozhodně potěší vylepšená výdrž. Na jedno nabití sluchátka vydrží hrát 6 hodin a díky dobíjení z pouzdra s nimi přežijete 30 hodin. Skvělým vylepšením je samo nabíjení, které nyní může probíhat bezdrátově i pomocí MagSafe. Cena je typicky pro Apple vyšší, připravte si 5 tisíc korun. Já bych možná ušetřil a vzal starší generaci.

Galaxy M52 5G na našem trhu

Menší novinku si pro náš trh přichystal i Samsung, který zde začal prodávat Galaxy M52 5G. Plastová záda mají rozhodně konzervativní vzhled, ale hlavním lákadlem bude velký 6,7" AMOLED displej se 120Hz obnovovací frekvencí. Snapdragon 778G a 6G RAM ve střední třídě nezklamou a baterie o kapacitě 5 tisíc mAh je rovněž slušná. Nabíjení rychlostí 25 W však nikoho nepřekvapí. Z fotoaparátů nechybí hlavní 64megapixelový, 12megapixelový ultraširokoúhlý a makro snímač má aspoň ucházejících 5 megapixelů. Cena činí 10,5 tisíc korun. Mobil má však velmi podobné specifikace jako jen o tisícikorunu dražší Galaxy A52s a je otázkou, kterému z nich dát přednost. Samsungu, moc nám to neulehčuješ.

Co na nové Pixely říkáte? Zajeli byste si pro ně do Německa? A zvládli byste používat notebook s výřezem? Dejte vědět do komentářů.


Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tak Pixel mě víc bere než ten vtip od Applu s notch 😂
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Tak mam jakesi apple sluchatka a taky by mely jit nabijet bezdratove ...... ale bohuzel by to nebyl apple, aby to proste nefungovalo se znackovou nabijeckou (ta se na chvili aspon jednou rozsvitila spolu s pouzdrem, "neznackova" ani to), takze clovek asi potrebuje nejaky predrazeny apple krumpl ..... taky me zarazilo, ze neukazuje nabiti tech sluchatek ..... zadarmo jsem v globusu dostal kinder bluetooth reproduktor a normalne vidim na kolik je nabity, u airpodu ani hovno ..... to same u te jejich slavne mysi (ne snad ze by se dala nejak pouzivat, mam to spis ze byla zadarmo).
Macbook bude tezce v riti, kdyz tam pojede jen masox pro deti. Ikdyz co si budem nalhavat, surfacy jsou od zacatku premiove a co se tyce vybavy, tak daleko dal uz hodne dlouho (viz treba dotykovy displej, fungujici ctecka otisku a mohl bych pokracovat), takze macbook nema smysl na praci kupovat a ten s ARMem vlastne ani nebude rozumnou praci umoznovat. Ale notch pobavil .... to jsou fakt kreteni .... a taky ten jejich touchbar, jak vykladali, ze je to lepsi nez dotykove obrazovky na noteboocich:o) A uz to radeji cele hodili do rite, bo to nikdo nepouzival, stejne jedine, co tam jakoze fungovalo byly klavesy F1-F12, ale v drtive vetsine se zasekly, takze pak musel clovek poklikat vsechny funkcni klavesy, aby se to zas sesyncronizovalo. Cili at si to strci do spic .... mne hnije macbook pro ve skrini, obcas tam pretahnu virtualku, kdyz jedu nekam na dovcu, abych mohl aspon predstirat praci a neco malo udelal, ale i tak si clovek musi vzit klavesnicu a mys pro dospele.
Honza Krass
Honza Krass
P. Vojtěch má konečně vlasy! Notch vlasy! :D :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze