Otestovali jsme novou aplikaci České pošty pro Android a iOS

5

Oficiální aplikace různých firem a institucí jsou už v chytrých mobilních telefonech docela časté, nyní k nim přibyla i Česká pošta. Pro telefony s iOS a Androidem zdarma nabízí aplikaci, s níž můžete sledovat zásilky, vyhledávat PSČ či nejbližší poštu a dozvíte se z ní i různé užitečné informace.

Pokud jste až doposud chtěli na chytrém telefonu s iOS či Androidem sledovat kde se nachází konkrétní poštovní zásilku, museli jste vzít za vděk buď nějakou aplikací třetí strany, či použít zjišťování polohy zásilky skrze webové stránky České pošty. Nyní máte další možnost, a to zdarma si nainstalovat oficiální aplikaci Česká pošta, která zjišťování polohy a stavu zásilky též nabízí.

O vývoj samotné aplikace se postarala česká společnost eMan s.r.o., která v oblasti mobilních aplikací není žádným nováčkem. Na kontě má už mobilní aplikaci pro Českou pojišťovnu, Horskou službu či slovenskou pojišťovnu Generali.

Co aplikace Česká pošta umí?

Hlavní obrazovku aplikace tvoří čtyři velké ikony. Tou první je Sledovat zásilku. Je to funkce, kterou budete využívat patrně nejčastěji, a jak už z jejího názvu jasně vyplývá, poskytne vám informace o stavu a poloze zásilky, které je přepravovaná Českou poštou.

Pro sledování zásilky musíte znát její číslo. To lze zadat buď ručně, naskenovat ho za pomoci integrované čtečky, nebo si ho nechat načíst z SMS zpráv, což je velmi užitečné vzhledem k tomu, že Česká pošta nyní v případě některých typů balíků posílá automatické upozorňující zprávy. Zadaná čísla zůstanou v aplikaci uložená a kdykoliv tak můžete znova zkontrolovat stav zásilky, aniž byste ho museli zadávat znova. V přehledu stavu vidíte kompletní historii, co se se zásilkou dělo a v jakém stavu aktuálně je. Pokud v tomto přehledu otočíte telefon naležato, přepnete se do zobrazení mapy, která ukazuje město, kde byla naposled zaznamenána změna stavu.

Druhou funkcí je Vyhledat poštu, která vám vyhledá poštovní pobočky ve vašem okolí řazené podle vzdálenosti od vás. Chcete-li vyhledat některou konkrétní, můžete využít vyhledávací políčko nad seznamem. Vyhledané položky lze zobrazit na mapě, tentokrát to není otočením telefonu, ale tlačítkem ve spodní části seznamu.

U každé poštovní pobočky je zobrazena adresa, telefonní číslo, stručný popis, seznam poskytovaných služeb, otevírací doba a specifické služby (například parkoviště, prodej tisku a podobně).

Třetí funkcí aplikace je vyhledání poštovního orientačního čísla (PSČ) na základě zadaných podmínek (okres, obec, ulice, číslo).

Čtvrtou a poslední funkcí jsou Užitečné informace. Zde najdete přehled různých otázek a odpovědí, které se k poště a zásilkám vztahují, například jak zásilku zabalit, co nesmí být jejím obsahem a podobně.

Co mi v aplikací chybí? Uvítal bych určitě kalkulátor poštovného, která má Česká pošta na svém webu.

Jaký je rozdíl mezi verzí pro iOS a Android?

Verze pro Android je prakticky totožná jako pro iOS, liší se jen stylem ovládání (u iOS verze je tlačítko Zpět integrované do horní lišty, u Androidu se využívá nativní klávesy pod displejem). Jen mě velmi překvapují oprávnění, která tato aplikace pro instalaci potřebuje. Mimo těch běžných se tam objevuje možnost přímého volání na zpoplatněná telefonní čísla, a čtení a příjem SMS a MMS. Kdybych nevěděl, že jde o oficiální aplikaci České pošty, určitě bych si ji neinstaloval. Oprávnění ke čtení SMS aplikace používá k načítání zásilek z došlých SMS zpráv, u iOS verze tato možnost chybí.

Vlevo je aplikace na telefonu Nexus S, vpravo na iPhone 4

Drobný rozdíl je i u funkce skenování zásilky přes čárový kód, iOS verze má čtečku integrovanou v aplikaci, Android verze požaduje instalaci programu Barcode Scanner.

Aplikaci jsme testovali na telefonech Nexus S a iPhone 4. Chtěl jsem ji mimo telefonu nainstalovat i na tablet, ale redakční Asus Eee Transformer s Androidem Honeycomb nebyl podporován. Pokud máte nějaký jiný tablet, dejte nám vědět do diskuse pod článkem, jestli vám na něm tato aplikace funguje.

Shrnutí

Aplikace Česká pošta je vcelku užitečnou aplikací, kterou se hodí mít v telefonu nainstalovanou. Pohodlně můžete sledovat vaši zásilku, ani ostatní funkce nejsou k zahození. Z mého pohledu by v ní mohlo přibýt ještě několik dalších funkcí, například výpočet poštovného, jak jsem psal o několik odstavců výše. Je něco dalšího, co byste v této aplikaci uvítali? A jaké jiné aplikace na sledování zásilek používáte?

Stáhnout aplikaci Česká pošta pro Android

Stáhnout aplikaci Česká pošta pro iOS

Diskuze ke článku
securid
Aplikaci schránka tam chodí oznámení z pošty
borsuk
Nevim no, po zadani mesta, mestske casti, ulice, cisla popisneho jen hlaska PSC nenalezeno, dal nezkousim, odinstalace...
Jiří Pilař
Nevím o čem tu je tahle diskuse a vlastně každé písmenko o této aplikaci! Dobrý a užitečný nápad, ale k pláči primitivně zpracovaný! Dobrýweb holt už asi není co býval , nebo z toho udělal jen SlideShare:-)
Z aplikace je především patrné, že se autoři úplně minuli s duchem mobilních aplikací resp. OS (v tomto bodě lhostejno iOS, Android). Návrh interface je doslova stupidní. Ukecanost textů, která nahrazuje funkce? (často jen proklik). Vyhledávání PSČ neuvěřitelně hloupě vyřešené! K jednomu tlačítku a třem políčkům 5 odstavců textu, statní funkce jsou na tom i hůř!Je evidentní, že umět psát kód (spíš sestavovat kostičky) nebo zamyslet se nad použitelností UI webu před 10ti lety není záruka moderní použitelné mobilní aplikace!
Result: Navrženo stylem win32 aplikace pro desktop přelomu století. Ostuda za drahé peníze. Opěvovat samozřejmé funkce, proč app vznikla. Absolutní ignorace vlastností UI obou OS. Źádná přímočarost, jednoduchost, elegance!
Bohumil Kuk
Bohumil Kuk
Proč aplikace neumí zobrazit dle čísla zásilky adresáta a odesílatele. Múže se stát, že omylem budu sledovat jinou zásilku (překlep v čísle)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze