Padl nový rychlostní rekord veřejné 3G sítě: 63/11,5 Mb/s

5

V současné době, kdy se všichni honí za LTE a jeho nevídanými rychlostmi, se zapomíná na schopnosti sítí třetí generace. V Turecku padl nový rekord veřejné 3G sítě, který činí 63 Mb/s na downloadu a 11,5 Mb/s na uploadu. Za tímto výsledkem stojí společnosti Ericsson, Qualcomm a operátor Turkcell.

V Turecku se spojily společnosti Ericsson, Turkcell a Qualcomm s cílem vylepšit tamní 3G síť a zvýšit její rychlost. Došlo tak k první veřejné ukázce technologie 3-carrier HSDPA, která prolomila rekord ve stahování a odesílání dat. Naměřila se totiž rychlost úctyhodných 63/11,5 Mbps. V rámci komerční sítě, ve které byla rychlost naměřena, tak jde o rekordní hodnotu.

Turkcell

Ukázka byla převedena na frekvenci 2,1 GHz v komerční WCDMA síti, přičemž byly použity tři 5MHz carriery pro downlink a dva 5MHz carriery pro uplink. Všechny fungovaly v rámci 2,1gigahertzové frekvence, kterou vlastní Turkcell. Test se uskutečnil na smartphonu poháněném procesorem od Qualcommu, který nebyl blíže specifikován.

Nasazované LTE sítě nebo dokonce LTE-A sítě však disponují výrazně lepšími rychlostmi. Podívejte se na naše testy rychlosti LTE-A od T-Mobile nebo Vodafone, které jsme provedli v tomto roce.

Zdroje: Tisková zpráva