Otestovali jsme jak fotí a natáčí nové HTC One (M9)

15

Další disciplína, ve které si novinku HTC One (M9) prověříme kvalita integrovaného fotoaparátu. Ten prošel velkou obměnou, HTC se totiž vzdalo ultrapixelového snímače, který se držel od první generace HTC One a za své vzala také sekundární kamery pro zachycení hloubky ostrosti. HTC nově vsadilo na klasický fotoaparát s rozlišením 20,7 Mpx, který si právě teď dnes otestujeme.

HTC One (M9) není revoluční co se vzhledu nebo funkční výbavy týče. Samozřejmě, jedná se o vybavenější model, který nabízí prakticky to nejlepší, co dnes můžete koupit, každopádně jednu revoluční novinku si pro nás HTC přichystalo. Alespoň co se týče srovnání s předchozí generací, respektive modelu One (M8). Ano, samozřejmě mluvíme o integrovaném fotoaparátu. HTC se konečně odhodlalo dát vale ultrapixelovým snímačům, které sice nabízejí kvalitní snímky za zhoršeného osvětlení, při běžných podmínkách se však řadily mezi běžný průměr. A to jsme pochopitelně od telefonu za 17 000 Kč očekávali mnohem více. Ze zad zmizela také druhá čočka, kterou nabízel model HTC One (M8) a která zajišťovala zachycení hloubky ostrosti.

HTC One (M8) a HTC One (M9) vedle sebe

Úvod

HTC se tak snaží napravit reputaci a HTC One (M9) už nezkouší žádné pokusy, vsadilo na běžný snímač s rozlišením 20 Mpx, se světelností f/2.2 a velikostí snímače 1/2.3". Světelnost sice nepatří mezi to nejlepší, na co můžeme na poli fotosmartphonů narazit, přesto se jedná o znatelný krok kupředu. Tedy alespoň, co se fotografií za denního světla týče. Nebudeme ale předbíhat, kvalitu výsledných snímků můžete posoudit sami.

HTC One (M9)

TIP: HTC One (M9) v redakci: unboxing a fotogalerie

Pro úplnost informací dodáme, že HTC One (M8) se „pyšní“ 4,1Mpx ultrapixelovým snímačem se světelností f/2.0 a velikostí snímače 1/3.0”. Jak HTC One (M8), tak i HTC One (M9) nabízejí dvojitou a různě barevnou přisvětlovací LED diodu, která je vhodná i pro pořizování nočních selfie snímků, protože dvojice různě barevných diod zachovává přírodní barvu pleti a nedělá tak z fotografujících „zombie“.

Fotoaparát HTC One (M8) HTC One (M9)
Rozlišení 4,1 Mpx (ultrapixel) 20 Mpx
Světelnost f/2.0 f/2.2
Velikost senzoru 1/3.0" 1/2.3"
Video (max) FullHD (1 920 × 1 080 px) 4K (3 840 × 2 160 px)
Přisvětlovací LED dioda ano, dvojí ano, dvojí
Sekundární fotoaparát 5 Mpx 4 Mpx

Srovnání fotografií v plném rozlišení HTC One (M9) a (M8)

HTC One (M9)

HTC One (M8)

HTC One (M9)

HTC One (M8)

HTC One (M9)

HTC One (M8)

Kdo s koho?

Co se týče fotoaparátů a jejich výsledků, nelze jednoznačně říci, kdo je na tom lépe. Obecně můžeme říci, že snímky během dne jsou lepší v případě HTC One (M9) a během večera je na tom lépe ultrapixelový snímač HTC One (M8), protože je má větší pixely a také optika nabízí lepší světelnost. Toto pravidlo však nemusí platit vždy, záleží na konkrétní situaci. Jednoznačně ale můžeme potvrdit, že fotoaparát v novém HTC One (M9) podává velmi přesvědčivé výsledky, za které se určitě nebudete muset stydět. Jak obstojí v případě srovnání s dalšími vlajkovými loděmi pro rok 2015 se ukáže, jakmile se nám v redakci sejde vícero podobně zaměřených zařízení. Jednoznačnou výhodou nového HTC One (M9) je zachycení více detailů, a to právě vzhledem k vyššímu rozlišení.

Srovnání videoklipů (M9) a (M8)

Pro začátek si srovnáme videoklipy natočené na stejném místě za stejných světelných podmínek. Z ukázek jde jasně vidět, že plynulost je skvělá na obou zařízeních, novinka si však lépe poradila se světlem, které dokázala lépe zpracovat a výsledek se nám tak líbí o trochu více. Opět ale nelze jednoznačně říci, kdo je vítězem. Naopak pro vás může lépe působit video natočené HTC One (M8), to záleží na preferencích každého.

HTC One (M9) – testovací video, 1080p

HTC One (M8) – testovací video, 1080p

Ukázkové fotografie z HTC One (M9)

Ukázkové snímky HTC One (M9) v plném rozlišení

Ukázkové videoklipy z HTC One (M9)

HTC One (M9) – testovací video, 1080p

HTC One (M9) – testovací video, 4K

Závěr

Jaký je verdikt? HTC One (M9) se určitě nenechalo zahanbit. Snímky jsou povedené, a to jak za dne, tak také za zhoršených světelných podmínek. Vyšší počet megapixelů konečně umožňuje vytvářet detailnější snímky a fotoaparát je tak konečně vhodný pro takto drahé zařízení. Podobně jsou na tom také výsledky videokamery, podpora 4K videoklipů jistě potěší nejednoho fanouška mobilních videoklipů. Jak se fotografie a videoklipy z HTC One (M9) zdají vám? Dodáme, že už zítra se naši čtenáři mohou těšit na podrobné video srovnání s HTC One (M8) a také na článek, který poukáže na kvality fotoaparátu.

Diskuze ke článku
mk
M9
Michal
Článek zajímavý. Více mě zaujala M9. Ale zkuste omezit neustálé opakování slov. Pro příklad "respektive", "co se týče" apd. Trochu to kazí dojem při čtení. Jinak super.
lukas
Takže HTC opět nejslabší fotoaparát ze všech vlajkových lodí tohoto roku. ;-) to vážně zamrzí vzhledem ke skvělé konstrukci...
Pietor
Autorovi:
Ve videu (11:04) když máte spuštěný CPU-Z tak M9 tka má napsáno proces 28 nm. Vím, že snapdragon 810 (i Vy to říkáte) má být vyráběn výrobním procesem 20nm. Kde může být chyba? Myslíte, že CPU-Z to nemá vychytané nebo kde soudruzi udělali chybu? Je to chyba na straně appky či procesoru? Díky za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze